Bästa kycklingraser för nybörjare: Första ägaren

Kycklingar är fantastiska djur att hålla runt. De ger ett överflöd av färska ägg, är utmärkta husdjur och kan också användas för att ge kött. Det finns dock flera kycklingraser. Dessa raser varierar i storlek, färg, äggproduktion, temperament och klimatpreferens. Detta gör det svårt, särskilt för nybörjare, att bestämma sig för vilka typer av kycklingar som ska läggas till i en ko.

För de som är i den situationen och inte ens vet var de ska börja leta efter hönsraser, här är de 9 bästa kycklingraserna för nybörjare.

1. Rhode Island Red

Rhode Island Red är utan tvekan den bästa förrättskycklingen. Som namnet antyder är dessa fåglar kända för sina röda fjädrar. De är en standardfågel, i genomsnitt 6,5 pund för honorna och 8,5 pund för hanarna.

Dessa fåglar är en del av en stor ras, men de är lugna och fogliga. Rhode Island Red-kycklingarna har en hög anpassningsförmåga. De kan trivas i en mindre penna eller frigående.

Dessa kycklingar kräver lite vård förutom mat, vatten och tak över huvudet. De är mycket tåliga och kan överleva i ett brett temperaturområde. De är inte mottagliga för sjukdomar och kan överleva mycket, så de är en lätt ras för nybörjare att hålla vid liv.

Dessutom, om du vill föda upp kycklingar för sina ägg, lägger Rhode Island Red-höns konsekvent cirka 5 ägg per vecka och kan producera över 300 ägg per år.

2. Svart AustraLorp

Black AustraLorps, som namnet antyder, har svarta mjuka fjädrar med inslag av grönt och lila. Det är en höna i standardstorlek med hönsen som väger cirka 6,6-8 pund och tupparna väger 8,5-10 pund.

Denna kycklingras har en lättsam natur och kommer bra överens med de flesta andra raser. Black Australorps är också mycket motståndskraftiga mot små, trånga utrymmen, vilket gör dem till bra kycklingar för mindre nybörjarhus.

Black AustraLorps tycker om att umgås med människor och är naturligtvis nyfikna på vad deras ägare gör. Även om de i allmänhet inte blir knäkycklingar, har de inget emot att hållas eller klappas, vilket gör dem till en bra kycklingras för någon med mindre barn.

Svarta AustraLorp-höns lägger cirka 5 ägg per vecka, i genomsnitt någonstans mellan 200 och 300 ägg per år.

3. Plymouth Rock

Plymouth Rock är en annan populär nybörjarkycklingras. Denna kyckling kännetecknas av sina svarta och vita randiga fjädrar över hela kroppen. Hönorna väger cirka 7,5 pund, medan tupparna väger cirka 9,5 pund.

Plymouth Rock-kycklingen är känd för sin långa livslängd, lugna läggning och pålitliga äggproduktion. På ett år lägger de omkring 200 ägg och har varit kända för att lägga långt in på sitt 10:e år. De kan fungera bra i små utrymmen eller i stora öppna utrymmen, vilket gör dem perfekta för nästan alla livssituationer.

4.Livorno

Ett annat bra alternativ för nybörjare är Leghorn-rasen. Dessa kycklingar har i allmänhet vita fjädrar och är en vanlig bakgårdskycklingras. De kännetecknas av sin stora, enkla kam och fulla svans. Dessa kycklingar är en del av en stor ras med mycket mångfald från en kyckling till en annan, så det kan vara svårt att avgöra det exakta temperamentet för varje fågel.

Se även  Gillar kycklingar musik? Vilka ljud gillar kycklingar?

Dessa kycklingar är också mycket värmetoleranta, vilket gör att de kan anpassa sig till de flesta klimat. Däremot är de väldigt aktiva och älskar att föda. De kan tolerera ett mer begränsat klimat så länge de har något att göra. De kan ha mycket energi, vilket gör att de också lätt kan bli uttråkade.

Även om dessa kycklingar inte är de mest gosiga eller lugnaste, så utmärker de sig på värpavdelningen. De lägger 4 eller fler ägg per vecka och kan lägga upp till 320 ägg per år. De var också bra under sina tredje och fjärde år.

5. Jersey Giant

Jersey Giants är en av de största kycklingraserna, med kycklingarna som väger cirka 10 pund och tupparna väger cirka 13 pund. Dessa kycklingar kan komma i en mängd olika färger, även om de vanligaste är svarta, vita och blåa.

Jersey Giants är fantastiska frigående kycklingar som älskar att föda. De klarar sig också bra mot rovdjur, speciellt den svarta rasen. På grund av storleken på dessa kycklingar kommer vissa till och med att slåss mot potentiella angripare.

Jerseyjätten lägger cirka 150 ägg per år, vilket är mindre än andra kycklingraser, men deras ägg är större.

Jerseyjätten är också en bra kycklingras för kött. Denna kycklingras är mycket stor och kommer därför att kunna föda en hel familj. Om du letar efter en allt-du-kan-äta kyckling, är Jersey Giant ett utmärkt val.

6.Sussex

Sussex-hönan finns i 8 olika färger, även om den mest igenkännbara är en vit kropp med svart svans och nackfjädrar.

Dessa kycklingar är kända för sitt fogliga temperament och kan tränas att äta direkt från din hand. Detta gör dem till en idealisk ras för nybörjare. Till skillnad från andra raser kommer Sussex-hönan inte att förstöra en gård vilket är en extra bonus nybörjare bör leta efter.

Dessutom är Sussex-kycklingar tåliga och tål både värme och kallare temperaturer ganska bra. De är icke-aggressiva fåglar och även tupparna är milda. Detta lugna uppträdande kan leda till att de blir plockade av andra fåglar, så de bör separeras från mer aggressiva hönsraser.

Sussex-höns lägger tillförlitligt 250 eller fler ägg per år.

7. Buff Orpingtons

Buff Orpingtons är fluffiga och kännetecknas av sina ljusbruna fjädrar. Dessa fåglar är perfekta för nya kycklingägare som har barn, eftersom deras milda och trevliga natur hjälper dem att komma överens med människor. De är tysta och perfekta för mindre, trånga utrymmen.

Dessa fåglar är ganska låga underhåll och gör en idealisk fågel för nybörjare. Men deras fogliga natur placerar dem i botten av hackordningen, vilket innebär att de inte ska sova tillsammans med aggressiva raser som Rhode Island Reds eller Welsummers.

Se även  Hur man tar hand om kycklingar: Tips för att ta hand om kycklingar

Buff Orpingtons lägger cirka 200-250 bruna ägg varje år. De är fantastiska mammor och är ett utmärkt val om du vill föda upp dina egna kycklingar. Inte bara kommer de att lägga och föda upp sina egna ägg, utan de kommer sannolikt att acceptera och kläcka alla ägg som placeras under dem.

8. Silke

Silkie-kycklingrasen är en dvärgelras, vilket betyder att de är mindre än andra kycklingraser. De har invecklad fjäderdräkt som kommer i en mängd olika färger, även om de mest igenkännliga är vita fjädrar med svart hud.

Detta är en populär kycklingras för nybörjare, särskilt med barn, på grund av deras söta sinnelag och temperament. De kommer överens med de flesta andra raser och är mycket vänliga med barn, vilket gör dem till den perfekta husdjursrasen.

En nackdel med dessa kycklingar är att de är en prydnadsras, så de kan lägga färre än 100 ägg per år. Men de har en stark modersinstinkt och kommer att acceptera och kläcka alla ägg de får.

9. Barnvelder

Barnvelder-kycklingen kan kännas igen på den bruna pilspetsdesignen på sina svarta fjädrar och solida svarta halsfjädrar. Den här designen är unik för dessa kycklingar och ger en stilfull känsla till varje gård. Dessa kycklingar är stora fåglar, med hönsen som väger cirka 6-6 pund i genomsnitt och tupparna i genomsnitt cirka 7-8 pund.

Barnevelder-fåglar är vänliga fåglar som är lättsamma och sällan bråkar. De är pratsamma, men de är inte lika bullriga som andra raser, som Rhode Island Red. Dessa fåglar är fogliga och barnvänliga, och de är fantastiska husdjur. De har minimala hälsoproblem och är mycket toleranta mot temperaturförändringar. De fungerar bra i både trånga utrymmen och fria utrymmen.

Dessa fåglar är också kända för att ha en smittsam attityd. De är väldigt jämna och har inte många dåliga dagar.

Dessutom lägger Barnvelderfåglarna 3-4 stora bruna ägg varje vecka.

Hur avgör jag den bästa hönsrasen för mig?

Det finns flera alternativ för nybörjare, men det kan vara svårt att avgöra vilken ras som passar dig personligen. Det finns flera saker att tänka på när du väljer din specifika hönsras:

Klimat: Bor du på en plats med ett varmt, fuktigt klimat? Eller är du på en plats med hårda vintrar? Klimatet är viktigt när man väljer hönsras.

Kyckling ras Bästa klimatet
Rhode Island röd Kan trivas i alla klimat
Svart AustraLorp Klarar sig bra i kalla klimat
Plymouth Rock Klarar sig bra i kallare klimat
Leghorn Klarar sig bättre i varmare klimat
Jersey jätte Klarar sig bra i kallare klimat
Sussex Klarar sig bättre i kallare klimat
Buff Orpington Trivs bäst i klimat med kallare vintrar och milda somrar
Silkie Klarar sig bättre i varmare, torrare klimat
Barnvelder Ogillar varma och fuktiga klimat

Rum: En annan punkt att tänka på är hur mycket utrymme du har tillgängligt. Många hönsraser är frigående fåglar som föredrar att söka föda och utforska. Det finns dock många fåglar som tål det bättre och klarar sig bättre i mindre utrymmen.

Se även  "Min kyckling öppnar hela tiden munnen?" Vad ska jag göra?

Det är viktigt att notera att många kycklingraser kan tolerera instängdhet så länge de har något att göra, men det är bäst att få den typ av kyckling som bäst passar det tillgängliga utrymmet.

Raser som tål instängdhet:

 • Buff Orphington
 • Silkes
 • Svart AustraLorp
 • Sussex

Om du inte har mycket utrymme för kycklingar att ströva omkring är dessa kycklingar de bästa instängningsalternativen.

Sorter som klarar sig bättre med frigående

 • Jersey jätte
 • Rhode Island röd
 • Plymouth Rock
 • Leghorn
 • Barnvelder

Dessa kycklingar klarar sig bättre med gott om utrymme att föda, utforska och ströva omkring. Det föreslås att om du funderar på att köpa dessa kycklingar bör du se till att du har utrymme att låta dem ströva omkring.

Ägg: En annan viktig faktor när du väljer kycklingar är om du vill ha många ägg eller om du letar efter en mer prydnadsväxt.

Bästa kycklingar för ägg:

 • Rhode Island röd: Rhode Island Red-höns (som nämnts ovan) är pålitliga lager som producerar cirka 300 ägg varje år. De producerar konsekvent ägg i cirka 4-5 år.
 • Leghorn: Livorno-kycklingen lägger konsekvent cirka 280-320 ägg per år i 5 eller fler år, vilket gör dem till ett bra val för äggproduktion.
 • Plymouth Rock: Även om dessa kycklingar inte lägger så många ägg per år kan de lägga ägg i upp till 10 år.

Kött eller husdjur: letar du efter en kyckling som du kan föda upp och äta, eller letar du efter en kyckling som bara kommer att fungera som husdjur?

Bästa slaktkycklingar:

 • Buff Orpington: Den buff orpington kyckling är en av de mest populära kycklingarna för kött eftersom de har en bra vikt och inte kräver mycket ansträngning att underhålla och sköta. De är tåliga och tål de flesta förhållanden.
 • Rhode Island Red: Rhode Island Red birds har en bra storlek och kvalitet och är lättskötta och tåliga nog att klara de flesta förhållanden.
 • Jersey Giant: Jerseyjätten är en bra köttfågel på grund av sin storlek. En enda Jerseyjätte kan mata många människor, och de är tåliga fåglar som är lätta att ta hand om.

Bästa kycklingar för husdjur:

 • AustraLorp: AustraLorp är mycket vänliga kycklingar och kommer bra överens med människor. De anpassar sig väl till hantering och kräver lite speciell vård.
 • Silkie: Silkes är populära kycklingraser på grund av sina fina, fluffiga fjädrar och gosiga natur. De älskar att bli hållna och gosade och har en väldigt lättsam natur.
 • Sussex: Sussex-höns är väldigt nyfikna och tycker om människor. De är utmärkta husdjur eftersom de tycker om att umgås med sina ägare och är nyfikna och lekfulla av naturen.

Temperament: En sista övervägande när du köper kycklingar är att överväga varje kycklings temperament. De flesta av kycklingarna som listas ovan har en lättsam och vänlig natur, vilket är anledningen till att de gör så bra husdjur.

Men den lättsamma naturen hos dessa kycklingar kan ibland leda till att de blir mobbad av andra, mer aggressiva kycklingraser. När du hyser ett hönshus är det viktigt att utvärdera temperamentet för varje hönsras och se till att de är kompatibla med varandra.