Är skäggiga drakar lätta att ta hand om: one stop shop

Skäggiga drakar är några av de största husdjuren och de är inte supersvåra att hantera. När det gäller att knyta an till dem är det inte så svårt. Skäggiga drakar har dock vissa specifika miljöbehov som måste tillgodoses.

Även om dessa ödlor är underbara husdjur, har de komplexa miljö- och näringsbehov. Skäggiga drakar behöver tid, mat och en fantastisk livsmiljö. De behöver en bekväm livsmiljö för att hålla sig friska och lyckliga. Att ansa en skäggig drake är lättare än det verkar. När du väl har hela uppsättningen är de lätta att ta hand om.

Om du vill ha mer information om hur du tar hand om en skäggig drake, läs vidare nedan!

Vad ska jag mata min skäggiga drake?

Skäggiga drakar äter en mängd olika livsmedel. De behöver en maträtt för sin kost. Skäggiga drakar behöver bara matas en gång om dagen eller varannan dag. Om de inte äter all mat, planera att mata dem mindre nästa gång. Baby skäggiga drakar kan äta upp till tre gånger om dagen. Den bästa tiden att mata dem är på morgonen så att de kan smälta sin mat under den varmaste delen av dagen.

Det fina med att äga en skäggig drake är att deras mat är relativt billig. Att mata en skäggig drake kräver inte mycket arbete. Mata skäggiga drakar med en mängd olika livsmedel, såsom maskar, grönsaker, bladgrönsaker och en begränsad mängd frukt. De behöver mycket protein, kalcium och vatten. Deras kost bör bestå av 30 procent grönsaker och 70 procent protein.

Här är en guide för att mata din skäggiga drake:

 • Mata dina skäggiga drakar protein. Detta kan inkludera ett brett utbud av maskar och syrsor. När det gäller att mata syrsor, se till att de inte är för stora. Mata dem inte syrsor som är större än avståndet mellan ögonen. Skäggiga drakar äter också mycket maskar, inklusive vaxmaskar, silkesmaskar, röda maskar, daggmaskar och mjölmaskar.
 • Skäggiga drakar äter mycket grönsaker. De äter en blandning av bladgrönt, maskrosor, zucchini, morötter, rödbetor och squash. Dessa kan hackas eller blandas som sallad. Dessa grönsaker ska hackas fint. Grönsaker som kan matas ibland inkluderar sallad, spenat och avokado.
 • Kalcium är viktigt för deras kost. Kosttillskott bör ges till din skäggiga drake. Multivitaminer är viktiga för näringsämnen och kalcium och vitamin D3 måste tillhandahållas för att hålla dem friska. Pulvertillskott kan strö på maten. De bör ges en multivitamin tre till fem gånger i veckan. Kalcium bör ges fyra till sju gånger i veckan och D-vitamin bör inte ges mer än tre gånger i veckan.
 • Vatten måste bytas ut dagligen och alltid tillhandahållas. Lägg vatten i en grund skål för din skäggiga drake. Du kan lägga i en större skål om din skäggdrake gillar att vara i vattnet. Ha alltid rent vatten tillgängligt. Om din skäggiga drake inte dricker regelbundet ur sin vattenskål, ha en sprayflaska till hands och spraya den försiktigt med dimma. Din skäggiga drake kommer med största sannolikhet att slicka vattendropparna från näsan. Fortsätt imma tills ditt husdjur slutar dricka.
Se även  11 skäl till varför din katt inte tuggar något

För den kompletta guiden till att mata din skäggiga drake, besök vår informativa artikel om skäggiga drakars näringsbehov.

Vilken typ av miljö behöver min skäggiga drake?

Om du funderar på att skaffa en skäggig drake, skaffa den en livsmiljö innan du tar hem den. För ett hem ger ett akvarium eller terrarium i plexiglas en fantastisk tittarupplevelse. Tänk på att ingen tank är för stor, men vissa tankar kan vara för små. Det måste finnas tillräckligt med utrymme att bo i, annars blir din skäggiga drake stressad. Detta kan orsaka hälsoproblem och hämmad tillväxt. För en fyra till sex-tums baby skäggig drake ger en 25-liters tank gott om utrymme. Dessa tankar är lätta att ordentligt värma och tända.

Kom ihåg att din baby skäggiga drake kommer att växa ur tanken när den blir äldre. Om din skäggiga drake är 6 tum och inte längre än 10 tum, kommer de att behöva en 40-liters tank. När din skäggiga drake är 15 månader gammal bör du ge den en 75-liters tank för ett bekvämt boende. Om du vill, börja med en större tank för att spara tid och pengar. Bearded Dragons vill ha en bekväm plats att bo och ströva omkring på. Kom ihåg att detta är deras hem och där de kommer att bo för alltid.

Tankar kan också dekoreras för att ge ditt husdjur den bästa livsupplevelsen. Här är några andra idéer:

 • Tank bakgrunder kan få tanken att se ut som en naturlig miljö. En ökenbakgrund skulle vara ett bra alternativ för en tank.
 • Klippgrottor eller gömmer sig ge skugga åt din skäggiga drake. När ditt husdjur behöver vara borta från direkt solljus är detta ett bra ställe att gömma sig en stund.
 • Grund att äta och vattenskålar är bra för livsmiljön. Ödlor gillar att ligga i vattenskålarna för att hålla sig svala. Var försiktig med skålar som är för djupa, eftersom de kan öka luftfuktigheten.
 • Fasta stenar eller grenar är bra för miljön eftersom de ger ödlan något att klättra på. Ju mer du sörjer för miljön, desto mer har ödlan att göra.

För botten av tanken, använd ett substrat eller jord. Vissa butiker säljer sand, grus och flis. Dessa är farliga i ett akvarium eftersom de kan komma in i ditt husdjurs matsmältningskanal. Unga ödlor kan till och med äta sanden. Reptilmatta ger ett bra grepp. Ett annat alternativ är tidnings- eller pappershanddukar.

För ljus och värme, köp en solcellslampa till tanken. Belysningen kan stängas av på natten. Ödlor är aktiva på dagen och sover på natten. För att din ödla ska leva länge och friskt behöver den mycket värme. En termometer är bra att köpa för att mäta temperaturen på tanken. Se till att ena sidan av tanken är kallare än den andra sidan. Se till att det finns ett sätt för din ödla att komma till värmen.

En hydrometer är ett annat bra alternativ att ha. Skäggiga drakar behöver 12 till 14 timmars ljus per dag. UVA-ljus är också känt som långvågigt ultraviolett a. Detta är ett synligt ljus som genererar värme i en dag- och nattcykel. Ett UVB-ljus är också känt som kortvågigt ultraviolett b. Detta är utstrålad energi som ger drakar vitamin D3. De bästa miljöerna hålls vid 95 till 110 grader. På natten kan solcellslampan vara i det låga 70-talet.

Se även  5 bästa sätten att få en katt i en bärare

Ett akvarium med skäggiga drakar bör alltid rengöras för att säkerställa att miljön är hälsosam. Här är några tips för att rengöra tanken:

 1. När du rengör en tank, ta bort spillning eller oäten mat dagligen. Du behöver inte göra en fullständig habitatstädning varje dag, men att städa upp varje dag kommer att göra miljön hälsosammare. Se till att rengöra hårda ytor en gång i veckan. Detta kan rengöras med en lösning som innehåller vit vinäger och vatten. Detta fungerar bra för rengöring av glasytor. Om det behövs, ta bort föremål från livsmiljön för en djupare rengöring. Du kan blötlägga dessa föremål i blekmedel och tvål. Tanken ska rengöras helt en gång i månaden.
 2. För en fullständig rengöring, rengör hela habitatet och alla tillbehör i habitatet. För att göra detta, ställ din skäggiga drake åt sidan i en tillfällig avslöjande. Flytta alla tillbehör och rengör dem noggrant i 20 minuter. Skrubba buren med diskmedel och en svamp. Se till att du sköljer buren helt och låt den torka. Tanken ska skrubbas i alla hörn, botten samt in- och utvändigt. Din skäggiga drake kommer att vara i en hälsosam och glad miljö.

För en fullständig guide för att ställa in en tank, läs vår senaste artikel om att ställa in en skäggig draketank.

Hur mycket kostar det att ta hand om min skäggiga drake?

Husdjur kan vara ett ansvar eftersom de kan kosta tid och pengar. För att köpa en skäggig drake varierar kostnaden vanligtvis från $ 60 till $ 100. Vissa kan kosta mer beroende på olika faktorer och genetik. Priset på en skäggig drake beror på färg, uppfödare och tillgänglighet. Den vanligaste färgen för en skäggig drake är en brun eller brun färg. Vissa skäggiga drakar säljs i djuraffärer, medan andra säljs av privata uppfödare. Den initiala installationen för ditt husdjur varierar från $ 200 till $ 400. För ett veterinärbesök en gång om året kommer det att kosta cirka $ 75 per månad och $ 35 för mat. Den totala investeringen under ditt första år av att ha en skäggig drake är cirka $600 till $800.

För en bur varierar priserna olika beroende på storlek. Du kan betala några hundra för din bur och tillbehör kan kosta upp till $100. Detta inkluderar dina termometrar, grenar och stenar, värmekuddar, maträtter och näringstillskott. Digitala termometrar och luftfuktighetsmätare kostar cirka $ 5 till $ 15. Saker kommer att prissättas olika beroende på vad du köper.

Kalcium och vitaminer kostar bara några få dollar. När du tar hand om ditt husdjur spenderar du lite pengar på sjukvård. Mat kostar bara $5 till $15 per vecka. Syrsor och maskar kostar 5 till 20 cent. Leta efter erbjudanden för att spendera mindre. dessa är alla viktiga saker för din skäggiga drake att ta hand om. Dessa säljs i djuraffärer eller online.

Se även  Hur mycket kostar kycklingar att hålla? Jämför olika raser

Vilka hälsoproblem kan skäggiga drakar ha?

Det finns flera problem med skäggiga drakar. Med rätt skötsel kan skäggiga drakar leva 10 till 15 år. Det är alltid viktigt att undersöka din skäggiga drake för hälsoproblem.

När du undersöker din skäggiga drake, här är några saker att fråga:

 • Hur lång är min skäggiga drake? Se till att din skäggiga drake är minst fyra tum lång.
 • Svarar min skäggiga drake? Se till att din skäggiga drake är frisk och rör sig normalt.
 • Är magen på min skäggiga drake full och rund? Var uppmärksam på din skäggiga drakes matrutiner och se till att han äter bra
 • Ser min skäggiga drakes hud matt eller lös ut?
 • Saknar min skäggiga drake lemmar?
 • Finns det viktminskning hos mitt husdjur? Lägg märke till om din skäggiga drake tillbringar mer tid med att gömma sig än vanligt.

Här är en lista över hälsoproblem som en skäggig drake kan ha:

 • De metallbenssjukdom är resultatet av en obalans mellan kalcium och fosfor. Det beror på brist på D-vitamin eller kalcium. Vissa tecken inkluderar ryckiga rörelser, en svullen käke och stötar på benet eller baksidan av svansen. Detta kan leda till uppmjukning av benen.
 • Mun ruttet är när en gul eller vit substans visas på munnen. Ett tecken på detta är minskad aptit. Detta kräver munvatten eller antibiotika.
 • Luftvägsinfektioner har symtom som väsande andning, överskott av slem och synliga andningssvårigheter. Det kan också finnas slem runt munnen eller näsan. En övre luftvägsinfektion är en bakteriell infektion i lungorna. Det är viktigt att ta ditt husdjur till veterinären om du tror att de har detta problem.
 • uttorkning är ett annat vanligt hälsoproblem. Tecken på uttorkning är insjunkna ögon, som ljusnar avsevärt efter att ha druckit, rynkig hud, din skäggiga drake fungerar mindre aktivt eller energisk. För att uppmuntra din ödla att dricka, spraya skäggdraken med vatten tills de inte längre är uttorkade.
 • Ödlor har ofta vanliga problem med sina matsmältningssystemet på grund av deras kost. Det är viktigt att mata vissa saker i begränsade mängder. Crunchy critters som mjölmaskar bör begränsas.
 • Förlamning är ett stort problem. Mat som är för stor kan sätta press på ryggmärgen under matsmältningen, vilket leder till förlamning eller död

Det finns några tecken på att din skäggiga drake är frisk och välvårdad. Om de är friska bör deras muskler vara väl rundade. De kan stå högt på alla fyra lemmar och kommer att springa iväg om du försöker fånga dem. De kommer också att växla mellan sol och skugga.

Håll alltid utkik efter hälsoproblem och se till att din skäggiga drake får rätt vård den behöver. Om din skäggiga drake har något av dessa symtom, kontakta din veterinär. Ju tidigare du tar hand om något, desto mindre sannolikt är det att det uppstår ett större problem på sikt.