Är mina råttor uttråkade? Vad gillar husdjursråttor att leka med?

Husdjursråttor är så roliga husdjur av så många anledningar, men en av de största är hur lekfulla de är. Det kan vara så roligt att leka med din råtta eller bara se dem leka med leksaker och varandra. Även om du kanske vet att detta är sant, kanske du inte vet vilka leksaker och saker du ska ge dem. Läs vidare för att lära dig allt om råttor och deras leksaker.

Är mina råttor uttråkade? Råttor är mycket intelligenta djur med komplexa sociala hierarkier, de är naturligt nyfikna och tycker om att lösa problem. Därför är det absolut nödvändigt att du skapar en intressant och stimulerande miljö för dem att leva i och utforska i och utanför sin bur för att förhindra att de blir uttråkade.

Lyckligtvis finns det massor av saker du kan göra eller leksaker du kan köpa för att underhålla din råtta, oavsett om det är ett enkelt snöre eller byggt speciellt för det, vi har massor av bra idéer som du kan prova. Läs vidare för all information du kan behöva om leksaker till din råtta.

Varför behöver råttor leksaker?

Råttor behöver mental stimulans för att hålla dem sysselsatta och glada. De gillar att utforska, tugga, gräva, lösa problem och lite av det gamla tuffa med varandra. En baspaketlåda med hål skurna i eller fylld med strimlat papper kan ge timmar av nöje. Men om du är den typen av person som kämpar för att vara kreativ så finns det också ett enormt utbud av leksaker på marknaden som är perfekta för råttor.

De viktigaste typerna av leksaker som du definitivt borde ha till din råtta är klätterleksaker, tuggleksaker, födosöksleksaker och vanliga leksaker. Dessa typer av leksaker hjälper till att hålla din råtta stimulerad, glad och frisk.

Du kan få dessa leksaker online eller i en djuraffär, ibland insisterar den på att leksaken tillhör ett annat djur, men du kan använda den till råttor, eller så kan du göra många av dem själv med hjälp av föremål du redan har i ditt hem eller där du kan köpa för. ett ganska lågt pris.

Tuggleksaker för råttor

Det finns flera anledningar till varför råttor behöver tuggleksaker. Den första är den mest praktiska orsaken till deras hälsa. Råttors tänder och naglar kommer att fortsätta växa under hela livet (och de har bara en uppsättning), så de måste slitas ner kontinuerligt. Om du inte ger din råtta saker att tugga på och dess tänder kan bli för långa kan en rad problem uppstå.

Din råttas tänder kan bli infekterade, din råtta kan uppleva mycket smärta, den kan inte äta sig själv eller vägra äta tillsammans. I svåra fall kan problemen orsakade av övervuxna tänder till och med leda till döden. Det finns sätt att på ett säkert sätt trimma en råttas tänder, men det är bättre om de kan hålla dem korta genom att tugga ensam.

Hur vet du om din råttas tänder är för långa?

Framtänderna (framtänderna) är de enda tänderna som fortsätter att växa, vilket är bra eftersom de är lättare att undersöka. Om de börjar böjas och sticker ut där du kan se dem när din råttas mun är stängd, och de verkar fastna på något regelbundet, är de förmodligen för långa.

Dessutom, om någon av tänderna börjar växa in i tandköttet, är de för långa. Även om du inte kan se tänderna sticka ut bör du undersöka alla deras tänder (fram och bak) regelbundet för att se till att de är friska och i bra form.

Det andra skälet till att du ska köpa tuggleksaker till din råtta är för att de inte ska bli uttråkade. Tristess kan leda till skadade tänder på grund av stångtuggning, överträning, håravfall, neuros, viktökning eller viktminskning, aggression, stress och ett totalt sett försvagat immunförsvar. Råttor kan lätt bli uttråkade om de lämnas ostimulerade.

Hur vet du om din råtta är uttråkad?

Eftersom råttor lätt blir uttråkade är det möjligt för dem att bli uttråkade om de inte har något att göra, men här är några tecken på att din råtta är uttråkad:

  • Tuggar de på sin bur, matskålar, vattenflaskor osv?
  • Verkar de överskrämma, till den punkt där kala fläckar dyker upp? (det här kallas frisör)
Se även  Hur stora blir husdjursråttor? (Och hur lång tid det tar att växa)

Råttor börjar barbarera av flera anledningar, men stress är en av huvudorsakerna och en uttråkad råtta kan lätt bli väldigt stressad.

Vad gör de bästa tuggleksakerna?

Tuggleksaker är ett utmärkt komplement till din råtts bur eftersom de förhindrar några av de största hälsoproblemen som kan uppstå om deras tänder växer för långa. Några av de bästa råttuggleksakerna är gjorda av trä och du kan köpa dem i vilken djuraffär som helst. Tänk på att de flesta djuraffärer kommer att marknadsföra dessa smådjurs tuggleksaker i allmänhet, inte råttor specifikt.

Några andra alternativ för att få din råttuggleksak är Nylabonesgummiben, hängande tuggummioch andra träleksaker som denna. Se till att alla trä- eller kartongleksaker du köper inte innehåller konserveringsmedel som kan vara skadliga för din råtta.

Om du hellre inte vill lägga pengar på att köpa tuggleksaker till dina råttor som de går igenom snabbt, kan du göra dina egna tuggleksaker av föremål du har liggandes i huset. Kartongrullar med hushållspapper och toalettpapper är utmärkta tuggleksaker, tillsammans med äggkartonger i kartong.

Ett annat bra alternativ är kartonger, eftersom de kan fungera som tuggleksaker och gömställen för dina råttor. Du kan också använda pappersprodukter som bruna papperspåsar och skrynkliga pappersbollar, som båda gärna strimlar.

För både pappers- och kartonger, se till att de är giftfria. Det gör att du förmodligen främst bör använda produkter som inte innehåller färg eller lim. Du bör också regelbundet ta bort de hemgjorda leksakerna, eftersom de sannolikt blir smutsiga ganska snabbt.

Vilken typ av klätterleksaker ska du skaffa?

Den andra typen av leksak du bör skaffa till din råtta är klätterleksaker. Råttor är fantastiska klättrare av naturen, så att ge dem leksaker att klättra på och genom kan göra deras bur mycket roligare och stimulerande. Här är några typer av klätterleksaker att tänka på:

  • Rep leksaker gör fantastiska klätterleksaker för råttor, eftersom de kan använda dem för både klättring och tuggning. Det finns papegojor rep leksaker som du kan köpa för att fästa i din råttas bur, men du kan också välja att göra egna repleksaker. Du kan göra repstegar upp och ner i buren, tillsammans med broar som sträcker sig från en plattform till nästa. Se till att du får rejäla, tjocka bomullsrep och häng/bind dem inte i ett mönster som kan utgöra en kvävningsrisk.
  • Rör och tunnlar är ett bra sätt att göra din råttbur mer stimulerande och roligare för ditt husdjur. Du kan gå till din lokala djuraffär och köpa illertunnlar att fästa på sidorna och flera lager. bandrör är snygga eftersom de oftast är böjbara, så du kan vrida dem hur du vill. Naturligtvis kan du också göra ditt eget PVC-rör. Din råtta kommer förmodligen inte att kunna förstöra PVC-röret, och det finns i en mängd olika storlekar, och du kan få kontakter för att skapa invecklade och roliga nätverk. Ditt andra alternativ är att göra dem av robust tyg.
  • Behållare som krukor, soptunnor och till och med små behållare som kan staplas (som de för kontorsmateriel) är fantastiska klätterleksaker för råttor och är mångsidiga. Dina råttor kan använda dem för att klättra, sova och gömma sig från världen inuti. Ett annat alternativ för att klättra i containrar är kokosnötskal. Du måste tvätta ur dem, men sedan kan du lägga dem i buren och dina råttor kan använda dem som klätterobjekt, gömställen och till och med tuggleksaker.
  • Vi har redan diskuterat hur man gör stegar och broar från rep, men det finns även andra alternativ för stegar och broar. Du kan köpa både från djuraffärer och online som är lätta att fästa i din bur, och du kan även bygga dem av trä, kartong, PVC-rör etc.
Se även  Hur man behandlar öronkvalster hos katter

Tänk på att när du gör eller köper en klätterleksak till din råtta måste du se till att den är säker. Se till att alla utrymmen är tillräckligt stora så att din råtta inte fastnar i dem. Se dessutom till att alla dina klätterleksaker sitter stadigt och säkert fästa. Även om dina råttor är smidiga och generellt sett har väldigt bra balans så att de inte faller av sig själva, kan det vara farligt för dem om deras klätterleksaker faller hela tiden.

Fodersökande leksaker

Att söka föda är ett utmärkt sätt att stimulera deras sinnen och hålla din råtta sysselsatt i sin bur. Du kan gömma små godsaker runt buren, som bär i ett tjockt lager substrat eller göra egna godsaker med något som hänger på ett snöre, till exempel små fruktbitar.

Om du har svårt att komma på idéer kan du välja en födosök boll eller hängande födosöksleksaker att du kan gömma godsaker i dem, dessa är ganska robusta och tar dina råtttimmar att rulla runt och gnaga på dem för att få ut hennes favoritgodis.

Online- och djuraffärer säljer en mängd olika matautomater och dessa kan ge timmar av nöje genom att få sällskapsråttan att arbeta för sin måltid eller godis. Beroende på leksak bör det finnas några roterade medan andra måste vara det förträngda att tjäna sina godsaker.

Leksaker för utanför buren

Tid utanför buren är en nödvändighet för dina råttor. Faktum är att de borde få leka utanför sin bur minst en timme varje dag. När du gör detta finns det några saker att tänka på. Ta först bort eller göm allt från golvet eller i rummet som du inte vill att din råtta ska tugga eller äta, särskilt allt som kan skada den.

När du har tagit bort allt du inte vill att din råtta ska komma till är det dags att fundera på vad du vill mata din råtta under den här tiden. En av de vanligaste leksakerna som människor ger sina råttor för att leka ute träningsbollar (hamsterbollar), men detta är INTE en bra idé. Även de största hamsterbollarna tvingar råttor att springa med böjda ryggar och kan lätt stressa dem. Det är en mycket bättre idé att stänga dörren eller sätta upp en lekhage (som en för barn) och låta din råtta springa fritt och utforska.

Det finns några leksaker du borde ge din råtta. Till att börja med, tuggleksaker. I det här fallet kan du faktiskt bara ta ut en av deras tuggleksaker ur buren och placera den på golvet, men ett av de bästa sätten att hindra din råtta från att tugga på dina saker är att ge dem något de kan äta tugga. på. Personligen tenderar mina råttor inte att tugga mycket vid fri roaming, utan föredrar att utforska.

Du kan också ge dem bollar eller små hundleksaker i trä att leka med utanför buren. Bollar är ett bra alternativ eftersom de inte riktigt kan leka med dem i sin bur, så det blir en trevlig behandling när de har tid att leka utanför buren.

Ett annat bra alternativ för dina råttor utanför sina burar är att bygga en lekstuga/klätterhall för dem av korgar och lådor. Bara för att dina råttor är utanför buren betyder det inte att de fortfarande inte skulle älska en plats att klättra och leka på, särskilt om de har ett mindre område att utforska. Du kan också göra en labyrint för din råtta att utforska (lägg en godbit i slutet om du vill att den ska vara extra motiverad).

I slutändan är du det bästa för din råtta att leka med utanför buren. Dina råttor kommer att knyta an till dig, så om de har tid att interagera med dig är det förmodligen det de vill göra bäst. Du kan försiktigt brottas med dem med händerna, låta dem klättra över dig, och ibland vill de bara lägga sig på din axel eller i ditt knä.

Se även  Är husdjursråttor vänliga? (Allt du behöver veta)

Det är också ett utmärkt tillfälle att mata din råtta med några speciella godsaker, som vanliga popcorn. Tänk på att vad din råtta vill göra, hur mycket den vill leka och vad den vill leka med beror mycket på dess individuella personlighet.

DIY-råttleksak

Nedan finns instruktioner för fantastiska DIY-råttleksaker.

En fantastisk leksak för att hålla din råtta sysselsatt och underhållen i eller utanför buren. Allt du behöver är en rulle toalettpapper, något slags papper och lite godsaker. Ta din toalettpappersrulle, lägg godsakerna i den och slå in den i papper. Var noga med att ge en till var och en av dina råttor så att de inte slåss och roar sig medan de arbetar för att komma till godsakerna.

Råttor gillar att gräva. Ett bra sätt att möta detta behov är med en plastbehållare med ett stort öppet utrymme i toppen. Fyll soptunnan med strimlat papper eller kokosjord, göm lite torrfoder och råttgodis och se dina råttor gräva igenom för att hitta sina favoritgodis.

Om du inte har pengar att köpa garn kan du göra det själv av toalettpapper. Vrid och fläta ihop toalettpappret för att bilda ett ganska starkt rep som din råtta kan leka på. Naturligtvis, om det här repet tuggas eller blir blött, måste du byta ut det.

Tyg tunnlar är en enkel leksak att göra. Om du vet hur man syr kan du sy en tub av ett kraftigt tyg som fleece. Men om sömnad inte är något för dig kan du använda en gammal sweatshirt eller t-shirtärm istället. När du har gjort din tygtunnel, skär en cirkel av kartong eller plast från en vattenflaska och fäst den i tunnlarnas ändar, håll dem öppna.

Kransar är ett bra alternativ eftersom dina råttor kan krypa igenom dem, tugga dem och slå dem. Allt du behöver för att göra en krans är en trä- eller kartongring och några tygremsor. Täck ringen med tyget och häng den i din råttas bur.

Det är verkligen gulligt att se en råtta sova eller gosa med ett litet gosedjur eller nalle, och de är faktiskt väldigt lätta att göra. Klipp ut två nallebjörnsformer, sy ihop dem, lämna en liten öppning att stoppa in dem i och stoppa dem sedan med papper. Sanningen är att din råtta förmodligen kommer att tugga på den och förstöra den, men du kommer att njuta av sötheten medan den varar.

En pinata kan vara mycket roligt för din råtta. Ta ett papper och fyll mitten med godsaker. Stäng toppen tätt med en bit hängtråd eller rep och häng upp den från toppen av buren. Din råtta kommer att känna lukten av godsakerna och njuta av att slå dem. Detta är ett bra sätt att underhålla och stimulera din råtta ett tag.

Pea piñata – hushållspapper och ärtor knutna inuti med snöre

En av de enklaste leksakerna att ge din råtta är en rulle toalettpapper. Du kan hänga den eller bara räcka den till dem och se dem ha en sprängning när de gräver i den, tuggar den och förstör rullen. (Varning, detta kan vara en hel röra att städa upp när de är klara.)

Lek är förmodligen en av dina råttors favoritsysselsättningar, det är nödvändigt för deras hälsa och du kommer säkert att njuta av att se dem leka också. Av alla dessa skäl är det mycket viktigt att ha rätt leksaker, och många av dem, när du tar med dig din råtta hem och längre bort. Nu när du vet vad de behöver och varför, kan du gå till butiken för att köpa några leksaker eller de tillbehör du behöver för att göra dina egna leksaker.

Relaterade artiklar

Hur du underhåller dina råttor: 22 kreativa idéer

Hur man ställer in en råttbur för husdjur: Den ultimata guiden