Att fånga en förlorad kanin: 6 enkla metoder

Kaniner är vackra och söta små varelser, men de kan också vara listiga. När en kanin lyckas fly kan den vara svår att fånga eftersom den är ganska snabb. Om du har tappat bort din kanin eller hittat en herrelös kanin i din trädgård eller park, kan du göra det mindre utmanande att fånga den om du vet vad du ska göra.

För att fånga en herrelös kanin kan du haka ihop två eller tre övningsburar för att omge och fånga dem. Du kan också arrangera burarna i en halvcirkel och köra in kaninen i hägnet. Andra metoder för att fånga en borttappad kanin inkluderar att använda en filt, pop-up penna, nät eller levande fälla.

Den här artikeln förklarar varje metod i detalj och vad man ska göra efter att ha fångat en förlorad kanin. Du får också lära dig hur du hittar din förlorade kanin, hur du skiljer en huskanin från en vild kanin och andra tips som kan hjälpa dig att fånga dem enkelt.

Verktyg som behövs för att fånga en borttappad husdjurskanin

För att göra ditt jobb med att fånga den förlorade kaninen lättare, här är några verktyg du bör ha till hands:

 • Bete (godis, bladgrönt, alfalfahö, bananer, havre eller kaningodis)
 • Vatten och skål
 • Bärare
 • Handskar
 • Träningsburar (eller filt/pop-up penna/live fälla/fladdermusnät)

Cirkelmetoden

Övningspennor används i denna metod. Du kan köpa träningspennor i din lokala djuraffär eller online. Ju fler pennor du använder, desto större cirkel kan du göra och desto mer sannolikt är det att du fångar kaninen. Plus att ha några extra händer gör det lättare att fånga den förlorade kaninen.

Cirkelmetoden fungerar bäst när kaninen hamnar i ett hörn eller gömmer sig under ett föremål som en bil eller möbel. Om du arbetar med två eller tre personer till kan du bilda ett stort staket och fånga kaninen i ett hörn.

Nyckeln till denna metod är att få kaninen så långt in i hörnet som möjligt och sedan fånga dem i cirkeln som skapas av träningsnålarna. Alfalfahö, bladgrönt, bananer, skivade äpplen, morötter, pellets eller kaningodis kan användas som bete för att få kaninen till träningsboxarna.

Herdens metod

Herdemetoden är en liten variation på cirkelmetoden. I den här metoden hakas hyddarna ihop i en halvcirkel 10 fot bort från kaninen. Tanken är att leda dem från andra sidan av pennorna till höljet. Att använda flera pennor hjälper till att skapa en större inhägnad och förhindrar att djuret skräms.

Denna metod kräver minst en person stationerad vid vardera änden av hakstiften. Du kan också behöva lite bete, såsom alfalfa, morötter, bananer, skivade äpplen eller kaningodis. När kaninen kommer in i hägnet, skulle personerna på båda sidor snabbt föra ihop kanterna för att stänga gapet.

Filtmetoden

Som namnet antyder använder den här metoden en filt för att fånga en kanin. Det är mer effektivt när det används med en stor filt. Liksom de två föregående metoderna ökar dina chanser att fånga kaninen att ha extra hjälpande händer. Det kräver också ett bete i form av äpplen, morötter eller kaningodis.

För att fånga en husdjurskanin med en filt, placera betet på ett öppet, plant område. Låt dem bli mer avslappnade och bekväma runt dig. En lugn kanin är lättare att fånga med en filt än en spänd kanin. Ha tålamod och ge kaninen fler godsaker tills de litar på dig.

När kaninen är tillräckligt nära, bred snabbt ut filten över kaninen och fäst den i golvet. Men om du inte är snabb nog kan kaninen snabbt fly från under täcket.

Pop-up-pennametoden

Popup-metoden fungerar bättre för en lättillgänglig kanin. Som nämnts tidigare kan du vinna deras förtroende och kärlek genom att erbjuda dem mat och godsaker. Denna metod kräver inte en extra hand för att lyckas fånga en kanin.

Se även  Kan man bara ha en kyckling? Är min ensamma kyckling

För att fånga en kanin med den här metoden, placera betet i popup-fönsterna och vänta på att de ska gå in. Eftersom kaninen nu är mer avslappnad och bekväm med dig, kommer de att vara mindre försiktiga när de går in i buren. När kaninen är i popup-buren, blockera snabbt utgången för att fånga in dem.

Du kan också använda popup-pennan som med filtmetoden. När kaninen är inom beröringsavstånd, vänd pennan upp och ner och kasta den över den.

Trapmetoden

Denna metod innebär användning av en levande fälla. Men levande fällor är inte de mest effektiva, eftersom kaniner kan överlista dem, och du måste hålla ett öga på dem morgon och kväll.

Ett bättre alternativ är att använda en DIY-djurfälla. Det är mer humant och lättare att använda. Allt du behöver är en V-tippad sticka och en stor låda eller behållare. Att göra fällan är enkelt: knyt ett snöre till pinnen och klämma fast lådan i den V-formade delen av pinnen.

Placera betet i lådan och så fort kaninen kommer in, dra i snöret så fort du kan för att fånga in dem.

Bat Net-metoden

Att använda ett fladdermusnät är ett av de snabbaste sätten att fånga en herrelös kanin. Det bör dock bara vara din sista utväg. Eftersom ett nät lätt kan skada kaninen är det bäst att inte använda vilket nät som helst. Deras lemmar kan fastna i nätet och eftersom en kanin lätt blir rädd kan de bryta lemmar när de försöker fly.

Om du måste använda ett nät för att fånga en förlorad kanin rekommenderar vi att du använder ett fladdermusnät. De flesta fladdermusnät har ett fint och mjukt nät som inte kommer att krossa kaninen eller klämma dess lemmar. Att använda ett nät för att fånga en kanin kräver viss skicklighet.

Om du ser kaninen i din trädgård eller park, jaga den inte med nätet. Lägg istället lite lusernhö i området och sätt dig på en plan yta. En plan yta behövs för att säkerställa att nätmunnen kan fånga kaninen utan att lämna något utrymme för flykt.

Nyckeln till att använda ett nät är att vinna kaninens förtroende genom att prata med dem lugnt. Om kaninen känner lukten av alfalfahöet kommer den försiktigt att närma sig dig. Återigen, skynda eller jaga dem inte med nätet. Låt kaninen slappna av och känna dig bekväm med din närvaro, fånga den sedan snabbt med nätet.

Vad man ska göra efter att ha fångat en förlorad kanin

Om du lyckas fånga en förlorad kanin måste du se till att den är säker tills den återförenas med sin ägare.

 • Placera kaninen i bäraren. Oavsett vilken metod du använder, överför kaninen till en bärare omedelbart efter att ha fångat den. En bärsele hjälper till att hålla dem säkra och förhindrar att de hoppar ur dina armar.
 • Ring veterinären eller djurambulansen. Efter att ha fångat en förlorad kanin är det första du ska göra att meddela den lokala veterinären, skyddet eller kaninhemmet. Ägaren till kaninen kan redan ha meddelat centrum om sitt försvunna husdjur. På så sätt kan kaninen snabbt återförenas med sin ägare.
 • Kontrollera kaninens hälsa. Kontrollera kaninen för tecken på sjukdom eller skada. Bedöm kaninens allmänna hälsa och om du hittar några tecken på blödning, parasiter, brutna lemmar, skrubbsår eller andningssvårigheter ta dem till veterinären omedelbart.
 • Hitta ett bo. Om kaninen du hittade är en bebis, leta efter dess bo i närheten. Några områden att kontrollera är fönsterlådor, under lövhögar, grunda fördjupningar i marken och under bitar av träpaneler. Lämna tillbaka kaninen till boet så snart du hittar dem.

Varför rymde din kanin?

En av anledningarna till att din kanin kan fly från huset är nyfikenhet. Kaniner är små upptäcktsresande som alltid letar efter nya upplevelser. De kommer ständigt att undra vad som ligger bakom deras inhägnad och kan springa om de får chansen.

Se även  Varför äter min hund sin bajs? (och hur stoppar jag det)

Din kanin kan också fly om den känner av en potentiell fara. Kaniner blir lätt rädda eller nervösa eftersom de är bytesdjur. De skrämmer vid minsta tecken på fara och flykten är nyckeln till deras överlevnad. En kanin är också väldigt känslig. Om de är missnöjda kommer de sannolikt att fly och leta efter en bättre plats.

Hur du hittar din förlorade kanin

Husdjurskaniner utsätts för alla möjliga faror när de utsätts för det vilda. Deras färgglada päls ger dem ingen chans att överleva utomhus, och de vet inte hur de ska föda som sina vilda motsvarigheter.

Om din kanin har rymt från ditt hem, få inte panik. Det har förmodligen inte gått för långt, och chansen är stor att den fortfarande finns i din trädgård. Men om du märker att din kanin har lämnat din trädgård är det bäst att vidta omedelbara åtgärder och inte anta att den kommer att hitta hem.

Sök i området

När kaniner flyr från sitt inhägnad kan de gräva ett skydd åt sig själva om de blir skrämda eller känner sig hotade. Det första stället att leta är ditt hem. Sök igenom varje rum, titta bakom och under möblerna och inuti skåpen, hyllorna, lådorna och bokhyllorna.

Var noga med att kontrollera alla andra möjliga områden i din trädgård. Titta under bilarna, buskarna och andra områden. Om du inte kan hitta din kanin på din trädgård, kolla ditt garage och sök i området bredvid ditt hus.

Informera dina grannar

När du söker igenom ditt hus och intilliggande område, låt grannar veta att din kanin saknas. Be dem hjälpa dig att kontrollera deras trädgårdar, skjul och garage. Ge lokala parker, prärier och fält din kontakt och berätta för dem att meddela dig om de ser ditt husdjur.

Det är också en utmärkt idé att låta barnen i ditt område veta om ditt förlorade husdjur. Barn är fantastiska detektiver när det gäller att söka efter försvunna husdjur.

Lämna buren öppen

Din förlorade kanin kanske fortfarande kan hitta hem på egen hand. Håll alltid buren öppen och lämna sin favoritmat i buren. Ge inte upp möjligheten att hitta din kanin. Ge färskt vatten och mjölk när de kommer tillbaka. Du kan också placera någon där för att hålla ett öga på buren.

Sätt upp affischer och flygblad

Om du fortfarande inte kan hitta din kanin efter att ha sökt i ditt hem och din omgivning, är det dags att meddela allmänheten att den saknas. Skriv ut flygblad och affischer med en bild på din försvunna kanin och inkludera ditt namn och kontaktinformation.

Beroende på din region kan du hänga affischerna på anslagstavlor och i butiker. Du kan också placera flygbladen i lätta stolpar, brevlådor och andra platser med hög gångtrafik.

Använd sociala medier

Sociala medier kan vara ett bra sätt att låta folk veta om din försvunna kanin. Lägg upp nyheterna på Facebook, Twitter och Reddit. Se till att inkludera ett tydligt foto av ditt förlorade husdjur och be dina vänner att dela det med sina vänner och sprida ordet.

En av de största fördelarna med att använda den här metoden är att nyheterna kan spridas väldigt snabbt eftersom dina vänner delar det med sina vänner, som också delar det med sina vänner.

Meddela din lokala veterinär, djurräddning eller skydd

Ring din lokala veterinär, djurhem eller djurräddning och informera dem om din förlorade kanin. Var noga med att ge dem specifika uppgifter om ditt husdjur och din kontaktinformation. Kanske har någon hittat en liknande kanin och kontaktat dem. Om kaninen är din kan du vara säker på att den kommer att returneras till dig.

Se även  Kan hundar äta Hush Puppies? Allt du behöver veta

Identifiering av en herrelös kanin

Om du går i parken och ser en kanin vandra, är det första du behöver ta reda på om det är en vild eller tam kanin. Om kaninen är domesticerad måste du rädda den eftersom den inte är tänkt att överleva i det vilda.

Att skilja en vild och tam kanin isär är lätt om du vet vad du ska kontrollera. Om du stöter på en förlorad kanin, håll avstånd och studera dess fysiska egenskaper. Om du inte kan bestämma dess art genom dess utseende, kan du se på dess beteende.

Tamkaniner

Tamkaniner finns i olika former och storlekar. Det finns flera raser, så du bör förvänta dig en viss inkonsekvens i deras utseende. De har dock oftast prickiga kappor i olika färger, mönster och längder. De har en fylligare kroppsform med knubbiga kinder och stora, runda ögon.

Tamkaniner har vanligtvis hängande öron, men de kan resa sig om de är uppmärksamma. Storleken på en tamkanin kan variera från dvärg till jätte, beroende på ras. De flesta stora raser är dock domesticerade.

En kanins beteende som husdjur kan också ge bort det. Tamkaniner är mer benägna att närma sig dig eftersom de litar mer på människor än vilda kaniner. De är också långsammare och lättare att fånga än vilda kaniner.

Vilda kaniner

Det är lätt att skilja en vild kanin från en tamkanin genom att observera dess fysiska egenskaper. En vild kanin kommer nästan säkert att ha brun päls, med variationer från ljus till mörk. Pälsen på en domesticerad kanin är också mindre grov än på en vild kanin. Vilda kaniner har ett längre, tunnare huvud och en smalare kroppsform än tamkaniner.

Vilda kaniner öron är vanligtvis långa och upprättstående, och deras ögon är smalare eller mandelformade. Deras svansar är också kortare och har en vit undersida. Vilda kaniner har också en viss storlek de kan nå. De väger också mindre eftersom de också måste föda själva och sköta sin egen säkerhet och skydd.

Vilda kaniner lever och sover i hålor och du hittar dem sällan ensamma. Dessutom skulle en vild kanin aldrig närma sig dig frivilligt. De är snabbare och om du lyckas fånga en kommer de att slåss, sparka och snurra i ett försök att fly.

Ytterligare tips när du fångar en förlorad kanin

 • Ta hjälp av en eller två personer för att fånga kaninen. Kaniner är snabba djur och att fånga dem kan vara utmanande, speciellt om de inte litar på dig.
 • Den bästa tiden att försöka fånga en förlorad kanin är tidig morgon eller sen kväll när de är mer aktiva.
 • Led bort kaninen från sidan av vägen eller högtrafikerade områden innan du försöker fånga dem.
 • Undvik att jaga kaninen om du inte använder vallningsmetoden.
 • Om du använder metoden med levande fälla, överför kaninen till en bärare omedelbart efter fångst för att undvika stress.
 • Använd bara netmetoden om du inte lyckas med andra metoder. Säkra kaninen omedelbart för att förhindra att den snurrar och sparkar.

Slutsats

Att fånga en förlorad kanin är inte svårt om du vet var du ska leta och vad du ska göra. Cirkelmetoden är det enklaste och mest humana sättet att fånga en herrelös kanin. Det fungerar bäst om kaninen sitter fast i ett hörn eller gömmer sig under ett föremål. Om den metoden inte fungerar, prova herde-, filt- eller popup-metoden.

Du kan också använda metoden med levande fälla, men det är mindre humant. Använd bara batnet-metoderna om alla andra metoder misslyckas. Se till att du har en bärare eller låda redo att transportera kaninen efter att du fångat den.

Hur man slutar bita en kanin (användarguide)

 • Är det grymt att ha en skäggig drake?
 • Bästa kycklingrasen för ägg: och andra faktorer att ta hänsyn till
 • Varför lägger inte mina höns ägg än? Vad du behöver veta
 • Hur mycket kostar kycklingar att hålla? Jämför olika raser
 • Varför kycklingar plötsligt slutar lägga ägg: 16 skäl varför