Behöver kaniner pellets i sin dagliga kost?

Pellets har varit en del av kaninernas dieter i decennier, men det betyder inte att de är hälsosamma för kaniner. Faktum är att forskning tyder på att överskott av pellets så småningom kan orsaka fetma och relaterade sjukdomar hos kaniner. Ju mer vi lär oss om kanins hälsa, desto mer kan vi anpassa våra kaniner för att göra dem balanserade och friska. Detta innebär att vi tar en kritisk titt på maten vi matar våra kaniner och avgör om allt fortfarande är viktigt som en del av en hälsosam kanindiet.

Pellets kan vara bra för kaniner i små mängder, men de är inte en nödvändig del av en kanins dagliga födointag. Om husdjurskaniner matas med en balanserad kost med gräsbaserat hö och en mängd olika gröna bladgrönsaker, kan de fortfarande vara friska på en diet utan pellets.

Vi vet att det är viktigt att flytta kaniner till en höbaserad kost, men vissa skötare går nu ett steg längre och matar sina kaniner med en helt naturlig, spannmålsfri diet. Vilda kaniner kan trots allt överleva utan föda. Låt oss ta en titt på för- och nackdelarna med att införliva pellets i din kanins kost så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vården och hälsan för din egen kanin.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Ska du sluta ge din kanin mat?

När de ges i små mängder anses pellets fortfarande vara en hälsosam del av en balanserad kanindiet. Personligen matar jag mina kaniner med en daglig portion friskt foder. Jag tycker att pellets är ett enkelt sätt att hänga med i en kanins aptit. Eftersom kaniner är mer entusiastiska över att äta kibble än hö, är en kanin som plötsligt vägrar att äta sin kibble ett omedelbart tecken på att de kan vara sjuka. Friska märken av pellets är också berikade med vitaminer och näringsämnen som är användbara för kaniner.

Det går dock säkert att hålla en kanin frisk på en helt spannmålsfri diet. Vilda kaniner har trots allt aldrig tillgång till tillverkade pellets och kan hålla sig friska. Om du gillar tanken på att ge din kanin en naturlig diet av enbart gräsbaserat hö och färska bladgrönsaker, kan du känna dig lättad över att veta att det är okej att gå den vägen. Du kan ha en glad och frisk kanin hur som helst, så beslutet är ditt.

Se även  Varför äter min kanin väggen? 8 anledningar!

Om du vill ge din kanin en spannmålsfri diet måste du anpassa mängden hö och bladgrönt du ger din kanin. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att de kan ersätta de kalorier de skulle få från pellets i kosten.

Det är också viktigt att erbjuda din kanin ett större utbud av hö och grönsaker om du äter foderfri diet för att se till att de får i sig mer vitaminer och näringsämnen som de kanske saknar i foderbiten. Lägg till en annan typ av hö utöver deras timotejhö (prova fruktträdgårdshö eller havrehö) och mata din kanin med 3-5 olika bladgrönsaker dagligen.

Historien om pellets i en kanins diet

Våra tamkaniner är faktiskt exakt samma art som europeiska vilda kaniner. Ursprungligen åt de naturligtvis inte pellets som en del av sin normala kost. Pellets tillverkades ursprungligen som ett sätt att billigt mata kaniner som fötts upp för nötkreatur. De typer av pellets som tillverkades innehåller mycket fett och protein, ibland även med animaliskt fett. De gjorde det möjligt för dessa kaniner att gå upp i vikt snabbt och överleva de svåra, stressiga förhållanden som de hölls under.

När kaniner hölls mer som husdjur än boskap undersöktes denna pelletsbaserade diet. Det har visat sig att en stor mängd småbitar, särskilt om det innehåller animaliskt fett, inte är bra för kaniner. De tenderade att göra kaniner överviktiga, med alla risker som det medförde.

Sedan dess har alternativa märken av pellets skapats med ett mycket hälsosammare näringsvärde för kaniner. Men även dessa hälsosamma märken är mycket koncentrerade former av näringsintag och kan få kaniner att gå upp i vikt snabbt. Därför rekommenderas det att skötare håller en liten mängd pellets i en kanins diet dagligen och istället matar kaninerna en höbaserad diet.

Pellets som en del av en balanserad kost

Även om kibble kan vara en del av en balanserad diet, bör du inte mata din kanin med en helt foderbaserad diet. Istället är det viktigt att mata din kanin mestadels med gräsbaserat hö. En hälsosam kanindiet bör bestå av cirka 80 % av din kanins dagliga mat från gräsbaserat hö (som timotejhö). Färska bladgrönsaker bör också ges till kaniner dagligen (cirka 1-3 koppar, beroende på storleken på din kanin).

Pellets är den minsta delen av en hälsosam kost (annat än en och annan godis, förstås). Vuxna kaniner bör endast matas med cirka 1 matsked pellets för varje kilo de väger.

Se även  Förrådslista kaniner
Kanin vikt Mängd pellets per dag
2 lbs 2 matskedar
3 lbs 3 msk
4 lbs ¼ kopp
5 lbs 1 matsked + ¼ kopp
6 lbs 2 matskedar + ¼ kopp
7 lbs 3 matskedar + ¼ kopp
8 lbs ½ kopp
9 lbs 1 matsked + ½ kopp
10 lbs 2 matskedar + ½ kopp

Vilka småbitar är bra för kaniner

Du vill också se till att du matar din kanin med ett hälsosamt märke av pellets. Det finns många typer av pellets som använder gamla recept och animaliskt fett som inte är bra för kaniner. Andra märken kommer att försöka sälja en pelletsblandning med frön, nötter och fruktbitar som endast bör ges till kaniner som en tillfällig godis (eller inte alls i vissa fall).

När du letar efter ett hälsosamt märke av kibble för din kanin, finns det ett antal aspekter som du vill kontrollera. Det märke jag använder och vad jag rekommenderar är Oxbow’s Garden Välj mat för kaniner. Men du kan också använda dessa riktlinjer för att se till att din kanins favoritmärke är hälsosamt för dem.

 1. Se först till att pelletsen bara är matta, bruna pellets. Alla bitar av torkad frukt bör endast ges till kaniner som en godbit.
 2. Därefter vill du kontrollera ingredienslistan. Du vill se till att dessa är höbaserade pellets. Timotejhö eller timotejgräs bör vara den första punkten på listan. Du kan också kontrollera de andra ingredienserna på listan för att se till att de flesta av dem är riktiga, igenkännliga ingredienser.
 3. Det sista du vill kontrollera är pelletsens näringsvärde. Du vill se till att de är höga i fiber och låga i fett.
Fiber innehåll 18 % eller högre
Proteininnehåll 12-14 %
Fetthalt 3 % eller mindre

Pellets för unga kaniner

Unga kaniner som fortfarande växer kommer att behöva en annan mängd foder i kosten än vuxna kaniner. Deras unga kroppar växer fortfarande och kan använda mer av de koncentrerade näringsämnena som finns i deras dagliga pellets. Av denna anledning rekommenderar jag inte att hålla unga kaniner (cirka 6 månader och yngre) på en helt pelletsfri diet. Istället bör pelletsen långsamt minskas i storlek när kaninen når sin fulla vuxenvikt.

Många rekommenderar att ge unga kaniner obegränsat med kibble, men du måste vara försiktig med detta tillvägagångssätt. Du vill vara säker på att din unga kanin äter hö utöver sin kibble. Så om din kanin ignorerar sitt hö helt och hållet, vill du skära ner på kibben lite.

Unga kaniner bör också äta en alfalfabaserad kost, snarare än en timotejbaserad diet. Alfalfa hö har en högre koncentration av kalcium och protein. Det är inte idealiskt för vuxna kaniner, men det är bra för att odla kaniner. Därför, istället för att få timotejbaserade pellets, vill du mata din unga kanin alfalfa-baserade pellets.

Se även  Vilka grönsaker är bra för kaniner?

När ska du oroa dig om din kanin inte äter sin kibbit?

Oftare är kaniner noga med sitt hö och föredrar kibbitar. Vissa av dem kan dock vägra att äta sina pellets. Eftersom kaniner fortfarande kan vara friska även på en helt pelletsfri diet är det inte alltid en dålig sak om de helt enkelt inte gillar att äta pellets.

Vad du bör se upp för är en förändring i din kanins beteende. Om de brukade älska att äta kibble, men de plötsligt äter mindre eller ingenting alls, kan detta vara en indikation på ett hälsoproblem hos kaniner.

En förändring av denna typ av ätbeteende hos kaniner kan vara ett tecken på överväxta tänder eller ett antal andra sjukdomar som gör att kaninen mår illa. Så det är viktigt att ta en förändring i din kanins kost på allvar och boka tid med din veterinär.

Hur man får din kanin att äta upp sin kibble

Om din kanin inte gillar att äta kibble och det inte orsakas av några hälsoproblem, då är det du burk lägg dem på en pelletsfri diet. Men du kanske vill hitta sätt att uppmuntra dem att äta sina dagliga pellets innan du tar bort pellets helt.

 1. Överför långsamt din unga kanin till en vuxendiet. Lucernkorn smakar ofta bättre än timotejkorn. Ta några månader för att långsamt övergå din unga kanin till sin nya diet för att vänja dem vid den nya smaken.
 2. Gå till ett annat märke. Olika märken av pellets kommer att smaka annorlunda än kaniner, så om din kanin inte gillar en kan du prova en annan.
 3. Blanda pelletsen i din kanins hö eller bladgrönt. Om du strör en handfull av din kanins pellets i deras dagliga gröna eller hö bin, kan de knapra lite medan de äter sin andra mat.
 4. Begränsa dagliga pellets. Se till att begränsa de dagliga pellets baserat på din kanins vikt. Om kaniner har haft för många pellets tillgängliga för dem kan de bara bli uttråkade av det.
 5. Byt ut mot färska pellets. Använd en förslutbar, lufttät behållare för att hålla kaninens pellets färska och byt ut dem varje dag, även om din kanin inte äter dem.

källor:

 1. Elizabeth TeSelle och Cindy McBee, DVM. ”Naturlig mat II: Pellets och grönsaker.” Föreningshuskaniner. 10 juli 2011. https://rabbit.org/natural-nutrition-part-ii-pellets-and-veggies-2.
 2. Krempels, Dana Ph.D. ”Vad ska jag mata min kanin?” Institutionen för biologi vid University of Miami. http://www.bio.miami.edu/hare/diet.html.
 3. Ramnaraine, Amy. ”Vikten av hö.” Föreningshuskaniner. 8 mars 2017, https://rabbit.org/the-importance-of-hay.