Att välja den säkraste bäraren för din husdjurskanin

Det är inte alltid lätt att hitta den bästa bäraren för en kanin. De flesta åkpåsar som marknadsförs för kaniner är för små, medan katt- och hundbärkassar inte alltid tar hänsyn till kaninernas behov. För att göra saker ännu mer förvirrande har väldigt få resväskor för husdjur någonsin testats för fordonssäkerhet och skulle ge väldigt lite skydd i händelse av en krock.

Den bästa bäraren för husdjurskaniner är SleepyPod Mobile Pet Bed. Denna bärare är en av endast två som klarar krocksäkerhetstester och rekommenderas av Center for Pet Safety. Den robusta designen och formen på denna bärsele ger också kaniner gott om utrymme utan risk för skador under resan.

Om du föredrar att använda en mer traditionell bärare istället för Sleepypod, finns det fortfarande sätt att resa säkert. Dessa kan också vara dina enda alternativ om du behöver ta med din kanin för flygresor, eftersom SleepyPod kanske inte uppfyller vissa flygbolags krav på handbagage. Jag kommer också att diskutera hur man väljer en lämplig bärare och reser om SleepyPod inte är ett alternativ för dig.

 • Relaterad läsning: Hur du reser säkert i bilen med din kanin

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Den säkraste transportören: SleepyPod mobil husdjurssäng

SleepyPod-bärare är högt ansedda för säkerhet och kvalitetsdesign. SleepyPod Mobile Pet Bed är min favoritbärare eftersom den är säker, har bra ventilation och är lätt att rengöra. Det är också ett bekvämt alternativ för din kanin, speciellt under långa bilresor.

Säkerhetstestning

Visste du att de flesta resväskor för husdjur faktiskt aldrig byggdes för bilsäkerhet? När några av dessa andra transportörer varor testade av bil- och husdjurssäkerhetsföretag, visade sig de vara ineffektiva för att skydda husdjur i händelse av en bilolycka. Attrappdjuren kraschade rakt igenom plastsidorna på bärarna eller lossade dörrarna. Sleepypod är en av dem endast företag att faktiskt testa sina produkter och göra dem tillräckligt hållbara för att skydda din kanin under en bilolycka.

Sleepypod Mobile Pet Bed, tillsammans med de andra bärarna från detta företag, är certifierade av Center for Pet Safety. SleepyPod-företaget tillhandahåller till och med videofilmer av deras krocktester för att bevisa att de har vidtagit nödvändiga åtgärder för att skapa hållbara och säkra designs.

Center for Pet Safety visar också videofilmer av deras egna krocktester för SleepyPod-bärare. De visar flera krocktester på sin webbplats, som framgångsrikt skyddar dummydjuret inuti.

Para

SleepyPod finns i två storlekar, den mini och den Medium. Mini är rund med en diameter på 13 tum. Det skulle vara en acceptabel storlek för de flesta kaniner, upp till cirka 7 eller 8 pund. Om du har en större kanin eller flera kaniner, välj mellanstorlek. Den här är 17 tum i diameter och är djurcertifierad med totalt 15 pund.

Rengöring

Personligen hatar jag att städa. Jag letar alltid efter lättstädade produkter med minimalt armbågsfett. Sleepypod Pet Bed tickar också i den här rutan!

Se även  Kan kaniner tugga kottar?

Denna bärsele är gjord på ett sådant sätt att den övre halvan dras upp från botten. Den har ett mjukt foder på insidan som är lätt att rengöra i tvättmaskinen och du kan torka av de två halvorna med en fuktig trasa eller husdjurssäkert tvättmedel. Sedan sätter du bara ihop allt igen för att använda igen nästa gång du reser med din kanin.

Ventilation och komfort

Den kupolformade designen på SleepyPod Pet Bed ger gott om ventilation för din kanin. Detta förhindrar att bärarens inre ackumulerar värme. Istället kan din kanin vistas i ett svalt, behagligt klimat.

Bäraren kommer också med en vadderad botten, vilket ger din kanin en bra bas för bilturen. Traditionella bärares hala golv är inte lämpliga för kaninfötter och kan orsaka skador under långa bilresor.

Restriktionerna

Även om den här operatören utan tvekan är det säkraste alternativet för bilresor, finns det ett antal begränsningar som kan innebära att det inte är operatören för dig. Det första är priset. På grund av det extra arbete och kostnader som lagts ner på krocktestning och att skapa en hållbar bärare, är SleepyPod ett av de dyraste alternativen. Senast jag kollade går dessa operatörer för över 150 $, vilket lätt är tre till fem gånger priset för andra operatörer. (kontrollera det aktuella priset på Amazon)

Denna Sleepypod-bärare är inte heller godkänd för flygresor. Företaget har en annan version som är av rätt storlek för att transporteras på ett flygplan, den SleepyPod Air Carrier. Denna version är också säkerhetstestad och certifierad av Center for Pet Safety. Många kunder har dock påpekat att ventilationen är begränsad i den designen, vilket kan leda till överhettning hos kaniner. Sleepypod Air kan vara OK för korta flygturer, men jag skulle inte rekommendera den för långdistansflygningar.

Att välja en lämplig bärare

SleepyPod-bäraren är den säkraste bärselen för bilresor. Det är dock också dyrt och bara ministorleken är liten nog att användas som handbagage av de flesta flygbolag. Du kan behöva nöja dig med en annan typ av transportör om det inte är ett alternativ.

För att avgöra vilken bärare som kommer att möta dina behov, tänk på bärarens kvaliteter, såsom storlek, lättillgänglighet och ventilation. Dessa är alla saker som kommer att se till att din kanin är bekväm och säker, även om du inte kan få det bästa alternativet.

Para

Din kanins bärare ska vara tillräckligt stor för att din kanin ska kunna vända sig bekvämt och ligga på längden. Du vill dock inte att bäraren ska vara mycket större än så. Om en bärare är för stor kan kaninen träffa sidan av bäraren om du plötsligt stannar eller kraschar. Risken för skador är mycket högre.

Se även  Kaniner vs katter: Hur jämför de med husdjur?

För de flesta kaniner är en liten kattbädd den bästa storleken. Bärare som är cirka 19-20 tum långa är en bra storlek för de flesta kaniner (som den här från Petmate). Det vill du ha för stora kaniner ta nästa storlek upp för att ge din kanin gott om plats inuti.

Ventilation

Ventilation är viktigt för kaniner. Luftflödet genom bäraren håller temperaturen sval och behaglig för din kanin. Eftersom kaniner är kända för att få värmeslag i höga temperaturer är det mycket viktigt att ta hänsyn till antalet lufthål innan man väljer bärare. Detta är särskilt viktigt på soliga dagar när värmen kan fastna i bäraren. Helst kommer det att finnas flera hål på varje sida av bäraren, inklusive dörren och toppen av bäraren. Ett tjockt nätmaterial ger vanligtvis också tillräckligt luftflöde.

Lätt att städa

Kaniner råkar ofta ut för olyckor när de är i sin bärare. Eftersom du inte har en kattlåda att hoppa in i, betyder det att du måste vara beredd att städa upp i röran. Plaststöd är lättast att rengöra. Du kan lägga en handduk eller kisskudde på botten för att ge din kanin en hal yta. Sedan är det bara att torka rent insidan.

Bärare med löstagbart vadderat inlägg är också relativt lätta att rengöra. Du kan slänga kudden i tvätten och torka av insidan av bärselen för framtida bruk.

Toppåtkomst

Även om det inte är 100% nödvändigt, har jag tyckt att bärare med en dörr ovanpå är väldigt användbara. Det är mycket lättare att lyfta ut din kanin ur bäraren hos veterinären eller sätta i den om den inte vill ta sig in på egen hand. Toppåtkomst gör även hållaren lättare att rengöra då du inte behöver nå hela vägen till baksidan av hållaren. Du kan enkelt öppna toppen och rengöra insidan.

Säkert

Du vill vara säker på att din kanin inte kan ta sig ur en bärare som du vill använda. Se till att alla dörrar är säkra och att din kanin inte lätt tuggar igenom dem. Du vill också se till att alla låsmekanismer fungerar korrekt så att din kanin inte kan öppna dörren och fly.

Säker resa med typiska transportörer

Med bärare som inte är SleepyPod och som inte är certifierade säkra i fordon, finns det ett specifikt sätt att placera dem i din bil för att göra dem så säkra som möjligt under en bilolycka. Enligt tester utförda av ADAC (ett tyskt bilsäkerhetsföretag), det bästa stället att placera en bärare är i fotutrymmet framför baksätet, direkt bakom passagerar- eller förarsätet.

Denna plats i bilen säkerställer att kaninen inte kastas genom framsidan eller sidan av bäraren. Placeringen mellan de två sätena hjälper också bäraren att absorbera en del av den första stöten vid en krock utan att förlora sin strukturella integritet.

Se även  Hur mycket uppmärksamhet behöver din kanin?

Placera INTE bäraren i bilen i följande fall:

 • Säkring med säkerhetsbälte (om det inte är säkerhetstestat): ADAC-testerna visade att om man lindar ett säkerhetsbälte runt en bärare med en dålig design kommer att krossa bäraren och skada husdjuret. Om säkerhetsbältet var fastspänt med hjälp av en spak eller ’bältesögla’ lossnade hela bäraren.
 • På framsätet: Krockkuddar i framsätet kan buckla eller krossa en bakre ställning.
 • Fast i baksätet, horisontellt: I de flesta säkerhetstester slog djuret rakt igenom sidan av bäraren utan att tappa mycket fart. De skulle förmodligen gå rakt igenom vindrutan.
 • Fäst vertikalt i baksätet: Djuret tog dörren från gångjärnen eller slog sönder baksidan av bäraren.
 • Använda remmar eller klämmor av en design som inte har testats för säkerhet: Remmarna och spännena av oprövade mönster sliter så småningom av bäraren eller bilen, vilket leder till att bäraren flyger genom fordonet.

Hur är det med tygbärare?

Många skulle avråda från att använda en kaninbärare i tyg. Resonemanget är att kaninen snabbt kommer att tugga igenom sidorna av något tygmaterial och komma fri. I teorin är detta en anledning att undvika transportörerna, men jag har upptäckt att detta aldrig har varit ett problem i praktiken.

Det skulle faktiskt ta ganska lång tid för kaniner att tugga genom sidan av en tygbärare. De är gjorda av tjockt, slitstarkt material och går inte sönder lätt. Dessutom är kaniner ofta för rädda när de bärs eller under bilturer. De lägger inte tid på att försöka fly.

Plasthållare är förmodligen fortfarande det bättre alternativet eftersom de håller mer i längden. Det är dock inte nödvändigt att undvika tygbärare helt och hållet. Den enda gången jag skulle säga att du inte ska använda en tygbärare är om du förväntar dig att din kanin ska vara obevakad i bäraren under en längre tid.

Vilka bärare att undvika

Så länge bäraren inte är tunn eller faller isär, skulle jag inte utesluta det som ett alternativ. Om du inte kan få SleepyPod brukar jag rekommendera den ett solid plastalternativmen det är helt upp till dig.

De enda typer av transportörer du definitivt vill undvika är:

 • Trådkorg för husdjur: Allt med trådbotten är inte bra för att transportera kaniner. Tråden kan gräva sig in i kaninens tassar och orsaka sår eller skador.
 • Kartonghållare: Du kan få en av dessa när du först tar hem din kanin. De är verkligen designade för engångsbruk och håller inte kaninen länge. Kaniner kan snabbt tugga genom kartong och fly från dessa bärare.
 • Wicker-bärare: Dessa är inte vanliga längre, men du kan stöta på dem ibland. Kaniner gillar att tugga på flätningsmaterialet i dessa bärare, och de kan så småningom tugga igenom och fly.

Källor

 1. ”Resetips för husdjur.” Pet Safety Center. https://www.centerforpetsafety.org/pet-parents/pet-travel-tips.
 2. Sandner, Volker. ”Testrapport: Säkra husdjur i bilar.” ADAC. Februari 2008. Åtkomst: https://wachusett.pssweb.net/Test%20report%20pets%20in%20cars-1.pdf.
 3. ”Forskning och utveckling.” SleepyPod. https://sleeypod.com/research.