Cat Ultrasound: Kostnad och hur det fungerar

Ultraljudskatt hos veterinär.

Ultraljud är ett viktigt diagnostiskt verktyg, även för katter.

Ultraljud har blivit en vanlig diagnostisk procedur som utförs på både friska och sjuka katter och ses nu som en viktig del av korrekt veterinärvård. Den här artikeln förklarar vad ett ultraljud är och syftet med att använda ultraljud hos katter.

Vad är ett ultraljud?

Katt ultraljud hos veterinären.

Ultraljud för katter ger insikt i vad som händer internt hos din katt.

”Ultraljud” är en vanlig fras för att beskriva en ultraljudsundersökning även diagnostiskt verktyg känd som ultraljud.

Ultraljud använder höga frekvenser ljudvågor (ultraljudsvågor) för att skapa en ultraljudsbild av en del av kroppens insida.

Ordet ’ultraljud’ kommer från det latinska ordet ’ultra’, som betyder ’bortom’. Ultraljudsmaskiner användande ljudvågor som har en frekvens som är för hög för att folk ska höra. Det är därför de är ”bortom buller”.

Detta ljud för ultraljud genereras av en liten handhållen sond med en slät, kupolformad spets som pressas mot kattens hud under proceduren. Päls tas bort från området där sonden är placerad.

Ultraljudet ljudvågor olika delar av insidan av kattens kropp reflekteras, vilket skapar ekon som studsar tillbaka till sonden, som upptäcker dem och översätter dem till elektroniska data. De ultraljudsapparat använder sedan datorberäkningar för att omvandla data från de reflekterade ljudvågorna till en rörlig bild.

Denna bild visas på monitorn ultraljudsapparat medan skanningen pågår. En inspelning av skanningen sparas och stillbilder analyseras. Mätningar görs baserat på dessa bilder, vilket möjliggör en detaljerad analys av de många katterna inre strukturer.

Varför inte använda röntgen?

A ultraljudsundersökning är annorlunda än radiologi (röntgenstrålar) eftersom det ger en rörlig bild i realtid. Den kan särskilja fler saker inre struktur av kattens kropp, snarare än bara en statisk siluettliknande kontur, som ses i röntgenstrålar (röntgenstrålar).

Se även  150 bästa blommiga kattnamn som passar alla katter

Ultraljud skiljer sig också från datortomografi och magnetröntgen på grund av dess tillgänglighet. Den finns i många veterinärsjukhus och kliniker och är mycket billigare. Ultraljud ger dock inte så mycket detaljer.

En speciell typ av ultraljud applikationer doppler bedöma teknik Blodflöde i specifika blodkärl och för att övervaka specifikt flöde runt blåsljud och sammandragna blodkärl. A ultraljudsundersökning av hjärtat är känt som en ekokardiogram.

Läs också: Hur mycket kostar en kattröntgen?

Varför katter kan behöva ett ultraljud

Ultraljudsbilder ger insikt i din katts inre hälsa.

A ultraljudsprocedur används för att visualisera en katts inre anatomi.

Ultraljud har flera syften:

 • För att övervaka normala fysiologiska tillstånd (som graviditeter).
 • Att lära sig om de inre organen och diagnostisera avvikelser
 • Att vägleda en kirurg under vissa ingrepp, som att ta en biopsi av en misstänkt tumör eller lymfkörtlar.

Ett exempel på varför ultraljudsundersökningar kan utföras på sjuka katter skillnader av olika bukorganingår bukspottkörteln, gastrointestinala strukturer, urinblåsaoch andra mjukvävnad strukturer. Ultraljud används för att undersöka symtom på olika sjukdomar och tillstånd, såsom: viktminskningeller för att leta efter möjligheten till en ett främmande föremål i din katt som kan ha svalts.

Läs också: Hjärtsjukdom hos katt: orsaker, symtom och behandling

Hur det fungerar

Att försiktigt hålla fast din katt under ett ultraljud ger dig de bästa resultaten.

Om din katt behöver ett ultraljud, här är några saker du kan förvänta dig:

 • En tid för skanningen med din DVM-veterinär. En ultraljudsundersökning kan ta en halvtimme eller mer. Av denna anledning sker ultraljudsundersökningar ofta endast vid specifika tidpunkter. I dessa fall måste procedurer bokas i förväg. Ibland görs en skanning som en del av en vanlig konsultation. Detta är dock sällsynt.
 • Din katt behöver normalt inte fasta innan en skanning. För att vara säker, rådfråga din veterinär i förväg.
 • Du kanske kan stanna hos din katt under proceduren. Kontakta din veterinär.
 • Din katt kan behöva bedövas eller ges en general bedövning före ingreppetberoende på din katts individuella förutsättningar.
 • Din katt är försiktigt fasthållen medan pälsen tas bort från området där skanningen ska placeras.
 • Klar gel används att upprätthålla kontakten mellan ultraljudssond och din katts hud och placeras på tuben eller på kattens hud.
 • Skanningen kan vara synlig på skärmen av ultraljudsapparat medan detta görs. Operatören kan eller kanske inte kommentera vad han ser.
 • Skanningen kan vara kort (mindre än fem minuter) eller långvarig (upp till 30 minuter). Detta beror på typen av skanning och komplexiteten i fynden.
 • Efter skanningenoperatören kan förklara sina upptäckter för dig omedelbart, men du kan också behöva vänta.
Se även  Så här får du din katt att använda ett skrapstolpe

Läs också: Koloncancer hos katter: orsaker, symtom och behandling

Hur mycket kostar det att göra ett ultraljud på katter?

Kostnaden för ultraljud för din katt varierar beroende på problemets natur och andra faktorer.

Kostnaden för en ultraljudsundersökning för katter varierar mycket beroende på ett antal faktorer:

 • Typen av problem som utreds. Att till exempel kontrollera graviditet är enkelt och snabbt att göra, samtidigt som det är fullt abdominal ultraljud är mycket mer komplicerat.
 • Utbildningen, kvalifikationerna och erfarenheten från sonografen
 • Typen av ultraljudsapparat Begagnade
 • Din plats

Ett ultraljud kan kosta så lite som $50 eller så mycket som $500. Du bör fråga din veterinär om en uppskattning i förväg.

Det är viktigt att förstå att ett ultraljud inte är en fast procedur. En snabbskanning utförd av en veterinär som sällan använder ultraljud hos katter skiljer sig från en detaljerad skanning utförd av en expert med den senaste tekniken. Till stor del får du vad du betalar för.

Läs också: Vet katter när du är sjuk?

Slutsats

Som ett diagnostiskt verktyg är ultraljud avgörande för att övervaka både sjuka och utåt friska katter.

A ultraljudsundersökning är typ avancerat diagnostisk bildbehandling procedur som använder ekon från höga, ohörbara, ljudvågor att skapa datorgenererade rörliga bilder som skildrar kroppens inre anatomi. Ultraljud är en mycket användbar metod för att lära sig om det inre pågående i en katts kropp. Kontakta din veterinär om detaljerna för ingreppet, kostnaderna och hur man schemalägger ingreppet.

Läs också: Letargi hos katter: orsaker, tecken, symtom och behandling

Vanliga frågor;

Hur mycket kostar ett ultraljud för en katt?

Kostnaden kan vara så lite som $50 eller så mycket som $500 beroende på typen av skanning, vilken typ av maskin som används, operatörens expertis och var du befinner dig.

Se även  Varför sover katter med huvudet uppåt?

Vad visar ett kattultraljud?

Ultraljud visar en rörlig bild av kattens inre organ, inklusive buken, bröstet och hjärtat och andra delar av kroppen.

Hur lång tid tar det att göra ett ultraljud på en katt?

Ett graviditetsultraljud kan ta mindre än fem minuter, men en detaljerad skanning av buken eller bröstkorgen kan ta en halvtimme eller mer.

Hur utförs ett ultraljud på en katt?

Området som ska skannas tas av päls, ultraljudssonden placeras på kattens hud efter applicering av en liten mängd ultraljudsgelé och sonden flyttas runt, vilket gör att olika delar av kattens anatomi kan analyseras.