Äter Tilapia alger? (Vad du borde veta)

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

För århundraden sedan trodde experter att alger var en del av Plantae-riket. Deras observation är förståelig eftersom de, precis som växter, kan fotosyntetisera, och vissa alger som tång liknar dem. Även om alger spelar en fördelaktig roll i ett ekosystem, kan en överdriven mängd av dessa organismer i ett akvarium orsaka förödelse på vattenförhållandena. Andra rekommenderar att man lägger till algätare som fisk för att minska detta problem. Så om du redan har tilapia i ditt system, vill du vara säker på om tilapia äter alger?

De tilapia en allätande fisk äter mikroorganismer som alger. Tilapia trivs med att äta mindre djur, växter, bakterier och alger eftersom de kan få näringsämnen från dem. Och för att helt förstå denna fråga kommer vi att undersöka alger och hur tilapiafisken kan kontrollera tillväxten av denna organism. I den här artikeln diskuterar vi mikroorganismalgerna, deras effekter i ett ekosystem och tilapia som algätare.

Vad är alger?

Överraskande nog, när vi säger alger, är ordet inte precis en specifik term. Mer exakt tillhör alger en mängd olika organismer. De tre olika typerna är cyanobakterier, mikroalger och makroalger. Nästan alla dessa grupper fotosyntetiseras, även om andra kan vara oförmögna.

Deras förmåga att fotosyntetisera gör att de kan generera näringsämnen med solljus och koldioxid för att producera syre och kolhydrater. Även om den här egenskapen är mycket användbar i ett ekosystem, kan den utbredda tillväxten av alger rubba balansen i ditt vattentillstånd. Här är några typer av alger du kan stöta på i ditt system:

Se även  Vad är det tamilska namnet på tonfisk?

Håralger

Som deras namn antyder, liknar håralger långa, smala hårstrån. De visas i nyanser av brunt, svart och grönt som förekommer under en mängd olika förhållanden. I allmänhet kan ett överutbud av ljus, näringsämnen som järn eller brist på dem orsaka dessa alger. Denna sort är knepig eftersom de utvecklas snabbt och är svåra att eliminera.

Bruna kiselalger

En av de mest naturliga algerna att innehålla är bruna kiselalger. Även om de ibland verkar gröna, liknar denna organism ett mjöligt material som täcker väggar och golv i akvarier. De är lätta och lätta att gnida av, så vattenlevande djur äter dem gärna. De bruna kiselalgerna ses ofta i nya akvarier med hög koncentration av silikater och fosfater.

Grönfläckalger

Grönfläckalgerna uppträder som små fläckar på väggarna i akvarier. Det finns flera orsaker till deras utbrott, såsom skillnader i fosfatnivåer eller långvarig exponering för solljus. Se till att använda en skrapa som är lämplig för glas eller akryl när du tar bort grönfläcksalger från din tankvägg.

Blågröna alger

Å andra sidan är blågröna alger cyanobakterier som liknar en tjock filt som täcker akvariet. Dessa alger avger en framträdande lukt som vattenentusiaster lätt kan upptäcka innan bakterietillväxt märks. För närvarande har experter ännu inte tagit reda på vad som orsakar blågröna alger. Men bra rutinunderhåll och tillräcklig vattencirkulation kommer att förhindra tillväxten av denna organism.

Grönt vatten

Om ditt akvarium ser ut som en ärtsoppa nuförtiden, kanske du står inför grönt vatten. Problemet uppstår från en överväxt av encelliga växtplankton. Även med betydande vattenbyten kommer det att bli en utmaning att spola dessa organismer eftersom de återhämtar sig snabbt. En ökning av ammoniak, för mycket belysning och för mycket näringsämnen kan orsaka grönt vatten.

Se även  Kommer koi att äta guldfisk?

Effekter av alger i akvaponik

Effekter av alger i akvaponik

Som tidigare nämnts producerar alger, liksom växter, syre. Deras närvaro i akvariet ökar nivån av löst syre i vattnet, vilket är avgörande för fisken. Tillsammans med de nyttiga bakterierna minskar de också spåren av farligt kväve i systemet.

Ett överflöd av dessa mikroorganismer kan dock vara riskabelt för din installations säkerhet. Även om alger producerar syre under dagen, konsumerar de det också på natten. Därför, när det finns en ansamling av alger, kommer det att minska det lösta syret.

Dessutom kan en överväxt av alger orsaka variationer i pH-nivåer. Eftersom de fotosyntetiseras under dagsljus absorberar de koldioxid. När det finns en brist på denna kemikalie blir vattnet alkaliskt eller basiskt, vilket kan vara skadligt för din fisk.

Äter Tilapia alger?

En praxis som de flesta trädgårdsmästare observerar när de kontrollerar algtillväxt är att lägga till algätare i sin tank. Fisk som är allätare är ett praktiskt val eftersom de konsumerar dessa typer av organismer. Om du redan odlar tilapia i ditt system har du tur eftersom dessa fiskar äter alger.

De flesta tilapiaarter är allätare. De vanligaste arterna som är kända för att trivas på alger är Nilen och Blå tilapia. De konsumerar fortfarande andra smådjur; dock livnär de sig mest på växtplankton och alger.

Slutsats

Ja, tilapia äter alger. Den motståndskraftiga allätande fisken, även om den är känd för att konsumera kött, trivs också med att äta dessa organismer. Även om alger kan spela en viktig roll i ett ekosystem, kan dess skenande tillväxt vara skadligt för din enhet.

Problem som minskade syrehalter och pH-fluktuationer kan uppstå om odlarna inte klarar detta problem. Eftersom att använda kemikalier inte är ett alternativ för aquaponics, är det ekonomiskt och ett bättre alternativ att lägga till fisk som tilapia som konsumerar alger. Om du vill veta om att odla tilapia är något för dig, Klicka här.

Se även  Bästa Tilapia Bait (Catch'em All Guide)