Behöver grisar skydd?

Att veta vilken typ av skydd en gris behöver är precis den typ av information du behöver innan du bestämmer dig för att ha en som husdjur.

Behöver grisar skydd? Grisar behöver absolut skydd för att överleva och hålla sig friska. Ett bra skydd skyddar din gris från olika faktorer som potentiellt kan öka risken för sjukdomar, sjukdomar och andra skadliga saker.

Detta är en av de saker som många grisägare inte förbereder sig på, speciellt för de som egentligen inte är grisuppfödare utan bara vill adoptera en gris som husdjur.

Tyvärr kan brist på denna typ av kunskap inte bara leda till sjuka, olyckliga grisar. Det kan också leda till överväldigade grisägare som börjar fundera en extra gång på om de blir utskurna för att vara grisförälder eller inte.

Här är allt du behöver veta för att ta reda på vilken typ av skydd du ska ge din husdjursgris.

Att tänka på när man bygger ett skyddsrum

Om du vill bygga ett skydd åt din gris kan du lika gärna göra det på rätt sätt. Här är de mest kritiska övervägandena som skulle avgöra hur effektivt din gris skydd kommer att vara:

  • Material / Struktur

Ditt grisskydd kommer bara att vara effektivt om du använder rätt material. Tänk på att när grisar blir uttråkade tenderar de att vara destruktiva.

Den goda nyheten är att om du håller din gris sysselsatt och ger tillräckligt med sätt att kanalisera dess energi till mer produktiva saker, kanske du inte behöver oroa dig för en destruktiv gris trots allt.

Om du vill hitta sätt att underhålla din gris, här är några bra idéer.

Du kanske vill överväga en ark eftersom den också ger dig möjligheten att ha avtagbara golv. Detta gör det lättare att rengöra.

Ark kan vara gjorda av trä eller plast, men vet att trä är robustare. Plast kan bli skört med tiden, vilket inte är idealiskt, speciellt när dina grisar börjar bli större och tyngre. Håll dig till trä när du väljer träslag, eftersom det inte är lika halt som plywood.

Se även  Hur stora blir mikrogrisar?

Grishus är det traditionella valet, även om detta ofta används i grisfarmer och egentligen inte för människor som bara vill ha grisar som husdjur. Dessa är ofta gjorda av tegel. De är dock ofta svårare att rengöra och kan även bli lite trånga.

Du kan också få ett halmtak tillverkat. Halm är en bra isolator, men själva strukturen håller inte lika länge som dina andra alternativ. Du kan dock bygga ett korgskydd över en kraftigare ram för att göra den mer hållbar.

Du har också möjlighet att ha din gris levande i en box, så klart, men om du inte redan har en, är detta ett ganska stort projekt som skulle kräva en enorm yta.

Vissa grisföräldrar tillåter också sin gris att stanna i sitt hus, men vet att detta kan kräva lite extra träning, speciellt om du inte vill vakna upp i ett soptunnat hus.

Du kan ta reda på mer om att träna din gris här.

  • Temperatur

Grisar känner sig normalt bekväma vid temperaturer mellan 18 och 20 grader Celsius. De kan fortfarande tolerera det om det stiger till 25 grader, men om det går över det kan de börja uppleva ytterligare stress från värmen.

Se till att grisens skydd håller det tillräckligt svalt på sommaren och tillräckligt varmt på vintern. Att lägga till mer isolering hjälper vanligtvis till att reglera temperaturen. Du kan också installera en värmare om vintermånaderna tenderar att bli för mycket i ditt område.

  • Ventilation

Felaktig ventilation kan orsaka så många hälsoproblem hos grisar. Utan ordentlig ventilation riskerar du ansamling av koldioxid, vattenånga, bakterier, dålig lukt och damm. Allt detta kan orsaka så många sjukdomar hos grisar.

Säkerställ tillräcklig ventilation i din grisstall. Släpp in mycket frisk luft. Se bara till att du inte släpper in för mycket annars blir hela utrymmet olidligt kallt för din gris också. Det måste vara en balans mellan temperatur och ventilation.

  • Skydd mot vilda djur och andra miljöfaktorer
Se även  Kan grisar känna igen sig i en spegel?

Vintermånaderna är kalla och sommardagarna kan vara outhärdligt varma. Det finns också många nyfikna djur som kanske vill invadera din gris utrymme. Du bör tänka på de regniga dagarna när marken också blir genomblöt.

Se till att ditt grishus är byggt för att skydda din gris från både värme och kyla. Ta också reda på var vinden brukar komma ifrån. Du vill täcka den sidan.

Det är idealiskt att göra din gris skydd lite högre, särskilt i området där den sover, eftersom detta kan hjälpa till att hålla din gris torr även om marken blir genomblöt under regniga dagar.

Tänk också på hur dina grisar är inhägnade. Se till att du kan hindra andra spel från att komma in. Se till att ditt stängsel är tillräckligt starkt för att hålla dina grisar inne också, eftersom de också kan försöka fly om de ser något intressant utanför.

Underhålla ditt grishus

Glöm inte att ditt grishem också kan avgöra hur frisk din gris är. Därför är det viktigt att du upprätthåller skyddets integritet.

Renlighet är givetvis högsta prioritet när du underhåller din gris. Se till att området rengörs regelbundet. Du kanske har fått veta något annat, men grisar är faktiskt extremt rena djur. De hatar att smuts kommer in i området där de sover och äter.

Därför är det viktigt att lära din gris att använda kattlådan så tidigt som möjligt.

Se till att du regelbundet rengör och rengör grisens liggplats också. Om du lämnar den där under en längre tid kan smuts byggas upp, vilket kan leda till angrepp av insekter och parasiter.

Håll också hela platsen torr. Ånga kan leda till mögel och mögel kan leda till sjukdomar. Det kan också i hög grad offra integriteten hos ditt skydd.

Se också till att reparera även de minsta skadorna direkt. Du vet inte vilken typ av risk du låter dig hamna på hög av något så enkelt som en spricka i väggen.

Låt dina grisar visa dig om han fortfarande trivs i sitt gömställe också. Leta efter tecken på att något är fel. Det är din gris, så du bör märka förändringar inte bara i dess utseende, utan också i dess beteende.

Se även  Hur mycket vatten ska en minigris dricka per dag?

Om du ser utslag eller förändringar i hudens utseende, ta reda på var det kommer ifrån direkt. Se om han också är sitt vanligtvis glada jag, eller om han är tveksam till att gå till sitt gömställe när det är dags för sängen.

Skyltar som dessa kan visa dig att det finns saker att fixa i hans gömställe.

Relaterade frågor

Vad äter grisar?

Grisar är allätare, vilket betyder att de kan äta både växter och kött. Det är dock inte tillrådligt för grisar att äta kött eftersom det också kan vara en potentiell sjukdomskälla. Om du är orolig för din gris proteinkälla finns det proteintillskott som din veterinär kan rekommendera. Förutom spannmål kan du även mata dina grisar med pellets som redan innehåller den fulla mängden näringsämnen din gris behöver.

Vad behöver grisar för att överleva?

Liksom människor och många andra djur inkluderar en gris grundläggande behov för överlevnad mat, vatten och tak över huvudet. Men om du vill att en gris ska trivas och vara frisk behöver du mycket mer än bara grunderna. Till exempel behöver grisar också mental stimulans och tillgivenhet. Maten ska också vara välbalanserad och tillgodose de näringsbehov som passar hans ålder och storlek.

Vad kallar man ett grishus?

Ett grishus brukar kallas en grisstia, men det bor inte alla grisar i det. Med spridningen av människor som vill ha grisar som husdjur, tas vissa grisar in till sina ägares hem. Vissa grisuppfödare tillhandahåller även specialdesignade skyddsrum för sina grisar. Vissa skulle också kalla en grisstall för en grisstall, även om denna term också kan användas för att hänvisa till ett inhägnat område där grisar kan leka, men inte nödvändigtvis leva.