Äter kaniner rölleka?

Ja, kaniner kan äta rölleka. Yarrow är en av de säkraste blommorna att mata din lilla lurviga kanin på.

Det ger en ekologisk måltid och är utmärkt för att ge din kanin en smak av det vilda.

Men ditt husdjur kanske inte gillar det särskilt mycket på grund av dess konsistens. Även om den goda nyheten är att det finns många andra växtval du kan ge din lilla vän.

Kaniner gillar att frossa i rölleka

Kaniner var från början vilda varelser som levde i vildmarken och livnärde sig på vilda växter.

På grund av detta är de naturligt benägna till växter och tycker om att tugga på knapriga löv och kronblad.

Med andra ord, om du har en kaninvän och de älskar att knapra på växterna i din trädgård, borde det inte förvåna dig eftersom deras förfäder överlevde och trivdes på matväxtarter.

Som sagt, det är värt att notera att kaniner inte gillar varje växt som landar framför dem.

Eftersom de är växtätare, antar många att kaniner kommer att njuta av varje blomma och planta du sätter framför dem. Det är dock inte sant.

Även om kaniner inte är kräsna ätare i sig, har de ett antal preferenser som avgör vilka växtarter de adopterar från andra.

Björnbär, rölleka, vallört, klöver, kopersilja, vanlig agromon, cranisble och maskros, till exempel, är alla växter som kaniner älskar och gillar att frossa i.

I motsats till dessa gröna blommor finns det många växter som kaniner inte gillar, som t.ex. raggwort, murgröna liguster etc.

Som husdjursföräldrar är det viktigt att veta vilka blommor och växter din lilla bulle kan ha, eller så kan det sluta med att du matar ditt husdjur med en giftig sort.

Med det i åtanke bestämde vi oss för att gå igenom en lista över lämpliga trädgårdsväxter att ha i din trädgård till din kanin.

Se även  Att välja den säkraste bäraren för din husdjurskanin

Andra växter säkra för kaninkonsumtion

Även om det finns oändliga växter för kaniner att frossa i, är dessa bland de bästa alternativen när det gäller att ge kaniner plantage.

Reste sig

Rosor är inte bara lugnande för dina ögon, utan också för din kanins mage. Det är ett etablerat faktum att en ros är ett säkert sätt att få ett leende på någons läppar.

Det betyder att om du planterar den hemma har du ett oändligt utbud av glada blommor till ditt förfogande, men det är inte allt!

Din kanin kommer också att uppskatta en rosväxt i din trädgård, eftersom de kan äta bladen, kvistarna, grenarna och blommorna utan att anstränga mag-tarmkanalen.

Kaniner har en känslig tarm som lätt störs om de inte får rätt matval.

Därför är det ett måste att välja ätbara växter som är säkra för din kanin om du vill se till att ditt husdjur håller sig friskt. I det avseendet är rosor ett stort ja!

Åh, och en otrolig sak med dessa röda blommor är att de är en absolut läcker behandling för kaniner.

Du kan torka dem eller servera dem färska, och ditt lilla pälsbarn kommer att bli överlycklig med smaken i munnen.

Maskrosor

Fina maskrosor är inte bara säkra för kaniner, utan också otroligt näringsrika. De är packade med vitamin A som är extremt fördelaktigt för en kanins kroppssystem.

Så till skillnad från alla andra växter som kanske inte är giftig men som inte har mycket näring heller, är maskrosor en utmärkt källa till hälsosam mat för kaniner.

Alla delar av en maskrosväxt är säkra för din kanin.

Oavsett om det är stjälken, blommorna eller löven, kan du ge din pälsboll en bufféfest att sluka i när maskrosor spirar på din gräsmatta.

Se även  3 steg att ta om din kanins nagel går sönder eller faller av

Solrosor

Den härliga gula solrosen är en annan sort av växter som kaniner älskar att tugga på när de får chansen.

Det är säkert från topp till botten, vilket innebär att din lilla luddiga vän kan ha vad de vill på den, inklusive stjälkar, blommor, löv etc.

Som sagt, se till att kontrollera antalet solrosväxter du erbjuder ditt husdjur, eftersom solrosfrön är höga i fett och kan orsaka problem för din kanins matsmältningsorgan.

Så släpp inte din lurviga vän lös i trädgården när du odlar solrosor, eftersom det kan vara dåligt för hälsan.

Mynta

Valuta under efternamnet mentha är ätbara och säkra för kaniner. Du kan också hitta perilla mynta, som är giftig och till och med kan döda kaniner.

Se därför till att du väljer rätt familj när du planterar mintfrön.

Mintväxter som din pälsiga vän kan ha inkluderar grönmynta, pepparmynta och till och med chokladmynta. Det betyder att du kan ge dem mintgodis.

Undvik dock att ge dem godis och tuggummi då de innehåller mycket socker som är skadligt för en kanins tarmar.

Tusenskönor

Medan hela tusenskönaväxten är giftfri och kan ätas av kaniner, är bladen näringsrika och ger ett bättre och hälsosammare matalternativ för kaniner.

Tusenskönsblad är en anständig proteinkälla, så om du har sagt växt i ditt hem, försök att bara mata bladen till din lilla bulle.

Vide

Pilen har alla giftfria delar som kaniner kan konsumera, inklusive bark, ved, löv och blommor.

Faktum är att träet används oftare än inte för att göra kaninleksaker. Det gör att kaniner kan tugga på träföremålet utan att äventyra deras hälsa.

Dessutom är pilblommor och löv bra för kaniner, så du kan ge dem till ditt husdjur, och det bästa är att de kan serveras färska eller torra. Hur som helst är din bulle säker från alla allergiska reaktioner.

Se även  Kan kaniner leka med hundleksaker?

Lavendel

Denna violetta blomma är ännu en växtart som är helt säker för kaniner. Förutom att vara giftfri, rapporteras lavendel vara ett avslappnande medel för kaniner.

Eftersom kaniner är naturligt spända och blir upprörda över de minsta sakerna kan det vara en bra idé att ge dem lavendel. Som sagt, många kaniner äter det inte på grund av dess kraftfulla lukt och konsistens.

Om du fortfarande vill ge din luddiga knopp lavendel för att hålla dem ifred, kan du blanda den med andra ingredienser som blockerar lukten och döljer den taggiga konsistensen.

Kom dock ihåg att du bör mata ditt husdjur med lavendelgodis med måtta eftersom för mycket av det kan vara skadligt för din lilla väns matsmältningssystem.

Rölleka

Sist på vår lista är rölleka en av de giftfria växtarter din kanin kan äta.

Det är en robust vild växt med vita, rosa, röda eller gula blommor arrangerade i runda klasar. Den växer bra på sommaren eftersom den behöver mycket solljus.

Även om rölleka är förbrukningsbar, är det inte det första valet av växt för många kaniner, främst på grund av dess konsistens.

Det betyder att även om du föder upp den är chansen stor att din kanin inte äter den. Så du kanske vill välja de andra planteringsalternativen som nämns i den här artikeln för ditt husdjur.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Kan kaniner äta groblad?
  • Vad ska man göra om en kanin äter giftiga växter eller gifter?
  • 27 vanliga örter som är bra för kaniner (och vissa är inte)
  • 15 trädgårdsblommor kaniner äter inte
  • Kan kaniner äta pengaväxter?