Cat gagging: vad du behöver veta och hur du kan hjälpa

Det kan vara jobbigt att se din katt kvälja sig. Vissa orsaker till munkavle är ofarliga och andra kan vara ganska farliga. Det är viktigt att förstå vad som orsakar munkavle så att du vet hur du kan hjälpa din katt.

Snabb överblick

01

Gagging är en reflexrespons som skyddar kroppen från skadliga föremål eller ämnen.

02

Gagging kan orsakas av intag av skadliga ämnen, intag av föremål som inte passerar, hårbollar, att äta för snabbt eller kan hända när katter ger vissa mediciner.

03

Om munkavle är ett kroniskt problem kan du prova hårbollsmedel, använda matskålar och utesluta en underliggande sjukdom med din veterinär.

Vad är gagging?

Gagging är en reflexrespons som skyddar kroppen från skadliga föremål eller ämnen.

Gagging är en normal reaktion som kan påverka en katts kropp (gagging förekommer även hos människor). Kallas ibland en ”gag reflex” eller en ”pharyngeal reflex”, munkavle uppstår när sensorisk stimulering (som ett främmande föremål, drog, etc.) träffar baksidan av halsen och musklerna drar ihop sig och försöker driva ut föremålet från kroppen . Gagging är en skyddsmekanism.

Retching, även kallad ”gagging” eller ”torr hävning”, kan involvera den övre mag-tarmkanalen hela vägen till magen. Kväljningar följs ibland (men inte alltid) av kräkningar och kan åtföljas av illamående.

Gagging kan ibland förväxlas med hosta eller nysning, så det är viktigt att hålla ett öga på symptomen för att se skillnad. Om du inte är säker kan du ta en video för att visa din veterinär.

Läs också: Pica hos katter: orsaker, symtom och behandling

Vad orsakar munkavle hos katter?

Som vi nämnde är munkavle en reflex som skyddar kroppen från skadliga ämnen. Gagging kan orsakas av en mängd olika tillstånd. De viktigaste hos katter är:

Främmande kroppar

Om en katt försöker svälja ett föremål som inte lätt kan passera igenom, kan kroppen kräka i ett försök att trycka ut den igen.

Katter, särskilt unga, lekfulla katter, kan ibland svälja skadliga föremål som snöre, glitter, plast, ben, etc. Dessa föremål kan orsaka kväljningar och eventuellt fastna i den övre mag-tarmkanalen. Föremål kan också resa till magen och tarmarna där de kan orsaka blockering, vilket ofta orsakar kräkningar och kräkningar, tillsammans med andra symtom.

Läs också: Varför gaggar katter när de kammar?

Gifter/skadliga ämnen

Farliga ämnen får ofta en katt att kvälja sig.

Giftiga ämnen som gifter eller hushållsrengöringsmedel kommer sannolikt att orsaka mycket munkavle och kräkningar vid förtäring. Detta beror på att de är så irriterande för kroppen och orsakar flera kliniska tecken.

Läs också: Läkemedelsförgiftning hos katter: orsaker, symtom och behandling

Matvanor

Vissa katter kan ”skälla och spy”, vilket betyder att de äter för snabbt, vilket får dem att kräkas eller kräkas.

Vissa katter äter för snabbt och det kan orsaka uppkastningar och/eller uppstötningar av maten. Detta så kallade ”scarf and vomit”-fenomen är vanligare med torr kibble.

Mediciner

katt som tar ett piller

Piller eller flytande mediciner med obehaglig smak orsakar ofta uppkastningar hos katter.

Att ge din katt medicin kan ibland leda till munkavle, särskilt om pillret eller tabletten sönderfaller i munnen när du försöker ge dem medicinen. Detta beror på att medicinen inte smakar särskilt bra och får din katt att känna sig illamående.

Vissa mediciner kan också orsaka illamående eller kräkningar som biverkning. Om din katt får munkavle och nyligen har börjat med en ny medicin, meddela din veterinärklinik omedelbart.

Läs också: Så ger du din katt ett piller (med 7 beprövade tips!)

Hårbollar

Även om katter ofta blåser upp hårbollar, fastnar ibland håren i halsen, vilket orsakar upprepade kväljningar.

Hårbollar är en vanlig orsak till munkavle hos katter. Som kattföräldrar vet spenderar katter enormt mycket tid på att trimma. De ansar sig själva med tungan, som har små ryggar som kallas papiller som fungerar som en liten kam för din katts päls.

Under skötseln kan katter svälja mycket av håret och detta kan bilda en hårboll i din katts mage, som hon vanligtvis får uppstötningar. Du kan märka lite galla och slem tillsammans med håret. Vissa katter har svårt att få upp hårbollar, speciellt långhåriga katter. Detta kan orsaka mycket gagging och kräkningar.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

Illamående

Illamående orsakar ibland kräkningar istället för kräkningar, särskilt om kattens mage är tom.

När våra katter känner sig sjuka kan de kvälja sig eller kvälja sig. De får eller kanske inte tar upp maginnehållet med munkavlen. Illamående kan vara ett symptom på många tillstånd, från något så enkelt som buksmärtor till allvarligare sjukdomar och tillstånd, såsom njursjukdom eller inflammatorisk tarmsjukdom.

Kroniska/frekventa kväljningar hos katter

Alla katter som retar sig ofta bör undersökas av en veterinär.

Kroniska eller frekventa uppkastningar hos katter indikerar ofta ett kroniskt tillstånd (ett pågående tillstånd) i motsats till ett akut tillstånd (engångstillstånd som en främmande kropp eller exponering för gifter). Kronisk munkavle kan orsakas av hårbollar, matproblem (som att äta för snabbt) eller en underliggande sjukdom. Sjukdomar som kan orsaka kroniska uppkastningar hos katter inkluderar:

  • Inflammatorisk tarmsjukdom
  • Matkänslighet/allergier
  • Pankreatit
  • Njursjukdom
  • Leversjukdom
  • Hypertyreos
  • Neoplasi (cancer)

Vad du ska göra om din katt har munkavle

Om du ser ett föremål som fastnar i din katts mun eller hals, kontakta din veterinär omedelbart – försök inte dra ut eller trycka ner det.

Gagging kan vara ganska jobbigt att titta på. Kom ihåg att vara lugn. Om du får panik kan din katt känna på samma sätt.

Om du kan, försök titta in i din katts mun. Kontrollera efter material som plast, snöre eller växtmaterial. Det kan vara bra att låta någon annan hjälpa till och använda en ficklampa. Om du ser ett föremål, försök inte dra ut det – det kan göra mer skada.

Om du ser ett föremål, kontakta din veterinär omedelbart och boka en akut tid. Erbjud inte mat till din katt eftersom det kan trycka föremålet längre ner och störa veterinärbehandlingen, särskilt om din veterinär behöver bedöva eller bedöva din katt.

Läs också: Katt tuggar inte maten och kräks: när ska du oroa dig?

Hur man hjälper en kävlande katt

Om din katts munkavle orsakas av ett ätproblem kan du byta matskål eller mat för att hjälpa till.

Gagging kan orsakas av många saker. Det finns några saker du kan göra för att hjälpa.

  • Skålar för långsam matning: Om din katt äter väldigt fort och du tror att det är därför de käkar, investera i en matskål som äter långsamt. Det gör att din katt äter långsammare och tar sig tid medan den äter. Du kan också titta på att använda interaktiva matare, som ger mental stimulans och efterliknar katters naturliga jaktbeteende.
  • Hårbollsmedel: Om hårbollar är huvudorsaken till din katts munkavle finns det många saker som kan hjälpa. Hårbollsgeler (som fungerar som smörjmedel för hårbollen), hårbollsgodis och hårbollsmat är alla användbara. Att borsta din katt regelbundet, särskilt om hon har långt hår, kan hjälpa till att förhindra hårbollsproblem.
  • Toxiner/främmande föremål: Kattsäkra ditt hus så mycket som möjligt. Håll rengöringsprodukter låsta, lämna inget snöre bakom dig, kassera matrester omedelbart och se till att det inte finns något giftigt eller giftigt för din katt att komma till (exempel inkluderar liljeväxter, vitlök och lök).

Läs också: De 10 bästa hälsosamma konserverade, mjuka och våta kattmaterna för 2023

Behandling av munkavle hos katter

katt och veterinär komprimerade

Om din katts munkavle orsakas av ett medicinskt problem, kan din veterinär diagnostisera orsaken och ordinera lämplig behandling.

Vissa fall av gagging kan hjälpas genom att använda långsamma matningsskålar eller genom att ta itu med hårbollsproblem, men vissa fall kan orsakas av mer allvarliga tillstånd.

Om din katt plötsligt börjar kvälja sig och är tydligt bekymrad, kontakta en veterinär så snart som möjligt. Tid är avgörande när det gäller att få i sig gift eller främmande föremål som orsakar blockering. Din akutveterinär kommer att undersöka din katt och utesluta vanliga orsaker till plötsliga uppkastningar/kräkningar för att komma fram till en diagnos.

I mer kroniska fall av munkavle, titta på din katt efter andra symtom, såsom slöhet, minskad aptit, viktminskning, ökat drickande och urinering. Dessa symtom kan indikera ett underliggande problem. Om du har kronisk gagging, boka tid med din veterinär. Veterinären kommer att undersöka din katt och kan till och med göra några rutinmässiga blod- och urintester.

Cat Gagging: Final Thoughts

Enstaka munkavlar kanske inte är något att oroa sig för, men få din katt undersökt av en veterinär om munkavlen är frekvent eller allvarlig, eller om din katt har andra symtom.

De flesta av oss har hört en katt kvälja. I många fall kan detta orsakas av hårbollar. Emellertid kan akuta och svåra uppkastningar vara ett tecken på ett mer akut problem och behöver veterinärvård.

Kroniskt återkommande munkavle kan också vara ett tecken på en underliggande sjukdom och är inte något som ska ignoreras eller avfärdas. Om munkavlen inte försvinner är det värt att låta din katt kollas upp av din veterinär.

Läs också: De 5 bästa hårbollsmedlen för katter

Vanliga frågor

Varför kväljar min katt men kräks inte?

Gagging kan ibland åtföljas av kräkningar. Detta beror på om det finns innehåll i magsäcken eller om problemet påverkar den övre mag-tarmkanalen, såsom matstrupen och svalgregionen.

Varför munnar min katt slumpmässigt?

Det finns många anledningar till gagging, från hårbollsproblem till att äta för fort och från främmande föremål till en underliggande sjukdom. Om din katt plötsligt gaggar och den inte försvinner, boka tid med din veterinär.

Vad ska man göra om en katt käftar?

Håll dig lugn och se om du kan titta in i din katts mun efter främmande föremål. Om du ser något, dra inte ut det eller tryck ner det. Boka istället en tid med din veterinär. Om munkavle är ett kroniskt problem kan du prova hårbollsmedel, använda matskålar och utesluta en underliggande sjukdom med din veterinär.

Varför beter sig min katt som att den kvävs?

Gagging är en stark reflex som kroppen använder för att skydda sig mot skadliga ämnen. Det kan verka som om din katt håller på att kvävas. Om din katt ständigt värkar och är i nöd, kontakta din veterinär omedelbart.

Se även  Varför älskar katter papper så mycket som de gör?