Blir grisar kalla?

Särskilt när du börjar förbereda dig för vintermånaderna är det naturligt att undra om dina grisar kan bli kalla.

Blir grisar kalla? Även om deras kroppar är bättre byggda för att stå emot kylan jämfört med människor, blir de fortfarande kalla. Grisar behöver fortfarande extra värme och skydd för sina kroppar, särskilt under de kallaste delarna av året. Detta gäller desto mer för smågrisar och minigrisar.

Som alla andra djur har grisar vissa reaktioner på väderförändringar. Läs vidare för att lära dig mer om hur kylan kan påverka din gris.

Hur grisar hanterar kylan

Människor är alltid byggda för skydd, medan djur är designade för att hålla sig själva varma. Det är därför vi bara har vår hud och lite hår, medan djur har päls, fjädrar och liknande.

När det gäller grisar kan du vara orolig för att de har väldigt lite hår. Betyder detta att inget annat skyddar deras kroppar från de hårda temperaturerna?

Grisar har faktiskt ett tjockt lager fett under huden. Detta fettlager spelar samma roll som päls eller ull och håller grisen varm.

Men oavsett hur tjocka dessa fettlager är behöver grisar fortfarande skydd när det blir riktigt kallt. De måste också hålla sig torra. Det är vad deras sängkläder är till för.

Grisströ tillverkas vanligtvis av ett tjockt lager halm. Allt halm hjälper till att isolera grisarna från marken.

Med smågrisar är det förstås en annan historia. Smågrisar är mycket känsligare än normalstora grisar.

Det är därför du kanske också vill fundera på när du ska skaffa en gris. Om du planerar att föda upp dem är timing också allt.

Vad händer när grisar blir kalla?

Normalt producerar grisar sin egen värme. Faktum är att i kallare väder kunde man ibland se ånga strömma ut från deras kroppar.

Men grisar blir också sjuka när kylan blir för mycket för dem. Grisar kan till och med vara benägna att få köldskador, liksom lunginflammation, hypotermi och andningsproblem.

De låga temperaturerna kan också ha viss effekt på hur väl grisar bearbetar sin mat. Oavsett hur väl ditt foder har fungerat under resten av året kan fodereffektiviteten bli lidande

Se även  Hur man avvänjer smågrisar

Vilka tecken ska du titta efter för att se om dina grisar börjar bli sjuka av det kalla vädret?

Grisar skulle börja huttra som en människa i samma ögonblick som temperaturen blir för kall för komfort. Du kan också kontrollera om det snusar eller hostar. Insjunkna ögon kan också vara ett varningstecken på att dina grisar är på väg att bli sjuka och snabbt behöver lite extra värme.

Synliga tecken, som förändringar i deras färg eller struktur på huden, kan också vara varningstecken.

Leta också efter förändringar i deras beteende. De flesta grisar börjar äta mindre när de blir kallare. Detta gör också att de producerar mindre kroppsvärme och gör dem ännu mer mottagliga för kyla.

Ta hand om grisar i kallt väder

Så här kan du ta hand om dina grisar ordentligt under vintersäsongen:

  • Ge skydd.

Vissa skulle föreslå ett isolerat skydd, men vissa skulle säga att den vanliga grisuppställningen är tillräcklig. Rätt val beror verkligen på vilken typ av grisar du har och hur hårt vädret blir i ditt område.

Du kan hålla din gris inomhus, speciellt om den är ordentligt tränad.

För grisar som är vana vid det fria kan du förse dem med en utomhusinhägnad. Om vädret i ditt område inte blir så kallt kan du hoppa över det isolerade skyddet och bara gå för ett vanligt. Var uppmärksam på varifrån vinden brukar komma och se till att den sidan är väl täckt.

Du kanske också vill öka deras lä lite, eftersom grundvatten också kan bidra till kylan.

Men om du bor på en plats där vintrarna är notoriskt kalla, kanske du vill överväga en mer seriös form av skydd för dina grisar.

Rätt ventilation är också en faktor att tänka på när du hyser dina grisar. Om du har bra luftflöde kommer grisarna att hålla sig bekväma i det här skyddet även när vädret blir varmare och varmare.

  • Välj deras sängkläder väl.

Håll halmen tjocka eftersom detta är det bästa sättet att hålla dem isolerade från kyla. Du kan till och med använda ett antal olika material för att ge maximal värme.

Se även  Ska grisar få sina tänder klippta?

Om du föredrar att hålla din gris inomhus och hatar att sprida halm över hela vardagsrummet kan du alltid satsa på filtar och kuddar. Ja, sådana grisar också!

Var noga med att inte isolera grisarna för mycket eftersom detta också kan medföra vissa risker. Speciellt om man har en grupp grisar som kurar ihop sig, skulle de ha förmågan att producera sin egen kroppsvärme och hålla varandra välisolerade utan mycket hjälp.

  • Håll dem torra och rena.

Precis som för människor innebär det en katastrof att lämna en gris våt och kall. Se alltid till att dina grisar är torra och rena för att hålla dem friska trots kallt väder ute.

Och det är inte bara grisen i sig som behöver hållas torr och ren.

Att hålla sina sängkläder och det allmänna boendet torrt och rent hjälper också till att skydda dem från kylan. Kom ihåg att kylan blir en grogrund för sjukdomar, så du kan föreställa dig vilken katastrofal situation du kan hamna i om du kombinerar dålig grishygien med kyla.

Tänk på att du inte kan tvätta dem lika ofta under den kalla årstiden. Men du kan fortsätta att borsta och konditionera deras hud för att hålla dem rena.

  • Håll dem hydrerade.

Grisar blir mer mottagliga för sjukdomar när de blir uttorkade. Det betyder att du måste vara ännu mer vaksam under den kalla årstiden för att hålla dem hydrerade.

Om du håller dina grisar ute, se till att deras vatten inte fryser.

  • Håll din rutin.

Bara för att det är kallt betyder det inte att du måste avvika från ditt vanliga schema. Fortsätt med din gris vanliga rutin. Fortsätt att träna dem och ge dem en chans att öva.

Genom att hålla fast vid deras rutin håller du dem fysiskt och mentalt vältränade och mindre benägna att bli sjuka. Den regelbundna träningen kan också hålla deras energinivåer uppe och förhindra att de blir för lata.

Du kanske tror att du vill hålla dem borta från det kalla vädret utanför deras skydd för nu. Men att störa deras rutiner kan ibland göra mer skada än nytta.

  • Använd värmare och värmelampor.
Se även  Behöver husdjursgrisar injektioner?

Särskilt om du har smågrisar eller mindre grisar som inte precis är byggda för hårt väder, är det bäst att investera i en hyfsad värmare de kan använda, eller åtminstone några värmelampor.

Värmelampor är faktiskt ett vanligt verktyg som grisuppfödare använder, speciellt när deras grisar grisar. Smågrisar har tunnare hud, så de behöver extra hjälp för att hålla värmen.

Hur vet du när det är dags att få ut värmelamporna? Mer erfarna uppfödare och ägare säger att grisarna vanligtvis går bort från lampan på egen hand, vilket indikerar att de är tillräckligt varma.

En varning om användning av värmelampor. Det har förekommit många fall där värmelampor lämnats på, vilket orsakat att sugrör eller spån i botten av grisen tagit eld. Se till att detta inte händer.

Håll lampan tillräckligt långt borta för att förhindra den typen av skador på sängkläderna. Du kan också hålla ett öga på lampan och släcka den när du lämnar grisområdet.

Ännu bättre, om du känner att du inte kan hålla ett öga hela tiden, välj en värmare.

Relaterade frågor

Får en gris med bukbuk leva ute?

Smågrisar kan leva utomhus, men de måste ha tillgång till en anständig utomhusinhägnad. De måste hållas torra, varma och rena för att hålla sig friska, särskilt under de kalla vintermånaderna. Även om det finns ett tjockt lager av fett under huden, kanske det inte räcker för att hålla dem varma när temperaturen sjunker.

Hur varma ska grisar vara?

Suggor trivs i temperaturer mellan 60 och 65 grader Fahrenheit. När det gäller smågrisar måste de hålla sig varma och föredrar minst 85 grader. Alla andra grisar gillar det runt 80 grader eller så.

Hur mycket värme tål en gris?

Det kan bli farligt för grisar när temperaturen skjuter över 86 grader Fahrenheit. Grisar producerar sin egen kroppsvärme. Ju tyngre grisen är, desto mer värme producerar den och desto mer sannolikt är det att den utsätts för värmestress.