Bär grisar på sjukdomar?

Hälsa och säkerhet är alltid högsta prioritet när du bestämmer dig för att adoptera ett husdjur till ditt hem, så det är viktigt att ta reda på om grisar överför sjukdomar eller inte.

Kan grisar överföra sjukdomar? Grisar kan bära på sjukdomar som kan drabba deras mänskliga ägare, liksom de andra djur de kommer i kontakt med. Därför är det viktigt att konsultera veterinären regelbundet för nödvändiga vaccinationer och att upprätthålla en ren miljö som minimerar och eliminerar potentiella hälsorisker.

Tanken på att ha ett husdjur hemma som bär på sjukdomar kan vara skrämmande. Men tänk på att alla typer av djur potentiellt kan vara bärare av sjukdomen.

Det betyder att det egentligen inte är en fråga om det finns risker eller inte. Det handlar mer om huruvida du verkligen kan upprätthålla en säker och hälsosam miljö för din husdjursgris.

Vanliga sjukdomar som överförs av grisar

När det gäller grissjukdomar så beror det också på om man bor på en grisfarm, i en grisstall eller på en plats där det inte finns andra grisar. Förekomsten av andra djur och vilda djur kan också påverka spridningen av sjukdomar.

Här är några vanliga sjukdomar som överförs av grisar:

 • Ros

Erysipelas, en form av bakteriell infektion, kännetecknas av diamantformade skador på huden som ofta är röda eller svarta. Grisen skulle också känna ett plötsligt anfall av artrit och skulle börja utveckla knölar. Ibland utvecklades inga symtom och grisen led helt enkelt plötsligt.

Bakterierna bärs vanligtvis av fåglar och andra djur. När deras avföring eller avföring träffar marken kan bakterierna stanna där i flera veckor, till och med månader. Det kan också förorena vatten när bakterierna sipprar ut ur smutsen och kommer in i vattenkällan.

Medan människor också kan få erysipelas, är den som finns hos grisar en helt annan art.

 • Leptospiros

En annan bakteriell infektion, leptospiros, angriper värdens könsorgan och njurar. Detta är en sjukdom som grisar kan överföra till människor och vice versa.

Bakterierna sprids vanligtvis genom urinen. Symtom hos grisar relaterar vanligtvis till deras förmåga att avla. Infekterade grisar kan ha både dödfödda och svaga smågrisar.

Se även  Hur gammal ska en gris vara för att föda upp?

Hos människor inkluderar symtomen kräkningar, huvudvärk, trötthet och muskelvärk.

 • Brucellos

Brucellosen som orsakas av bakterier sprids genom grissperma under avelsprocessen. Det kan också fås genom inandning eller intag av mjölk, moderkaka, reproduktionsvätskor eller urin från infekterade grisar.

Hos hongrisar finns risk för abort och infertilitet. Hos hangrisar inkluderar symtomen artrit, förlamning och orkit.

Tyvärr finns det ingen vaccination eller botemedel mot brucellos ännu. För närvarande är avlivning det enda tillgängliga alternativet för grisar som exponerats för sjukdomen.

 • Lunginflammation/svininfluensa

Det börjar vanligtvis med svininfluensa och utvecklas så småningom till lunginflammation.

Svininfluensan attackerar plötsligt och påverkar både din gris tillväxt och aptit. Se efter tecken på snabb andning, hosta, uttorkning, flytningar från ögonen, dålig cirkulation och feber. Därifrån kan det leda till lunginflammation med en dödlighet på 10 % till 15 %.

Vad orsakar svininfluensa och lunginflammation?

Några av de främsta orsakerna är dålig ventilation, dålig hydrering, trång eller kvav miljö och patogener.

 • Fläcksjukdom

Griskoppor är en sjukdom som uteslutande förekommer hos grisar. Det är vanligast i hogging områden.

Fläskkoppor orsakas av ett virus som kommer in i en gris system genom hudöppningar som sår eller skrubbsår. Det kan också spridas när friska grisar kommer i kontakt med sekret från mun eller näsa på infekterade grisar.

 • Mul- och klövsjuka (FMD)

Grisar med mul- och klövsjuka skulle ha en märkbar nedgång i humör och matkonsumtion. De skulle också ha hög feber och utveckla små säckar eller cystor.

Förutom grisar kan får, getter, vattenbufflar, rådjur, bison och andra liknande djur också ha mul- och klövsjuka.

MKS sprider sig lätt över gårdar, särskilt genom delad jordbruksutrustning.

 • pseudorabies

Trots namnlikheterna är detta en mycket annorlunda sjukdom än rabies.

Grisar med pseudorabies visar lesioner i reproduktions-, andnings- och nervsystemet. Det sprider sig ganska lätt, men de flesta av USA är fria från denna sjukdom.

Det är ett DNA-herpesvirus som sprids genom en gris saliv, nässekret, avföring och urin. Vissa symtom inkluderar hög feber, skakningar, okoordinerad koordination, hosta, nysningar, kramper och mer.

 • Mycoplasma Hyosynoviae

Detta är en liten organism som infekterar de övre luftvägarna hos en gris. Det ses vanligtvis hos växande grisar mellan 8 och 30 veckors ålder.

Se även  10 sätt att bli vän med en gris

Grisar infekterade med denna sjukdom skulle bara stå märkbart under en kort tid på grund av smärtan de kan känna i det drabbade området. Pus kan också byggas upp runt ledområdena.

 • Salmonellos

Salmonellos kan orsaka död hos grisar inom några dagar. Det är en typ av bakteriell infektion som orsakas av Salmonella i tarmarna. Det är en sjukdom som kan överföras från grisar till människor och vice versa.

Vanligtvis överförs bakterierna genom förorenat vatten, mat eller mjölk.

 • Artofisk rinit (AR)

AR är vanligt hos grisar, särskilt i sin milda form. Det orsakar skador på benen i näsan och kan deformera nospartiet.

De vanligaste symtomen är nysningar, rinnande näsa, rinnande ögon och tecken på missbildning i ansiktet.

Förebygga sjukdomar hos dina grisar

Istället för att bara vänta på att potentiellt dåliga saker ska hända, använd din tid bättre genom att skapa en miljö som främjar hälsa och förebygger sjukdomar.

Här är några metoder du bör använda för att förhindra att potentiella sjukdomar skadar ditt husdjur, ditt hem och din familj:

 • Behåll renlighet

Ju mer smuts och skräp som samlas, desto mer sannolikt är det att du och dina grisar blir sjuka. Därför är det viktigt att hålla rent runt ditt hem hela tiden.

källa

Se till att din gris kull är fräsch och ren hela tiden. Oroa dig inte, grisar är faktiskt naturligt rena (i motsats till vad vi har fått tro hela våra liv). De tycker inte om att lämna smuts och urin runt de ställen där de sover och äter.

Men det är också upp till människan att göra detta möjligt. Om du inte ger din gris tillräckligt med utrymme för att släppa ut hans smuts ur hägnet, är det där problemet börjar.

Prioritera att träna din gris att använda kattlådan. Det är snabba studier så det här borde inte vara ett problem, speciellt om du börjar träna dem medan de är unga.

Se också till att du regelbundet rengör leksakerna de använder. Kontrollera också hela din trädgård för potentiella faror. Grisar är naturliga födosökare och gräver runt. Om du inte är försiktig kan de fånga en del av skräpet som andra vilda djur i området (som fåglar, gnagare, tvättbjörnar, etc.) kan ha lämnat efter sig.

 • Öva god hygien
Se även  Hur kyler grisar ner sig?

Tvätta alltid händerna regelbundet, speciellt om du precis har rört vid din gris. Ta en dusch regelbundet. Precis som dina grisar är i riskzonen när du lämnar deras kroppar och bostadsområden smutsiga, utsätter du också dig själv och din familj för risker när du inte utövar samma nivå av renlighet.

 • Få rätt vaccinationer

Det finns vissa vaccinationer som krävs av staten eller av din ort. Se till att du följer dem alla.

Det kan också finnas säsongsmässiga faror som du bör vara medveten om. Till exempel är vissa sjukdomar vanligare under vissa årstider. Det kan också finnas utbrott i ditt område. Se till att du är medveten om något sådant.

Din veterinär är den bästa personen för att diskutera de potentiella riskerna. Han kan också rekommendera några andra skott baserat på din gris allmänna hälsa.

Relaterade frågor

Bär grisar på salmonella?

Grisar som exponeras i stor utsträckning för andra djur och människor kan riskera att få salmonella. Denna bakterie sprids vanligtvis i matsmältningskanalen hos växande grisar, men kan även finnas i tarmarna hos vissa suggor. Andra djur som kan bära på denna sjukdom är hästar, kor, hundar, kaniner och gnagare.

Är grisar farliga som husdjur?

Små grisraser är i allmänhet vänliga och lätta att träna, vilket gör dem till fantastiska familjehusdjur. De är inte alls farliga om de inte behandlas illa och inte tas om hand på rätt sätt. När de placeras i en blomstrande miljö som främjar deras hälsa och lycka, utgör de mycket liten risk för varken människor eller djur runt dem.

Kan grislöss leva på människor?

Även om det också finns specifika löss för människor, är löss som finns på grisar helt annorlunda och kan inte leva på människor eller något annat djur. Löss kan orsaka olika sjukdomar hos grisar, till exempel svinkoppor. Grisar får vanligtvis löss från andra grisar de kommer i kontakt med.