Behöver kaniner solljus?

Kaniner kanske inte framstår som soldjur, men kaniner behöver också solljus för att få tillräckligt med D-vitamin för att hjälpa till med ben- och tandstyrkan (precis som människor).

Om du undrar om din kanin behöver solljus är svaret tydligt: ​​kaniner älskar solljus och de behöver det.

Solljus är nödvändigt för bildandet av D-vitamin, vilket hjälper din kanin att utveckla hälsosam immunitet, bentillväxt och vital hud och naglar.

En kanin behöver solljus för att kontrollera sin förmåga att se i fullt ljus. Med tillräckligt ljus blir kaninens päls friskare och torkar ut snabbt.

Varför solljus är nödvändigt för kaniner

Kaniner behöver solljus eftersom de behöver producera D-vitamin i sina kroppar.

Solljus är också en källa till strålningsenergi och värmande värme, vilket hjälper till med termoreglering och andra kroppsliga processer.

Att ge dina kaniner lite solljus är bra för deras hälsa.

D-vitaminsyntes är den främsta orsaken till solskenets betydelse. Kaniner får lite D-vitamin från maten.

Ändå är deras system betydligt effektivare när det gäller att producera detta viktiga vitamin med direkt solljus än utan.

Kaniner kan få allt D-vitamin de behöver från solen, även om de bara får i sig 30-60 minuter om dagen, speciellt om de går på en diet rik på berikad mat.

Det är viktigt att se till att din kanin har tillgång till hö och pellets kompletterat med vitamin D3.

Fördelen med solljus för kaniner

Det finns flera fördelar för din kanin att få tillräckligt med solljus varje dag:

Värmefördelning

Kaniner kan också bli kalla, och i kallt klimat är det en viktig del av kaninhållningen att hjälpa din kanin att få lite extra värme från solen.

I det vilda kommer kaniner naturligtvis njuta av lite tidig morgonsol, särskilt på vintern.

Om de är i en bur är detta inte alltid möjligt för dem.

Torka våta rockar

Kaniner kan lätt bli hypotermiska när de är våta eftersom deras päls är mycket tät och inte torkar lätt.

Torka ut din kanins päls genom att släppa ut den i solen varje dag.

Stimulering av bentillväxt och cellulär utveckling

Med en svag ryggrad är det viktigt att din kanin får extra D-vitamin för att stärka sin benstruktur. Kaniner är benägna att få svaga och mjuka ben.

Måttlig solexponering hjälper din kanin att växa starkare ben. D-vitamin är också viktigt för en sund immunitet, och håller din kanin frisk och sjukdomsfri.

Starkare tänder

Kaniner är mycket beroende av sina tänder för att tugga, och medan deras tänder ständigt växer behöver de också D-vitamin för att få friska tänder. Utan tänder skulle din kanin svälta.

Solexponering hjälper din kanin att utveckla friska tänder.

Ledband och leder

D-vitamin är också viktigt för friska ledband och leder.

Så för äldre och artritiska kaniner är solexponering avgörande för att bibehålla rörlighet och lindra smärta. Din äldre bulle kommer att uppskatta några minuters sol varje morgon och eftermiddag.

Se även  Hur lagrar man kaningödsel?

Vissa faror med solljus för kaniner

Solljus är nödvändigt för kaniner, men för mycket av det kan också vara en fara för dem. Kaniner överhettas lätt om de placeras i en miljö som är för varm.

Placera aldrig din kaninhydda i direkt solljus, eftersom det kan leda till överhettning av din kanin.

Med sin täta päls är det svårt för kaniner att självreglera sin kroppsvärme under varma förhållanden.

Vissa kaniner har ljuskänslighet, speciellt om de har väldigt rosa näsor och ögonlock. Långvarig exponering för direkt solljus kan orsaka brännskador på huden.

Var försiktig med solexponering om din kanin har väldigt rosa hud eller är en albinotyp.

Hur du säkert förser din kanin med tillräckligt med solljus

Det skulle vara trevligt om du hade en stor bakgård med en enorm kaninhydda och en stor gård för dina kaniner så att de kan få så mycket solljus som de behöver och även ha en sval plats när de inte gör det.

Tyvärr är detta inte ett alternativ för de flesta kaninägare.

Vissa kaninägare bor i små lägenheter utan trädgård och utan plats för en stor bastuyta, och deras kaniner kan D-vitaminbrist.

Vad händer då? Du improviserar.

Ta med din kanin på promenader

Din kanin behöver motion, och det här är en bra chans att ge dem lite solljus också.

Ta på dig din kanins sele och bege dig till den lokala parken där du kan låta din kanin leka, äta lite grönt och suga upp lite D-vitamin.

Träningen, i kombination med solexponering, kommer att ge din kanin en rejäl hälsoboost. Se till att göra detta minst tre till fyra gånger i veckan.

Om att gå med din egen kanin inte är ett alternativ kan du alltid hyra en kaninrullator för att göra det åt dig. Precis som en hundutövare tar en kaninvandrare din kanin till parken och vakar över dem.

Använd ett fönster för solljus

Även om det inte är den bästa lösningen, kan det också hjälpa att ha din kanins bur nära ett soligt fönster för att fixa D-vitamin.

Se till att din kaninbur inte är i direkt solljus under långa perioder.

Din kanin bör också kunna hitta skugga och svala områden i din bur om det blir för varmt, speciellt om du inte kan vara där för att övervaka.

Täck en del av buren med en handduk och placera några svala isförpackningar där för att förhindra att din kanin överhettas.

Håll din kaninbur på balkongen i solen

Bor du i en lägenhet med balkong (som jag), och du får lite solljus på din balkong, kan du lämna din kaninhyd där ett tag.

Det gör jag på vintern, speciellt när jag själv njuter av solen. Du kan också släppa dina kaniner på balkongen (om du tror att det är säkert att göra det)

Köp en UVB-lampa

Genom att placera en UVB-lampa på en timer och rikta den mot din kaninhydda kan du styra hur mycket UV-ljus din kanin får.

Det är UV-strålarna i solljus som hjälper produktion av vitamin D.

Det är viktigt att använda en timer när du inte är i närheten.

Och även när du är hemma är det lätt att glömma, och du vill inte tillaga din kanin med för mycket ljusexponering. En timer hjälper till att säkert kontrollera ljusexponeringen.

Gör solljus kaniner glada?

Kaniner älskar att njuta av solen eftersom de vet hur behagligt det känns. Att sola är inget vanligt tidsfördriv för en aktiv kanin. Efter en lång dag av lek kan de ta en tupplur i solen.

Observera att detta, precis som andra husdjur, kräver tillsyn. Så länge din kanin sover vet den inte hur varmt det är ute. Om kaniner blir för varma blir de irriterade.

Lägg tillbaka din kanin i sin box när den är full av sol. Även om de klagar så är det i deras intresse. Kaniner ska bara utsättas för solens strålar en kort stund.

Förhindra ditt husdjur från att utveckla ett engagemang för solen. Uttorkning och hudcancer är verkliga faror. Kaniner är inte rädda ens i mörkret.

Deras rädsla är centrerad kring det som lurar i skuggorna. Det är inte svårt att se varför de skulle bli upprörda över detta. Under dagen kan kaniner inte skydda sig.

Det blir värre när du inte kan se ett rovdjur. Detta kan minskas genom att ge din kanin en säker, mörk plats att sova på. En idealisk miljö för kaniner är en som nära efterliknar deras naturliga livsmiljö. Detta främjar det naturliga ljuset och mörkret hos ditt husdjur, vilket är bra för hälsan.

Mata din kanin för D-vitaminproduktion

Även om du kanske vill ha din kanin i solen hela tiden, kommer det inte att vara mycket nytta om du inte matar din kanin med en balanserad kost.

Som en bonus finns det vissa livsmedel som också är naturligt rika på D-vitamin.

När vädret är dåligt och din kanin inte kan gå ut eller det inte finns någon sol kan det vara en bra idé att mata din kanin med D-vitaminrik mat.

Lämpligt foder är grönt hö som timotejhö och lite lusernhö, men du kan även mata berikade kaninpellets som är berikade med D-vitamin.

Mata aldrig ett D-vitamintillskott av mänsklig kvalitet, eftersom för mycket D-vitamin kan leda till benskörhet hos kaniner och kan göra mer skada än nytta.

Några vanliga frågor om kanin och solljus

Kan man sätta kaniner i solen?

Kaniner gillar lite solljus, men ställ aldrig alla din kanins burar i direkt solljus.

Se också till att din kanin har ett mörkt område dit han kan gå om ljuset är för starkt för honom.

Behöver kaniner mycket ljus?

Kaniner är crepuskulära djur, vilket betyder att de vanligtvis är ute och går i gryning och skymning, men de gillar också lite solljus.

Tvinga aldrig din kanin att tillbringa långa timmar i starkt solljus, eftersom det kan skada hans syn och vara stressande för honom.

Gillar kaniner ljust eller mörkt?

Din kanin behöver både ljus och mörker så att hans inre klocka kan reglera hans sömnmönster och hjälpa honom att bestämma när det är dags att äta.

Att hålla din kanin i totalt mörker eller endast artificiellt ljus berövar den väsentligt vitamin D och skadar också dess unika ljuskänsliga syn.

Släpper fönster in tillräckligt med solljus?

En kanins D-vitaminproduktion kommer sannolikt att hämmas av solljus som filtrerar genom glaset i ett fönster.

Å andra sidan behöver kaniner exponering för ultravioletta B (UVB) strålar från solen och det synliga ljuset från solen. Dessa kortare UVB-våglängder blockeras väl av fönsterglas.

Även om du håller din kanin nära ett fönster, kommer de inte att få de UVB-strålar de behöver för att göra D-vitamin.

Den sista ljusstrålen

Din kanin kommer att dra nytta av en kort tid i solen, men tvinga den aldrig att vara i solen under en längre tid.

Ge dem hellre valet genom att låta dem leka i din skuggiga trädgård eller i parken.

Var noga med att ge din kanin D-vitaminrik mat och var noga med att inte överhetta din kanin i direkt solljus.

Andra artiklar om kaniner som du kanske också gillar:

  • Behöver kaniner luftkonditionering?
  • Behöver huskaniner vaccineras?
  • Kan kaniner se i mörkret?
  • Ska min kanins öron vara varma?
  • Hur håller vilda kaniner varma på vintern?