Bunny Binkies: Vad är det för konstigt att snurra och hoppa?

Så du tog nyligen hem en ny husdjurskanin och du märkte att de började göra dessa konstiga snurriga hopp över hela vardagsrummet. Om du är en ny kaninskötare kan detta beteende skrämma dig. Du kanske tror att din kanin visar rädsla eller till och med får anfall när den springer runt. Goda nyheter! Dessa konstiga snurriga hopp är inget att oroa sig för, och är faktiskt ett tecken på en glad kanin.

När en kanin gör en konstig sväng och hoppar i luften, kallas det en binky. Kaniner gör detta när de har så mycket glad energi att de helt enkelt inte kan innehålla den. Om du har en kanin som är så tråkig i hela ditt hus, då vet du att du gör något rätt eftersom du har en glad kanin.

Men tänk om din kanin inte är särskilt tråkig? Betyder det att du gör något fel och att din kanin aldrig är glad? Låt oss ta en titt på detaljerna om binky kaniner, inklusive vad som orsakar binky och till och med hur du får din kanin till binky oftare. Vi kommer också att titta på andra sätt som kaniner uttrycker sin lycka på, så att du vet att du har en glad kanin i ditt hem, även om de inte ofta är tråkiga.

Vad är en binkie?

En binky är vad vi kallar det där galna hopp och spinn som kaniner gör. Vissa binkies ser ut som stora tjusiga hopp när kaninen sparkar ut sina fötter. Kaninen kan vända sig i luften så att de vänder sig hela vägen runt. Andra kaniner binky med mindre ryckningar när de zoomar och vandrar.

Hur din kanin än visar det, är en binky alltid ett uttryck för lycka. Din kanin är bara alltför glad över att stå stilla på ett ställe. Det är också därför binkies också ofta åtföljs av snabb löpning och zoomning i rummet.

Om en kanin känner sig lite mindre energisk, kan han göra en mini-binky (eller ibland kallar jag det en glad) istället. Det är då bara kaninens huvud och ibland axlarna roterar lite, men hela kroppen lyfts inte från golvet. Minibinkies är vanligare hos äldre kaniner och kaniner som är lite mer avslappnade. Det betyder fortfarande att din kanin är väldigt glad och upprymd. De känner helt enkelt inte för att gå för fullt.

Se även  Kan jag mata min kanin innan jag steriliserar?

Gör vilda kaniner Binky?

Vilda kaniner av många olika arter (inklusive bomullssvanskaniner, europeiska kaniner, etc.) har faktiskt observerats binkying. De kanske inte är töntiga lika ofta som huskaniner, eftersom de förmodligen inte känner sig trygga och bekymmerslösa som våra husdjur.

Hos vilda kaniner är det också vanligt att se beteenden som kan verka korrekta vid första anblicken Se som en binky, men är faktiskt defensivt aggressivt beteende. Om en kanin hoppar rakt upp är detta ett defensivt beteende för att göra sig större. De kan också slå ut med klorna, eller försöka dunka mot en annalkande inkräktare med sina starka bakben. Denna typ av beteende kan vara riktat mot andra djur eller andra obekanta kaniner.

Jag påminns om en video som gick runt för några år sedan med en kanin och ett rådjur. Många tittare trodde att kaninen krånglade och lekte med rådjuren, men kroppsspråket är faktiskt annorlunda. Du kan se kaninen hoppa rakt upp och då och då försöka svepa mot rådjuren i videon. Kaninens beteende försöker få bort rådjuret eftersom kaninen är rädd eller territoriell.

Denna typ av aggressiva hopp ses också ibland hos tamkaniner. Vanligtvis händer det när de blir kontaktade av ett annat djur, till exempel en hund i hushållet, eller när de introduceras för en annan kanin.

Varför binky kaniner?

Vi vet inte riktigt varför kaniner är binky. Den bästa gissningen vi har är att detta roliga beteende kan träna en kanin att undvika rovdjur, men det är inte riktigt känt. Allt vi vet är att det är en normal instinkt hos kaniner. Det är som ett oförklarligt uttryck för glädje, precis som dans är för människor.

Det finns andra djur som har liknande beteenden som binkying hos kaniner. Marsvin och chinchillor har så kallade popcornhopp. De hoppar upp och ner slumpmässigt, ibland med en liten twist för att uttrycka sin lycka.

När binky kaniner?

Det finns ett antal faktorer som kan påverka när ett husdjur kanin binkies. Allt från din kanins personlighet, livsstil och övergripande hälsa kommer att påverka hur ofta den är knäpp. Även om inte alla villkor måste vara helt uppfyllda för att en kanin ska vara tillräckligt glad för att bli tråkig, kan alla dessa faktorer påverka när din kanin väljer att bli töntig.

 • Energinivå. Kaniner är mer aktiva och energiska vid vissa tider på dagen, vanligtvis på morgonen och kvällen. De kommer att vara mer benägna att bli krångliga under dessa mer energiska tider.
 • Kanin personlighet. Vissa kaniner är bara mer avslappnade än andra, vilket gör dem mindre benägna att bli tråkiga.
 • Unga kontra gamla kaniner. Äldre kaniner kommer att bli mycket mindre ofta än yngre kaniner. När kaniner blir äldre kommer de vanligtvis att utföra fler mini binkies än full binkies. Äldre kaniner kanske inte ens gör mini-binkies särskilt ofta, inte för att de inte är glada, utan för att de blir mindre energiska med åren.
 • Kanin hälsa. Om en kanin mår illa, kommer den inte att vilja tjusa alls. Ibland är en kanin som är mindre energisk än vanligt ett tidigt tecken på att den är sjuk och måste tas till veterinären.
 • Kanin mental hälsa. Kaniner som är uttråkade, upprörda eller deprimerade kommer sannolikt inte att bli tråkiga ofta. Det är viktigt att hålla din kanin nyfiken och mentalt stimulerad för att hålla den glad.
 • Miljöförhållanden. Om en kanin inte har tillräckligt med utrymme, är det osannolikt att den binkyler. Likaså kan ett halt golv göra det svårt för kaninfötter att få ett grepp, vilket gör det mindre benäget att bli knäpp.
Se även  Ska min kanins öron vara varma?

Hur man gör din kanin binky

Det finns inget säkert sätt att göra din kanin binky oftare. Till exempel är det osannolikt att en äldre kanin plötsligt börjar zooma runt i rummet och knakar, oavsett hur glada de är. Men det finns några steg du kan vidta för att se till att din kanin är mer benägen att vara glad och energisk i sitt dagliga liv, vilket gör dem mer benägna att vara knäppa.

 • Ge dem utrymme. Om du ger din kanin gott om utrymme och tid att träna, är det mycket mer sannolikt att han blir knäpp. Detta innebär att se till att deras inhägnad är tillräckligt stor för dem, men också att ge dem så mycket tid som möjligt på ett större träningsområde.
 • Ge dem leksaker. Kaniner har en naturlig instinkt att gräva, tugga och föda. Att ge dem leksaker som uppfyller dessa behov hjälper till med din kanins mentala berikning, och håller dem glada och energiska.
 • Ge dem uppmärksamhet. Kaniner är sociala djur och de behöver mycket uppmärksamhet för att förbli lyckliga. Var noga med att sitta med din kanin och kommunicera med honom dagligen för att hjälpa honom att undvika depression.
 • Ge dem en vän. Om du inte kan spendera mycket tid med din kanin, hitta en annan kanin att knyta an till. Var försiktig när du binder ihop de två kaninerna och se till att introducera dem till neutralt territorium.
 • Ge dem tid. Om du nyligen tog hem din kanin kan han behöva lite tid för att vänja sig vid sin miljö. Även om de är blyga nu, kommer de så småningom att lära sig att komma ut ur sina skal för att bli knäppa och zooma överallt.
 • Ge dem en godbit. Kaniner älskar godsaker! De kan verkligen göra en kanin dag och få dem extremt upphetsade, dansa runt dina fötter. Se bara till att hålla godsakerna till ett minimum så att du inte stör din kanins matsmältningssystem.
Se även  Hur vet du om din kanin är sjuk?

Andra sätt som kaniner uttrycker lycka på

Om din kanin inte äter ofta betyder det inte att han inte är glad. Det finns många andra sätt som din kanin kommer att berätta för dig hur nöjd de är med sitt kroppsspråk. Titta på din kanin för att se vilka av dessa andra beteenden den visar regelbundet.

 • zoom: Om kaniner surrar runt i rummet i cirklar i superhastighet betyder det att de är glada och fulla av energi. Även om det är vanligare hos yngre kaniner, kommer äldre kaniner ibland att göra några varv runt rummet också.
 • flop: När en kanin faller ner på sidan för att vila betyder det att den är väldigt bekväm och nöjd i sin omgivning. Det är ett tecken på att din kanin känner sig trygg.
 • omfattande: På samma sätt, när kaniner ligger utspridda på golvet och får ut fötterna under dem, betyder det i allmänhet att de är ganska bekväma och nöjda.
 • spindlar: Det är när kaninen försiktigt biter ihop tänderna och skapar en mild vibration i huvudet. Ibland gör den till och med ett hörbart ljud. Detta kallas spinnande eftersom, även om mekanismen är annorlunda, betyder det samma sak som att en katt spinner. Din kanin är lugn och nöjd.
 • Kasta leksaker: En lekfull kanin kastar och tuggar gärna leksaker. De har roligt med de olika texturerna och smakerna av leksaker de har.

relaterade meddelanden

14 tips för att göra din kanin till den lyckligaste kaninen på blocket

LÄS MER

Kanin kroppsspråk: en illustrerad guide

LÄS MER