Är mjölk bra för katter?

En pedagogisk bild som tar upp frågan om katter kan dricka mjölk.

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i förhållandet mellan katter och mjölk, utforska näringsfördelarna och hälsoeffekterna av mjölk, varför katter inte ska dricka för mycket mjölk och vad du kan ge din katt istället.

Kan kattungar dricka mjölk?

En illustrativ bild av en katt med en skål med mjölk.

Det är obestridligt. Katter kan säkert dricka mjölk. Du har sett illustrationerna av kattungar som står runt ett fat med mjölk. Du har sett kattgodis med mjölksmak. Du kanske till och med har sett din egen katt slicka upp den.

Oavsett om det är från en ko, get eller mammakatt, kattungar och vuxna katter kan och dricker mjölk. Det går inte heller att förneka att mjölk är en naturlig del av en katts kost, när den kommer från mamma.

Liksom alla däggdjur är kattungar beroende av sin modersmjölk som sin enda näringskälla. Kattmjölk innehåller den perfekta balansen av viktiga näringsämnen för att hjälpa kattungar att växa och frodas.

Och som alla däggdjursungar producerar kattungar ett enzym som kallas laktas. Den primära uppgiften för detta enzym är att smälta laktos, även kallat mjölksocker. När kattungar dricker sin modersmjölk, arbetar dessa laktasenzymer på mjölksockret och bryter ner det till glukos och galaktos, två enkla sockerarter som lätt tas upp i blodomloppet.

Utan laktas skulle laktosen vara svårsmält.

Istället för att bryta ner och passera smidigt in i kroppen, skulle mjölksockret förbli intakt och resa till tjocktarmen. Där skulle den osmälta laktosen börja jäsa, suga in vatten i tjocktarmen och orsaka de symtom vi förknippar med laktosintolerans: uppblåsthet, diarré och gaser.

Är mjölk dåligt för katter?

En rörande bild som fångar oskulden hos en kattunge som dricker mjölk ur ett glas.

För att hjälpa dem smälta mjölksockret i modersmjölken producerar kattungar naturligt ett enzym som kallas laktas. När de blir äldre producerar de mindre av detta enzym och många blir laktosintoleranta.

Efter att kattungar är avvanda börjar de producera mindre laktas. De flesta blir laktosintoleranta. Och här ligger problemet med katter och mjölk. Katter är för det mesta laktosintoleranta djur.

Se även  Hur tränar man en katt som inte lyssnar?

Läs också: Avvänjning av kattungar: tips för framgångsrik avvänjning

Ska katter dricka mjölk?

En bild av en katt bredvid en skål med mandelmjölk.

Om en vuxen katt försöker dricka samma mängd mjölk som en kattunge kommer han att få magbesvär. De har helt enkelt inte de laktasenzymer som behövs för att göra mjölken smältbar.

Små mängder mjölk kommer inte att göra din katt sjuk, men mer än en matsked mjölk kan orsaka matsmältningsproblem.

Det finns några undantag från denna regel.

Katter kan lättare smälta laktosfri mjölk och andra produkter som är gjorda för personer med laktosintolerans. De kan också äta andra mjölkprodukter med låg laktoshalt, inklusive de flesta hårdostar, yoghurt och gräddfil.

Som med all mat som inte är avsedd eller balanserad för katter, bör dessa betraktas som enstaka godsaker som utgör mindre än 10 % av en katts totala kalorier per dag.

Katter får inte mycket näringsvärde från mjölk.

En bedårande bild som fångar det förtjusande ögonblicket en kattunge dricker mjölk från en flaska.

Kattungar behöver den unika balansen av näringsämnen som finns i modersmjölken. Allt annat än denna mjölk eller en speciellt formulerad kattmjölksersättning kommer att leda till näringsbrister.

Ammande kattungar är beroende av sin modersmjölk för att överleva, men någon annan typ av mjölk kommer inte att ge den kompletta näringen din kattunge eller katt behöver. Det är inte ett näringsmässigt komplett livsmedel, eller ens nära. Om du väljer att ge din katt mjölk, se till att det är en tillfällig behandling.

Det är inte en ersättning för en näringsmässigt komplett och balanserad kost. Och om du tar hand om en ung kattunge, byt aldrig ut komjölk med bröstmjölk eller kattungemat.

Vad kan du ge din katt istället för mjölk?

En frestande bild av en katt med alla möjliga godsaker.

Om din katt gillar mjölk, ge honom en godbit då och då. Så länge du inte ger honom så mycket att det utlöser en reaktion eller sätter en stor buckla i hans dagliga kaloribudget, kan mjölk vara en stor njutning. Om du vill spela det säkert med laktosintolerans, välj en laktosfri produkt.

Se även  Hur väljer katter sin favoritperson?

Katter som älskar mjölk och vill ha mer än bara några klunkar kan njuta av specialformulerade kattmjölksprodukter, som ofta finns i kattmatsavdelningen i djuraffärer och livsmedel. Dessa produkter är laktosfria drycker gjorda med katter i åtanke. Vissa är berikade med taurin för en boost av aminosyror.

För mycket unga kattungar finns det ingen ersättning för modersmjölk eller speciellt sammansatt kattungemat. Kattmjölksersättningar är det enda säkra valet för flaskmatning av en kattunge.

Vanliga frågor

Vilken typ av mjölk är säker för katter?

Katter kan säkert dricka små mängder mjölk, oavsett om det är från en ko, get, får eller annat djur. Men mer än några matskedar kan orsaka magbesvär. Om de ges i små mängder kommer mjölkersättningar som soja, mandel och cashewnötter inte att göra din katt sjuk, men de är inte något att ge din katt regelbundet.

Varför gillar katter mjölk?

Det är ett av kattvärldens stora mysterier. Mjölk är kattens första foder och precis som med människor fortsätter njutningen av mjölk bortom barndomen. Vissa spekulerar också i att bondkatter utvecklat smak för mjölk som ett lyckligt tillskott till mössen de fångade i ladugården. Katter attraheras sannolikt av konsistensen och aromen av fettet och proteinet i mjölk.

Kan mjölk döda katter?

Det är osannolikt. Till skillnad från vissa mänskliga livsmedel som är giftigt för katter – choklad, till exempel – är mjölk relativt säker och det är mycket osannolikt att ens en stor mängd av den skulle kunna döda en katt.

När ska katter sluta dricka mjölk?

Kattungar börjar avvänjas vid ungefär fyra veckors ålder och bör vara färdiga när de är åtta till tio veckor gamla. Om du matar en kattunge med flaska, bör han/hon fortsätta att endast äta kattungemat tills den är cirka fyra veckor gammal, och sedan gradvis övergå till fast föda.

Se även  Kan katter bli höga av rökinandning?

Hur mycket mjölk kan katter ha?

Även om veterinärer är överens om att mjölk inte är en komplett måltid och endast bör ges som godis, finns det ingen konsensus om hur mycket mjölk som är säker för katter. Det finns cirka 9 kalorier i en matsked helmjölk, vilket är cirka 5 % av din katts dagliga kaloribehov.

Godis bör inte utgöra mer än 10 % av din katts dagliga intag, så upp till 2 matskedar mjölk kan vara en säker, kalorisnål behandling. Börja alltid i det små med nya godsaker för att se om din katt tål dem innan du gradvis ökar mängden.

Vad händer när du ger katter mjölk?

I de flesta fall ingenting. Om du ger din katt för mycket mjölk (låt oss säga att han dricker en kvarts kopp av den), kan han få gaser och diarré.

Kan katter dricka laktosfri mjölk?

Ja. Det är inte näringsmässigt komplett och du måste fortfarande se till att hålla kalorierna i schack, men laktosfri mjölk är ett säkert alternativ för katter.

Är katter allergiska mot mjölk?

Matallergier är ovanliga hos katter, men när katter utvecklar allergier mot matproteiner är mejeriprodukter en vanlig boven. Tecken på att din katt är allergisk mot mjölk inkluderar klåda, matsmältningsproblem, håravfall och rinnande ögon.

Kan katter smälta mjölk?

Ja och nej. Medan katter kan smälta andra komponenter i mjölk, har vuxna katter en begränsad förmåga att smälta laktos (mjölksocker) som finns i den.

Ger mjölk katter diarré?

Eftersom de flesta katter är laktosintoleranta kan för mycket mjölk orsaka diarré. Om du märker att din katt har lös avföring efter att ha druckit mjölk, minska mängden du ger honom eller överväg ett laktosfritt alternativ. Laktosfri mjölk eller speciellt formulerad kattmjölk kan ge din katt den smak han älskar utan diarrén som följer.

Får mjölk katter att bajsa?

Inte direkt. Däremot kan katter bajsa mer eller få lös avföring efter att ha druckit mjölk på grund av närvaron av laktos, ett mjölksocker som de flesta katter inte kan smälta. När denna laktos kommer in i din katts kolon, börjar den jäsa och kan orsaka uppblåsthet, gaser och diarré.