Blir kycklingar fästa vid människor? Är kycklingar tillgivna?

Detta är kanske den mest utmanande frågan att svara på om kycklingar. Det är naturligt för djurägare att vilja veta att deras husdjur kan känna en anknytning till dem och verkligen visa tillgivenhet och till och med kärlek, i utbyte mot den kärlek som ägaren visar sina husdjur.

Det är inte vanligt att kycklingar fäster sig vid människor, men de har visat sig följa sina ägare då och då. Detta kan ha att göra med att de relaterar utfodringstiden till tiden som deras ägare är i närheten. Men många kycklingägare är 100% säkra på att kycklingar känner tillgivenhet för dem.

Så låt oss ta en titt på bevisen vi har om kycklingars förmåga att knyta an till sina ägare och sin egen sort och se vad vi kan dra slutsatsen. Vi kommer också att se varför kycklingar också kan vara lite partiska mot vissa människor.

Kycklingar kan känna igen sina ägares ansikten

En sak är säker att kycklingar kan lära sig känna igen vissa mänskliga ansikten (upp till 100 faktiskt, vilket förmodligen gör dem lika bra på att särskilja människor som människor).

Det betyder att när ditt ansikte dyker upp varje dag för att mata dem, kommer det snabbt att komma ihåg och från och med då – dina kycklingar vet vem du äräven om de förmodligen inte inser att de är dina, men de uppskattar verkligen att få omvårdnad av dig och det är det viktigaste – åtminstone för dem.

Kycklingar förstår föremålens hållbarhet bättre än mänskliga bebisar

Vissa säger att detta indikerar att en kyckling på något sätt är smartare än en mänsklig bebismen vi är inte så säkra på att det är sant, men vad som är sant är detta – kycklingar kan bemästra objektets beständighet vid cirka 2 dagars ålder. Hos människor uppstår denna förmåga vid cirka 2 års ålder!

Vad är objektpermanens? Det är en förståelse att även när något inte kan uppfattas (det är rörd, luktad, smakad, etc.) att det fortfarande finns. För spädbarn, när något tas bort från deras inflytandesfär, verkar det som om något upphör att existera i alla avseenden.

Märkligt nog kämpar många djur som brukar anses vara ”smartare” än höns också med detta koncept och även vuxna katter kan ha svårt att hantera.

Kycklingar pratar med sina ungar innan de kläcks

En hönsmamma försöker knyta an till sina ungar innan de kläcks, vilket innebär att de spenderar ganska mycket tid på att prata med sina ägg. Till skillnad från mänskliga bebisar som tenderar att slingra sig lite när deras mamma pratar med dem i magen, kan hönsungar faktiskt svara från ägget!

Se även  Så här berättar du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden

De börjar gnissla och gnälla de sista dagarna innan de kläcks.

Övning fungerar också. Efter att en brud föds är den helt inställd på sin mammas röst. Om de hör det kommer de att följa sin mamma absolut överallt.

Detta kanske inte är en direkt uppvisning av tillgivenhet eftersom vi inte kan fråga kycklingar hur de känner om sina ungar eller sina bebisar hur de känner för sin mamma, men det återspeglar liknande uppvisningar av tillgivenhet hos människor och deras ungar och även hos andra arter.

Kycklingar älskar att leka

Om en kyckling kan känna tillgivenhet, skulle vi förvänta oss att den visar andra sociala färdigheter också och en sak är säker – kycklingar gillar att leka med varandra och faktiskt med sina ägare.

De gillar särskilt glänsande saker och saker de kan äta. Om du vill se kycklingar leka mycket är mat den främsta drivkraften för kycklinglek.

Även om de kan vara smartare än vi kan förvänta oss fåglar, kommer det inte att dyka upp en kyckling i ”Vem vill bli miljonär” någon gång snart.

Det betyder att om du vill att dina kycklingar ska leka med dig på ett visst sätt, du kommer att behöva lägga lite tid på att tålmodigt gå igenom vad som förväntas och du bör inte känna dig besviken om de inte kommer ut alls.

Men de kommer att leka och det är viktigt eftersom det tyder på att kycklingar är sociala varelser och att tillgivenhet är mer användbar för ett socialt djur än för ett ensamt djur.

Science Norway rapporterar om flera experiment som har visat att kycklingar, om de lämnas åt sig själva, kommer att hitta på sitt eget nöje med varandra.

Kycklingar kan visa empati för varandra

I studien”Tänkande kycklingar: en genomgång av kognition, känslor och beteende hos tamkycklingen” av Lori Marino bevisade de att kycklingar visar genuin empati för varandra och mer specifikt för sina kycklingar.

De visade att en hönsmamma blir upprörd när hon inte hittar sina ungar och att hennes ungar blir upprörda när de hör sin mors sorg. Deras puls går snabbare och de ropar högre när detta händer.

Se även  Hur lär mammakatter sina kattungar? – 7 viktiga färdigheter

Visar kycklingar tillgivenhet för människor?

Nu kommer frågan om 6 miljoner dollar och även om vi har visat att kycklingar kan känna igen människor och att de uppvisar liknande beteenden på vissa sätt, kan detta tyda på att kycklingar kan känna tillgivenhet – vi har inte bevisat att de kan vara tillgivna mot människor.

Tillgivenhet, enligt definitionen i ordboken, är ”en mild känsla av tillgivenhet eller sympati.” Tyvärr kan vi inte fråga en kyckling (eller, egentligen, någon annan typ av fågel) om de känner tillgivenhet för oss, och utan den bekräftelsen är vi i en gråzon.

Argumentet emot

De som säger att fåglar och höns inte kan känna eller visa tillgivenhet för sina människor varnar för att vi faller in i antropomorfism. Det är ett riktigt stort ord som betyder ”med tanke på andra saker mänskliga egenskaper när den egendomen faktiskt inte existerar.”

Casey i sitt arbetsrum, ’Antropomorfism och antropocentrism som influenser på sällskapsdjurs livskvalitetoch Daston et al. i ”Att tänka med djur: nya perspektiv på antropomorfismBåda hävdar att vi uppfattar tillgivenhet hos husdjur när vi behandlar husdjur med tillgivenhet.

De tror att det inte finns någon sådan tillgivenhet eftersom de hindrar djur från att känna komplexa känslor som människor gör och medan de noterar att band kan existera mellan människor och djur (inklusive kycklingar), är dessa band nästan säkert baserade på ömsesidiga fördelar och inte genuin tillgivenhet.

Argumentet för

Argumentet för är framfört av kycklingägare som kategoriskt säger att deras fåglar har tillgivenhet för dem.

Claudia Calvi på Quora säger”Min man älskade sina små Langshans mer än de andra raserna eftersom de kom fram för att prata med honom och hålla honom sällskap i trädgården. Jag gillar en liten viltfågel som springer till mig och håller sig nära. Men jag gillar de enorma australiensiska fågelvilten vi hade, två dinosaurier som hoppade tungt in i mataren och tittade på mig med livliga, söka ögon. Jag vet att det var en kärlek till mat, men det fanns så mycket intresse och glädje att träffa mig.

Carla Carlisle skriver in Telegrafen säger: ”Jag har sedan en tid tillbaka haft en kycklingras som heter Dark Brahmas, som förtrollar med sina fjäderben och goda karaktär. De är knähöns som njuter av sällskap, solsken och samtal. De är milda, ödmjuka och tillgivna.”

Se även  Varför är min hund besatt av fjädrar?

Du kan hitta många andra sådana historier på internet från kycklingägare som är övertygade om att deras fåglar är tillgivna mot dem.

Spelar det någon roll vem som har rätt?

Vi undrar om det spelar någon roll om kycklingar känner tillgivenhet eller inte. Det som är viktigt, åtminstone ur vårt perspektiv, är att ägare känner att de får genuin tillgivenhet från sina fåglar.

Om detta är verkligt eller inte är inte särskilt viktigt, eftersom det har samma inverkan på ägarens lycka och välbefinnande och så denna ”tillgivenhet” är av samma värde som den ”tillgivenhet” man får från en hund eller en katt eller något annat husdjur.

Kanske skämtar kycklingägare sig själva, men i allmänhet är detta inget brott och om det förbättrar deras livskvalitet, vem kan klandra dem för att de njuter av solen medan den skiner?

Kan en kyckling känna kärlek?

Vi vet inte om kycklingar kan känna kärlek till människor, lika lite som vi vet om deras tillgivenhet för människor är verklig eller inte. Det vi vet är det kycklingar uppvisar det beteende vi förknippar med moderskärlek och den kärlek som barn har för sin mamma i gengäld.

Kan en kyckling vara partisk?

Vi lämnar vår utforskning av kycklingpsykologi med ett ganska märkligt faktum. Kycklingar är partiska. De gillar att umgås med attraktiva människor mer än fula människor. Tja, för att vara 100% tydlig med detta – kycklingar föredrar människor med symmetriska ansikten.

Det har visat sig att symmetri i ansikten är den mest attraktiva egenskapen för andra människorså det verkar som att kycklingar är lite partiska, men vi är ganska säkra på att de inte menar något med det.

Slutsats

Kan kycklingar fästa vid människor? Som vi sa i början, vi vet inte. Det finns säkert tecken på att kycklingar har känslor på något sätt, men biologer avfärdar denna idé om ”tillgivenhet” eftersom ägare omfamnar den. Vi säger att det inte spelar så stor roll, om du känner tillgivenhet från dina kycklingar så är det lika verkligt som alla andra former av tillgivenhet och kycklingar är fantastiska husdjur.