Blir katter avundsjuka på andra katter?

Om du bor i ett hushåll med flera katter, eller funderar på att lägga till en annan katt till din avel, kanske du undrar om katter blir avundsjuka på andra katter.

Snabb överblick

01

Det är normalt för katter att skydda de saker som är viktiga för dem, såsom mat, vatten, godsaker, leksaker, skydd och till och med mänsklig tillgivenhet.

02

Om din katt är avundsjuk på en annan katt i hushållet kan han bli bullrig, klängig, tillbakadragen eller destruktiv.

03

För att minska svartsjukan, se till att varje katt har sina egna skålar, kattlådor och sängar så att de inte behöver tävla.

Katter kan mycket lätt bli stressade och oroliga om de inte kommer överens, vilket kan leda till medicinska problem och dålig hälsa. Så om katter kan uppleva känslor av svartsjuka kan det påverka deras beteende och till och med orsaka vissa hälsoproblem. Låt oss se om katter blir avundsjuka.

Är katter avundsjuka?

Katter kan bli avundsjuka om en katt får något och den andra inte.

Katter är säkert avundsjuka ibland. Det är naturligt kattbeteende att skydda de saker som är viktiga för dem, inklusive de som är avgörande för deras lycka eller välbefinnande. Detta inkluderar mat, vatten, godsaker, leksaker, tak över huvudet och till och med mänsklig tillgivenhet. Eftersom katter uppskattar dessa saker är det inte förvånande att de verkar avundsjuka när en annan katt får vad de inte får.

Detta kan förklara varför en av dina katter verkar placera sig mellan dig och den andra katten när du njuter av en mysig kram, eller varför de är så ivriga att använda sin kattbädd att de praktiskt taget ligger ovanpå sin kattkamrat.

Beroende på typen av katt och vad som får dem att känna avundsjuka, kanske du märker att de försöker utöva sin dominans eller till och med är aggressiva på grund av sina känslor.

Läs också: När ska min katt sluta väsa på en ny kattunge?

Vilka situationer kan göra din katt avundsjuk?

Vilken katt som helst kan vara avundsjuk på något om han känner att han inte får en rättvis affär.

Nu när du vet att din katt kan vara svartsjuk, låt oss titta mer i detalj på de situationer som kan få honom att känna den där svartsjukan.

Brist på uppmärksamhet

Svartsjuka kan uppstå ibland, även om det verkar som att dina katter brukar komma bra överens.

De flesta katter tycker om någon form av social interaktion, oavsett om det är med andra katter eller en favorit familjemedlem. Om din katt känner att hans kompis är i centrum för uppmärksamheten, kan han eller hon göra sitt bästa för att flytta uppmärksamheten till honom eller henne. Detta kan innebära att man fysiskt försöker undvika att klappa den andra katten genom att komma i vägen eller gnugga och spinna.

Se även  Varför stjäl min katt min andra katts mat?

Din katt kan dock visa sin svartsjuka på andra sätt och försöka få din uppmärksamhet genom att tjata, klättra på möblerna eller slå ut dina prydnadssaker från hyllan. Vilken metod de än använder kommer du definitivt att uppmärksamma det i slutändan!

Läs också: Varför slår katter saker från bord? 7 skäl varför!

1. Brist på godsaker

När du delar ut godsaker, gör ditt bästa för att hålla saker rättvisa.

När du sträcker dig efter din katts favoritmärke av godsaker kommer du förmodligen att märka att alla katter kommer springande. När allt kommer omkring verkar det ibland som om de kan höra prasslet från ett paket godsaker på mils avstånd!

Men om du har mer än en ivrig mottagare bör du se till att allt är rättvist. Chansen är stor, även om du håller reda på hur många godsaker varje katt har fått, kommer de fortfarande att försöka övertyga dig om att den andra katten har fått mer än dem!

2. Att ha mindre än lejonparten av maten

Det är bäst att mata flera katter separat för att säkerställa att en katt inte äter mer än sin andel av maten.

Samma princip gäller för mat. Katter kan bli avundsjuka på andra katters måltider, vilket inte är ett problem om de båda äter samma kattmat och har samma näringsbehov.

Men om en person tar längre tid att äta än den andra kan den som har slutat bli avundsjuk på den som fortfarande äter. Kattlogik förstås, men även om de hade samma mängd så kan du ha en smygtjuv på händerna.

Läs också: Hur många kattlådor ska du ha per katt?

3. Att förvisas från sin vanliga viloplats

Vissa katter gillar att dela en favoritsovplats med sin kompis, men andra föredrar att vara den enda.

Katter älskar att hitta säkra, mysiga platser där de kan krypa ihop för en tupplur. De kan till och med bli ganska possessiva om sin valda sovplats. Om de går till sin vanliga plats på sängen, filten eller soffan och finner att den redan är upptagen, kommer de utan tvekan att bli avundsjuka. Den skulle fråga dig om du gick till din säng och såg att någon annan sov i den. De kan visa sin svartsjuka genom att gå fram till sin kattvän och väsna eller morra.

Se även  Varför rör katter på huvudet? En veterinär förklarar

4. En ny lurvig familjemedlem

Katter sniffar varandra introduktion

Lite svartsjuka är oundvikligt när du lägger till en ny katt i hushållet.

Kanske är det ultimata svartsjuka-framkallande beteendet när ett nytt tillskott ansluter sig till familjen. En ny kattunge eller räddningskatt betyder att hela hushållet känner spänningen. Men glöm inte att dina befintliga kattfamiljemedlemmar kommer att känna sig lite avundsjuka och utanför.

Detta är dock inte bara ren svartsjuka. Katter är vanedjur och vänjer sig vid sina rutiner. När något förändras i deras miljö, särskilt om det innebär mer konkurrens om mat, leksaker och mänsklig uppmärksamhet, kan de bli stressade och oroliga.

Naturligtvis är det inte bara ett nytt husdjur; nya mänskliga familjemedlemmar kan också orsaka svartsjuka. Om du nyligen har fått ett nytt barn, förvänta dig att din katt tar lite tid att anpassa sig.

Läs också: 10 frågor att ställa innan du adopterar en ny katt

5. Att bli utanför medan du spelar

Katter leker eller slåss

Katter kan uttrycka svartsjuka genom att väsa, morra eller till och med slåss fysiskt.

Många katter lever en-mot-en med sina husdjursföräldrar. En-mot-en-tid behöver dock inte vara en kram; lektid kan fortfarande vara ett värdefullt ögonblick för din katt. Så om en av dina katter får mer uppmärksamhet genom lek, kanske du märker att de andra blir lite avundsjuka.

Hur kan du hjälpa din svartsjuka katt?

Bråkar eller leker mina katter?

Om du har att göra med svartsjuka mellan dina kattfamiljemedlemmar är det möjligt att jämna ut saker och ting.

Även om det inte är roligt att tro att din katt är svartsjuk, är det som är ännu mer störande att svartsjukt beteende kan vara början på stress eller ångest, vilket kan leda till allvarligare hälsoproblem. Så här får du din svartsjuka katt att känna sig mer nöjd:

Ge dem mer en-mot-en

Om katter känner att de får tillräckligt med uppmärksamhet från dig kommer de att vara mindre involverade och känna sig avundsjuka.

Om du har en svartsjuk katt, försök att spendera mer en-mot-en-tid med honom. Det kan vara att spela, öva trick eller bara chilla i soffan tillsammans. Din katt kommer att uppskatta tiden med dig och det borde hjälpa honom att känna sig mer avslappnad.

Försök att vara ärlig

Försök att hålla saker rättvisa när du delar ut godsaker, ger uppmärksamhet eller deltar i lek.

Att ha flera katter kan vara som att ha barn! Det ställs mycket krav på din tid och du måste hitta rätt väg som gör alla nöjda. Det viktigaste är att du försöker vara ärlig. Tillbringa lika mycket tid med varje katt så att alla får lite av din uppmärksamhet.

Se även  150 stora irländska kattnamn för din söta katt

Ge massor av berikning

Katter är mindre benägna att hamna i slagsmål om de alla har mycket att göra.

Ju mer distraktioner och mental stimulans din katt har, desto mindre uppmärksamhet kommer han att ägna sina kattkompisar. Se till att du har gott om leksaker, kattträd, aktivitetscenter eller pusselmatare tillgängliga för att hålla dem sysselsatta.

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Undvik konkurrens

Se till att varje katt har sina egna skålar, kattlådor, skrapstolpar och sängar så att de inte behöver tävla.

När du har flera katter kan konkurrens om mat, revir och till och med kattlådan snabbt bli en källa till stress. Det är därför det är viktigt att se till att du tillhandahåller gott om matskålar, vattenkällor och kattlådor så att de inte behöver delas.

Introducera nya katter gradvis

kämpande katt

Att använda feromonsprayer och hålla katter åtskilda ett tag kan hjälpa till med introduktioner mellan nya katter.

När du introducerar en ny katt eller kattunge till din kattfamilj, se till att du gör det gradvis. Ta dig tid, håll dem åtskilda först, men byt föremål som bär den andres doft. Med tiden kan du låta dem se varandra på avstånd och sedan ha guidad kontakt.

Vilka är tecknen på att din svartsjuka katt kan vara stressad?

Tecken på svartsjuka hos katter inkluderar plötsligt uppträdande av kattlådaproblem och överdriven skötsel.

Om din svartsjuka katt är stressad eller orolig, kanske du märker att han ansar för mycket, lämnar kala fläckar eller till och med sår och sår i pälsen. De kan också utveckla blåsinfektioner, vilket kräver att de går fram och tillbaka till kattlådan och anstränger sig ofta.

Om du tittar noga kan du se lite blod i urinen, eller så kan de kissa i badet eller framför TV:n. Men stress är inte alltid så tydligt synlig; även en subtil förändring i din katts beteende kan vara ett tecken på att han eller hon känner sig orolig. Om du är orolig kan ett besök hos veterinären vara på sin plats.

Slutsats

Kattbeteende och kattkänslor är ganska komplexa. Det är osannolikt att vi någonsin kommer att helt förstå hur katter tänker och känner. Det är dock viktigt att känna igen när din katt är obekväm med närvaron av en annan katt, eftersom detta lätt kan leda till mobbning, stress och relaterade hälsoproblem.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

Vanliga frågor

Hur vet jag om min katt är avundsjuk på min andra katt?

Om din katt är avundsjuk på en annan katt i hushållet kanske du märker att han blir väldigt bullrig och tillgiven, så du är medveten om hans närvaro. De kan bli destruktiva och repa möbler eller mattor eller till och med visa tecken på aggression.

Men det är också tvärtom, och svartsjuka katter kan dra sig undan och sura lite. Håll utkik efter tecken på att din katt blir stressad av den andra katten, som att kissa eller göra avföring utanför kattlådan, överträning eller gömmer sig.

Varför är min katt avundsjuk på min andra katt?

Katter är till sin natur väldigt självständiga och inte särskilt beroende av andra katter. Det betyder att de inte särskilt gillar att dela med sig av sitt territorium, sina resurser och sina människor.

Blir katter avundsjuka om du skaffar en annan katt?

Katter blir ofta stressade när en ny katt introduceras i hushållet. Detta beror främst på att de måste dela sitt utrymme. För att göra saker enklare, introducera dem gradvis och se till att de inte behöver dela matskålar, vattenskålar eller kattlådor.

Blir bundna katter avundsjuka på varandra?

Eftersom bundna katter är vana vid varandras sällskap upplever de mindre svartsjuka. Men de kommer sannolikt också att vara snabba med att låta den andra katten veta om han tar över sängen eller stjäl mer än sin beskärda del av godsaker. En snabb smäll på huvudet med en tass brukar räcka för att få beskedet!