Blir katter ensamma utan andra katter?

Tamkatter, liksom många kattarter, är en blandning av sociala och ensamma. De är territoriella och jagar ensamma snarare än i flock, men deltar också i sociala ritualer som gemensam matning av unga kattungar, social lek och allogrooming.

Det kan vara svårt att säga om en ensam katt är lycklig ensam, eller om den längtar efter kattsällskap. Detta är ofta en mycket individuell preferens, med unga, aktiva kattungar som ofta har större sociala behov än äldre vuxna. Att introducera en ny katt i ett hushåll bör göras noggrant för att vårda en positiv relation mellan katter.

Vilda katters sociala struktur

Kattdjur är i allmänhet ensamma jägare och ätare, och tenderar också att vara väldigt territoriella. Dessa fakta lämpar sig inte för att utveckla stora sociala färdigheter, och många kattdjur, såsom tigrar, tenderar att vara ensamma.

Våra huskatter har dock potential att vara sociala djur, precis som lejon lever i flockar. Till skillnad från hundar, som kan leva i stora grupper i naturen, bildar vildkatter ofta små kolonier – grupper av katter som lever nära en känd födokälla.

Dessa grupper består ofta av honkatter och kattungar, medföräldraskap och resursdelning. Dessa kolonier verkar fungera bäst tillsammans när katterna känner varandra väl och det finns tillräckligt med mat. Nära band kan utvecklas mellan katter, men oftast mellan kattungar och deras mamma, och mellan kattungar från samma kull.

Hankatter är vanligtvis inte en del av dessa grupper och är mer benägna att vara ensamstående. Deras territorium kan överlappa med det för en koloni, men manliga territorier är betydligt större beroende på tillgången på mat och honor.

Läs också: 15 fakta du bör veta om vilda katter

Hur hänger detta ihop med huskatter?

tre kattkompisar

Våra kattkompisar har på många sätt förblivit lika sina vilda förfäder. Men huskatter har också anpassat sig för att leva i lycksalig hemlighet med sina mänskliga följeslagare. Kattbeteende kan vara ganska flexibelt, med genetik, tidig miljö och sociala influenser som alla spelar sin roll i varje enskild katts temperament och personlighet.

Katter kan verkligen njuta av sällskap: med kamrater, med ett annat husdjur eller med en mänsklig familjemedlem. Många katter verkar vara sociala och söker aktivt efter en kattvän eller mänsklig följeslagare. Andra katter verkar dock gilla att vara ensamma.

Kattungar är mer benägna att ha sociala behov. De behöver lekkamrater som hjälper dem att lära sig om social interaktion och jaktfärdigheter och för att ge både fysisk och mental stimulans i denna mycket aktiva ålder. Kattungar bildar speciella band med sina kullkamrater, men kan också binda sig till kattungar från separata kullar.

Se även  Varför leker katter med sin mat?

När kattungarna mognar behåller vissa denna ungdomliga kärlek till lek och social interaktion, medan andra verkar lyckliga att bo i enkattens hushåll.

Läs också: Hur introducerar man en ny kattunge för en äldre katt?

Ska jag skaffa en andra katt?

Orange kattunge jamar

Det här är svårt, eftersom det är väldigt svårt att förutse vilka katter som kommer att komma överens och om de verkligen är lyckligare när de är ensamma. Vissa katter verkar visa uppenbara tecken på ensamhet, som att gömma sig, jama klagande eller visa tillgivenhet till sina ägare. Det kan också finnas tecken på tristess hos enstaka katter, såsom destruktivt beteende och överdriven vokalisering.

Katter som skulle ha mest nytta av en kattsällskap är katter som är naturligt lekfulla eller sociala, som har haft erfarenhet av att vara med andra katter eller kattungar när de var unga och som inte visar några tecken på stress eller ångest.

Kattungar binder ofta bättre till en ny katt än en vuxen katt, så tidiga introduktioner är bäst om möjligt. Katter som lämnas ensamma under långa perioder kan också dra nytta av sällskap, särskilt om de visar separationsångest eller destruktiva beteenden, även om detta inte är ett botemedel mot dessa komplexa beteendeproblem.

Vuxna katter som har varit ensamma under stora delar av sitt liv, eller som separerades från sina mödrar och kullkatter tidigt, kan finna en ny katt som ett svårare tillskott till hushållet. Katter som visar tecken på stress som att gömma sig, problem med kattlådan, överskönsvård eller aptitlöshet kan också uppleva störningar i deras schema och miljö av en andra katt som en extra stress snarare än ett nöje.

Läs också: 5 skäl till varför du bör skaffa en andra katt (och 3 skäl till varför du inte borde)

Gör introduktioner

Kommunikation av två katter

Om du bestämmer dig för att lägga till en extra kattfamiljemedlem, ta dig tid att göra rätt val. De bästa kombinationerna är oftast katter i samma ålder – och därför en liknande energinivå. Kattungar vill bara leka, medan en äldre katt tillbringar en stor del av dagen med att ta en tupplur eller två (eller tre!) – försök hitta en ny katt som passar ditt befintliga husdjurs rutin och behov.

Se även  Varför rör katter på huvudet? En veterinär förklarar

När du introducerar en ny katt i ditt hushåll finns det några enkla steg att följa för att göra processen så smidig och stressfri som möjligt för alla inblandade.

1. Förberedelse och ankomst

Katter är territoriella, och ett bra sätt att bryta ett nytt förhållande är att sätta en ny katt direkt i kattens befintliga revir. Skapa först ett separat område för den nya katten, någonstans där din andra katt inte besöker.

Se till att den nya katten har alla resurser den behöver – katter gillar inte att dela med sig. Ge mat, vatten, en kattlåda, gömställen, en säng, en skrapstolpe och kattleksaker. Du kan använda en syntetisk feromonspray som Feliway för att få din nya katt att känna sig lugn och säker när han kommer.

Låt den nya katten vänja sig vid sitt nya hem – det kan ta en vecka eller två. Föremålen i deras område kommer gradvis att anta sin doft och markera rummet som sitt territorium.

Läs också: Vad är kattferomoner och fungerar de verkligen?

2. Doftbyte

Byt doft

Det första introduktionssteget bör vara enbart med doft. Börja med att ta lite sängkläder från en katt och ge den till den andra, och vice versa. Detta bör upprepas tills katterna gradvis visar mindre intresse för det obekanta föremålet – de vänjer sig vid doften av den andra katten.

Låt dem sedan turas om att utforska varandras område medan den andra katten tas någon annanstans. Detta gör att varje katt kan förstå gränserna för varandras territorium och bli mer nedsänkt i sina individuella dofter.

Läs också: Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

3. Visuell kontakt

vuxen katt som luktar nyfödd kattunge

Nästa steg är att låta katterna se varandra. Helst sker detta på neutralt territorium, där båda katterna har möjlighet att fly om de så önskar. Håll sessionerna korta och använd godsaker och beröm som belöning för att hålla dem positiva. Denna fas bör upprepas tills båda katterna verkar lugna när de ser varandra.

4. Fri kontakt

hur katter kommunicerar

Äntligen det stora ögonblicket! Dina katter bör nu vara redo att träffas. Håll dessa interaktioner ganska korta i början och övervakade hela tiden. Om allt går som det ska följer givetvis fri och obegränsad kontakt under en längre tid, eftersom katterna redan är ganska vana vid varandra.

Se även  Tycker katter om sex eller parning?

Om du vid något tillfälle känner att introduktionerna inte går bra, gå tillbaka till föregående steg och spendera mer tid på scenen. Att få professionell hjälp från en licensierad djurbeteendeist är en bra idé om du har problem med att introducera en ny katt framgångsrikt.

En vanlig orsak till aggression mellan katter är konkurrens om resurser. Håll mat- och vattenskålar åtskilda och lättillgängliga för båda katterna. Ge massor av kattlådor, sängar, leksaker och till och med saker som ett kattträd kanske inte delas ordentligt.

Om dina katter lämnas tillsammans under långa perioder, ge massor av berikning som pusselmatare eller aktivitetsleksaker så att de inte blir uttråkade eller frustrerade.

Läs också: Hur kommunicerar katter med varandra? En veterinär förklarar

Katter och ensamhet: i sammanfattning

Kattbeteende är en underhållande blandning av ensam och social, vilket gör deras relationer mellan katter svåra att förutsäga. Mamma- och kattungefamiljer tenderar att vara mycket sällskapliga, men vuxna katter (särskilt hankatter) tenderar att vara mer ensamma.

Katter kan förvisso vara lyckliga som singelkatt, men de är en social art och många kommer att uppskatta att ha en sällskap. Att introducera en ny katt kan vara skrämmande, men att ta processen långsamt och stegvis är den bästa vägen till framgång.

Läs också: 12 tecken på en extremt glad katt

Vanliga frågor

Är det okej att bara ha en katt?

Katter kan vara lyckliga som ensamma husdjur, men kräver social interaktion från sina ägare för att möta sina sociala behov. De behöver också massor av berikning när de lämnas ensamma ett tag, som leksaker, pusselmatare och klätterträd.

Blir katter uttråkade utan en annan katt?

Katter behöver någon form av social interaktion, antingen genom ett annat husdjur eller genom sina ägare. De måste också hållas aktiva både fysiskt och mentalt för att undvika tristess, så när de är ensamma behöver de lite aktiv lektid, berikning som en skrapstolpe eller pusselmatare och lite mänskligt sällskap.

Blir en enda katt ensam?

Katter är sociala varelser och behöver någon form av interaktion. De kan lyckligtvis existera som ett enda husdjur, men kommer att behöva massor av mänskligt sällskap, lek och berikning i sin hemmiljö.