Är plommon säkra för hundar? Det överraskande svaret

Kan hundar äta plommon? Svaret är både ja och nej. Även om katrinplommon kan ge stora hälsofördelar för din hunds matsmältningssystem och blodsockernivåer, utgör fruktens gropar allvarliga faror som kan skada din valp.

Du kan säkert förbereda katrinplommon för din hund genom att följa några enkla riktlinjer. Fortsätt läsa för att lära dig hur du undviker potentiella risker och se till att din valp kan njuta av denna läckra frukt.

5 Hälsofördelar med katrinplommon för hundar

Är katrinplommon bra för hundar? Ja det är de. Om du undrar vad som gör katrinplommon till fantastiska godsaker för hundar, här är de fem hälsofördelarna som valpar kan dra av dessa saftiga frukter.

 1. Plommon främjar god matsmältning.

  Plommon är fulla av lösliga och olösliga fibrer. Dessa är viktiga för din hunds matsmältningssystem eftersom de stöder god tarmhälsa. Dessutom hjälper de till att förebygga olika matsmältningsproblem och sjukdomar. Dessa inkluderar förstoppning och tjocktarmscancer.

 2. Plommon sänker kolesterolet.

  Lösliga fibrer främjar inte bara en välfungerande mag-tarmkanal, utan är också till hjälp för att minska bildningen av enzymatiska syror. Dessa syror är involverade i kolesterolproduktionen i levern, vilket sänker kolesterolnivåerna.

 3. Plommon stöder god bentillväxt.

  Katrinplommon innehåller kalcium, vilket är viktigt för att förbättra din hunds bentillväxt och utveckling. Det förebygger också benproblem hos hundar, såsom artrit. Kalcium spelar också en stor roll för att hålla tänder och tandköttssjukdomar på avstånd.

 4. Plommon hjälper till med viktminskning.

  Fibrerna i katrinplommon hjälper till att normalisera blodsockernivåerna. Det görs genom att sakta ner absorptionen av glukos i din hunds kropp. Eftersom katrinplommon innehåller mycket fibrer får de din hund att känna sig mätt, vilket hjälper honom att konsumera mindre mat.

 5. Plommon stärker immunförsvaret.

  Plommon är en utmärkt källa till vitamin C, en antioxidant som stimulerar produktionen av lymfocyter i blodet. Lymfocyter är vita blodkroppar som ansvarar för immunsystemets funktion. C-vitamin är också viktigt för att skydda din hund från olika sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och artros.

4 Risker med utfodring av katrinplommon till hundar

små plommonTill skillnad från katter kan hundar smaka godis precis som vi. Inte konstigt att Fido älskar att tugga på ett moget plommon. Den söta smaken räcker för att kittla hans smaklökar.

Även om katrinplommon kan vara ett utsökt och näringsrikt mellanmål för hundar, är det viktigt för hundägare att vara medvetna om de potentiella hälsorisker som är förknippade med att servera dem felaktigt. Här är några av de vanligaste problemen att se upp med när du matar din valp med denna läckra frukt:

1. Full av socker

Plommon anses vara en lågkalorigodis för hundar. Denna fördel undergrävs dock om du övermatar din hund. Det beror på att plommon är laddade med socker, särskilt de mycket mogna.

Att låta din hund äta för många katrinplommon kan leda till viktökning. Det kan också orsaka andra långtidseffekter, såsom karies och diabetes.

När du läser detta kanske du undrar:Kan ha hundar torkade plommon Än? Hur är det med konserverade plommon?

Hundar kan äta denna typ av mat, men det rekommenderas inte. Torkade och konserverade plommon innehåller högre koncentrationer av socker. Det är därför inte en lämplig hundgodis för din fyrbenta vän.

2. Kvävningsrisk

Kan hundar äta plommon? Ja, så länge plommongroparna är borttagna. Plommongropar har ett hårt yttre, som är svårt att tugga.

Om din hund råkar svälja den riskerar han att kvävas. De vassa spetsiga ändarna av groparna kan repa och skada hans mun, matstrupe och mage. Utan läkarvård kan denna situation bli livshotande för din hund.

3. Tarmobstruktion

Den hårda plommonkärnan är extremt svårsmält. Även om din hund lyckas svälja den utan att kvävas, löper den fortfarande risk att drabbas. Detta innebär att det fastnar i mag-tarmkanalen och blockerar transporten av avfall.

Som ett resultat orsakar det avfallsuppbyggnad och leder till att din hund upplever magsmärtor, kräkningar, uttorkning och uppblåsthet. Tarmblockering kräver omedelbar läkarvård, annars kan det leda till dödliga konsekvenser.

4. Kan orsaka plommonförgiftning

färska plommon för hundar

Medan svaret på ”Kan hundar äta katrinplommon?” är ja, vet att denna frukt inte är helt fri från gifter.

Även om plommonets kött är fritt från gifter, innehåller kärnan cyanid, som är giftigt för hundar. Om gropen krossas frigörs kemikalien och kan orsaka plommonförgiftning.

Detta tillstånd stör transporten av syre till blodkropparna. Bristen på lämplig behandling kan leda till blodcellsskador, luftvägskollaps och död.

Kan hundar äta plommons rötter, blad och stjälkar?

Nej, hundägare ska veta att fruktens blad, rötter och stjälkar alla innehåller cyanid, vilket kan orsaka plommonförgiftning. Så om du har ett plommonträd på din trädgård bör det vara inhägnat för att hålla din hund borta från det.

Var noga med att plocka upp nedfallna plommon och övervaka din hund när den leker i trädgården också.

Vissa kanske undrar om effekterna av plommonförgiftning är desamma som av vindruvor och russin. Nej, eftersom var och en av dem har olika biverkningar på hundar.

Vindruvor och russin orsakar magbesvär och njursvikt om de intas även i små mängder.

Under tiden måste stora mängder av fruktens kärnor intas för att orsaka plommonförgiftning.

Vad ska du göra om din hund äter ett plommon?

Om din hund äter plommonkött behöver du i de flesta fall inte göra något, eftersom denna del av frukten inte innehåller några gifter.

Å andra sidan kräver intag av kärnan eller andra giftiga delar av plommon noggrann övervakning. Din hund kan börja visa symtom på plommonförgiftning, såsom:

 • Svårt att andas
 • Vidgade pupiller
 • Agitation
 • Rodnad i mun, tandkött och tunga
 • Tung flåsande
 • Kramper
 • Att attackera
 • Kollapsa

Om din hund visar något av dessa kliniska tecken, ta honom till veterinären omedelbart. För att diagnostisera plommonförgiftning måste din hund genomgå flera labbtester.

Dessa inkluderar blodureakväve, packad cellvolym och fullständigt blodvärde.

Behandling för plommonförgiftning inkluderar avgiftning. Detta görs genom att administrera medicin i din hunds intravenösa vätskor.

När plommonförgiftningen är under kontroll kommer veterinären att övervaka honom noga i cirka 24 timmar. De kommer att övervaka hans vätskor, syre och annan uppföljningsvård som är nödvändig för din hunds snabba återhämtning.

Hur du säkert matar katrinplommon till din hund

en skål med katrinplommon

 1. Välj ekologiska plommon

  Ekologiska plommon har låg kemisk exponering. Tvätta alltid frukterna noggrant när du förbereder dem för din hund.

 2. Ta bort gropen när du förbereder frukten.

  Gör det till en vana att ta bort gropen när du förbereder frukten. Detta gör frukten säker för hundar att äta.

 3. Var noga med att skära den urkärnade frukten i små bitar.

  Mata aldrig hela katrinplommon till din hund, annars kan den kvävas. Du kan också puréa den och sprida den över hans mat för att göra det lättare för honom att äta den.

Hur ofta kan hundar ha katrinplommon?

Kan hundar äta katrinplommon även om de innehåller mycket socker? Ja, men de bör ges sparsamt och i små mängder. Därför ska det vara bra att servera upp till ett halvt plommon två gånger i veckan.

Om din hund äter stora mängder katrinplommon kommer han sannolikt att utveckla flera hälsoproblem. Om du har en diabetiker hund, ge den inte katrinplommon utan veterinärens godkännande.

Observera att våra hundkamrater har känsliga matsmältningssystem. Plötsliga tillägg till maten kan göra att de får magproblem. De kan orsaka kräkningar, diarré, förstoppning och gaser.

Därför, om det är din lurviga väns första gången du äter en katrinplommon, bjud bara på det i små mängder. En bit eller två räcker. Att göra detta kommer att förhindra att han får matsmältningsproblem.

Frukt att mata din hund istället för katrinplommon

skivade öppna plommonDet finns massor av säkrare fruktalternativ för din hund som ger samma, om inte bättre närings- och hälsofördelar med katrinplommon.

Här är några typer du kan överväga att lägga till hans kost:

1. Bananer

Banan är ett naturligt prebiotikum som stödjer en frisk tarmmikrobiom hos hundar. Den är också rik på benstärkande mineraler som magnesium och kalium.

2. Blåbär

Blåbär har kraftfulla antioxidantegenskaper. De har visat sig förebygga cancer, förbättra immunförsvaret och förbättra den kognitiva hälsan hos hundar.

3. Papaya

Papaya innehåller mycket fibrer, vilket främjar viktminskning hos feta eller överviktiga hundar. Frukten har antioxidanter som stärker immunförsvaret.

4. Groblad

Groblad sägs innehålla antiinflammatoriska och antibakteriella ämnen. De fungerar som en sköld för att skydda din hund från olika sjukdomar.

5. Pumpa

Pumpa har ett högt vatten- och fiberinnehåll. Denna frukt ger hundar extra återfuktning, främjar viktminskning och förbättrar hud- och pälshälsan.

Vanliga frågor om plommon för hundar

1. Kan hundar äta plommon eller katrinplommon?

Ja, hundar kan äta katrinplommon eller katrinplommon, men med försiktighet och måtta. Plommon är torkade former av plommon. De är låga i näringsämnen och höga i socker, så mata dem till din hund i mycket minimala mängder.

Att äta för mycket kan leda till ohälsosam viktökning, parodontala problem och diabetes.

2. Kan katrinplommon ge hundar diarré?

Plommon kan ge hundar diarré om de äts i stora mängder. Frukterna är höga i fiber, vilket är bra för din hunds tarmhälsa. Men det kan orsaka magbesvär när det har konsumerats för mycket.

3. Kan hundar äta plommonskinn?

Tekniskt sett kan hundar äta plommonskinn. Däremot kan de ha svårt att tugga och smälta eftersom skalet på frukten är hårdare än fruktköttet.

Det kan orsaka tarmobstruktion eller kvävning vid förtäring. Det är därför vi rekommenderar att inte mata det till Fido.

4. Har plommon maskar?

Plommon kan ha maskar, så se till att inspektera fruktskivorna för dessa djur innan du serverar dem till din hund.

Lyckligtvis, till skillnad från tarmparasiter, är fruktmaskar ofarliga och kan inte överleva i matsmältningskanalen hos hundar.

Återuppta

Fruktköttet av plommon är säkert för hundar att äta, men resten av frukten bör förvaras utom räckhåll. Fröet eller kärnan är en kvävningsrisk som innehåller cyanid.

Denna giftiga kemikalie förekommer också naturligt i plommonträdets stjälkar, blad och rötter. Om du odlar denna växt i din trädgård, gör den otillgänglig för din hund för att undvika plommonförgiftning.

Det är värt att notera att vissa frukter liknar katrinplommon och innehåller vissa delar som är osäkra för hundar att konsumera. Kolla in vår frukt- och grönsakssektion för att lära dig hur du säkert matar din hund med en mängd olika näringsrika godsaker

Se även  Kan hundar äta lax? Vilket är bättre rått eller kokt?