Behöver fågelholkar städas? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Kanske har du stött på en övergiven fågelholk som inte varit bebodd av fåglar på länge och undrar: Behöver fågelholkar städas? Jag har själv undrat det och jag har tagit mig tid att göra lite research på nätet. Det här är vad jag hittade:

Fågelholkar behöver städas. Fågelholkar bör städas efter att fåglarna lämnat sina bon när häckningssäsongen är över (mitten av augusti för fågelholkar på norra halvklotet). De städade fågelholkarna är sedan klara att användas av nästa boende under nästa häckningssäsong.

Även om det är viktigt att rengöra fågelholkar finns det flera tips att tänka på när du städar dem innan du gör det. Läs vidare för att ta reda på mer!

djur fågelnäbbar fågelholk

Varför du ska städa tomma fågelholkar

Fåglar gillar att vara rena, precis som vi gör. Det är därför fåglar gärna samlas för att rengöra fågelmatare och använda fågelbad. Fåglar och smuts går helt enkelt inte bra ihop. Det är inte för inte som fåglar undviker smutsiga platser.

Smutsiga fågelholkar kan sprida sjukdomar

Till exempel kan smutsiga fågelholkar också hysa gnagare, insekter, fågelkvalster, mögel och bakterier som kan orsaka och sprida sjukdomar. Detta kommer bara att göra en fågel mer skada än nytta. Att rengöra en fågelholk vid rätt tidpunkt minimerar dessa faror och gör dem därför mer attraktiva för häckande fåglar.

En ren fågelholk kan vara mer attraktiv för avelsfåglar

Genom att använda en ren fågelholk kan du uppmuntra upprepad användning av fågelholken av samma fågelfamilj eller för fåglar som letar efter en lämplig häckningsplats under lågsäsong på sommaren. I allmänhet kan detta få fler fågelfamiljer till din bakgård. Kort sagt, en ren fågelholk = fler fåglar!

trä fågelholk

När ska man städa en fågelholk?

Naturligtvis vill du inte städa ur en fågelholk om den redan är upptagen. Men ibland kan det vara svårt att avgöra om du behöver städa upp en fågelholk i ditt sinne. Med det i åtanke, låt mig ge dig några snabba tips om när du ska städa upp en fågelholk:

Se även  Hur djupt ska ett fågelbad vara? [ANSWERED! + FAQs]

Tips 1: Efter häckningssäsongen

En allmän tumregel som kan godkännas av många fågelskådare överallt är att rengöra en gång i slutet av häckningssäsongen. Eftersom fågelholken är ockuperad av en boende under häckningssäsongen för att föda upp sina ungar, tenderar fågelfamiljer att lämna fågelholkarna i slutet av säsongen, så tänk på det. Fåglar utövar vanligtvis detta övergivande som en försiktighetsåtgärd mot sjukdomar och parasiter som kan finnas kvar om de återvänder till samma fågelhus igen.

Tips 2: Kontrollera om fågelholken är upptagen

Naturligtvis, även om det är slutet på häckningssäsongen, vill du fortfarande kontrollera om fågelholken är upptagen! Det är som att det är sunt förnuft att knacka på dörren till någons hus innan man går in, eller hur? På samma sätt kan du knacka försiktigt på sidorna eller taket och lyssna efter eventuella väsande och kvittrande ljud. Du kan också välja att titta in i fågelhusets entré, det kan du göra. Om det fortfarande finns fåglar i den, kom tillbaka om en vecka för att ge dem tid att lämna den mysiga fågelholken.

Tips 3: Håll ett öga på fågelholken

En del av er kan välja att sätta upp era egna mini fågelhusövervakningskameror för att observera eventuella passagerare. Om du redan har en, kolla bara efter invånare. Om du en dag inser att det inte finns några fåglar eller ungar kvar i fågelholken, vänta ungefär en vecka och kom sedan tillbaka. Om det efter en vecka inte finns fler fåglar i rummet kan man säkert säga att fåglarna redan har bestämt sig för att lämna fågelhuset för gott. Du kan börja städa huset.

vit trä fågelholk

Hur man rengör en fågelholk

Du vet nu när och varför man ska städa en fågelholk, men nu ska vi gå in på ”hur” man städar en fågelholk.

Artiklar du behöver:

 • Ett par handskar
 • En hink
 • Vatten
 • Bleka
 • Soppåse

Rengöring av fågelholken:

 1. Sänk försiktigt och öppna fågelholken. De flesta fågelholkar har en lucka eller lock som ger dig full tillgång till insidan av fågelholken.
 2. Ta på dig handskarna och ta fysiskt bort eventuella rester av det gamla boet. Eftersom det gamla boet kan innehålla parasiter är det viktigt att man ser till att boet läggs i en soppåse som ska slängas och inte bara slängs på växtligheten i området.
 3. Använd din murslev/lilla spade för att gräva ut och skrapa bort eventuell kvarvarande avföring och skräp.
 4. Blanda ditt vatten med blekmedlet. (1 del blekmedel, 9 delar vatten, förhållande 1:9)
 5. Skrubba fågelholken med lösningen och kör slangen för att tvätta bort tvålen. Om du inte har en trädgårdsslang tillgänglig kan du istället samla upp vatten med en hink och sedan hälla vatten i fågelholken för att skölja den. Se till att skrubben är ordentlig för du vill inte ha tvålrester.
 6. Skölj fågelholken helt med vatten.
 7. Lämna fågelholken i direkt solljus tills den är helt torr
 8. Inspektera fågelholken för att se till att den fungerar korrekt.
 9. Installera din fågelholk tillbaka till sin ursprungliga position.
Se även  Tar fåglarna fart i vinden? [ANSWERED!]

Klar att åka!

brun trä fågelholk på träd

Fler fågelholktips

Eftersom du nu är ett proffs på att städa fågelholkar, kommer här fler tips att tänka på som kommer att förbättra din fågelskådningsupplevelse.

Tips 1: Välj fågelholkar med gångjärnspaneler eller avtagbara lock. Dessa kommer att göra ditt städjobb mycket lättare att komma in i och göra en djuprengöring.

Tips 2: Rengör fågelholkarna i slutet av våren och hösten. Det är de perioder då fåglarna avslutar sin häckningsperiod. Så nu är det ett bra tillfälle att kolla upp dina fågelholkar.

Tips 3: Rengör stativet eller kroken du använder för att montera fågelholken. Detta är ofta ett område som försummas av många. Eftersom det fortfarande kan hysa bakterier och ohyra, är det bäst att ge det en bra rengöring också.

Slutgiltiga tankar

Kom alltid ihåg att ett rent fågelhus = fler fåglar! Att hålla en fågelholk innebär också att ta ansvar för dess renlighet. Även när du gör i ordning din fågelholk kommer du att dra nytta av alla fördelarna med att installera en: fler fåglar att titta på! Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!
Se även  Säkert papper för fåglar: en praktisk guide + bord!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!