Biter husdjursråttor? 9 anledningar till varför råttor kan bita

Vi har alla fått lära oss att vara lite nervösa för råttor från tidig ålder, så det är ingen överraskning att många människor är rädda för att bli bitna av en husdjursråtta. Men är detta korrekt? Är råttor glupska konsumenter av den mänskliga handen eller är det något mer komplext på gång? Betyder det att du äger en råtta att du blir biten av en råtta? Låt oss ta en titt och ta reda på det.

Husdjursråttor kan bita, men detta är inte normalt beteende för de flesta husråttor. Som de flesta husdjur använder de munnen nästan som vi använder våra händer. Du kan undvika att bli biten om du vet hur du ska hantera en råtta på rätt sätt så att du inte ger den ett incitament att bita. Detta är sättet att säkerställa säkerheten för dina fingrar och din råttas lycka på samma gång.

Så låt oss ta en titt på varför husdjursråttor biter och vad du kan göra för att förhindra att de biter dig.

Varför biter husdjursråttor?

Det finns bara en riktig anledning till att en råtta biter dig – det är för att den är rädd någon av er eller situationen den befinner sig i.

Råttor är dock inte byggda för dödliga strider deras tänder är deras främsta vapen och även om de i allmänhet inte letar efter ett slagsmål med en person, kommer de att försvara sig om de känner att det är nödvändigt.

Om du är orolig för varför din råtta plötsligt biter dig, varför inte kolla in vår detaljerade artikel här.

Drivkrafterna för rädsla för råttor: biologi och beteende

Det finns två saker som orsakar rädsla hos ett djur. Den första är biologi – det är saker som händer med deras kroppar som gör dem rädda.

Det andra är beteende – det är en inlärd reaktion på en viss situation. Att förstå vad en råtta är rädd för kan hjälpa till att minska rädslan de har och/eller skydda dig från ett bett.

De 6 huvudsakliga biologiska orsakerna som leder till råttbett

Så det finns 6 huvudsakliga biologiska orsaker som kan orsaka ångest hos råttor och som i sin tur kan leda till ett råttbett och de är:

 1. Sjukdom. Tänk på råttor som väldigt små barn som inte talar ditt språk. När de blir sjuka blir de rädda och de kan inte berätta vad som händer. Nu är det dags att kontrollera din råtta av en veterinär kirurg.
 2. Skada. Mycket i samma anda som sjukdom – råttor kan inte diagnostisera sig själva eller ens behandla sig själva och även om du kan ge lite grundläggande första hjälpen till dina råttor, kan det finnas tid att ringa in en professionell också.
 3. Hormonell störning. Hanråttor är offer för sina hormoner och det bästa du kan göra för att förhindra detta är att kastrera dem i unga år. Kastrering är mindre effektivt hos könsmogna hanråttor.
 4. Dålig syn (särskilt ”rosa öga”). Råttor kanske märker att de inte kan se så bra och det gör världen lite mer skrämmande för dem. Se till att låta en synskadad råtta veta att det är du innan du hanterar den.
 5. Super gehör. Din råtta hör bättre än du, mycket bättre faktiskt. Så vad som kan låta som en liten kamp för dig kan låta som ett fullständigt krig för din råtta. Försök att hålla nere ljudet för att hålla din råtta glad.
 6. Allmän känslighet. Råttor i nya situationer är sannolikt mycket mer hoppiga än råttor i sin normala rutin. Försök att inte överraska dina råttor för ofta eller byta miljö.
Se även  Är skäggiga drakar vänliga: allt du behöver veta

De 3 huvudsakliga beteendeorsakerna som leder till råttbett

Det finns också tre typer av beteendeskäl som kan generera ångest och så, råttbett och de är:

 1. Ovana med mänsklig kontakt. En räddningsråtta kan lida av detta problem, men det är inte heller ovanligt hos råttor som inte har knutit väl till en människa. Du måste spendera mycket tid med en råtta innan den blir bekant och bekväm med dig – om du inte gör det är du främling och råttor gillar inte främlingar.
 2. Övervaka resurser. Råttor lever inte det lättaste livet i naturen och du kommer att upptäcka att de kanske vill kämpa för de resurser i sina liv som de anser vara knappa. Detta kan innebära att du gradvis acklimatiserar råttan till närvaron av din hand innan du försöker ta upp den. De kommer att vänja sig vid det så småningom, men till att börja med vill de se dig och se till att du inte försöker råna dem.
 3. Matfel. En råttas värld kretsar kring mat och därför blir de ganska aggressiva när de tror att de får mat. Tanken är att minska förvirringen mellan din hand (inte mat) och riktig mat (vad de vill ha), så kolla in våra tips nedan för några idéer om hur du gör det.

Hur förhindrar du råttbett? Några enkla tips för att bygga rätt relation med din råtta

OK, så nu när vi har utforskat vad som orsakar en råttas ångest och därför råttans ”bett”-svar, låt oss se vad vi kan göra för att förhindra det, och vi har 9 enkla regler för att hålla råttbett till ett minimum:

 1. Tvätta händerna innan du leker med dina råttor. Råttor älskar att äta, om dina fingrar luktar mat – ja, för din råtta är de rättvist att äta.
 2. Be folk som umgås med dig och dina råttor att inte stoppa fingrarna i råttburen. Tänk dig att vara hemma och plötsligt dök ett gigantiskt finger in genom fönstret, du skulle bli ganska rädd också, eller hur? Det är din råtta också.
 3. Reta inte dina råttor och detta går dubbelt om du planerar att använda mat som en del av retandet. Råttor har inget sinne för humor och om du försöker tillfoga dina råttor ditt så kommer du att få vad du förtjänar.
 4. Lär din råtta att känna igen när maten kommer. Ge en verbal signal som låter råttan veta när den kan gå efter det som finns i dina fingrar, till exempel ”godis” eller ”mat”, vilket gör det lättare för den att veta när den inte ska gå efter fingrarna också.
 5. Gå lätt om det finns bebisar i buren. Visst, mamma råtta kan vara din vän, men när bebisar är i närheten är de hennes största ansvar.
 6. Låt råttan veta innan du tar upp dem. Det innebär att se till att de är vakna, att de känner igen dig och kan se dig komma. Att skrämma en råtta kommer sannolikt att framkalla en omedelbar rädsla.
 7. Om råttan är tydligt rädd eller skadad, ta inte upp den med bara händerna. Använd en handduk för att linda in dem, de kan inte låta bli att slå ut när de inte är som bäst.
 8. Ta dig tid innan du hanterar en ny råtta. Nya råttor känner dig inte, de behöver lite tid att vänja sig vid dig innan du plockar upp dem från buren, försök få ut dem innan du hanterar dem. Här är några tips om hur du kan knyta an till dina husdjursråttor.
 9. Behandla dina råttor regelbundet. Förtrogenhet kan väcka förakt för vissa, men hos råttor föder det självförtroende. Ju mer du interagerar med dem, desto mer känner de till känslan, desto mindre kommer det att störa dem – lätt eller hur?
Se även  Kan en råtta leva i ett akvarium?

Slutsats

Biter husråttor? Under specifika omständigheter kommer råttor att bita och den främsta utlösaren för deras bitbeteende är rädsla. Råttor är små och i det vilda möter de många hot mot deras hälsa, säkerhet och liv. Så om de känner sig hotade är råttor programmerade att springa iväg eller slå tillbaka. Problemet är att när du håller din råtta och han eller hon är rädd, har du ingenstans att fly.

Lyckligtvis, om du vet detta, vet du också att du kan förhindra att din råtta biter genom att förhindra att den blir rädd. Det finns några ganska specifika orsaker till ångest hos råttor och om du är uppmärksam på dem kan du minska eller eliminera dem alla till den punkt där du och din råtta förblir vänner utan att vassa tänder stör er relation.

 • Är det grymt att ha en skäggig drake?
 • Bästa kycklingrasen för ägg: och andra faktorer att ta hänsyn till
 • Varför lägger inte mina höns ägg än? Vad du behöver veta
 • Hur mycket kostar kycklingar att hålla? Jämför olika raser
 • Varför kycklingar plötsligt slutar lägga ägg: 16 skäl varför