Attraherar husdjurskaniner möss/råttor?

Har du sett en gnagare i din kanin och undrar nu om husdjurskaniner lockar möss eller andra gnagare?

Den goda nyheten är att kaniner inte lockar till sig gnagare.

Deras mat, sängkläder och spillning kan dock locka till sig möss och råttor. Huskaniner utfodras med mat av högsta kvalitet, som lockar möss på grund av deras starka luktsinne.

Låt oss lära oss i detalj varför kaninmat, avföring och strö lockar möss och andra gnagare!

Attraherar kaniner möss/råttor?

Om du är orolig för att din kanin är smutsig och att den kommer att dra till sig råttor eller möss har du inget att oroa dig för. Möss och råttor attraheras inte av din kanin.

Dessa gnagare strövar omkring på natten och letar efter matkällor.

Så även om möss/råttor inte nödvändigtvis attraheras av kaniner, attraheras de av maten du matar din kanin, deras spillning och deras varma höbädd på buren eller burens golv.

Tack vare det sistnämnda kan du stöta på gnagare i din kanins inhägnad under vintern. De letar efter en varm plats som också kan förse dem med mat.

Eftersom gnagare är opportunistiska asätare har de ett imponerande luktsinne.

De använder näsan för att nosa upp mat och attraktiva häckningsplatser. Husdjurskaniner råkar ha den perfekta livsmiljön för gnagare.

När gnagare hittar en attraktiv matreserv skickar de feromoner till andra gnagare. Det är deras sätt att informera andra möss om att de har hittat den perfekta matkällan och boet.

Det är också därför möss och råttor attraheras av ditt skjul, som du kan använda för att lagra din kaninmat och sängkläder. Dessutom är stora kaninburar tillräckligt säkra för att hålla undan rovdjur från gnagare.

Sängkläderna ger dem isolering och de har lätt tillgång till mat och vatten. Gnagare, särskilt råttor, kan också frossa i kaninavföring.

Varför lockar kaninbajs råttor och möss?

Möss och råttor attraheras av lukten av din kanins spillning. Gnagare, särskilt råttor, utövar koprofagi, vilket är att äta avföring.

Det tillåter dem att rädda de näringsämnen som inte absorberades i din kanins kropp under matsmältningen.

Husdjurskaniner utfodras vanligtvis med högkvalitativ mat regelbundet så att deras mat är rik på näringsämnen. Om din kanin har en diet av hög kvalitet, kommer hans kropp att dra i sig de näringsämnen han behöver och spola ut resten i hans bajs.

Eftersom den bajsen är rik på näringsämnen, kommer den att locka till sig gnagare. En mus eller råttas skarpa luktsinne kommer att leda den till spillningen, speciellt om din kanins hölje inte är rent.

Varianter av kaninfoder som lockar till sig gnagare

Som vi har konstaterat attraheras gnagare av den typ av mat du matar din kanin.

Eftersom gnagare är opportunistiska allätare, kommer de vanligtvis att äta vad de hittar.

Vanliga matkällor för kaniner som slukar möss och råttor inkluderar:

 • Färska grönsaker, såsom ärtor, morötter, broccoli, kål och persilja
 • Färsk frukt, som äpplen, päron, körsbär, bananer, ananas och meloner
 • Högkvalitativa Timothy och Alfalfa höpallar

När en gnagare väl kommer in i ditt hus, hamnar den också i din soppåse för att äta den kasserade maten, kaninspillning, etc.

Sängkläder för kaniner som kan locka till sig möss och råttor

Gnagare letar alltid efter mysiga, varma sängkläder i mörka hörn. De är särskilt attraherade av lukten av kaninströ. Så du måste rengöra den regelbundet.

Vanligtvis hittar råttor och möss sitt hem i följande kaninsängar:

 • Höströ som de också kan knapra på när de är hungriga
 • Papperssängkläder, eftersom det håller dem varma
 • Handdukar kan de även strimla i mindre bitar
 • Fleece sängkläder de kan slita och strimla för att fluffa upp och göra ett varmare bo
Se även  Hur ofta ska du gå med din kanin för att träna?

Angriper råttor och möss kaniner?

Vilda råttor kan attackera kaniner, speciellt om din kanin är liten. Eftersom råttor är ganska lömska går de hellre in och ut ur hyddan med maten.

Men om de hittar din kanin i vägen kommer de att attackera dem. En vild råtta kan döda även sårbara kaninsatser.

En råtta kan bita, repa eller slita sönder din kanins hud medan den attackerar den.

Han kan ta sig in i kaninhöljet, bära kitet i nacken till en säker plats och sedan döda honom. De kan jaga och döda kit som matkälla.

Om en do försöker skydda sina ungar från råttan kan den också bli attackerad. På samma sätt, om en råtta känner sig instängd, kan den attackera din kanin.

Som sagt, eftersom kaniner är ganska tama kommer de vanligtvis inte i vägen för en råtta. De kommer inte heller att besväras av att råttan äter deras mat.

Territoriella kaniner kommer dock att stöta bort dem. Eftersom råttänder kan tugga även genom metall, kommer en kanins hud och ben inte att skydda den i en sådan kamp.

Ibland är råttbitar så dåliga att en resa till veterinären blir nödvändig. Dessutom bär de på olika sjukdomar som kan skada din kanin.

Till skillnad från vilda råttor attackerar möss inte kaniner eller deras kattungar. Eftersom möss är små asätare blir de ganska lätt skrämda. Det är därför mer sannolikt att din kanin kommer att skrämma mössen än tvärtom.

Däremot kan en mus snabbt vänja sig vid kaninens rörelse i sin bur, vilket gör att dess rädsla försvinner. Då skapar möss ett boende för sig själva i buren.

Dessutom, eftersom kaniner är otroligt fogliga, kommer de oundvikligen att samexistera fredligt med mössen. Det är därför du måste hålla ett öga på deras hydda för att se till att den förblir musfri.

Kan gnagare få din kanin att bli sjuk?

Även om möss inte attackerar dina kaniner, kan de fortfarande vara ganska farliga för dem. Det beror på att de bär på olika sjukdomar, som salmonella och hantavirus.

Dessa sjukdomar kan överföras till din kanin om den kommer i kontakt med musspillning, urin och bomaterial. Även om deras spillning är torr, kan de små dammpartiklarna kontaminera din kanin.

Gnagare bär också på andra dödliga virusinfektioner, såsom lymfatisk koriomeningit.

Kaniner kan exponeras för detta virus genom färsk musspillning, bomaterial, saliv och urin.

Det kan överföras till din kanin och orsaka inflammation i deras hjärna och ryggmärg. Denna virusinfektion kan få dem att uppleva förlamning och till och med dödsfall om de inte behandlas.

Dessutom bär möss också på loppor, kvalster och löss som lätt kan överföras till din kanin.

Dessa parasiter kan visa sig dödliga om de inte behandlas i tid. Dessutom kan vissa sjukdomar som överförs av möss också överföras till människor. Det är därför du bör hålla gnagare borta från din kanin.

Om du tror att din kanin är infekterad med någon av dessa sjukdomar, ta den omedelbart till veterinären.

Bär även handskar och stängda skor när du hanterar din kanin och rengör hans bur. Glöm inte att desinficera händerna efter att ha rengjort buren.

Råttor kan också vara skadliga för din kanin

Förutom att vara aggressiva och skadliga kan råttor även infektera din kanin med många sjukdomar. De kan överföra följande sjukdomar till din kanin:

 • Råttbettsfeber: Det är en bakteriell sjukdom som råttor kan överföra till andra djur om de kliar sig eller biter den.
 • Tularemi: Denna bakteriella sjukdom överförs när din kanin kommer i kontakt med en sjuk råtta eller utsätts för dess bett eller blod. Även fästingar kan överföra denna sjukdom till dina kaniner.
 • leptospiros: Detta virus finns i urinen hos en råtta. Om en kanins vatten blir förorenat med det, kommer den att bli sjuk efter att ha druckit det. Denna sjukdom får din kanin att uppleva diarré, feber, svaghet, muskelsmärta och aptitlöshet.
 • Hanta virus: Denna virusinfektion kan orsaka andningssvikt hos din kanin. Det kan vara allvarligt eller dödligt. Din kanin kan få detta virus genom exponering för råttavföring.
 • Salmonellos: Även känd som matförgiftning, kommer salmonella att påverka din kanins tarmar.
Se även  Hur mycket tid behöver du spendera med en kanin?

Hur man håller gnagare borta från din kanins inhägnad

Du kan hålla gnagare utanför din kanins inhägnad genom att följa dessa steg:

Rengör din kanins hölje

Helst bör du rengöra din kanins hölje varje dag.

På så sätt håller du doften av matrester och avföring utanför dörren och förhindrar att gnagare hittar till hägnet.

Du bör också tvätta sängkläderna och kassera de smutsiga delarna regelbundet. Även om du tar bort spillningen kommer lukten att ligga kvar och locka till sig gnagare.

Om kaninhuset ser rent ut, kontrollera området för skräp och spillning som kan locka till sig gnagare.

Gör burken gnagarsäker

Gnagare är ökända för att äta sig igenom de minsta springorna och hålen. Det är därför du måste göra din kaninhydda gnagarsäker.

Se till att nätväggarna du använder är gjorda med 0,5-tums kycklingnät, eftersom detta kommer att hålla gnagare ute.

Håll golvet i stugan stadigt för att förhindra att spillning faller på golvet och trasslar in sig.

Rejäla golv förhindrar också att din kanin får ömma och smärtsamma haser. Om du märker att din kanins hölje blir skadad från utsidan, uppgradera den för att hålla gnagare ute.

Om du inte vill att råttor eller möss ska tugga sig in i höljet, använd tjock plast eller kraftigt material för att fodra golvet.

Blockera eventuella sprickor, hål och springor som gnagare kan klämma sig igenom.

Alternativt kan du investera i en svetsad näthölje utformad för att hålla möss och råttor ute. Dessa kapslingar är ganska lätta att rengöra och har förlängda tak för skugga.

De har även rejäla golv för att förhindra ömma hälar och hålla gnagarna ute.

Förvara kaninmat och sängkläder i gnagarfria zoner

Eftersom gnagare attraheras av din kanins mat, se till att du inte lämnar mat eller mat utan tillsyn. Det kommer att fungera som en enorm frestelse för gnagare.

Förvara din kanins mat i tjocka plastbehållare som gör ett bra jobb med att maskera lukten av maten.

På samma sätt, förvara din kanins sängkläder i säkra lådor som råttor inte kan komma in i. Det beror på att färskt hö kommer att fungera som den perfekta häckningsplatsen för gnagare.

Dessutom, om du slänger din kanins gamla mat och sängkläder, placera det säkert i soporna så att råttor eller möss inte kan tugga igenom det.

Förvara dem i tunga, säkra papperskorgar som döljer lukten av smutsig mat och sängkläder.

Köp inte heller kaninmat i lösvikt. Om du gör det, se till att du inte förvarar den i ditt skjul eller garage där gnagare lätt kan ta sig till den. Förvara dem i tätt slutna behållare.

Se även  Hur behandlar man sår på kaninfötter?

Placera buren i ett område där gnagare inte kan komma åt den

Placera kaninburen eller kör i linje med din vägg eller cirka 3 fot bort från alla väggar. Om din hydda är utanför, nära buskar och träd, flytta bort den därifrån.

Det beror på att möss och råttor kan gömma sig i mörkret och leva i träd för närliggande matkällor. Din kanin behöver skugga och du kan ge konstgjord skugga istället för att använda ett träd.

Förläng taket på burken för den extra skuggan.

Rensa upp röran för att hålla kaniner borta

Möss och råttor attraheras inte bara av kaninhägn, utan också till skräp. De älskar att göra sina bon på fuktiga, varma och mörka platser.

Att städa upp röran i din trädgård eller trädgård kanske inte håller mössen borta för alltid, men det kommer att göra ditt hus och kaninhydda mindre attraktiva.

Ta följande steg för att skydda din utomhuskaninhydda från gnagare:

 • Städa upp högar med trädgårdsavfall, löv och soppåsar.
 • Stapla inte upp kartonger eller bitar av kartong i din trädgård, eftersom de är ökända grogrund för gnagare.
 • Förvara gäddor gjorda av ved och spån låst i ett skjul. Eftersom trä är varmt och absorberar solen, lockas möss till det.
 • Ta bort alla dukar, presenningar och andra kasserade stora lakan från din trädgård.
 • Rengör komposthögar och förvara komposten i tättslutna behållare.
 • Rensa bort kasserade föremål och leksaker från din trädgård, eftersom de kan bjuda in gnagare att göra sitt hem.

Andra metoder för att skydda dina kaniner från gnagare

Många djurälskare vill inte ta skadedjursbekämpningsvägen att hålla gnagare borta. Du kan dock prova olika humana metoder för att förhindra att de skadar dina kaniner.

Gnagarfällor behöver inte vara dödliga. Du kan köpa fällor utformade för att säkert fånga möss och råttor och släppa dem borta från hemmet.

Du kan också använda gnagaravskräckande medel som kemiska och naturliga sprayer som är säkra för kaniner och andra husdjur. Använd dem i din trädgård och skydda kaninburen med dem.

Dessa sprayer stör gnagarnas feromoner och luktar hemskt för dem och håller dem borta. Du kan använda pepparmyntsolja för att hålla möss borta, eftersom de hatar lukten av pepparmynta.

Lägg den i en sprayflaska, tillsätt lite vatten och spraya den rikligt runt kaninens hölje, din kompostbehållare, sopsäckar och förvaring av kaninmat och sängkläder.

Det handlar om

Kaniner är söta, fogliga husdjur att hålla. Deras mat, spillning och strö kan dock locka till sig möss och andra gnagare. Även om möss inte attackerar dina kaniner, kommer råttor att bekämpa dem om de blir provocerade.

Möss och råttor bär också på flera sjukdomar som de kan överföra till din kanin, vilket gör dem sjuka. Därför bör du vidta ovanstående förebyggande åtgärder för att hålla gnagare borta från din kanin.

Om din kanin kommer i kontakt med en gnagare, kontakta din veterinär för en allmän hälsokontroll.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Attraherar husdjurskaniner ormar?
 • Attraherar husdjurskaniner flugor?
 • Hur rengör man kaninbur? Den rätta vägen!
 • 10 tips för att förhindra att en kaninbur luktar illa
 • Vad ska man lägga på botten av kaninburen? 9 sängalternativ!
 • Vilka djur kommer överens med kaniner?
 • Behöver huskaniner vaccineras?
 • Hur isolerar man en kaninhydda (invändigt och utvändigt)?
 • Kan man använda tallspån till kaninsäng?