Bästa koi-maten för att få din damm att blomma

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i detta inlägg. Se vår Affiliate Disclaimer.

att vara en koi allätande fisk som äter precis allt hon inte äter. Koi-fiskar kan frodas på vatteninsekter, djurmaterial och till och med alger på botten av din damm. Men du vill se till att din koi får rätt näring för att hålla sig frisk. När allt kommer omkring en del av yrket av Uppfödning av koi fisk är att mata dem för hand, där du kan beundra deras storlek och skönhet när de simmar på ytan. Så du undrar säkert, vad är den bästa koi-maten?

Den bästa koi-maten är rik på viktiga vitaminer och mineraler som främjar tillväxt och förbättrar skönheten. Koi-mat rik på protein hjälper din fisk att växa sig starkare och större, medan koi-mat rik på Spirulina förbättrar färgerna på koi-mönstret. Den här artikeln diskuterar faktorerna som bidrar till tillväxten och skönheten hos en koi-fisk och listar några koi-matvarumärken som tillhandahåller de viktiga näringsämnen du letar efter.

Bästa maten att mata koifiskar

Eftersom du vill att din koi-fisk ska växa upp stor och vacker, måste du vara mycket uppmärksam på vilken typ av mat du ger dem. Förutom att ge näringsvärde till din fisk, kan högkvalitativ koi-mat hålla din damm ren.

Lättsmält koi-mat säkerställer mindre avfall i dammen, vilket gör ditt dammvatten mindre grumligt. Med klart dammvatten behöver du inte lägga för mycket tid på att rengöra hela dammen själv. Dessutom behöver du inte oroa dig för att din koi ska bli sjuk på grund av dåliga vattenförhållanden.

Se även  Behöver koi-dammar värmas upp?

Här är några av de bästa märkena som dammuppfödare är överens om

Koi mat för tillväxt

TetraPond Koi Growth Food är ett populärt varumärke för att främja koitillväxt. Detta fiskfoder ger en kost med hög proteinhalt, perfekt för koi-fisk att växa. Koi-fisk smälter proteinrik mat till aminosyror, som bildar friska vävnader för sund tillväxt. Lipider är andra näringsämnen som bidrar till tillväxten av koifisk.

Lipider och kolhydrater är energikällor. Koi är aktiva fiskar som simmar mer vertikalt än horisontellt. De behöver all kraft de kan få för att simma upp och ner för din hemmadamm så att du kan beundra den.

Slutligen behövs vitaminer för att upprätthålla ett sunt immunförsvar och korrekta metaboliska svar. Samtidigt hjälper mineraler som kalcium och magnesium till att utveckla din kois benstruktur för att säkerställa att de växer sig stora.

Ko mat för skönhet

Shinju White Pearl Enhancer Vetegroddar är en av de bästa maten för koi-fiskar för att förbättra skönheten. Detta märke har färgförstärkare i sin formel, vilket innebär att utvecklare har skapat denna koi-mat med avsikten att göra koi-färgerna mer levande.

Denna koi-mat innehåller spirulina, en ingrediens som bidrar till den röda och orangea färgen på din koi-fisk. Spirulina innehåller β-karoten, kryptoxantin och zeaxantin, som är vanliga karotenoider, eller naturliga pigment som förstärker rött och orange. Det är samma pigment som ger lax, hummer och räkor sin färg.

Andra märken som Blue Ridge fiskmatpellets innehåller ringblommaextrakt i sin formel. Ringblomsextrakt hjälper till att förstärka de gula färgerna på din koi. Detta märke hävdar att det förbättrar färgens livlighet på bara 30 dagar av att mata denna koi-mat.

Se även  Biter koifisk?

Koi matningstid

Koi matningstid

Väder- eller säsongsmässigt är den bästa tiden att mata koifisk när vattentemperaturen är minst 30°C. Koi-fiskar är mest aktiva när vattentemperaturen är mellan 68°F (20°C) och 86°F (30°C), vilket innebär att du kan behöva mata dem fyra gånger om dagen.

När vattentemperaturen sjunker under 20°C saktar matsmältningssystemet hos koi-fiskar ner. Vid den tiden bör du bara mata din koi en eller två gånger om dagen. Alla temperaturer som är lägre än detta kan få dig att undra varför koi slutar äta. Vid det här laget ligger de förmodligen i viloläge.

När det gäller tiden på dygnet är den bästa tiden att mata koi-fiskar vid middagstid när dammen är varm. Koi har en hög ämnesomsättning i varma vattentemperaturer. Normalt skulle du bara mata koi en gång om dagen.

Du vill bara mata din koi-fisk så mycket de kan äta på fem minuter. Om du ser oäten koi-mat efter fem minuter, försök att mata dem mindre nästa gång. Du vill undvika att övermata din koi.

Övermatade koi kommer att likna grodyngel till formen, där de har striga svansar och stor överkropp. Du vill att din koi ska växa fint, och den här grodyngelformen kanske inte är den snyggaste formen för koi.

Förutom att övermata koi, riskerar du att förorena damm med för mycket oäten mat i din damm. Din damm kan bli grumlig av den oätna maten, vilket kan leda till ytterligare komplikationer för din fisk och hela dammen.

Kvaliteten på din damm påverkar kosten för din koi. Dålig vattenkvalitet ökar chansen att din koi blir sjuk eller skadad. Sjuka koifiskar är mindre intresserade av mat, vilket kan förvärra deras tillstånd och utveckla fler sjukdomar.

Se även  Koi-sjukdomar (vad man ska se upp med)

Om din koi blir sjuk, sätt den drabbade fisken i karantän så snart som möjligt uppehållstank tills de återhämtar sig. Under tiden, se till att vidta underhållsåtgärder och städa upp din damm.

Slutsats

Högkvalitativ koi-mat är rik på vitaminer och mineraler som främjar tillväxt och skönhet. Koi är populära dammfiskar eftersom de växer sig stora och har livfulla färger. Deras kost bör bidra till att stärka dessa egenskaper.

Koi-mat rik på protein bidrar till tillväxten av koi-fisk. Samtidigt förbättrar Spirulina-rik koi-mat koi-färgens livfullhet. Några av de mest populära fiskfodermärkena bland uppfödare inkluderar TetraPond, Shinju och Blue Ridge. Dessa märken tillhandahåller de nödvändiga näringsämnena för idealisk tillväxt och skönhetsförbättring hos koifisk.