Äter kaniner begonia?

Kaniner äter begonia. Men det betyder inte att de borde.

Om du är en trädgårdsmästare eller någon som gillar att ha frodiga växter, är chansen stor att du vill veta om kaniner äter begonia eller inte.

Trots allt kan kaniner vara till besvär för växter och vackra begonier kan vara i fara. I den här artikeln diskuterar vi om kaniner äter begonia och vilka faktorer som spelar roll i detta.

Den goda nyheten är att kaniner i allmänhet inte gillar begonia och föredrar att undvika dem.

Dessa blommande växter anses vara kanin-resistenta, vilket innebär att de är mindre benägna att bli en måltid för dessa lurviga varelser.

Det är dock viktigt att komma ihåg att när matkällorna är begränsade kan kaniner äta vad som helst som finns tillgängligt, inklusive växter som de normalt inte skulle föredra.

Människor, kaniner och begonia

När jag var ungefär två år gammal tog mina föräldrar mig till mormors hus. Mormor hade en trädgård full av begonia.

Jag var fascinerad. Sådana blommor hade vi inte på den torkadrabbade, dammiga gården där jag växte upp.

Min farbror såg mig göra ooh och ah-ljud över begoniorna och sa: ”De ser bra ut att äta, eller hur, pojke?”:

Så jag åt en. Eller kanske flera. Jag kommer inte ihåg.

Min farbror kom för att hämta mig och tog mig till min mamma. Jag kräktes på honom. Min mamma tyckte att detta var rättvisa.

Kaniner blir också sjuka om de äter begonia. Men kaniner kan inte kräkas. Eventuella gifter i blomman ligger kvar i deras matsmältningsorgan, vilket gör dem sjukare och sjukare tills giftet bryts ner.

Om Begonia är giftiga för kaniner, varför äter de det?

Varför äter kaniner begonia?

Kaniner är naturligt nyfikna och kan bli förförda av dina begonias färgglada och livfulla blommor.

Vi vet inte riktigt vad kaniner tänker, men om en kanin hoppar upp på en bädd av begonia, tänker han förmodligen något i stil med: ’Okej! En allt-du-kan-äta buffé!”

Rabatter är mycket attraktiva för kaniner av flera anledningar.

Bladen, blommorna och stjälkarna är i kaninens ögonhöjd. Han kan se sin mat samtidigt som han är uppmärksam på potentiella problem, som aggressiva hundar och katter och rovdjur.

Begonia växer i skuggan, där kaniner känner sig skyddade från hökar och ugglor.

Men varför skulle kaniner äta denna kryddiga plan?

Kaniner har ett intensivt sug att tugga. Att tugga vegetabiliska fibrer gör att tänderna inte blir för långa. En kanin som inte får tillräckligt med fibrer i sin diet kan få tänder som växer in i ansiktet.

Kaniner behöver också fibrer regelbundet. Kaniner slickar sig själva för att hålla sig rena. De sväljer hår.

Kaninhår kan byggas upp till en boll som kallas en bezoar nära pylorusventilen, gropen i hans mage.

Denna hårboll liknar hårbollen hos en katt. Till skillnad från en katt kan en kanin inte hosta upp hårbollen, vilket gör att den stannar på plats, vilket blockerar flödet av mat in i tunntarmen.

I vissa fall kan hårbollar växa sig så stora att man kan se klumpar i magen.

Se även  Så du har en kanin till påsk. Och nu då?

Fiber har en annan fördel. Kaniner hyser en unik omskolning av bakterier som kan omvandla fibrer till hälsosamma fettsyror.

Dessa bakterier behöver syre för att utföra sitt arbete. Det är därför en kanin bajsar ut fibrer och bakterier och äter sedan upp sin mjuka bajs. Den mjuka bajsen går sedan till en annan del av tjocktarmen där kaninen extraherar ytterligare fett och näringsämnen.

Anta inte att kaniner inte äter dina begonior bara för att det finns andra välsmakande växter i närheten. Vissa kaniner kommer inte att röra begonier, medan andra kommer att sluka dem trots magbesvär de orsakar.

Mångfalden av begonia du planterar har mycket att göra med om kaniner kommer att äta det.

  • Reed Begonias är särskilt attraktiva för kaniner. De nappar från bladet till stjälken.
  • Rhizomatösa begonier är särskilt giftiga för kaniner. Roten koncentrerar gifterna i växten. Kaniner tycker om att rycka upp dessa typer av begonia så att de kan tugga på de tuffa, fibrösa rötterna.
  • Vaxbegonior är däremot mindre attraktiva för kaniner

När det kommer till begonior tenderar vilda kaniner att undvika dem eftersom de är giftiga för kaniner. Att konsumera begonia kan utgöra ett hot mot kaninernas hälsa, så de undviker vanligtvis sådana växter. Men i fall av knappa matalternativ kan vilda kaniner fortfarande försöka äta dem, även om detta inte är en rekommenderad matkälla. Kaninägare bör alltid vara försiktiga med de växter som deras kaniner har tillgång till, och se till att skadliga växter, som begonia, hålls utom räckhåll.

Vad är giftet i Begonias?

Problemämnet i begonia är kalciumoxalat.

Denna kemikalie är delvis ansvarig för de olika smakerna av spenat, mandel, te, taro, kiwi och rabarber. Den är mycket högkoncentrerad i syra- och lammhägn.

Människor har inte alltid något emot den bittra smaken av kalciumoxalat i små mängder av dessa livsmedel.

Men ingen människa kommer att knapra på andra växter med hög oxalathalt, som dieffenbachia. Bit i en punch stick och din mun blir så rynkig att du inte längre kan prata.

Människor kommer inte heller att äta elefantöron med hög oxalathalt, agaveblad eller drinkar från Virginia. Människor konsumerar kryddor med hög oxalat som kardemumma och kanel, samt alfalfagroddar med hög oxalathalt, men bara i små mängder.

Din kanins sug att tugga är så stark att han kommer att äta alla dessa växter, speciellt om han inte har tillräckligt med färskt, rent, torrt timotejhö.

Symtom på Begoniaförgiftning hos kaniner

Kaniner som bara äter några blad från dina begoniaplantor, eller kanske bara knaprar på en blomma, drabbas vanligtvis inte av några allvarliga biverkningar.

Men kaniner som äter en hel begoniaväxt kan bli mycket sjuka. De Merck Veterinary ManuaJag identifierar dessa symtom.

  • Dregla. Kalciumoxalatkristallerna i begonia irriterar kaninens tandkött och insidan av munnen och näsan. Irritationen orsakar en reflex som genererar saliv och ibland flytande slem.
  • Irritation och rodnad i munnen. Kalciumoxalat bildar vassa, nålliknande kristaller. Kalciumoxalatkristallerna i växten repar tandköttet och munnen. Effekten blir sämre om växten torkar ut (vilket händer under torka, när andra växter är svåra att hitta).
  • Ömhet i buken. Din kanins mage kommer att vara känslig för beröring. Detta beror på att kalciumoxalatkristallerna i växten skär in i slemhinnan i magen och tarmarna.
  • Minskad urinering. Kalciumoxalat bildar njursten. När din kanin får njursten är han mycket sjuk. Den kan också ha svårt att andas och tappa intresset för mat och vatten. Skakningar, anfall och död kan följa.
Se även  11 tips för att förhindra att en kanin tuggar på mattan

Oxalatförgiftning kan vara dödligBåde hos kaniner och hos människor. Så, hur behandlar du det?

Behandling av Begoniaförgiftning hos kaniner

Mjukt, rent, torrt timotejhö med allt vatten din kanin behöver gör ibland underverk när kaniner har krupit ner i din begoniabädd.

När symtomen är milda är stödjande vård bäst.

Om symtomen kvarstår eller förvärras är det dags att konsultera en veterinär med erfarenhet av behandling av kaniner. Veterinären kommer sannolikt att ge stödjande behandling, såsom vätskor och en speciell diet, för att hjälpa din kanins återhämtning.

Begonia är inte de enda högoxalatväxterna som är giftiga för kaniner

Det är inte bara begonia som kan göra din kanin sjuk. Några andra växter som orsakar liknande symtom inkluderar:

Caladiums

Caladiums är gröna, rosa eller brokiga växter med hjärtformade blad. Beroende på sort kan de växa från 30 cm till 2,4 meter i höjd.

Dessa växter kallas också för elefantöron.

Oxalatet i kaladium orsakar nästan omedelbar irritation i en kanins mun. Jordstockarna är ännu giftigare än bladen och stjälkarna.

Som tur är är det bara stora kaniner som knaprar på vuxna kaladier. Skydda växterna från kaniner när de börjar växa på våren, och du skyddar även dina kaniner från dina växter.

Calla liljor

Varje del av en calla Lilly (även känd som arum, stärkelserot eller cuckoopint) är giftig för kaniner på grund av dess oxalatinnehåll.

När kaniner äter calla liljor, kan symtom på förgiftning inte uppstå omedelbart. Men om den tuggade liljan når magsäcken kommer den att orsaka kraftig irritation, utan att kaninen kan kräkas upp liljan från magen.

Dumbcane, även känd som svärmorväxt

Dumbcane har sitt namn att tacka det faktum att bita den gör att en person inte kan tala. Kaniner som äter denna växt utvecklar allvarlig munirritation, följt av diarré och uttorkning.

Dessa kaniner vill inte äta. De kan utveckla leverproblem inom 24 timmar när levern försöker använda kroppsfett för energi.

I de senare stadierna av denna typ av oxalatförgiftning kan en kanin uppleva andningssvårigheter, skakningar och kramper. Ibland är det första symtomet plötslig död.

Gyllene patos

Patoslökarna är den del av växten som kan orsaka oxalatförgiftning hos kaniner. Lyckligtvis kommer det första bettet att vara så smärtsamt att kaninen sannolikt inte blir förgiftad.

Filodendron

Varje del av denna populära krukväxt är giftig för kaniner på grund av kalciumoxalat.

Ett enda napp kan få din kanins tunga att svälla och tandköttet blir ömt och rött. Dregling och dregling följer.

Kaniner som äter mer än en tugga av filodendron upplever muskelspasmer och har sedan svårt att andas. Död beror på njursvikt.

Se även  Hur tar du hand om äldre kaniner?

Schefflera, även känd som paraplyträd

Schefileras koncentrerar oxalater i sina blad.

Det första bettet kanske inte hindrar din kanin från att ta ett nytt bett. Så småningom orsakar oxalater tillräckligt med irritation i kaninens mun att den slutar äta, men då kommer växten att orsaka magbesvär och diarré.

Lyckligtvis är det vanligtvis inte dödligt för kaniner att äta denna växt.

Om du bestämmer dig för att ta din kanin till veterinären

Kaniner blir ofta älskade husdjur. Det är helt naturligt att du vill få bästa möjliga behandling för dem.

Om du väljer att ta din kanin till veterinären efter att ha ätit en begonia, ta ett prov på växten så att din veterinär kan identifiera den.

När din veterinär har bekräftat att oxalater är orsaken till problemet, kommer din kanin sannolikt att få en IV för att ta bort oxalater från kroppen.

Behandling kan innebära en övernattning på djursjukhuset. Detta är en situation där familjer är glada över att ha en sjukförsäkring för husdjur.

I USA är det bara Nationwide som försäkrar kaniner.

Vanliga frågor om kaniner, begonia och andra giftiga växter

Fråga. Min kanin kom in i begoniorna, men verkar inte särskilt sjuk. Vad ska jag göra?

S. Se till att inte mata din kanin alfalfa hö, alfalfa kuber eller alfalfa pellets. Dessa livsmedel är höga i kalciumoxalat och skulle göra problemet värre

Sätt din kanin på en diet av endast hö och gröna bladgrönsaker och obegränsat med vatten i en vecka. Ta ditt husdjur till veterinären om symtomen kvarstår.

Fråga: Finns det grönsaker som innehåller mycket oxalater, som begonia?

A. Mangold, spenat, persilja och senapsgrönsaker är alla höga i oxalater, men inte lika höga som begonior och andra prydnadsväxter. Det finns också höga koncentrationer av oxalater i rödbetor, morötter och bönor.

Det går bra att ge din kanin en liten mängd av en av dessa högoxalatgrönsaker en gång om dagen. Undvik att mata grönsaker med hög oxalathalt eller alfalfa till kaniner som har njursten eller tecken på förgiftning från prydnadsväxter som begonia.

Om din kanin har en historia av njur-, sten- eller blåsinfektioner bör du undvika att mata honom med dessa grönsaker.

Fråga: Är Begonias kanin resistenta?

A. Begonia anses inte vara kaninresistent på grund av deras toxicitet. Även om kaniner i allmänhet undviker dem, kan de fortfarande skada eller gräva upp växter, särskilt om andra födokällor är begränsade.

F. Vilka djur är kända för att äta Begonia?

A. Begonia är inte ett populärt val för många djur på grund av deras toxicitet, men vissa djur kan fortfarande äta dem. Till exempel kan vissa insekter, som sniglar och sniglar, konsumera begonia. Det är bäst att vidta försiktighetsåtgärder i din trädgård för att avskräcka oönskade besökare och skydda dina begonia.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner äta julgranar?
  • Kan kaniner äta nyklippt gräs?
  • Kan kaniner äta pengaväxter?