Bästa Tilapia Bait (Catch’em All Guide)

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Tilapia är en sötvattensfisk som är populär bland många fiskare för sitt milda kött. Denna art är infödd i Mellanöstern och Afrika, men förekommer nu naturligt i vissa delar av USA med varmt vatten. För att fånga tilapia måste en fiskare vara skicklig och tålmodig, eftersom det är en ganska skygg art. Det är också till stor del växtätande, så det är ganska knepigt att locka. Även om fiskekunskaper och -färdigheter är nödvändiga för framgångsrik fångst av tilapia, är det också viktigt att lära sig om det bästa tilapiabetet att använda för att locka dem.

De bästa tilapiabetena är majs, ärtor, brödbollar och daggmaskar för att nämna några. Eftersom tilapia är kända för att vara växtätare, föredrar de att livnära sig på växter snarare än konstgjorda och dyra kadaver som nattkrypare och elritsa. I den här artikeln delar vi flera tips om tilapiafångst och en detaljerad lista över det bästa tilapiabetet.

Bästa tipsen för att fånga tilapia

Tilapia är en favoritfisk att fånga av många sportfiskare, inte bara på grund av dess läckra, milda kött, utan också för att den är rolig och utmanande att locka. Det är svårt att fiska efter denna art och det testar skickligheten hos sportfiskaren, särskilt proffsen. Men om du inte gillar den växtätande och skygga naturen hos tilapia, här är några tips som hjälper dig på din nästa tilapiafångstupplevelse.

Fånga tilapia under lekperioden

Det första tipset för att lyckas fånga tilapia är att locka dem under leksäsongen. Vanligtvis tar tilapia betet för att de är hungriga eller känner sig territoriella. Under lekperioden och yngel och fingersättning när de växer upp manifesterar de det senare för att skydda sitt territorium, så de attackerar allt som finns i sikte.

Se även  Kommer Tilapia att äta guldfisk?

Fisk i det grunda vattnet

De flesta tilapia-sorter leker i grunt vatten, som har mycket växtlighet eftersom det döljer dem från rovdjur. De gillar också platser med långsamt rinnande vatten eller nära stränderna. Ett annat område där de vanligtvis finns är nära marina strukturer; men det är på något sätt farligt för fiskare att gå till dessa platser, så det rekommenderas fortfarande att fiska efter tilapia i dammar och sjöar.

Gå inte nära lekbäddarna

Eftersom tilapia lätt skrämmer, är det bäst att undvika att få dem nära sina lekbäddar om du väljer att fiska under leksäsongen. Tilapias blyghet undergräver de flesta fiskares strategi, så att lära sig att hålla avstånd från sina sängar bör hjälpa till att fånga dem framgångsrikt. Det idealiska alternativet är att fiska från strandlinjen, där de inte ens kan se skuggan av fiskaren.

Lär dig hur du krokar bete ordentligtVissa fiskare märker inte att tilapian redan har tagit betet i munnen eftersom de inte hakat fast det ordentligt. Att lära sig att kroka bete är en primär färdighet som behövs för att fånga fisk. För att säkerställa att betet placeras rätt måste spetsen på kroken vara synlig. Som alltid, använd en krok av bra kvalitet för tilapiafiske.

Använd lätt utrustning

Att välja lätt material för tilapia skulle fungera eftersom de inte är så stora och tunga. Ett 6- till 7-fots fiskespö som även har en snurrande rulle rekommenderas. Använd en monofilamentlina för att spola rullen och en krok nummer fyra för att placera ditt bete.

Bästa tilapiabetet

Bästa tilapiabetet för fiske

Tilapia äter en mängd olika livsmedel, men de är i allmänhet växtätare. De föredrar med andra ord vegetabilisk mat framför kött. Tilapia-dieten innehåller ofta alger och andra små vattenväxter, enligt seafoodhealthfacts.org. Det är därför det bästa tilapiabetet som de flesta sportfiskare föreslår är majs. Ärter, brödbollar och daggmaskar har också visat sig vara framgångsrika när det gäller att fånga tilapia.

Se även  Kommer koi att äta guldfisk?

Majs

Majs är ett favoritbete för många sportfiskare, inte bara när man fångar tilapia, utan också när man lockar havskatt, öring och abborre. Det finns fem typer av majs som vanligtvis används vid fiske: konserverad majs, fryst majs, fodermajs, smaksatt majsbete och majsimitation. Av dessa typer verkar den konserverade majsen och den frysta majsen vara mer framgångsrika.

Ärter

Ärtor är också ett bra alternativ till majs som tilapiabete. De kan enkelt köpas från stormarknader, eller så kan de levereras hem till dig om du väljer att köpa dem Amazon. Du kan också använda konserverade eller skalade gröna ärtor, vilket kommer att ha samma effekt på tilapia. Frysta ärtor rekommenderas dock mer eftersom de sitter på kroken längre.

Brödbollar

Ett annat alternativ när man lockar tilapia är att använda brödbollar. Men bara för att förtydliga, vissa brödbollar sitter inte på kroken så bra, så det här borde bara vara en standby ifall vartannat bete inte skulle fungera. Bröd rullas för att bilda täta små bollar för att locka tilapia. Du kan också använda ketchup för att göra den mer välsmakande för bättre resultat. Om du inte klarar av att kavla bröd för att göra bete kan du köpa den här typen av deg från nätbutiker som t.ex. Amazon eller andra fiskfoderleverantörer.

Daggmaskar


Vissa sportfiskare hävdar att de har lyckats fånga tilapia med hjälp av daggmaskar. Istället för nattkrypare och elritsa som är dyra och sällan används vid tilapiafiske, kan bakgårdsdaggmaskar samlas in genom vermikompostering. Se bara till att de ser ut som små ryggradslösa djur så att tilapia snabbt kommer i munnen på dem. Om du föredrar att bara köpa något snabbt så finns det bra alternativ uppkopplad.

Se även  Koi-sjukdomar (vad man ska se upp med)

Slutsats

Att fånga tilapia anses vara knepigt men roligt av de flesta sportfiskare. För att lyckas fånga tilapia är det viktigt att veta när man ska fånga dem, var de brukar leka och hur man krokar bete ordentligt. När det gäller tilapiabete är majs högst upp på listan, eftersom denna fiskart främst är växtätande. Ärtor, brödbollar och daggmaskar är de andra alternativen för att locka dem.