Biter husdjursråttor? Ta reda på vad du behöver veta

Om du någonsin undrat om husdjursråttor biter, har du kommit till rätt ställe. Detta är en av de vanligaste frågorna om husdjursråttor, och i den här artikeln ska vi titta närmare på ämnet ”bita”.

Biter husråttor? Ja, husråttor kan bita, men det är skillnad på ett bra och ett dåligt bett. Råttor är djur precis som valpar och kattungar, de använder sina munnar för att utforska världen. Men en välsocialiserad råtta biter dig inte om de inte känner sig hotade, sårade eller skyddar sina barn.

Av alla smågnagare är det minst benägna att bita råttor, de är extremt vänliga och sociala djur som älskar mänsklig interaktion och tillgivenhet.

Om du vill veta mer om varför råttor biter och vad skillnaden är mellan ett bra och ett dåligt bett finns jag här för att hjälpa dig. Fortsätt läsa medan vi utforskar råttbeteende.

Bra bett vs dåligt bett: Vad är skillnaden?

Låt oss först se vad skillnaden är mellan ett bra bett och ett dåligt bett. Det finns många missuppfattningar när det kommer till råttor, och att bita är verkligen en av dem.

Knapra

När din råtta är väl socialiserad och bekväm med dig, kommer den regelbundet att knapra dina fingrar, naglar, händer och öron. Detta är inte smärtsamt och är faktiskt ett stort tecken på tillgivenhet och social interaktion.

För att vara ärlig, det är verkligen sött och jag skulle uppmuntra den här typen av beteende, det är ett förtroendevotum och resultatet av det starka band du har skapat mellan dig och din råtta.

Råttor har dålig syn, de använder munnen för att utforska omvärlden. Du kommer ofta att se din råtta knapra och slicka dina fingrar när de luktar mat, detta är helt normalt och de är oftast milda eftersom de känner igen att det är din hand.

Du kan använda flytande föda för att bygga upp förtroendeträning med en ung eller osocialiserad råtta. Detta kan uppnås genom att först använda en sked med en liten mängd flytande föda, din råtta kommer inte att kunna ta tag i maten och springa iväg, därför har den inget annat val än att sitta i ditt sällskap för att äta maten.

När din råtta är bekväm med detta kan du börja med att lägga en liten mängd på fingret, din råtta kan använda sina tänder för att bita ner på maten vilket kan leda till ett litet tryck på fingret men din råtta kommer att göra detta snabbt inse att du är inte mat och behöver vara försiktig.

Topptips: Tvätta händerna innan du hanterar dina råttor, detta är bra praxis, (1) du tar bort alla bakterier som kan vara skadliga för din råtta, och (2) du tar bort all lukt från maten.

Råttor kan ge ett lätt bett som ett varningsskott

I det vilda lever råttor i stora grupper som kallas bus. De bildar en hierarkisk ordning där den ena råttan är dominant över den andra. Råttor kommer att använda sina tänder för att interagera, de ansar varandra och rör sig, detta kan se riktigt grovt ut för det otränade ögat. Råttor kan dra varandra ganska hårt utan att skada den andra, detta är normalt beteende.

Ett vanligt problem med unga eller undersocialiserade råttor är att de inte riktigt vet hur mjuk och tunn människohud är, råttan kan bita lite hårt de första gångerna. De försöker inte skada eller skada dig, de behöver bara ta reda på hur mycket press de ska applicera, vilket är acceptabelt.

Se även  Varför är min katt besatt av mina fötter?

Om detta blir ett problem kan du pipe och vicka med fingret, de borde få meddelandet ganska snabbt.

Råttor har dålig syn så de kan missta dina fingrar för mat, vilket kan resultera i en liten nypa, återigen är detta inte avsiktligt och de kommer att släppa taget omedelbart när de inser att det är din hand inte en njutning. Detta är vanligare hos rosa/rubinögda råttor, eftersom deras syn är sämre än svartögda råttor.

Topptips: Jag slår vad om att du har sett din råtta svänga huvudet från sida till sida! Det är inget fel på honom, han försöker bara fokusera och se hur lång eller långt borta du är och hur lång eller långt borta du är.

Om en råtta blir överivrig när han leker med dig kan detta leda till ett bett, vissa råttor kommer att njuta av att brottas med sin ägares hand vilket kan leda till försiktig bitning men det kan leda till att din råtta blir lite för upphetsad och biter lite hårdare än du känner dig bekväm med.

Varningsbett – en sällskapsråtta kan ta till ett bett om den skräms, känner sig hotad.

Riktigt råttbett

Det är inte så ofta som en råtta faktiskt ger dig ett riktigt bett tillräckligt hårt för att bryta huden. En råtta är mer benägen att springa och gömma sig innan den faktiskt biter. Om den hamnar i ett hörn eller skräms, kan den ta till att bita för att försvara sig – slåss eller fly.

Om en råtta blir skrämd, skadad eller hotad kan den bita ganska hårt.

Bästa tips: Skrämm eller skrämm inte din råtta genom att ta tag i eller ta upp henne för snabbt när hon ligger i en djup sömn, det kan leda till ett dåligt bett eller till och med ett stick.

Om du har blivit biten av en husdjursråtta är det vanligtvis resultatet av dina handlingar och hade kunnat förhindras.

Varför biter eller biter husdjursråttor?

Råttor biter dig inte utan anledning, det finns alltid ett underliggande problem eller orsak till bettet. Så, vilka är de vanligaste anledningarna till att din råtta biter eller biter?

En råtta kan bita av rädsla

Som med alla djur, inklusive människor, är det naturliga svaret på rädsla kamp eller flykt – husdjursråttor är inte annorlunda. Om du har tagit hem en ung, osocialiserad eller räddningsråtta, måste du vara extremt försiktig när du flyttar in dem i sina nya hem.

Det första att tänka på är råttans bakgrund eller uppväxt. Till exempel, om din råtta köptes från en ansedd uppfödare som regelbundet har hanterat och socialiserat råttan på rätt sätt, bör den vara ganska lätt att hantera så länge du låter dem utforska och känna din doft först.

Men om din råtta kommer från en djuraffär eller räddning, kanske du inte känner till din råttas bakgrund. Det kan ha spenderat väldigt lite eller ingen tid alls på mänsklig interaktion eller, ännu värre, de kan ha blivit misshandlade eller misshandlade.

Det är mycket viktigt att du tar dig tid att gå in i buren och låter din råtta komma till dig, detta kan kräva lite lockande med en goding, men låt dem komma till dig på sina egna villkor. Se upp för varningsskyltar som fluffig/ruggig päls eller spring och gömmer sig.

Se även  Hur man får min hund att spy

Nästan alla råttor kan socialiseras, även om de haft det tufft och misshandlat i sitt tidigare liv. Det kräver tålamod då det inte finns någon quick fix, tillit måste byggas över tid med extra kärlek och omsorg men det kommer definitivt att vara värt det.

Att skrämma din råtta kan leda till ett bett

Råttor kan lätt bli skrämda när de vaknar plötsligt eller blir överraskade i sin bur, du kan sluta med ett ganska otäckt bett eller till och med ett bett om du skrämmer dem.

Se till att du låter din råtta veta att du är där, din råtta vill inte bita dig, men om den känner sig hotad kan dess försvarsmekanism slå in.

Osocialiserade råttor kan bita

Om du inte har socialiserat din råtta och är för direkt när du försöker plocka upp henne eller höra henne, kan din råtta känna sig hotad eftersom de inte känner dig. Detta kan leda till ett otäckt bett som är rent i självförsvar.

Smärta

En råtta som mår dåligt eller mår illa kan leda till en hel del bett. Detta är inte en handling av aggression, tyvärr kan de inte verbalt kommunicera med oss ​​för att säga vad som är fel på dem och vår interaktion kan skada dem ännu mer. Råttan kanske beter sig lite konstigt eller trögt.

Du bör omedelbart rådfråga din lokala veterinär för råd.

Hanråttor kan bli hormonella när de når vuxen ålder

Hanråttor (Buck) når mognad vid 1 års ålder, vilket är från cirka 6 månaders ålder när de når tonåren till cirka 12 månader. Detta kan leda till aggression mot hans burkamrater när de kämpar för dominans för att bli alfaråttan i gruppen.

Detta är helt normalt beteende eftersom råttor lever i stora grupper (bus) i naturen, så oroa dig inte för mycket. Men om en eller flera av dina råttor blir alltför aggressiva och våldsamma slagsmål bryter ut, håll ett öga på dem.

Din råtta kan plötsligt bli aggressiv mot dig, de kommer inte att visa tecken som luddig päls eller glidning (de flyttar sig åt sidan för att få sig att se större ut), men de kommer rakt mot dig.

Om din råtta är ständigt aggressiv mot dig så föreslår jag att du inte stoppar in handen i deras bur, detta är deras säkra plats och kan antagonisera råttan.

Det jag tycker fungerar bäst är att använda flytande föda (en trevlig liten goding) på en sked, erbjuda den till din aggressiva råtta och låta dem komma till dig. Din råtta kan inte bita i maten och fly, snarare måste de vara i ditt sällskap för att äta godbiten.

Detta lär din råtta att din närvaro runt buren faktiskt är en bra sak. När du väl känner dig bekväm kan du applicera lite flytande mat på dina knogar på detta område som är hårdare och mindre känsligt än dina fingrar.

När mer tillit har byggts upp med din råtta, kan du sätta lite på fingrarna. När det är dags att försöka lyfta din råtta, använd lite fast föda för att mata din råtta. När de har en full mun kan du försöka lyfta upp dem, detta bör förhindra dem från att bita eftersom munnen redan är full.

Detta är vad jag skulle föreslå som den bästa lösningen för att hantera en aggressiv råtta, men kom ihåg att inte alla råttor är likadana, så det här kanske inte fungerar för din råtta.

Se även  Hur vet du om din råtta är stressad? Tecken på stress hos råttor

Om dina hanråttors aggressiva beteende inte försvinner kan du kastrera dem, vilket tar bort deras testiklar och testosteron. Råttan återgår till sitt tidigare jag.

Graviditet

Dräktiga råttor kan bli aggressiva mot andra råttor.

När en råtta har fött barn kommer en ny mamma att använda sina instinkter för att försvara sina ungar. Det är normalt inte en bra idé att störa en häckande hona med bebisar. Om hon känner att du hotar henne eller hennes avkomma kan hon mycket väl bita dig för att varna dig, detta är normalt beteende med vilket djur som helst.

Topptips: Lyft aldrig bebisar innan de är minst 5 dagar gamla, din doft på bebisarna kan få mamman att överge sina ungar.

Bit genom bur

Du kanske tycker att det är bekvämt eller roligt att mata din råtta genom galler i buren, men råttor kommer ihåg allt de gör och speciellt när det kommer till mat.

Så om du stoppar in mat genom galler, kan du få en nypa nästa gång du sticker fingret genom galler. Råttor har inte bra syn, så det här bettet kommer inte att vara avsiktligt och hon kommer att släppa taget så fort hon inser att det var din hand.

Därför skulle jag inte rekommendera att mata en råtta genom galler i buren, eftersom detta kan lära ut dåliga vanor.

Hur du socialiserar din råtta för att undvika att bita

Råttor är fantastiska husdjur, de är sociala och intelligenta djur. Att umgås med en råtta är ganska enkelt men kan ta lite tid, alla råttor har olika personligheter och bakgrunder så ha tålamod.

När du tar hem henne, ge henne minst 24 timmar att vänja sig vid det. När hon är lugn och bekväm med sin omgivning kan du öppna buren och låta dem komma till dig, råttor är väldigt nyfikna. Om hon behöver lite uppmuntran kan en liten goding hjälpa.

Efter några dagar bör hon komma till dig eftersom hon ser att din närvaro faktiskt är en bra sak och att hämta henne är inte hennes val.

Det finns många sätt att umgås och knyta an till din råtta, men det är viktigt att du tar dig tid att bygga upp det förtroendet för att få ut det mesta av dessa underbara små varelser.

Vilka är riskerna om din råtta biter dig?

Ett bett från ett djur eller människa kan leda till infektion eller sjukdom om bettet bryter huden, människor och djur har mycket bakterier i munnen.

Dessa infektioner är sällan allvarliga om de behandlas omedelbart. Var noga med att söka läkarvård om såret verkar infekterat eller om du börjar må dåligt.

Vad ska man göra om en råtta biter dig?

I det sällsynta fallet med ett verkligt bett, se till att rengöra såret:

  1. Kontrollera först blödningen med en ren väv eller trasa
  2. Rengör såret med varmt vatten och tvål, det kan göra lite ont
  3. Applicera en antibiotisk salva
  4. Täck såret med ett rent, torrt bandage eller bandage
  5. Se upp för tecken på infektion

Om du är orolig, sök läkare.

Relaterade frågor

Är ett råttbett smärtsamt? – Råttor har vassa tänder och ett kraftigt bett, om de så småningom ger dig ett rejält bett, vilket är sällsynt, gör det ont och kan bryta huden. Husdjursråttor är inte aggressiva djur och biter dig normalt bara om de känner sig hotade eller misshandlade.