Äter kaniner sina bebisar? Vad varje ägare borde veta

Du kanske har fått höra att kaniner ibland äter sina ungar. Detta kan vara skrämmande för nybörjare och uppfödare, som kan frukta att en situation som denna är oundviklig. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att se till att dina nya kaniner är säkra med sin mamma.

Kaninhonor äter vanligtvis inte sina bebisar. Kaniner äter vanligtvis sina ungar på grund av undernäring, stress eller dödfödsel. Ägare kan förhindra sina kaniner från att äta sin avkomma genom att undvika tidig avel, tillhandahålla en välbalanserad kost och se till att den dräktiga dovan är glad och lugn.

Medan nya kaninuppfödare borde veta att en kanin som äter sina ungar är möjlig, är detta beteende något du generellt sett kan undvika om du håller ett öga på din kanin. Läs vidare för att ta reda på varför dina kaniner äter sina ungar och sätt att förhindra det.

Varför äter kaninmamma sina bebisar?

Den mest troliga situationen för en kanin att äta sina kattungar är precis efter att en kanin har fött barn. Kaniner är vegetarianer, så du kanske undrar varför de skulle äta kött överhuvudtaget, än mindre deras avkomma.

Barnslig kannibalism uppstår när en vuxen kanin äter hela eller delar av ungarna och är relativt vanligt hos många djurarter, inklusive vegetarianer. Korsblommiga kannibalism är dock nästan alltid ett tecken på att något har gått fel eller att mamman känner sig extremt stressad.

Mamma kaniner äter vanligtvis sina ungar på grund av:

1. Undernäring

Graviditet och förlossning är mycket påfrestande för en kaninhona.

Även om du matade din dova med en adekvat diet innan hon blev gravid och fortsatte med denna diet under graviditeten, kanske det inte räcker med näring för både henne och flera spirande foster.

Om din mamma inte får ordentligt med näring för uppgiften att föda, kommer hon sannolikt att avsluta prövningen trött, förvirrad och desorienterad. Överlevnadsinstinkter har för vana att slå in efter denna traumatiska händelse. Din do kan då äta en eller flera av sina bebisar och tror att hon behöver extra energi.

2. Förvirring

Kaniner, liksom människor, går igenom en mognadsprocess, inte bara fysiskt utan också mentalt. Tro det eller ej, din kanin bör mogna till en ålder där den är känslomässigt redo att föda.

Från en kanin modersinstinkter brukar inte ”komma ikapp” förrän de når sex månaders ålder, och de kanske inte ”förstår” hur de ska ta hand om sina ungar ordentligt, vilket leder till att hon äter upp sina ungar. Om din kanin är under sex månader och dräktig, bör du ta henne till en veterinär för att se till att hon är frisk.

Dessutom kan din honkanin bli stressad även om hon är tillräckligt gammal för att få barn.

Om en do tror att hennes ungar inte är säkra i sin nya miljö, eller om det bara är för mycket aktivitet runt henne, kan hon äta upp sina ungar.

3. Kit förväxlas med moderkakan

Om du stöter på en oroande scen efter att din kanin har fött barn, få inte panik direkt! Din kanin kan helt enkelt utföra en annan naturlig funktion av förlossningen.

Se även  Hur återställer man en kanin? Vad man ska göra och vad man inte ska göra!

Enligt det här studiekaniner tränar ibland placentofagi eller äta moderkakan efter förlossningen. Detta är normalt, även hos vegetariska djur, och det finns hälsoskäl till det. Moderkakan innehåller näringsämnen som kalium och protein som är avgörande för nyblivna mammors hälsa.

Så om du ser att din kanin precis ätit moderkakan har du inget att oroa dig för. Tyvärr kan detta beteende ibland leda till en olycklig olycka.

Kaninungar är små och rosa och fäster ofta vid en eller två moderkakor. En kanin tuggar ibland bort moderkakan och äter den, men om hon är trött, hungrig eller förvirrad kan hon av misstag döda den nyfödda kaninen själv.

4. En dödfödd förlossning

I vissa fall kommer inte alla foster att utvecklas korrekt, även om mamman är helt frisk. En mamma kanin kan framgångsrikt föda sina barn, men alla kommer inte att överleva.

När detta händer kommer kaniner sannolikt att svara genom att äta dessa dödfödda barn.

Detta kan vara chockerande att upptäcka (speciellt om du har barn), men kaniner agerar bara på instinkt. Att äta sin dödfödda avkomma hjälper dem att maximera all möjlig energi och är vanligt i naturen hos många olika djurarter.

Kom ihåg att kaniner bara agerar på instinkt, och om något har gått fel kommer de bara att göra det som är vettigt för dem.

Hur man stoppar en kaninmamma från att äta sina bebisar

Som jag nämnde tidigare äter tama kaniner normalt sett inte sina ungar.

Med rätt kunskap och glada, friska kaniner kan du konsekvent föda upp nya kullar som växer till mogna kaniner.

Om du tror att du har en gravid då, ta henne till veterinären först. Kaniner kan ha falska dräktigheter, så se till att hon är dräktig först. Fråga sedan din veterinär vilka åtgärder du bör vidta för att hålla ditt husdjur friskt.

Lita alltid på en läkares råd innan du går online.

Tips för att förhindra mammakanin från att äta sina bebisar inkluderar:

1. Undvik att föda upp honkaniner för tidigt

Unga kaniner är mycket mer benägna att äta sina ungar än vuxna kaniner, så försök att inte föda upp dem för tidigt. Vänta tills de är minst sex månader gamla innan du impregnerar dem, och håll dina hon- och hankaniner åtskilda.

När du väl har fått en frisk kull och börjat föda upp den vill du separera han- och honkittarna när de är åtta veckor gamla. Hankaniner är könsmogna vid tio veckor gamla, så du vill radera alla möjligheter till dräktighet innan dessa kaniner är redo att avla.

Det är ibland svårt att säga vilket kön en kanin har eftersom deras könsorgan inte är lika tydliga när de är så små.

Hanar har testiklar som ibland är synliga, men dessa liknar ofta en kvinnas analkörtlar. Du kan besöka en veterinär om du inte är säker på vilka av dina kaninungar som är hanar och vilka som är honor.

Se även  För- och nackdelar med han- och honkaniner

2. Ge en adekvat diet för din gravida do

Det är viktigare för gravida kaniner att få en komplett, näringsrik kost som förberedelse för födseln. Se till att de har tillgång till rent vatten hela tiden och fyll på det hela dagen.

Du bör ge dina gravida kaniner en komplex diet av mörkt bladgrönt, kaninpellets och alfalfahö. Alfalfa är en utmärkt källa till energi och protein, så detta kommer att säkerställa att din mamma är tillräckligt stark för att klara förlossningen.

Medan ett genomsnitt kanin behöver bara 12 till 15 procent råprotein När man sammanställer sin diet behöver en gravid kanin 16 till 20 procent protein. Se särskilt till att deras proteinintag är högre än normalt.

Om pelletsen du matar din kanin inte har tillräckligt med protein, byt till ett märke som gör det eller lägg till tillskott som jordnötsmjöl eller sojamjöl till måltiderna. Om din do verkar tröttare än vanligt under graviditeten, även om hon äter mycket protein, ta henne till veterinären för att se om hon saknar något i kosten.

3. Håll din gravida do glad och lugn

Ägare måste se till att deras dräktiga kaniner är glada och bekväma. Precis som vid mänskliga graviditeter är det mer sannolikt att en lycklig mamma föder ett friskt barn.

Några enkla sätt att hålla din gravida kanin glad är:

  • Håll henne på ett relativt jämnt schemamed måltider som kommer vid samma tidpunkt varje dag.
  • Håll henne inte i ett trångt område i ditt hemoch gör inte höga ljud i rummet hon är i.
  • Se till att hon är i ett stort utrymme det är minst 3-4 gånger deras storlek.
  • Håll henne i ett område med alla hennes favoritleksaker.
  • Håll alla som kan vara grova eller skrämmande borta från din dåsom väldigt små barn.
  • Överös henne med tillgivenhetom du har en tillgiven kanin, alltså.

Kom ihåg att stress kan äventyra hälsan för både mamman och hennes barn, så hon måste känna sig trygg med dig och alla andra som interagerar med henne. Om du har råa barn, kanske du vill hålla dem borta från dånen under denna känsliga tid.

Som tur är är kaninens dräktighetstid bara 30-33 dagar.

4. Håll ett öga på nya kit

Det bästa sättet att se till att dina kaniner är säkra är att kontrollera dem regelbundet. Checka in så ofta som möjligt, men inte mindre än tre gånger om dagen. Om någon av kattungarna inte svarar på din beröring, ta bort dem innan mamman upptäcker dödfödda kattungar.

Titta på dina kaniner tidigt varje morgon. Mamma kaniner är mest aktiva på natten och kommer med största sannolikhet att mata sin kull då. Du bör kunna se om någon av dem är dödfödd genom att observera dem i några minuter

Kaninungar ska vara varma och rosa och ha små magar. För att se till att de alla utvecklas ordentligt, väg dem varje morgon, gärna på en köksvåg. Var och en bör gå upp i vikt med en hastighet av cirka 7,08 g per dag om mamman matar dem på natten.

Om medlemmarna i boet inte går upp i vikt, kanske doven inte matar dem. Om så är fallet måste du ta bort mamman kanin från boet och börja mata bebisarna själv.

Se även  Hur behandlar man kaninskador? 6 vanliga behandlingar

Mata varje kattunge med Kitten Milk Replacer (KMR) eller getmjölk. Mata inte kaninungar med komjölk eller grädde, eftersom dessa produkter inte innehåller de näringsämnen som kaninungarna behöver för att bli starka och friska.

För en ersättning designad för små husdjur som kaniner, är ett bra alternativ Exotic Food Specialty Milk Replacer från Amazon.com. Denna produkt efterliknar proteiner, fetter och kolhydrater som finns i en kanins bröstmjölk.

Äter hankaniner sina bebisar?

hos kaniner, barnslig kannibalism är en nödsituation från moderns sida på fara, stress eller undernäring orsakad av förlossningen. Även om detta tillstånd sällan kan få honkaniner att äta sina ungar, finns inget sådant tillstånd hos kaninhanar.

Hankaniner äter sällan sin avkomma. Det har dock varit känt att bockar av misstag skadar eller dödar kattungar under lek eller grov hantering, vanligtvis för att en bur är för liten. Som ett resultat får kattungar inte bo hos sin pappa.

I de flesta fall kommer dock mamman att vaka över sitt bo.

Om du lämnar hanen med dovan för länge kan han försöka impregnera henne igen. Sedan en honkanin kan impregneras 24 timmar efter förlossningen, detta skulle inte vara bra för den kull hon redan har. Som ett resultat är det bäst att hålla pappan borta från familjen om han inte har kastrerats.

Äter kaniner sina bebisar om du rör vid dem?

Du kanske har hört att kaniner ”avvisar” sina bon om en människa rör vid dem, så du bör inte röra bebisarna. Detta rykte är vanligt och sprids ibland om andra djur som lever i förorter, till exempel fåglar.

Det är faktiskt inte sant!

Tamkaniner äter inte sina ungar om du rör vid dem. Kaniner som husdjur är vana vid det mänsklig doft och kommer förmodligen inte att oroa sig för din doft på sina ungar. Ägare bör dock inte röra kattungarna i ungefär en timme efter födseln, eftersom mammakaniner ofta skyddar sina kattungar.

Om du märker att din kanin är på ett skyddande humör, fånga henne på gott humör innan du rör vid dem.

För det mesta kommer dock doven inte att ha några problem med att du tar hand om hennes bo, så länge mamman vet att hon kan lita på dig!

Slutgiltiga tankar

Tamkaniner äter bara sina ungar om de är undernärda, om hon är stressad eller om hennes barn är dödfödda. För att förhindra att din mamma kanin äter sina ungar, se till att hon får i sig tillräckligt med protein och är mogen nog att få en kull.

Du ska inte skylla på din tönt för denna olyckliga olycka.

Ibland, även om du gör allt rätt, kommer en av dina kaniner inte att komma till födseln eller bli vuxen. Allt du kan göra är att försöka ge dem ett så lyckligt och friskt liv som möjligt.