Beteende och skötsel av kaniner under och efter dräktighet

Ibland händer det olyckor. Du trodde att du hade två hankaniner som ett förbundet par, men oj! Det visade sig att en av dem var en kaninhona, och nu är hon dräktig. Du vill se till att du gör vad du kan för att se till att din söta kanin är bekväm och frisk under graviditeten och därefter.

Kaniner har en dräktighetstid på cirka 31 dagar. Under de tidiga stadierna av graviditeten kommer du förmodligen inte att märka någon större skillnad på din kanin. Men när graviditeten fortskrider kommer din kanin sannolikt att uppvisa något territoriellt och häckande beteende. Du kan också märka några fysiska förändringar i din kanin under denna tid.

Om din kanin inte har kastrerats och du är orolig för att hon är dräktig, finns det ett antal beteendetecken som du kan kontrollera för att avgöra om din kanin är redo att skaffa barn. Icke-steriliserade honor kommer också ibland att ha falska graviditeter. Så du kanske märker några av dessa beteenden hos din kanin även om det är omöjligt för dem att vara dräktiga.

Det är också viktigt att se till att din kanin tar hand om sina nya bebisar så att du vet när du ska söka brådskande veterinärråd.

När kan en kanin bli gravid?

Kaniner kan bli dräktiga så snart de når vuxen ålder. För honkaniner sker detta vanligtvis mellan fyra och sex månader. Vid det här laget måste du se till att de är åtskilda från hanarna tills din kanin är steriliserad så att du kan undvika oönskade kullar.

Kaniner kan också bli gravida igen direkt efter förlossningen och kan bli gravida när som helst på året. Kaniner begränsas inte av att gå in i brunst som många andra djurarter och har istället ägglossning efter parning. Så om deras parning inte kontrolleras, kan ett kaninpar potentiellt få 12 kullar med 1-14 kaninungar på ett år. Det är många kaniner!

Vilket kön har min kanin?

Ibland kan en gravid kanin eller en kull kaniner komma som en överraskning. Du hade säkert två kaniner som bodde tillsammans, men du trodde att de var av samma kön. Det visar sig att kaniner kan vara väldigt svåra att ha rätt sex. Även erfarna proffs kommer ibland att kämpa för att se skillnad på unga kaniner. Ibland tar en kaninhans testiklar längre tid än vanligt att släppa, och ibland ser en ung kaninhonas doftkörtlar ut som nya testiklar.

För att göra saker ännu mer förvirrande är montering inte alltid sexuellt beteende för kaniner. Det är också dominansbeteende. Så om du märker att en kanin sätter sig på en annan, betyder det inte automatiskt att den ena är en hane och den andra är en hona. Det kan vara så att den översta bullen hävdar sin position över de andra.

Hur vet du om din kanin är dräktig?

Under de första veckorna av graviditeten finns det väldigt få tecken som låter dig veta vad som händer. Men allt eftersom graviditeten fortskrider kommer du att märka fler och fler symtom som kan uppmärksamma dig på din kanins tillstånd. Var uppmärksam på din kanins kroppsspråk och beteende så att du kan ta hand om din gravida kanin ordentligt.

Se även  Varför smäller kaniner?

Hur vet du om din kanin är dräktig:

 • Mer aggressiv och territoriell: Ibland blir kaninhonor mer aggressiva och territoriella bara några dagar efter att de blivit impregnerade. Om din kanin plötsligt börjar svepa och morra mot dig, eller har blivit en överlag grinig kanin, är det ett tecken på att hon är gravid.
 • Känn på kaninens överkropp: Det säkraste sättet att avgöra om en kanin är dräktig är att försiktigt känna på magen efter 10-14 dagar. Placera handen under deras mage och lyft upp dem för att försiktigt känna efter små, druvstora klumpar.
 • att gräva: Vissa kaniner kommer intensivt att försöka gräva i hörnen av sitt hölje under några veckor efter dräktigheten. Detta beror på deras vilda instinkt att gräva ett nytt bo åt sina barn.
 • Häckningsbeteende och pälsdragning: Mot slutet av dräktigheten (ibland till och med den sista dagen) brukar kaniner bli galna när de bygger ett bo. De samlar hö i munnen för att gå till en boplats, och de plockar pälsen från sina lappar och bröst för att fodra sina bon.
 • Babykaninspark: Under de sista dagarna av graviditeten kan du märka små studsar på kaninmammans sidor när de små bebisarna rör sig i hennes mage.

Falska graviditeter

Ibland har ospriterade honkaniner falska dräktigheter. Även om det är omöjligt för en kanin att vara dräktig, är deras kropp övertygad om att det beror på att kaninen hade ägglossning. Detta kan hända om de har ridits av en honkanin eller en kastrerad kaninhane. Det kan också uppstå om kaninen befinner sig i en särskilt stressig situation. När en kanin har en falsk dräktighet blir den lynnig och visar häckningsbeteende trots att inga bebisar är på väg.

Hur tar du hand om en gravid kanin?

En dräktig kanin kommer att kunna ta hand om sig själv för det mesta. Du måste bara se upp för hennes mer aggressiva attityd när hon förbereder sig för att ta hand om sina nya bebisar. Det finns dock några saker du kan göra för att hjälpa henne att hålla sig bekväm och få en framgångsrik graviditet.

 1. Ta bort hankaninen: Om dina kaniner hålls tillsammans som ett par, kanske du vill hålla dem åtskilda ett tag. Hanens närvaro kan vara stressande för en nybliven mamma. Plus, om han är i närheten när hon föder, kan han omedelbart utlösa en ny graviditet. Detta skulle faktiskt vara ett bra tillfälle att kastrera hankaninen så att han inte kan impregnera andra kaniner.
 2. Ge din kanin utrymme och material att häcka: Förse din kanin med en stor skål tillsammans med stora mängder hö så att hon kan göra ett bo efter hennes smak. Du vill ha en låda som är tillräckligt stor för att passa kaninmamman hela vägen in, men inte mycket större. Du vill att bebisarna ska stanna kvar när de föds och inte gå iväg.
 3. Ge mer mat: Kaninmodern äter nu mer än en, så hon blir mer hungrig. Öka mängden färska grönsaker och pellets du matar din kanin och blanda lite alfalfahö med det vanliga obegränsade timotejhöet.
 4. Undvik stress hos kaninen: Håll din kanin i en tyst och lugn miljö så mycket som möjligt. Du vill hjälpa din kanin att hålla sig stressfri så att den kan få en lyckad graviditet.
 5. Ömtålig: Rör inte din kanin om du inte måste. Om du måste hålla i din kanin, var extra försiktig och försiktig för att undvika att skada henne.
 6. Daglig träning: Du vill se till att din kanin får regelbunden tid att träna. Träning hjälper hennes blodflöde och ger näring till hennes växande barn.
Se även  Kan kaniner äta groblad?

Ta hand om nyfödda kaniner

När din kanin har fött sin kull med kattungar (bebiskaniner kallas kattungar), vill du hålla ett öga på dem och se till att mamman tar hand om bebisarna. Detta gäller särskilt om du har en ung kaninmamma. Unga kaniner är mer benägna att bli förvirrade och överge sina ungar. Det kan också vara så att deras kropp inte utvecklas ordentligt, varför de inte ammar.

Vad ska man göra när kaninerna föds

Kaniner föder vanligtvis på morgonen. Första dagen vill du lämna bebisarna ensamma om de inte ramlar ut ur boet. Oroa dig inte om mamman inte verkar spendera mycket tid med bebisarna, hon matar dem ofta bara en eller två gånger om dagen.

Om bebisarna var en överraskning kan du behöva hjälpa mamman att förbereda en holk. Du kan placera en varmvattenflaska nära bebisarna för att hålla dem varma tills de är redo att flyttas till boet. Placera inte varmvattenflaskan direkt mot kaninerna eftersom det kan vara för varmt för dem. Under tiden, skaffa en holk för din mamma kanin och ge henne tillräckligt med hö för att förbereda boet. När bebisarna är uppvärmda kan du flytta dem till den nya holken.

Det är bäst att hålla kattungarna och deras mamma i en lugn och stressfri miljö. Detta förhindrar att mamman kanin blir för stressad för att mata sina bebisar. De måste vara tillsammans i 8 veckor, tills bebisarna är avvanda från sina mödrar och äter fast föda. Du bör undvika bebisarna så mycket som möjligt tills de kan lämna boet på egen hand.

Hur man ser till att babykaninerna får mat

Den andra morgonen efter att bebisarna är födda, kontrollera att de får mat. Vanligtvis matar kaninmamma sina bebisar runt gryningen, så kaninungar som matas kommer att ha en stor mage på morgonen och boet ska vara varmt.

Om bebisarna inte matas kommer de att få skrynklig hud och insjunkna magar. Det är mer troligt att de inte har matats ordentligt om bebisarna är utspridda runt boet snarare än nära varandra. De löper också större risk att bli för kalla.

Om bebisarna inte får mat, kontrollera om mamman ammar. Unga mammor har ofta svårt att ge mjölk till sina barn. Håll din kanin med magen uppåt och tryck försiktigt på bröstvårtorna. En klar eller mjölkaktig vätska ska släppas ut.

Om mamman inte ammar, ta henne till din kaninkunniga veterinär omedelbart. Din veterinär kan ge instruktioner och mediciner för att hjälpa din kanin att lakta och mata sina barn.

Vad ska man göra om mamman överger bebisarna

Mycket sällan kommer en kaninmamma att lämna sitt bo. I dessa fall bör du försöka mata kaninbebisarna själv. Det finns inga direkta ersättningar man kan köpa för kaninmjölk, så de bästa alternativen att använda är kattungar eller getmjölk. Valpmjölksersättning är också ett alternativ om du inte hittar någon av de förstnämnda. Du bör mata dina barn med en spruta 2 gånger om dagen.

Se även  6 enkla sätt att hålla din kanin tyst på natten

Om detta händer, så är det alltid en bra idé att kontakta din veterinär för råd. Du kanske vill se om det finns erfarna proffs som kan hjälpa dig att ta hand om dina övergivna kaniner också. Tyvärr, om en kanin är föräldralös är chansen stor att den inte kommer att överleva. Kaninungar har väldigt känsliga matsmältningssystem och det är alldeles för lätt för att något ska gå fel.

De Föreningshuskaniner ger några råd för att ta hand om föräldralösa eller övergivna kaniner:

Ålder av baby bunny Kvantitet att mata
Nyfödd 2,5 ml per utfodring
1 vecka gammal 6-7 ml per utfodring
2 veckor gammal 12-13 ml per utfodring
3-6 veckor gammal 15 ml per utfodring

När den föräldralösa kaninen öppnar sina ögon, cirka 10 dagar, kommer de att börja röra sig på egen hand. Vid det här laget kan du börja mata dem med flaska i en skål istället för att mata dem med en spruta. Den föräldralösa kaninen ska endast matas med mjölkersättningen tills de är ca 6-8 veckor gamla. Sedan måste de överföras till vatten.

Varför det är viktigt att kastrera eller kastrera din kanin

Nu när vi har den krisen bakom oss är det dags att prata om att bli kastrerad (för honkaniner) eller kastrerad (för hankaniner). Att fixa en kanin förhindrar inte bara oönskade kaninkullar, det förhindrar också ett antal kaninhälsoproblem Och löser vissa problem med kaninbeteende.

Speciellt honkaniner behöver att steriliseras om de vill leva ett långt liv. Det finns en 50% till 80% chans (beroende på ras) att en kaninhona kommer att utveckla livmodercancer när hon är sex år gammal. Med en livslängd på 10 år betyder det att chansen att din kanin blir gammal är väldigt liten.

Aggressivt och territoriellt beteende minskar också genom att låta en kanin fixa det. De är mindre benägna att spraya urin, sprida avföring eller bete sig aggressivt och bita. Genom att få din kanin kastrerad eller kastrerad får du en lugn, glad och frisk kanin i ditt hem.

Relaterade frågor:

Hur tar man hand om en ung kanin när de är vuxna?

När kaniner mognar bör du anpassa kosten genom att inkludera mindre alfalfahö och färre pellets. Du kommer också att kunna introducera fler typer av bladgrönt till din kanin när deras matsmältningssystem blir mer robust.

Hur tar du hand om en äldre kanin?

Senior kaniner behöver lite extra TLC. Som du kanske förväntar dig börjar kaniner sakta ner när de blir äldre. Det är vanligt att kaniner utvecklar hälsoproblem när de åldras, såsom artrit och grå starr, och de kan behöva göra vissa justeringar av kosten.

källor:

 1. Koi, Sandy. ”Tamkaniner och deras mamma.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/care/babies.html.
 2. Krempels, Dana Ph.D. ”Spela eller kastrera min kanin?” University of Miami: Institutionen för biologi, augusti 2009, www.bio.miami.edu/hare/spay.html.
 3. ”Medicinsk bibliografi.” House Rabbit Society, https://rabbit.org/care/bibliography.html.
 4. Pinoli, Nancy. ”Varför vi inte borde föda upp kaniner.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/adoption/why-not-to-breed.html.
 5. Prag, Esther av Ph.D. ”Pseudograviditet: hö-samlande och päls-plockande beteenden.” MediRabbit. http://www.medirabbit.com/EN/Uro_gen_diseases/Pseu_preg/pseudo_en.htm.