Blir katter irriterade? 10 subtila tecken att hålla utkik efter

En irriterad katt med ett missnöjt uttryck, som visar en typisk kattreaktion på en svår situation.

Vi vill alla ha en perfekt relation med våra tassliknande vänner. Att leva harmoniskt med din kattfamiljemedlem innebär trots allt oändliga kramar och myser, spinnande på kranen och lektid när du vill… eller gör det?

Så mycket som du vill att din pälskompis ska njuta av ditt sällskap och njuta av din kontakt under varje vaken timme, är chansen stor att det inte blir fallet. Ibland verkar det som om din motsatta katt går från att glatt acceptera krångel till att tillrättavisa den med en repa eller ett bett på bara en bråkdel av en sekund.

Men om du förstår din katts kroppsspråk kan du kanske märka en förändring i hans humör innan det är för sent!

Hur vet du om din katt är irriterad eller irriterad?

Om din katt är irriterad eller irriterad och behöver lite utrymme kommer han förmodligen att ge dig några ledtrådar. Så, vilka kattbeteenden ska du leta efter som ett tecken på att backa?

1. De viftar med svansen

katt som viftar med svansen och möjligen uttrycker olika känslor eller reaktioner.

Medan svansviftande hos hundar vanligtvis är ett tecken på att hunden är glad, är svansviftande hos katter ofta ett tecken på att katten är olycklig.

Du kanske märker att din katts svans rör sig kraftigare när den är irriterad. De kan till och med slå den i marken upprepade gånger. Till skillnad från hundar är en viftande svans hos katter inte alltid ett lyckligt tecken. Det betyder vanligtvis att de känner sig väldigt lekfulla eller irriterade. Hur som helst, om du inte vill få några krigssår är det bäst att hålla sig borta!

2. Deras öron är tillbaka

Ju längre bak en katts öron är, desto mer irriterad (eller ännu argare) är katten.

Har du någonsin märkt att när din katt är glad och nyfiken lutar hans öron ofta framåt? Tja, motsatsen är också sant. När du känner dig hotad, arg eller irriterad kan din katts öron stå bakåt, ibland nästan platt mot huvudet. Genom att lägga märke till dessa typer av kroppssignaler kan du undvika ett aggressivt möte!

Läs också: 10 orsaker till aggression hos katter och hur du kan hjälpa

Se även  Kan du disciplinera en katt?

3. De är hopkurade

Om din katt uppvisar en krökt och spänd kroppsställning, kanske han vill lämnas ensam.

En avslappnad katt ligger ofta utsträckt, med en lång kropp och utsträckta lemmar. Om din katt är hukad, med kort hals och vikta ben, betyder det förmodligen att han känner sig rädd, irriterad, illamående eller asocial. Naturligtvis sitter glada katter i en ”bröd” position med sina lemmar under. Men om så är fallet bör deras halsar vara långsträckta och de ska inte se spända ut.

4. Deras pupiller är vidgade

En avslappnad katts pupiller ser ut som smala, svarta slitsar istället för breda, svarta cirklar.

Om din katts ögon är fat eller ser ut som stora svarta hål kan det betyda att han känner sig upprymd, hotad eller arg. Därför är det bäst att ge dem lite utrymme eftersom detta kan vara ett tecken på att de är på väg att slå ut. Det är dock sant att katter som leker eller slåss också kan ha vidgade pupiller, speciellt om de har varit runt kattmynta!

5. De går bort och gömmer sig

De flesta katter försöker hålla sig borta från människor eller saker som får dem att känna sig obekväma.

Om en katt känner sig obekväm med en situation kommer den att göra sitt bästa för att fly från den. Det betyder att om din katt eller kattunge är irriterad, irriterad eller vill lämnas ensam, kommer han eller hon att meddela dig.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

Om din katt rör sig eller springer ifrån dig, eller har svårt att bryta sig loss när du försöker gosa honom, låter han dig veta att han inte är glad. Om de flyr eller gömmer sig är det bäst att inte följa efter dem. Om du ger dem utrymme kommer de sannolikt att närma sig dig igen när de mår bättre.

6. De är inte intresserade av godsaker och leksaker

Om din katt vänder nosen mot leksaker eller godsaker, lämna honom ifred ett tag och se om han är intresserad senare.

Om du är arg som människa vill du förmodligen inte spela spel med dina vänner förrän du lugnat ner dig. Likaså kan vara irriterad, irriterad eller stressad hindra dig från att äta. Å andra sidan är vissa människor känsloätare, så de är mer benägna att äta när de är arga eller oroliga.

Se även  Kan katter känna döden?

Men om din katt känner sig irriterad är det osannolikt att han vill leka med dig eller vill ha en godbit. Så om din katt normalt hoppar på chansen för en godis och inte är frestad, kan det betyda att han känner sig upprörd.

7. De väser

Väsande är en av de tydligaste signalerna en katt kan ge för att ”hålla sig borta!”

De flesta katter väser inte direkt när de är arga. De försöker mer subtil kommunikation först. Men om du ignorerar deras varningar och vägrar att ge honom utrymme, kan din katt känna att han inte har något annat val än att tukta dig med ett väsande eller ett morrande. Detta leder till nästa punkt…

8. De morrar

Om väsande inte räcker för att hålla någon på avstånd, kan katter förbättra kommunikationen genom att morra.

En annan sista utväg för många katter är morrande och andra ljud som jamning. Om du inte har känt igen tecknen på att de är irriterade och du fortsätter att försöka ge dem uppmärksamhet när de verkligen vill lämnas ifred, kanske du hör dem morra. Om du hör dem morra, gör inga misstag: de vill att du ska backa!

Läs också: 8 sätt att ge en rädd katt självförtroende

9. De sveper mot dig

Katter kan använda sina klor för att få fram poängen om du inte märker deras signaler om att de vill lämnas ifred.

Vissa människor tror att katter kliar och biter människor utan anledning, helt i det blå. Om du förstår och lyssnar på deras kroppsspråk är det sällsynt att en katt slår ut och orsakar skada. Å andra sidan, om de känner sig instängda på grund av att deras kommunikationsansträngningar faller för döva öron, kan du vara på den mottagande sidan av ett tassdrag.

Se även  Declawing katter: vad du behöver veta

10. De biter

Att bita är vanligtvis den sista utvägen för katter som behöver en paus.

På vissa sätt är detta det ultimata sättet för en katt att visa att den är irriterad eller irriterad. Men om du tittar noga på dem efter humörsignaler, borde de inte känna behov av att bita ihop. Om de har ont, stressade eller är rädda, och du inte verkar få meddelandet, kan de känna att de inte har något annat val än att ge dig ett mellanmål.

Läs också: Stress hos katter: orsaker, symtom och behandling

Slutsats

En uppmärksamhetssökande katt som uppvisar typiskt kattbeteende när den önskar interaktion eller tillgivenhet.

Många icke-kattägare tror att katter kan vara elaka och oförutsägbara och hantera repor och bett utan förvarning. Men att surra ut är vanligtvis en sista utväg, även om din katt är upprörd eller irriterad.

Som tur är kan du undvika otäcka överraskningar om du lär dig läsa deras kroppsspråk och fånga deras signaler! Å andra sidan, om din katts beteende har förändrats och du tror att han eller hon inte mår bra, bör du ta honom till veterinären för en kontroll om det finns en medicinsk orsak.

Läs också: Topp 7 tecken på att din katt älskar dig

Vanliga frågor

Hur ser en irriterad katt ut?

Irriterade katter har ofta en böjd, krökt hållning, vidgade pupiller och svansande svansar. De kan också hålla tillbaka öronen och kan morra eller väsa. Givetvis kommer signalerna att börja subtila och milda, men de kommer att öka om meddelandet inte når fram!

Vad gör en katt när den är irriterad?

När en katt är irriterad tror många att den kommer att bita eller klia sig. I verkligheten är fysiskt våld vanligtvis en sista utväg. Innan de slår ut med klor eller tänder kommer katter att försöka ta sig ur situationen genom att springa iväg eller gömma sig. De kan också röra svansen för mycket och morra eller väsna för att varna dig.

Hur säger jag förlåt till min katt?

Det är bäst att inte följa din katt när den är arg eller ledsen. Genom att vända sig bort från dig visar de att de vill ha lite tid för sig själva, och även om det kan kännas sårande, är det bästa du kan göra för att hjälpa att lämna dem ifred.

Om du försöker kompensera för det med kramar eller godsaker, kan han eller hon känna sig i ett hörn och kan låta dig veta genom att bli aggressiv. När din katt känner sig lugnare kan du lita på att han kommer till dig. Genom att vänta lugnt och stilla får du dem att känna sig mer bekväma så att de är mer benägna att dyka upp förr snarare än senare.

Hur vet man om en katt är stressad?

Stressade katter ser ibland ut som de arga katterna som beskrivs ovan. Men ibland kanske stressade katter inte alls verkar stressade utåt. I dessa fall kan den enda indikationen på stress vara konstiga beteendeförändringar som olämplig urinering, avföring utanför kattlådan, blåsinfektioner eller överdriven skötsel.