Bästa färger för fågelbad: En guide (Läs DETTA först!)

Att måla sitt fågelbad kan tyckas vara en lätt uppgift, men vi har ofta de enklaste frågorna: vilken är den bästa färgen för att måla ett fågelbad? Så jag vände mig till några forum och andra mer erfarna backyard birders för svar. Det här är vad jag hittade:

Alla klara eller primära färger är de bästa färgerna för att måla fågelbad. Dessa färger inkluderar rött och rosa för att locka kolibrier, orange för att locka till sig orioler, blått för att locka till sig blåskrika och gult för att locka guldfinkar. Grå kamouflagefärger som grönt kan locka skitiga fåglar. Däremot skrämmer vitt bort fåglar.

Även om det inte finns någon hård och snabb regel om vilken färg som är den absolut bästa, i den här artikeln går jag igenom urvalsprocessen. Läs vidare för att ta reda på mer!

Olika färger för att locka olika fåglar

”Det bästa sättet att locka fåglar till ditt hem är att tänka som en fågel”

Margaret Brittingham, docent i naturresurser

Nej, jag säger inte till dig att vara en fågelhjärna! Jag säger åt dig att bara sätta dig i deras skor (eller fjädrar)! Genom att tänka som fåglar kan vi locka dem.

Låt mig förklara varför: Fåglar attraheras av sin egen naturliga fjäderdräkt! Till exempel skulle en blåskrika attraheras av ett fågelbad målat blått!

Även om så kanske inte alltid är fallet.

Medan vissa fåglar attraheras av sin egen fjäderfärg, kan vissa fåglar attraheras av färger som liknar deras matkällor.

Till exempel, kolibrier gillar färgerna rött och rosa eftersom de liknar växterna de får sin nektar från: något sådant bibalsam (monarda)!

Se även  Är fåglar höjdrädda? [ANSWERED! + Other FAQs]

Vilken färg ska ett fågelbad ha?

För att göra det enkelt för dig har jag sammanfattat de bästa färgerna för att locka till sig olika fågelarter i tabellen nedan för din referens:

Fågelbadfärg Fågelarter lockade Red Amazon länk
Röd och rosa Kolibrier Röda och rosa liknar deras matkällor (bibalsam, petunior) Länk (röd)
Länk (rosa)
Orange Orioles (Baltimore, oxe, Altamira) Attraherad av deras fjäderfärg: orange Länk
Blå Blåskrika, blåfåglar Attraherad av sin egen fjäderfärg: blå Länk
Gul Guldfinkar, sångare, kolibrier Attraherad av sin egen fjäderfärg: gul Länk
Kamouflagefärger (brun, grönsak, grå) Skitish arter (trastar, markmatare, duvor) Kamouflerade mönster hjälper skitiga fågelarter att känna sig trygga Länk (grönsak)
Vit NEJ Fåglar tolkar vitt som fara eller aggression

Akrylfärg är lämplig och säker att använda på insidan av ditt fågelbadsvattenbassäng, såväl som övriga delar av fågelbadet.

Rekommenderad akrylfärg: Blickrylic Student Acrylics Basic Color Set, 6 flaskor, 16oz

Blickrylic Student Acrylics - Basic Color Set, 6 Pack, Pints ​​(i väska)

Denna speciella uppsättning kommer i ett paket med 6 flaskor à 16 oz vardera med många klara färger som t.ex Blå, Kromgul, Eldröd, Phthalo Grön, Mars Black och Titanium White.

Med alla primära färger inkluderade är det bra för att attrahera blåfåglar, guldfinkar, kardinaler och många andra fåglar!

Det jag gillar mest med den är att den är utan krusiduller och riktigt prisvärd!

Jag lämnar en länk till uppsättningen här om du vill plocka fram ett bra akrylfärgset!

Om du behöver en lista över alla föremål som krävs för att måla ditt fågelbad, inklusive steg, kolla in den här artikeln där jag skriver allt om det i detalj!

Safe Bird Bath Paint: En startguide (Läs DETTA först!)

Så här vackert kan ditt fågelbad se ut!

MEN! Innan du köper den färg på färg du vill ha bör du också överväga materialet i fågelbadet du målar på.

Inte vilken färg som helst fäster bra på vilket material som helst. Så jag skrev ett litet avsnitt om detta i en annan artikel här!

Hur fåglar ser färg

Nu när du vet vilka färger du kan använda för att måla ditt fågelbad kanske du är nyfiken på hur fåglar ser färg! Du kanske blir förvånad över att få veta att fåglar kan se bättre än vi människor!

Mänskliga konceller | Källa

Mänskliga näthinnor har 3 typer av celler i vårt öga som kallas konceller som får rött, blått och grönt ljus, vilket gör oss trikromatiska.

Fåglar har 4 konceller som kan känna av rött, blått, grönt och ultraviolett ljus, vilket gör dem tetrakromatiska.

Förutom att se UV-ljus kan de till och med ha högre synskärpa än människor. Detta innebär att fåglar kan urskilja subtila skillnader mellan två mycket lika färger.

Denna förmåga kan hjälpa fåglar att känna igen kamouflerat byte, eller göra andra matkällor lättare att upptäcka från lövverket.

Europeisk starar har ett större synområde än människor | Källa

Eftersom fåglar kan upptäcka så små skillnader i färg är det inte konstigt att fåglar är så kräsna om vilket fågelbad de ska bada i!

Hur ofta ska du byta badvattnet mot fåglar [ANSWERED!]

Spelar färgen på ett fågelbad någon roll?

Färgen på ett fågelbad spelar roll. Fågelbad med ljusa och primära färger kan locka fler fåglar eftersom de kan se det på långt håll. Fåglar attraheras i allmänhet av fågelbad som har samma fjäderdräkt som dem. Men vitfärgade fågelbad skrämmer bort fåglar eftersom de vanligtvis förknippar det med fara.

Vilken typ av färg ska man använda för att måla fågelbad?

Så nu vet du rätt färger för att måla ditt fågelbad! Men… det finns en fråga som fortfarande hänger kvar.

Vilka typer av färg kan du egentligen använda? Finns det säkra färger du kan använda?

Här är svaret:

Oljebaserade, latex- eller akrylfärger är säkra för att måla fågelbad. Latex- och akrylfärger är säkra att använda på insidan av bassängen när de torkar, men inte oljebaserade färger. Oljebaserad färg är lämplig att använda på andra områden i fågelbadet. All färg måste vara torr innan ett nytt skikt appliceras.

Jag skrev en komplett startguide för det säkra färger du kan använda för att färga ditt fågelbad. Den innehåller ett riktigt praktiskt bord, så kolla in det så att du inte gör några avgörande misstag på vägen!

Jag har också skrivit en FULLSTÄNDIG guide om vilka giftfria säkra tätningsmedel som kan användas på fågelbad här! Jag har också lagt till några steg för DIY! Ser här:

Safe Bird Bath Sealants: 3 saker du bör veta (Läs först!)

ÅH! Förresten, om du vill lära dig att måla dig fågelholkar säkert, jag skrev en komplett guide för det! Checkar ut artikeln säker färg för fågelholkar här.

Säker färg för fågelholkar: En startguide! (Läs DETTA först!)

Vilken färg ska botten på ett fågelbad ha?

Botten av ett fågelbad bör ha en ljus färg för att göra det lättare att se långvarig smutsuppbyggnad. Exempel på vanliga fågelbadsfärger är beige, grått och ljusgrönt. Använd dock inte svartfärgade fågelbänkar, eftersom smuts kan vara svårt att se.

Hur djupt ska ett fågelbad vara? [ANSWERED! + FAQs]

Skrämmer ljusa färger fåglar?

Ljusa färger avskräcker inte fåglar. Istället dras fåglar till ljusa färger eftersom de liknar blommors ljusa färger. Ljusa färger som röd, rosa, orange och gul kan vara attraktiva för fåglar om de har samma färg som deras fjäderdräkt. Däremot är fåglar ofta rädda för färgen vit.

Vilken färg fågelbad lockar flest fåglar?

Fågelbad med ljusa och primära färger lockar flest fåglar. Fåglar lockas lätt till färgglada fågelbad eftersom de liknar färgen på deras fjäderdräkt eller de ljusa färgerna på blommor de ofta ser. Vitfärgade fågelbad lockar minst fåglar eftersom det avskräcker dem.

Kommer fåglar att använda ett vitt fågelbad?

Det är osannolikt att fåglar använder ett vitt fågelbad. Fåglar ser vitt som en färg av hot och kommer att skrämmas av det.

Idéer att måla fågelbad

Om du redan växer upp för att börja måla ditt fågelbad, håll ut!

Jag letade upp lite färginspiration till dig på Pinterest! Till att börja med, låt mig dela med dig några intressanta målaridéer av vackert färgade fågelbad. Jag har kategoriserat dem efter deras färg för din lätta referens!

Röd färg

Blå färg

Gul färg

Brun/orange färg

Flerfärgad färg

Kreativ färg

Slutgiltiga tankar

Okej, så nu vet du de bästa färgerna du ska använda för att måla ditt fågelbad och vilken färg som lockar vilken fågelart.

Du lärde dig också lite om hur färguppfattning fungerar hos fåglar, såg några intressanta färgidéer och säkra färger att använda.

Jag hoppas att den här artikeln användes och att du lärde dig en sak eller två av att läsa det här!

Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!