Behöver grisar andra grisar?

En av de vanligaste frågorna som grisägare ställer är om de ska skaffa en annan gris som sällskap till sitt nuvarande husdjur.

Behöver grisar verkligen andra grisar? Grisar trivs faktiskt i sällskap med andra grisar. De är väldigt sociala varelser och älskar sällskap med djur som delar samma behov och önskemål.

Du kan märka vilken typ av beteende de uppvisar i grisboxar där det finns ett antal grisar i ett enda kluster. De kurar ihop sig mycket, inte bara på grund av utrymmesbegränsningar, utan också för att de älskar att ge och ta emot tillgivenhet.

Betyder detta att du som grisförälder ska skaffa en till gris (eller kanske fler) för att se till att din gris är nöjd?

Tja, inte nödvändigtvis.

Den goda nyheten är att du kan ge din gris den mängd tillgivenhet och känslomässigt stöd den behöver om du har tid och är villig att anstränga dig. (Även om en annan gris i huset inte skulle skada, förstås.)

En gris sociala och känslomässiga natur

Att utforska den sanna naturen hos en gris är faktiskt ganska intressant. Det får dig att tänka på hur lite vi överhuvudtaget vet om grisar.

Kom ihåg att grisar alltid har jagats. I det vilda plockas de från jorden av rovdjur. På gårdar slaktas de och säljs på marknaden som en proteinkälla.

Inte konstigt att grisar gillar att vara runt andra grisar. Det är som en säkerhetsfilt för dem. När allt kommer omkring, vem skulle annars känna till varje rädsla och ångest en gris har mer än andra grisar?

Naturligtvis är det inte heller nödvändigt att överdriva det.

Ett av de största problemen i grisfarmer idag är trångboddhet, ett problem som leder till allvarligare problem som sjukdomar. Grisar kan också njuta av sällskapet, men det kan också vara ledsamt och deprimerat om det inte har tillräckligt med eget utrymme eftersom det helt enkelt är för många grisar runt omkring.

Men i slutändan behöver grisar inte nödvändigtvis få detta känslomässiga stöd från andra grisar. Människor kan också leverera detta, även om det kräver lite mer ansträngning.

Grisar och människor

Många adopterar grisar som husdjur eftersom de anser dem vara en lämplig sällskapsmänniska. Vad folk inte bör glömma är att människan också ska fungera som en följeslagare till grisarna.

Se även  Hur mycket kostar det att föda upp en gris?

Vad betyder det här?

Grisägare bör inte bara tänka på sin egen bekvämlighet när de tar hand om sin husdjursgris. De måste också tänka på en gris känslomässiga och sociala behov, som måste tillgodoses regelbundet.

Du kanske märker att din gris inte vill bli hållen eller berörd först. Det här är normalt. Du borde lägga ner lite tid på att bygga upp din gris förtroende för dig. När förtroende väl har byggts kommer din gris bara att öppna sig för dig och vara mer öppen för tillgivenhet.

Därför är det viktigt att först bedöma om du verkligen har förmågan att ta hand om en gris som husdjur. Det är inte bara en fråga om man har resurserna eller utrymmet. Det är också tveksamt om du har tålamod och tid att verkligen bygga en stark relation med den.

Andra djur grisar kommer överens med

Du har även möjlighet att hålla andra djur som kan hålla din gris sällskap. Se bara till att det är ett djur din gris kan komma överens med.

Det är normalt för många hushåll att ha hundar, men om du också planerar att ha en gris som husdjur kan du behöva tänka två gånger.

Hundar är naturliga rovdjur och kan vara ganska otåliga mot grisar. Kom ihåg att grisar är lekfulla av naturen, så de kan försöka krypa ihop till en hund, vilket kan sluta irritera din hund. En hunds morrande kan räcka för att traumatisera en gris.

Katter kan ses som mer irriterade än hundar, men överraskande nog är attityden att bry sig om en katt mer lämpad för grisar. Dessutom älskar de båda att gosa, så det löser sig till slut. I bästa fall kan det sluta med att grisen och katten inte tar hand om varandra, men inte heller kommer i vägen för varandra, vilket ändå ger dig ett lugnt slut.

Andra djur som en gris ofta kommer överens med är hästar, getter och får.

Se även  Vad ska grisar inte äta?

Hur du får din gris att knyta an till dig

Nu när du förstår en gris känslor och temperament förstår du äntligen varför det är viktigt att ha en annan gris (eller en hel grupp) för att hålla ditt husdjur sällskap. Det är dock också viktigt att också titta på din egen kapacitet. När allt kommer omkring, om du inte är van vid att ha en gris i ditt hushåll än, hur säker är du på att du kan ta hand om några fler?

Här är några tips på hur du får din gris att öppna sig för dig känslomässigt ifall du inte är redo att ge honom en griskompis.

  • Börja smått.

Att bygga ett band med en ny gris är inte lätt. Man måste ta små steg för att bli stor.

Innan du går all in för kramar och kram, börja med små kärleksfulla klappar på hennes huvud. Låt din gris vara den som visar dig att han är redo att gå till nästa nivå.

Om du märker att din gris värms upp för dig, kan du gå vidare och ge den en gnidning på magen eller repa den runt öronen. Det borde hjälpa till att bryta ner grisens väggar tills han låter dig gosa med den.

  • Tryck inte på grisen.

Tvinga inte grisen att komma till dig eller krypa in i en annan familjemedlem, särskilt om det är uppenbart att grisen inte har värmt upp för dig eller de andra människorna runt dig än.

Ju mer en gris sätts under press, desto mer drar den sig tillbaka känslomässigt. Du kommer att upptäcka att grisen surrar oftare, och så småningom, när trycket ökar, kommer du att upptäcka att den vägrar att gå nära dig. Det här är något du inte vill ha eftersom väggarna som en känslomässigt sjuk gris bygger runt den är svårare att bryta.

  • Titta på din röst.

Grisar kommer inte att uppskatta det om du pratar strängt eller grymt till dem. Även om du inte skadar den fysiskt, kommer den enorma känslomässiga stöten det tar när du skriker eller skriker på den att bli ännu värre.

Se även  Hur man klipper minigrishovar

Se till att alltid tala mjukt till den. Håll tonen låg. Detta tenderar att lugna ner grisen och kommer också att göra att den litar på dig och ser dig inte som ett hot.

  • Lek med den regelbundet.

De säger att den bästa presenten du kan ge din älskade är tid och uppmärksamhet. Detta är en filosofi som du också bör tillämpa på din gris.

Ställ in en fast tid för träning och lek. Tillhandahåll leksaker som inte bara håller din gris fysiskt aktiv utan också mentalt stimulerad.

Grisar ser den ansträngning du lägger ner. Ju mer tid du spenderar på att njuta av det, desto lättare kommer det att lita på dig och öppna upp för dig också.

Relaterade frågor

Hur länge lever grisar?

Grisar kan bli upp till 20 år, men deras förväntade livslängd beror också på vilken typ av miljö de lever i. Till exempel skulle svin i det vilda bara leva i i genomsnitt 5 till 6 år på grund av de höga riskerna. Många minigrisar lever bara till 5 år, vanligtvis för att försöket att hålla den mindre än den borde vara riskerar dess hälsa.

Vad äter grisar?

Grisar är allätare, så de kan äta både växter och djur. De är naturliga födosökare, så de är vana vid att äta löv, frukter, rötter och blommor. På gårdar får de ofta spannmål och sojamjöl. Även om de också har möjlighet att äta kött, rekommenderas det vanligtvis inte eftersom det kan få dem att drabbas av ett antal sjukdomar.

Har grisar ett agg?

Grisar har fantastiska minnen och kan komma ihåg hur man tar sig hem eller var de tidigare hittat mat. Men ännu viktigare, grisar kan komma ihåg andra djur och människor som de har skadat eller kränkt tidigare. Du kommer till exempel att se att han ändrar inställning till någon som slagit honom. Där den kan vara öppen och snäll mot andra, kan den skygga för eller dölja dem som orsakade traumat.