Bluegill vs Sunfish – Vad är skillnaden?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i detta inlägg. Se vår Affiliate Disclaimer.

Bluegills och sunfish är vanliga sötvattensfiskar som finns i strömmar, dammar och sjöar i Nordamerika. Till skillnad från bottenlevande fiskar som havskatt eller karpbas, som ofta hittar djupt vatten att föda och leva på, finns blågälar och angelfish ofta i grunda vatten med växtlighet och skydd, som fallna träd eller konstgjorda hamnar.

Bluegills och sunfish är ofta förvirrade på grund av deras liknande form, storlek och färg. Det är därför det är viktigt att känna till skillnaderna mellan bluegills och sunfish så att du vet hur du fiskar efter dessa två typer av fisk och vilken typ du rullar in.

Vad är Bluegills?

Vad är Bluegill

Bluegills tillhör fiskfamiljen sunfish. Deras art är Lepomis macrochirus. Detta betyder att alla bluegills är ängelfiskar, men inte alla angelfish är blågälar. Bluegills kallas ibland bas, panfish eller braxen eftersom de liknar dessa fiskarter.

Bluegills får dock sitt namn från den blå färgen runt fiskens gälar. Gälarna kan ha en djupblå, nästan lila färg, medan blågälens kropp är gul med olivgröna band. Magen på blågäl kan vara ljusgul eller orange.

Bluegills är en större fisk och kan bli upp till 12 tum långa och väga så mycket som 4 ½ pund. De flesta blågälar som fångas under fiske är vanligtvis bara cirka 6 till 8 tum långa och kan väga upp till ett pund. Det är inte förrän bluegills tillåts växa till äldre vuxna som de kan väga mer än fyra pund och bli så långa som 12 tum (30 centimeter).

Se även  Kan Tilapia leva i saltvatten? (Vad du borde veta)

Var bor Bluegills?

Bluegills lever i sötvattenströmmar, floder, dammar och sjöar. De föredrar grunt vatten med varmare vattentemperaturer mellan 65°F och 80°F med massor av vegetation för att stänga av sig. Detta inkluderar gräs, nedfallna stockar eller konstgjorda strukturer som bryggor och gångvägar.

Bluegills njuter av värmen från varmt vatten men håller sig vanligtvis borta från direkt solljus, vilket är anledningen till att de kan hittas i vegetation eller under en struktur i vattnet. Bluegills kommer bara att resa till öppet, djupt vatten på sommaren för att äta.

Det mesta av deras tid kommer att spenderas i grunt vatten där vattentemperaturen är varm. På sommaren, när vattentemperaturen överstiger 65°F, kommer blågälar att resa till djupare vatten.

Hur man fiskar efter Bluegills

Bluegills livnär sig på insekter, maskar och minnows. Du kan ofta fånga blågälar på stranden av en bäck, damm eller sjö eftersom de gillar värmen på grund, speciellt om det finns gräs eller skräp i närheten där de kan söka skydd.

Bluegills är synmatare, vilket betyder att de litar på sina ögon för att hitta mat. Det betyder inte att du inte kan fiska med levande bete på botten för att landa blågill – det betyder bara att du måste använda ett levande bete som kommer att få blågälens uppmärksamhet. Bluegillens mun är liten, så du kommer att behöva använda levande bete när du fiskar efter bluegill med en liten krok så att kroken får plats i munnen.

Den bästa tiden på dagen att fiske efter blågälar är tidigt på morgonen eller sent på kvällen eftersom de föredrar svagt ljus och kommer att undvika direkt solljus.

Se även  Kan fiskar se vatten? (inte vad du skulle tro)

Vad är solfisk?

Vad är solfisk?

Sunfish är ett släkte av sötvattensfiskar som inkluderar bluegill. Faktum är att det finns cirka 30 arter av sötvattensängelfiskar, varav många är vanliga solfiskar som du kanske har hört talas om tidigare.

Dessa sunfish arter inkluderar pumpafrön sunfish, röd-fläckig moonfish, orange-fläckig moonfish, randig sunfish, crappie, braxen, bas och bluegill. Det är därför alla blågälar är angelfish, men inte alla sunfish är bluegills. Sötvattensängel är lätt att identifiera genom sin storlek, form och en enda kontinuerlig ryggfena som löper ner på ryggen.

Många tänker på sunfish som små, platt panfish eftersom de passar i en panna, men largemouth bassen tillhör också familjen sunfish! Det betyder att när du fångar largemouth bas, har du faktiskt fångat en angelfish! Bara ingen kallar dem vid ängelfiskens släktnamn. Largemouth bas är så igenkännliga att de alltid hänvisas till med sitt artnamn – largemouth bas.

Var lever solfiskar?

Eftersom det finns så många arter av angelfish – upp till 30 för att vara exakt – kan de leva på olika platser och miljöer. Sötvattensängelfiskar är helt åtskilda från havsängelfiskar. De lever i bäckar, dammar och sjöar och föredrar tillräckligt med täckning för att förbli dolda från rovdjur.

De är helt åtskilda från havets solfiskar. Det är därför du ofta kan fånga angelfish från stranden av en sjö eller nära ett fallna träd. Liksom blågillen föredrar angelfish vattentemperaturer mellan 65 ° F och 80 ° F.

Hur man fiskar solfisk

Sunfish är viltfisk, vilket betyder att de är köttätare. De livnär sig på insekter, insektslarver, maskar och andra mindre fiskar. De gillar att jaga efter bytesdjur som fångar deras uppmärksamhet, särskilt när de ligger i skydd i gräset eller under en trädstam.

Se även  Koi eller guldfisk: Vilket är bättre för en hemdamm?

Sportfiskare kan fiska solfisk med levande bete eller beten. Storleken på solfiskarterna du fiskar efter avgör vilken krokstorlek du ska använda. För mindre angelfish som bluegill och crappie bör du använda en mindre krok som passar in i angelfishens mun utan att slita den när du sätter kroken. För större angelfish som largemouth bas, måste du använda en större krok.

Bluegill vs Sunfish: Vad är skillnaden?

Bluegills är en typ av angelfish med en platt kropp med en enda, kontinuerlig ryggfena med taggar medan angelfish är en familj av fiskar med flera arter. Om du fångar blågäl så fångade du också en solfisk, men om du fångar en solfisk betyder det inte att du fångade blågäl.

Blågälar identifieras av den blåaktiga färgen runt fiskens gälar och kinder. Du har inte fångat en blågäl om det inte finns några blå eller lila gälar. Du har förmodligen fångat en braxen, crappie eller någon av de många typerna av solfisk (fläckig, rödhake eller pumpafrön).

Slutgiltiga tankar

Nästa gång du rullar in en liten fisk, ta en titt på gälarna. Om de har en blå eller lila färg runt gälarna och nära fiskens mun, har du fångat en blågäl. Du har fångat en angelfish om det inte finns någon mörkblå eller lila missfärgning runt gälarna.