Biter kaniner på naglarna? Här är vad du behöver veta

Kaniner ansar sig själva dagligen som alla andra däggdjur, vilda eller tama, och en av de vanligaste sakerna de behöver underhålla är naglarna. Eftersom dessa små pälsbollar är ökända naglar med ständigt växande naglar, behöver de ett sätt att hålla dem korta och, i det vilda, vassa. Men biter kaniner sina egna naglar?

RAbbits biter vanligtvis inte sina egna naglar. Kaniner är ivriga grävare och brukar slita ner sina naglar när de gräver hålor för att skapa hålor. Medan tamkaniner har varit kända för att bita på naglarna under trimning, är nagelbitning ofta ett tecken på otillräcklig skötsel, stress eller en otillräcklig diet.

När en kanin biter på naglarna är det vanligtvis en röd flagga till ägare att något stör din kanin. Fortsätt läsa för att lära dig mer om varför kaniner biter på naglarna.

Varför biter kaniner på naglarna?

Först, innan vi kommer in på ”varför” för en kanin som biter på naglarna, vill jag göra det klart att nagelbitning inte är ett naturligt beteende hos kaniner, så det är aldrig något som din kanin skall att göra.

Om du är en inhemsk eller vild kanin verkar vara för mycket intresserad av sina naglar, då finns det några goda skäl till det.

De flesta av dessa skäl gäller för tamkaniner, eftersom detta beteende oftast visar sig, men i sällsynta fall kan nagelbitning även förekomma hos vilda kaniner.

Tamkaniner och vilda kaniner biter oftast på naglarna på grund av:

1. Otillräcklig vård

Om du har en kanin som husdjur faller allt som har med skötseln av det djuret till dig. Du blir deras främsta källa till mat, leksaker, tillgivenhet, hälsa och naturligtvis vård.

Bortsett från att borsta din kanins päls, är nagelklippning en av de viktigaste och vanligaste delarna av grooming-rutinen och bör i allmänhet göras varje gång. månad.

Eftersom en kanins naglar växer kontinuerligt under hela dess liv, kan de bli extremt långa om de inte rutinmässigt slits ner. Därför, om din kanin tycker att naglarna är för långa, kan den börja putsa sig själv och försöka bita sina egna naglar.

En kanin kommer vanligtvis att ta till nagelbitning när dess nagellängd börjar störa rörligheten eller orsaka smärta. Det bästa sättet att förhindra nagelbitning hos en kanin är att ge dem möjlighet att gräva, eller att klippa naglarna på ett säkert sätt genom att klippa dem regelbundet med en nagelklippare.

Se även  Är det någonsin okej att disciplinera en kanin?

2. Något saknas i kaninens kost

Många djur kommer att ta till konstigt och rent av oförskämt beteende när deras kroppar känner att de inte får i sig vissa näringsämnen från sin normala kost. Hundar som äter sin egen avföring är ett välkänt exempel på detta.

Ibland kommer kaniner att gå med på detta konstiga beteende och börja bita på naglarna, speciellt om de känner att något saknas i kosten.

Huruvida kaniner faktiskt får i sig vad de saknar i kosten genom att bita på naglarna och konsumera det är osannolikt. att fylla.

De flesta kaniner trivs med en mängd olika dieter fyllda med hö, färsk frukt och grönsaker och små mängder pellets.

3. Stress-inducerad självstympning

Som husdjursägare vill du aldrig att dina älskade kaniner ska skada sig själva på något sätt, men ibland är detta det snabbaste sättet för djuret att berätta att något inte står rätt till.

När det gäller kaniner kan vissa kaniner bita sig själva och dra ut pälsen som en form av självstympning, förutom att bita och eventuellt slita av sina egna naglar.

Om din kanin visar tydliga tecken på självstympning, indikerar detta att han är stressad, frustrerad eller till och med uttråkad. Om kaniner är känslomässigt eller mentalt missnöjda hittar de ofta sätt att uttrycka sina känslor, och tyvärr är nagelbitning ett sätt att göra detta.

4. Miljön saknar grävavgaser

Kaniner är naturliga grävare som gillar att skapa hålor och hålor i naturen fyllda med enorma tunnelsystem som kan nå flera fot under jorden.

Eftersom de flesta tamkaniner hålls i någon sorts bur, har de sällan utlopp för denna intensiva grävinstinkt.

Som ett resultat biter många kaniner på naglarna av frustration över att inte använda naglarna för sitt naturliga syfte.

Är det dåligt för en kanin att ha långa naglar?

Det är inte bra för kaniner att ha långa naglar. Övervuxna naglar hos kaniner kan leda till förlust av rörlighet, artrit och till och med luxation om de inte klipps ordentligt. Medan klippningsmetoderna varierar, bör en kanins naglar klippas något ovanför livet en gång i månaden för att undvika skador eller andra hälsoproblem.

Se även  Vad du behöver för att förbereda för en ny kanin (med checklista!)

Även om det inte finns några andra smärtreceptorer i din kanins naglar än de snabba, är detta ingen anledning att vara slapp med att hålla dem klippta.

Som ett resultat kommer vissa kaniner att förändra hur de rör sig, anstränga eller vanställa andra kroppsdelar, vilket resulterar i hälsoproblem som artrit. Långa naglar kan också begränsa den totala rörligheten vilket i sin tur kan leda till att en kanin blir överviktig av brist på motion, en hälsokonsekvens som snabbt visar andra hälsoproblem.

Dessutom ökar långa naglar hos kaniner sannolikheten för att naglar fastnar i föremål i kaninens hägnad och eventuellt slits av helt. Detta kan få din kanins tå att gå ur led och kan till och med leda till andra hälsorisker, såsom infektion.

Hur kan ägare hjälpa till att klippa sina kaniner?

Det enklaste sättet att hålla din kanins naglar snygga och korta är att klippa dem själv med en klassisk nagelklippare gjord speciellt för dessa djur.

Att klippa en kanins naglar liknar att klippa en hunds eller andra vanliga husdjurs naglar. Kaniner har totalt 18 naglar och målet är att trimma dem något ovanför nagelspetsen så att du inte klipper den här känsliga delen av nageln.

Din kanin kommer sannolikt inte att njuta av nagelklippningsprocessen, så det är viktigt att ha tålamod och inte överanstränga honom med denna skötselrutin.

Om du är ny på att klippa kanin naglar och du inte vet var venen eller livet är i deras naglar, börja i det små och klipp små bitar av nageln åt gången tills du känner dig mer säker i processen.

Hur man håller en kanins naglar korta utan att klippa dem

Nagelklippare är ett exceptionellt verktyg för att hålla din kanins naglar från att bli för långa, men vissa husdjursägare föredrar enklare eller mer naturliga alternativ när de är tillgängliga. Lyckligtvis finns det flera sätt du kan hålla din kanins naglar korta utan att klippa.

Se även  Säkra örter för kaniner och deras medicinska egenskaper

Kaninägare kan hålla en kanins naglar klippta med:

1. Använd en nagelfil

Detta kan tyckas vara fusk, men det är mer än ett acceptabelt alternativ till nagelklippare för ägare som är nya med dessa vanliga verktyg eller som bara inte är bekväma med att använda dem alls.

Nagelfilar är utmärkta för att trimma din kanins naglar tillräckligt för att säkerställa att de inte kan fastna i andra föremål och kan användas mellan besök hos veterinären eller professionella groomers du kan gå till för att klippa nagel.

2. Köp din kanin ett anteckningsblock

Förutom gömställen och leksaker är skrapmattor eller skrapstolpar ett annat vanligt inslag i kaninhägn. Dessa är vanligtvis träföremål som dina kaniner kan repa på för att naturligt slita ner sina naglar till en bekvämare längd.

Några alternativa alternativ är papperspåsar och kartongbitar, även om dessa är mindre hållbara och därför behöver bytas ut oftare.

3. Ge din kanin grävmöjligheter

Som vi nämnde tidigare är kaniner naturliga grävare, och ofta är grävning det snabbaste sättet att slita ner sina naglar utan att behöva en nagelklippare.

Medan vissa ägare låter sina kaniner gräva ut enheter ur planteringskärl, jord och träspån; ett bättre alternativ är om möjligt övervakad tid utomhus.

Om du inte har något emot att din kanin gräver ett eller två hål i din gräsmatta, kan du enkelt sätta upp ett inhägnat område utanför och låta din kanin gräva av sig själv, så länge den inte gräver för djupt.

Slutgiltiga tankar

Kaniner är exceptionella husdjur som kräver mycket omsorg, särskilt när det gäller att klippa naglarna. Om du märker att din kanin biter på naglarna, överväg de vanliga orsakerna som anges ovan för att avgöra vad som kan orsaka detta onaturliga beteende.

Om du har löst alla orsaker som anges här och upptäcker att din kanin fortfarande biter på naglarna, bör du konsultera en kvalificerad veterinär. Även om nagelbitning kan vara ett udda beteende hos husdjur, kan det ha olyckliga biverkningar på din kanins livskvalitet och bör åtgärdas för att säkerställa att de är glada och friska.