Behöver grisar spannmål?

En av de viktigaste sakerna att förbereda sig för om du planerar att adoptera en gris som husdjur är maten den kommer att äta, och spannmål toppar vanligtvis listan.

Men behöver grisar verkligen spannmål? Grisar behöver absolut spannmål eftersom de är en stor näringskälla. En bra blandning av spannmål kan ge både energi och protein, båda dessa behöver du för att växa och hålla dig frisk.

Du behöver bara se till att alla spannmål du matar din gris har bearbetats på rätt sätt. Annars kan de inte smälta det ordentligt.

källa

Naturligtvis kommer din gris inte riktigt att trivas på enbart spannmål. Särskilt om du vill att din gris ska leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv, måste du mata din gris med en balanserad kost som uppfyller alla näringsbehov som är specifika för dess ålder och storlek.

Grundläggande regler för rätt kost för en gris

Det är bra att veta att det finns grundläggande regler som kan hjälpa dig att ge din gris den bästa näringen.

Här är riktlinjerna att följa:

  • Mata din gris bearbetade spannmål.

En grismage är utformad annorlunda än en människas mage. Grisar kan inte smälta fiber effektivt på grund av sin enda mage. Därför måste du se till att spannmålen din gris äter bearbetas och inte utfodras hela.

När grisar äter fullkorn så passerar allt bara genom grisens mage och kommer ut hel och osmält i deras gödsel. Det betyder inte bara att allt foder går till spillo, det gör också att din gris inte kan få i sig den näring den behöver från fodret.

Du har tre olika alternativ när det gäller spannmålshantering: sprucken, rullad eller blöt.

Även om spruckna och rullade korn är OK, kan blötlagda korn medföra vissa risker. Till att börja med är det inte idealiskt om du har ett stort antal grisar att mata. Blötläggning kan också leda till mögel och mögel frigör gifter som kan skada din gris.

Se även  Bär grisar på sjukdomar?

Du kan också satsa på pellets så länge du får rätt storlek för din gris ålder och vikt.

Hur vet du att din gris äter rätt sorts bearbetade spannmål, eller att spannmålen du matar din gris har bearbetats på rätt sätt?

Se bara upp för hela, osmälta spannmål i din gris gödsel. Om du ser dem slösar du bort foder och du kanske vill tänka på hur dina grisars foder bearbetas.

  • Grisfoder är inte en affär som passar alla.

När det kommer till att mata din gris räcker det inte att bara fråga alla vad de matar sina grisar. Även om dina grisar ser lika ut och är ungefär lika stora, kan din gris ha andra näringsbehov än någon annans.

Till exempel skulle växande grisar ha ett högre energibehov jämfört med en fullvuxen vuxen gris. Detsamma kan sägas om smågrisar och för grisar som håller på att avvänjas från sina mödrar.

Grisar som vistas ute har också ett högre energibehov än grisar som brukar vistas inomhus. Eftersom utegrisar strövar fritt mest hela tiden förbränner de mer energi än en gris som tillbringar större delen av sin tid med att bara ligga.

Detta kan kräva mer ansträngning om du har ett antal grisar i olika åldrar och storlekar. Det betyder att du måste förbereda olika foder för varje gris för att säkerställa att varje gris förblir frisk.

  • Rådfråga en expert.

Det finns inget bättre sätt att ge din gris den bästa näringen än att se till att du pratar med en expert.

Tänk på att personen som sålde din gris till dig kanske inte anses vara expert. Särskilt om du sålde en miniatyrgris kan säljaren råda dig att mata din gris med en diet som håller den liten men till slut svälter den ut.

Du kan konsultera en veterinär eller grisnutritionist för att ta reda på vad du ska mata din gris. De skulle säkert titta på en gris övergripande hälsa, såväl som dess livsstil, och skulle ge solida rekommendationer baserat på det.

Se även  Varför gräver grisar?

De skulle också se om du över- eller undermatade din gris, ett hot som är vanligt bland grisuppfödare som vet lite om hur en gris kost bidrar till den allmänna hälsan. På så sätt kan de berätta för dig vilka typer av mat din gris bör undvika och vilka typer av mat din gris bör äta mer av.

  • Ge regelbunden tillgång till vatten.

Oavsett hur gammal din gris är behöver den definitivt vatten som ett av sina grundläggande behov. Faktum är att din gris vattenintag borde vara fint balanserad med grisens matintag.

Grisar kan behöva vatten innan de avvänjs. Detta gäller särskilt om du har matat dem med lite krypmat som förberedelse för avvänjningsprocessen.

Även om dina grisar redan äter flytande diet behöver de fortfarande vatten.

Du bör också komma ihåg att grisar kan bli uttorkade under de varma sommarmånaderna. Detta gör det ännu viktigare för dem att dricka så mycket vatten som möjligt. Uttorkning kan leda till en mycket sjuk gris.

Måste din gris dricksvatten uppfylla vissa temperaturkrav?

Din gris dricksvatten bör inte vara för varmt eller för kallt. Den idealiska vattentemperaturen för din gris är mellan 18 och 20 grader Celsius. Det betyder att du också måste vara uppmärksam på var dina pipelines löper. Lämna de rören i det fria, och du kan få stora problem om det blir för varmt eller för kallt ute.

Du har alltid möjlighet att isolera dina rör för att hålla vattentemperaturen.

  • Undvik potentiella gifter och farliga material.

Grisar sägs ha förmågan att sortera gifter från sitt system. De får dessa toxiner från sin mat och lagrar dem i sina fettlager, eller utsöndrar dem genom sina hovar.

Även om detta kan vara sant, betyder det inte att du kan mata dina slaktbiprodukter och förvänta dig att den ska hålla sig frisk. Grisar kan fortfarande bli sjuka av de gifter de får i sig.

Se även  Kan grisar springa fort?

Ta inte för vana att mata matrester eller bordsrester till din gris, särskilt om de är spetsade med eller har varit i kontakt med kött.

Du kan vara säker på att din gris är frisk, men du kan aldrig vara säker på om djuret som köttet du äter kommer från också är friskt. Din gris kan sluta få olika typer av sjukdomar av den.

Det finns till och med vissa länder som anser att det är olagligt för grisuppfödare att mata kött till sina husdjur. Det är den enorma risk som denna åtgärd innebär.

Se upp för de olika växterna som din gris också kan komma åt runt din fastighet. Vissa växter innehåller ämnen som är giftiga för din gris.

Om du köper eller får mat levererad, kontrollera varje paket. Kontrollera om det finns mögel eller smuts. Köp inte heller för mycket eftersom det kan göra att flödena blir inaktuella. Förvara dem på en sval, torr plats så att de inte förstörs snabbt.

Relaterade frågor

Vad ska du inte mata din gris?

Medan äpplen är bra snacks för grisar, bör du undvika att mata dem med äppelfrön eftersom de kan frigöra gifter som kan skada din gris mage. Mata honom inte heller med möglig mat. Undvik salt mat (även om lite salt är bra) och mata dem inte med ben.

Kan grisar äta choklad?

Choklad är inte direkt giftigt för grisar, även om det inte riktigt uppmuntras. Godis är trots allt inte hälsosamt för grisar. Men om den av misstag äts upp, finns det vanligtvis inget att oroa sig för.

Kan grisar äta kött?

Även om grisar är allätare och kan äta kött lika bra som växter, avråds detta ofta. Det finns till och med länder där det är olagligt att tillåta fläsk att ätas. Grisar kan få sjukdomar av kött från andra djur.