Behöver koi-dammar värmas upp?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Koi-fiskar är poikilotermer eller kallblodiga djur. Många experter noterar att det idealiska temperaturintervallet för koi är mellan 13°C (59°F) och 25°C (77°F). Andra källor säger att koifisk kan trivas i vatten så lågt som 1°C. Dessa låga temperaturer kan få dig att undra om du behöver en dammvärmare för koi när temperaturen sjunker ytterligare, särskilt på vintern.

Du behöver inte värma upp din koi-damm eftersom som kallblodiga varelser kan koi-fiskar överleva kalla vattentemperaturer. Men att värma upp din damm på vintern för att bibehålla optimala vattentemperaturer kan hjälpa din koi att undvika parasiter och bakterier som förökar sig i kallt vatten. Den här artikeln går igenom effekterna av uppvärmning av koi-damm och ger några tips att tänka på om du planerar att investera i värmesystem för koi-damm.

Hur uppvärmning av koi-dammar kan hjälpa

Hur uppvärmning av koi-dammar kan hjälpa

Förse Koi karp kan verka lågt underhållsmässigt när det gäller vattentemperaturer, eftersom koi-fiskar kan anpassa sina kroppar för att trivas i kallt vatten och fortfarande överleva när temperaturen når 90°F (32°C). Detta intervall är dock inte nödvändigtvis den bästa temperaturen för koi-fiskar, särskilt om koi-fiskar inte är de enda invånarna i din utomhusdamm.

En koifisks immunförsvar blir aktivt när vattentemperaturen når cirka 15°C. Samtidigt blir parasiter och bakterier i din damm också aktiva i kallt vatten, speciellt när vattentemperaturen sjunker till 12°C. Under de kalla månaderna kan ditt dammvatten bli tillräckligt kallt för att parasiter ska trivas, men inte tillräckligt varmt för att aktivera din kois immunförsvar. Din koi-fisk kan därför vara mottaglig för sjukdomar.

Se även  Tilapia till vattentank förhållande (för att uppnå maximala resultat)

Du måste hålla din koi-fisk i ett lagringstank när de blir sjuka så kan du värma vattnet till den drabbade koi istället för hela dammen. Tanken fungerar som en karantäntank där du kan justera vattenkemin och temperaturnivåerna för att eliminera bakterier och parasiter som livnär sig på din koi-fisk samtidigt som du aktiverar din fisks motståndskraft mot sjukdomar. Att isolera den sjuka fisken hjälper också till att förhindra att sjukdomen sprider sig till resten av din samling.

Men om hela din damm förblir den idealiska temperaturen för parasiter att frodas, riskerar du att hela dammen blir sjuk. Denna förmåga kan kräva att värmesystem för koi-damm upprätthåller en idealisk vattentemperatur som inte blir en grogrund för skadliga parasiter och bakterier.

Vad ska du vara uppmärksam på med en dammvärmare för koi

Dammvärmare kan hjälpa till att hålla din damms vattentemperatur på en optimal nivå där din koi-fisk kan förbli aktiv och ha tillräckligt motstånd för att skydda mot parasiter. Här är några faktorer att tänka på när du köper en dammvärmare:

Undvik kopparvärmare

Fisk är känslig för vissa nivåer av koppar, och metallen kan vara giftig för vissa fiskarter, inklusive koi. Även om koppar har varit en effektiv sötvattenparasit och algregulator, kan din kois immunsystem lida mycket av låga kopparnivåer; det kan till och med döda dem vid högre koncentrationer.

Se till att värmaren du vill installera till din damm inte använder kopparvärmeväxlare. Många värmare använder koppar i sina värmeväxlingsmekanismer eftersom koppar anses vara den bästa och mest prisvärda värmeledaren. Trots sitt rykte kan uppvärmd koppar läcka ut i din damm, påverka och potentiellt döda din koi-fisk.

Se även  Att höja tilapia fingerlingar (vad du bör veta)

Tänk på gasolvärmare

Kom ihåg att du vill ha en dammvärmare för att minska stressen hos din koi-fisk. Du vill ha tillförlitlig uppvärmning för att säkerställa att vattentemperaturen i din damm förblir på en optimal nivå trots de kalla månaderna. Gasolvärmare kan vara ganska pålitliga i dessa tider, speciellt vid strömavbrott.

I sådana fall kan din koi-fisk uppleva mer stress när elektriska värmare är avstängda. Temperaturen på din damm kan sjunka snabbt utan att en värmare håller den optimala nivån. Snabba temperaturfall kan vara livshotande för din koi-fisk som inte har haft en chans att anpassa sin kroppskemi till nya temperaturnivåer.

Att underhålla en fungerande värmare är nödvändigt för att förhindra att vattentemperaturen i din damm sjunker. Du kan fortsätta använda en gasolvärmare under ett strömavbrott, så länge du har liter gas redo.

Använd noggranna värmare

En idealisk damvattenvärmare bör vara en som konsekvent kan hålla en vattentemperatur på några grader istället för de vanliga fem graderna. Du vill ha exakta vattentemperaturer för att undvika att stressa din koi-fisk med ständigt växlande vattentemperaturer.

Standardvärmare tenderar att stängas av när din damm når en viss temperatur. Till exempel kan en dammvärmare värma din vattentemperatur till 17°C (62°F) och sedan stänga av den för att förhindra ytterligare uppvärmning. När vattentemperaturen sjunker till 14°C (57°F), slås värmaren på igen och börjar värma upp din damm igen.

Den där förändringen på fem grader kan vara stressande för din koi-fisk, och du vill undvika att sänka vattentemperaturen med tre grader på en dag. Deras kroppskemi kan arbeta för hårt till den grad att din koi blir utsatt för sjukdomar.

Se även  Växer Tilapia lönsamt? (Svaret är lite komplicerat)

Behöver koi-dammar värmas upp?

Tekniskt sett behöver du inte värma en koi-damm eftersom koi-fiskar är naturligt kallblodiga, vilket innebär att de lätt kan anpassa sig till varierande vattentemperaturer. Du bör dock överväga att värma din damm om du bor i områden där vintermånaderna kan sänka din vattentemperatur till en nivå som är idealisk för parasiter och bakterier att växa och infektera din koi-fisk.

Överväg att köpa värmare för att upprätthålla ett optimalt temperaturintervall för att hålla din koi-fisks immunförsvar aktivt samtidigt som du undviker en idealisk miljö för parasiter att växa.