Blir kaniner rädda för fyrverkerier? Hur lugnar du din kanin?

Kaniner är ökända för att dölja sina känslor och inte göra något väsen av sig.

Jag har ofta märkt att mina kaniner lätt skräms av höga ljud som åska eller fyrverkerier. När de hör dessa höga poppande ljud försöker de ofta gömma sig under mitt bord för att springa tillbaka till sin bur.

Höga fyrverkerier är skrämmande och stressande för alla kaniner. Det plötsliga däckljudet kan få dem att få panik.

Låt oss utforska varför kaniner är rädda för fyrverkerier och hur man skyddar dem!

Är kaniner rädda för fyrverkerier?

Även om inte alla kaniner är livrädda för fyrverkerier, vissa är verkligen rädda för det.

Vissa kaniner kan reagera med mild rädsla, men andra kommer att visa tydliga tecken på rädsla och chock.

Men varför är kaniner rädda för fyrverkerier? Kaniner är programmerade att vara pigga och springa vid första tecken på fara. Plötsliga höga ljud skrämmer kaniner och gör dem oroliga.

Eftersom fyrverkerier bryter ut slumpmässigt och kaninerna inte kan hitta sin källa, blir de förvirrade och rädda.

Det kan få dem att stressa och utveckla stressrelaterade problem.

Fyrverkerier är mer benägna att träffa kaniner i utomhusburar eftersom de inte har väggar för att dämpa det höga ljudet. Men även inomhuskaniner behöver hjälp med att hålla sig lugna under fyrverkerier.

Är yngre kaniner mer rädda för fyrverkerier än äldre?

När kaniner växer i storlek, vänjer de sig vid höga ljud genom att utsättas för dem mer.

Plötsliga höga ljud, som åska, hundar som skäller, närliggande konstruktioner, etc., kan göra dem okänsliga.

Även om de inte är helt desensibiliserade kommer de att vara mindre rädda än yngre kaniner.

Kattungar och relativt yngre kaniner som inte utsätts för dessa ljud upplever mer rädsla under fyrverkerier.

Eftersom de har begränsad exponering för höga, plötsliga ljud kommer de att reagera med mer rädsla, förvirring och rädsla. Du måste lugna ner dem. Annars kan de drabbas av stressrelaterade sjukdomar.

Hur man känner igen chock hos kaniner

Även om det inte är vanligt, kan kaniner gå i chock under fyrverkerier.

Det kan göra att deras kropp stängs av. När den lämnas obehandlad kan den orsaka dödsfall.

Här är några symptom på chock hos en kanin:

 • Din kanin svarar inte längre på beröring och förblir slapp i dina armar
 • Tandköttet blir blekt eller blått istället för en frisk rosa nyans.
 • Den kommer att ha en trådpuls.
 • Din kanins öron och andra lemmar kommer att bli kalla.
 • Det kommer att hyperventilera. Ibland är hans mun öppen och han försöker andas genom den, vilket är ovanligt hos kaniner.
 • Din kanins temperatur förblir låg och sjunker under 100 grader Fahrenheit.
 • Den kommer att ha matta, ofokuserade ögon.
Se även  Hur många kaninraser finns det?

Om du ser din kanin uppvisa något av dessa symtom är det bäst att träffa en veterinär omedelbart.

Tecken på rädsla och ångest hos kaniner

Kaniner ylar inte när de är rädda. Deras kroppsspråk visar deras rädsla och ångest.

Här är symtom på ångest och rädsla hos kaniner:

 • Upprörda rörelser/stämpling: Din kanin kommer att börja dunka eller stampa med bakbenen, ett tecken på att adrenalin pumpar genom kroppen.
 • Hålla tyst: När din kanin är livrädd kommer den att sluta röra sig helt och hållet och agera som ett rådjur som träffas av strålkastare. Det kan frysa eller falla platt på golvet.
 • Vakenhet: Om din kanin är orolig eller rädd förblir den väldigt pigg med en stel kroppsställning och framåtvända öron. Den kan flytta benen och sitta på tårna.
 • Överdriven skötsel: Medan kaniner är kända för att hålla sig rena, orsakas överdriven trimning av stress. Om din kanin rengör sig själv kraftigt kan den bli rädd.
 • Dölj: Kaniner gömmer sig ofta när de är rädda. Det är deras sätt att fly från fara. Din kanin kan sticka ut huvudet då och då för att se om faran är över.
 • Aggression: Din kanin kan försöka morra eller slå mot dig när du närmar dig. Kaniner beter sig på detta sätt för att skydda sig mot upplevda faror.
 • Ät inte: Kaniner betar konstant och slutar bara äta när de är stressade eller mår dåligt. Om din kanin slutar äta helt och hållet betyder det att han är rädd för fyrverkerierna.
 • Flyktförsök: Din kanin kan frenetiskt försöka fly från sin hydda om han är rädd för fyrverkeriet. Det kan skada sig själv i processen, så tillsyn är nödvändig.

Hur du lugnar din kanin under fyrverkerier

Här är några steg du kan vidta för att förhindra att din kanin blir orolig eller rädd under fyrverkerier:

Ljudisolera ditt hem

Först måste du ljudisolera ditt hem i samma ögonblick som fyrverkeriet börjar. Stäng alla fönster och dörrar och stäng alla gardiner.

Placera buren i husets tystaste hörn.

Håll kaninen borta från starkt ljus och alla yttre ljud. Du kan lämna bekanta ljud, som TV:n, på för att överrösta höga ljud utifrån.

Håll utomhusburen täckt

Om din kanin av någon anledning står utanför och du inte kan ta in den, täck den med filtar.

På så sätt kan du ljudisolera den lite. Se bara till att lämna lite utrymme för ventilation.

Om du har möjlighet, placera buren i ett skjul eller garage för att säkerställa att din kanin får lite andrum från det höga dunkande ljudet.

Spela någon form av vitt brus eller musik

Se till att behålla bakgrundsljudet när fyrverkeriet ska börja.

Se även  Vad symboliserar kaniner i drömmar?

Du kan spela lite mjuk musik eller använda en liten white noise-maskin för att blockera ljudet från fyrverkerierna.

De fungerar förvånansvärt bra på att dämpa fyrverkeriljud. Om du inte har en maskin kan du använda ljudet från luftkonditioneringen eller en fläkt för att fungera som vitt brus.

Alternativt kan du sätta på lite naturljud eller klassisk musik för att dölja ljudet av fyrverkerier. Använd inte naturljud som innehåller höga fågelrop, eftersom de kan skrämma din kanin.

Ge din kanin gott om utrymme att gömma sig

Se till att din kaninhydda har gott om plats att gömma sig i och känna sig trygg.

Ge dem extra sängkläder så att de kan begrava sig djupt inuti för att dränka ljudet av fyrverkerierna.

Att gömma sig kan hjälpa din kanin att känna sig tröstad och säker. Håll tunnlar och skydd i pennan. Med fler gömställen kommer din kanin att känna sig säker nog att sticka ut huvudet.

Det kommer att öka sitt självförtroende och hålla det från att känna sig alltför orolig eftersom det har förmågan att gömma sig om det känner av fara.

Utan ett gömställe kommer din kanin att känna sig instängd och utsatt.

Se till att golvet i buren inte blir halt. Om golvet är halt och din kanin är rädd, kan han få ryggskador när han springer och faller på grund av bristen på grepp.

Stanna bredvid stugan

Om din kanin inte redan har blivit utsatt för ljudet av fyrverkerier, se till att du stannar bredvid honom. Tvinga inte ut kaninen ur luckan eller klappa den.

Det kommer inte att trösta din kanin; det kommer att förvärra eller betona det ytterligare. Din kanin kommer att vara avslappnad eftersom du är tillgänglig för honom och nära hans bur.

Om du har ett nära band med din kanin kan du ge honom milda husdjur medan han stannar i buren. Du kan också prata mjukt till den så att den kan lugna sig.

Lägg dig bredvid buren och ge din kanin öra och huvud repor. Det härmar beteendet som kaniner uppvisar i par eller grupper. Du kan också täcka hans öron med händerna.

Om din kanin blir extremt stressad kan du försiktigt dra händerna över hans ögon. På så sätt begränsar du de yttre stimuli som når hjärnan.

Distrahera kaninen med leksaker för att uppmuntra naturligt beteende

Du bör ha massor av leksaker och tuggmaterial i buren. Dessa kommer att distrahera din kanin medan fyrverkerierna fortsätter.

Förvara godsakerna i roliga leksaker och lägg dem i buren så att kaninen associerar fyrverkeriljud med att få läckra godsaker.

Se även  Vad är skillnaden mellan en kanin, en kanin och en hare?

Du kan också distrahera din kanin genom att träna med honom. Låt honom öva på sina rutiner eller tricks om du har lärt honom att hindra honom från att fokusera på fyrverkeriet.

Dessutom, förse din kanin med massor av tuggleksaker, föremål han kan söka efter och grävmaterial. Det kommer att tillåta honom att visa sitt naturliga beteende,

Förvara träleksaker eller grenar i buren. Ge din kanin hängande leksaker, uttorkade tallkottar eller till och med äppelgrenar som han kan tugga på för att lindra stressen.

Gör en grävlåda till din kanin genom att lägga några kartonger på golvet och platta till dem. Du kan också använda gamla lakan och bomullsfiltar för din kanin att mysa i för att hålla stressen borta.

Håll din kanin glad och stressfri

Kaniner som blir alltför stressade tenderar att förbli oroliga i några dagar eller en vecka efter händelsen. De kan bete sig mer rastlöst och nervöst.

Ge dem tid att återhämta sig, klappa dem om de vill, ge dem en godbit och låt dem veta att det kommer att bli ok.

Genom att ge din kanin en lugn miljö att återhämta sig och massor av leksaker att ha kul med, kommer han så småningom att glömma den stressiga händelsen.

De sista orden

Utför stegen ovan för att förhindra att din kanin blir överansträngd under fyrverkerier. De hjälper till att lugna din kanin och förhindrar att den upplever stress eller ångestrelaterade sjukdomar.

Till sist, när din kanin återgår till sin rutin och mognar, börja långsamt göra den okänslig för höga ljud.

Hitta en inspelning av fyrverkerier och låt din kanin vänja sig vid ljudet i en säker miljö.

Spela upp ljudet med låg volym medan din kanin tuggar på sina lummiga grönsaker. Öka volymen tills kaninen märker och inte visar några tecken på ångest.

Om det visar tecken på rädsla, sänk volymen. Fortsätt att spela fyrverkerier med denna låga volym under de kommande dagarna.

Börja öka volymen varje dag för att ge din kanin en chans att vänja sig vid den.

Om saker blir rastlösa, sänk volymen, behåll samma volym i några dagar och försök sedan igen. När din kanin är bekväm med inspelningen, börja variera volymen.

Höj den och sänk den sedan för höga och mjuka fyrverkeriljud. Det hjälper till att göra din kanin okänslig för hur riktiga fyrverkerier låter när du går utanför ditt hus.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Kanin springer runt väldigt fort – vad betyder det?
 • Varför springer min kanin ifrån mig? 4 vanliga skäl!
 • Varför är min kanin plötsligt rädd för mig?
 • Är kaniner mörkrädda?