Daglig skötsel för kaniner

Att skaffa ett nytt husdjur kan vara riktigt överväldigande, speciellt om det visar sig att de behöver mer vård än du förväntat dig. Lyckligtvis är kaninskötsel inte så komplicerat när du väl fått kläm på det. Att skapa en rutin kring din dagliga kaninvård är ett bra sätt att förenkla ditt liv och se till att du tar väl hand om din kanin.

Skapa en rutin för att ge din kanin hö, foder och färskt grönt varje dag. Du bör också rengöra kattlådan dagligen och se till att din kanin får minst 3-4 timmars motion. Kaniner är också sociala djur som kräver din tid och uppmärksamhet varje dag.

Kaniner trivs med rutin. De känner sig mycket säkrare när de vet vad de kan förvänta sig i sina dagar, så det är mycket meningsfullt att sätta upp ett dagligt skötselschema för din kanin. Detta kommer också att hjälpa dig att hålla ordning och förhindra att du glömmer några av dina viktiga dagliga kaninvårdsuppgifter.

Jag har skapat ett schema för kaninvård för att hjälpa dig att hålla ordning i din dagliga kaninvård. Fyll bara i schemat och lägg på det. Du kan pricka av dagarna tills det blir en vana i ditt dagliga liv. Att titta på!

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Fördelarna med en rutin för kaniner

Som bytesdjur gillar kaniner förutsägbarhet i sina dagar. Det gör att de känner sig mycket säkrare när det inte finns några betydande överraskningar. Om varje dag är en rutin och din kanin vet när den ska förvänta sig mat och när den ska få tid att träna, kommer den att bli mycket gladare och mindre stressad i längden.

Rutin hjälper kaniner att känna sig säkrare i sitt dagliga liv. När de väl har ett förutsägbart schema behöver de inte längre vara oroliga. Du kommer att märka att din kanin är mycket mer öppen för dig och andra skötare. De kommer också att vara mer äventyrliga och villiga att utforska sin omgivning.

 • Relaterad läsning: Vad gör kaniner hela dagen när du är borta?

Hur ofta ska man mata en kanin?

Kaniner behöver bara matas en gång om dagen, men du vill ge dem tillräckligt med hö för hela dagen. De är naturliga betare och behöver äta konstant under dagen för att hålla igång matsmältningssystemet.

Även om du kan ge din kanin all sin dagliga föda (inklusive hö, foderbitar och färska bladgrönt) samtidigt, kan du också välja att ge din kanin lite av dess mat vid olika tidpunkter på dagen. Till exempel tycker jag om att ge min kanin hennes dagliga föda och hö till frukost när jag går upp på morgonen, men jag ger henne bladgrönt på kvällen runt middag. Detta hjälper till att skapa en mer strukturerad rutin och schema för min kanin.

Se även  Varför kissar min kanin på mig?

Jag gillar också att ge min kanin en godbit precis innan jag ska sova. Det här är ett knep jag använder för att få henne att återvända till sitt inhägnad på natten. Det är också ett sätt att se till att hon är aktiv och frisk innan hon somnar. Eftersom jag vet att min kanin aldrig skulle tacka nej till en godis, vet jag att om hon inte kommer springande till mig på natten, så mår hon förmodligen inte bra.

Ta reda på mer om mängden mat din kanin behöver baserat på dess kroppsvikt.

Hur mycket daglig motion behöver kaniner?

När du ställer in din dagliga kaninrutin är det också viktigt att avsätta tid för din kanin att träna. Helst kan du ge din kanin mer än fyra timmars träningstid varje dag. Det beror på att kaniner är fler sprinters än långdistanslöpare. De tenderar att ha korta perioder av träning varvat med viloperioder. Så om du ger din kanin en timme utanför hans inhägnad, kommer han förmodligen bara ha 15-30 minuters verklig aktivitet.

Vad uppnår jag genom att se till att jag fullständigt kaninsäkrar ett rum för min kanin. På så sätt kan jag alltid släppa ut min kanin när jag är hemma utan att behöva titta på henne för noga. Det betyder att om du går till jobbet under dagen kan du släppa ut din kanin på morgonen för att träna medan du gör dig i ordning, och igen på kvällen när du kommer hem. Det här är faktiskt de bästa tiderna på dagen för kaniner, eftersom de vanligtvis är mest aktiva runt gryning och skymning.

Om du vill ge din kanin ännu mer motion kan du vidta åtgärder för att låta din kanin ströva fritt i ditt hus (eller ett rum i ditt hus). Det är när du tillåter din kanin konstant tillgång till ditt hem utan att hållas i någon form av inhägnad. Lär dig när du ska göra för att framgångsrikt släppa din kanin.

Vikten av daglig socialisering

Kaniner är sociala djur. Helst kommer de att hållas med en annan bunden kanin, men om det inte är möjligt måste vi se till att vi tar vår kanins socialiseringsbehov på allvar. En kanin som lämnas ensam hela tiden riskerar att bli deprimerad och tillbakadragen eller aggressiv.

Det enklaste sättet att se till att du ger din kanin tillräckligt med uppmärksamhet är att schemalägga tid för att umgås i samma rum som din kanin. Du kan vanligtvis sitta nära din kanin under träningstiden, vilket ger dem valet att komma fram till dig och be om att bli klappad. Tanken är att behandla din kanin på samma sätt som du behandlar en katt eller hund. Införliva dem i ditt hemliv så att de kan välja att umgås med dig varje dag.

Se även  Kan en kanins brutna ben läka av sig själv?

Rengöring

Den andra delen av den dagliga kaninvården är att städa ur kattlådan. Det är vanligtvis inte nödvändigt att rengöra hela höljet varje dag om inte din kanin inte är pottränad. Men det är bäst att ösa ur de smutsiga delarna av kattlådan för att förhindra att den blir för smutsig och för att förhindra att lukten byggs upp.

Denna del av din dagliga kaninrutin hjälper dig också att hålla ett öga på din kanins hälsa. En kanins bajs kan faktiskt berätta mycket om deras hälsa. Normalt vill du se en ganska konsekvent storlek och form på din kanins fekala pellets. En plötslig minskning av bajsens storlek eller ett stort antal missformad bajs kan vara ett tidigt symptom på ett antal sjukdomar. Genom att ösa ur din kanins kattlåda varje dag kan du övervaka en förändring i deras bajsningsvanor.

Exempel på dagligt vårdschema

 • 7 timmar
  • Mata pellets dagligen
  • Fyll på hö
  • Byt ut färskvatten
 • 7-10 på morgonen
  • Träningstid och socialisering
 • 17.00
  • Dagliga bladgrönsaker till middag
  • Skopa ur kattlådan
 • 17.00-23.00
  • Träningstid och socialisering
 • 11 på kvällen
  • Daglig specialbehandling

Veckovårdsöverväganden

Medan den dagliga skötselrutinen bör innehålla ett matningsschema tillsammans med tid för träning och socialisering, finns det andra uppgifter som bör göras varje vecka. Dessa uppgifter är att se till att din kanin förblir vid god hälsa och inte lever i ett förorenat område.

Rengör höljet

Beroende på vilken typ av inhägnad du har för din kanin, se till att du rengör den varje vecka. Vissa typer av staket kräver mer rengöring än andra, precis som vissa kaniner är renare än andra, så du kan behöva städa mindre ofta.

De flesta staket i bur- eller hyttstil samlar så småningom mer hö, urinspray och päls, så de kommer sannolikt att behöva rengöras och torkas oftare. Jag föredrar att använda en djurhätta som staket. Dessa är ganska lätta att rengöra eftersom allt du behöver göra är att skjuta portarna åt sidan och låta vakuumet rinna. Vad som är ännu bättre är att dessa är mycket större än en vanlig kaninbur och de tenderar att vara billigare också (se aktuellt pris).

Hälsokontroll

Det är en bra idé att göra en hälsokontroll på din kanin varje vecka. Detta behöver inte vara komplicerat, bara titta på din kanin efter tecken på skada eller infektion. Jag gör en grundläggande hälsokontroll när jag klappar min kanin för att se till att jag upptäcker några tecken på problem.

Se även  Varför vickar kaniner med svansen?

Det du letar efter inkluderar:

 • Kontrollera tänderna. Dra försiktigt tillbaka din kanins läppar och massera deras kinder för att se till att deras tänder inte växer över.
 • Leta efter stötar eller irriterad hud. När du klappar din kanin, leta efter eventuella stötar eller rodnad och irritation på huden.
 • Kontrollera om det finns flytningar runt ögonen och näsan. Vattna ögon eller rinnande näsa kan vara tecken på att snusa hos kaniner.
 • Kontrollera fötterna för sår. Vissa kaniner utvecklar sår på hälarna på fötterna, särskilt när de blir äldre.
 • Kontrollera balansen. Medan din kanin rengör sig själv eller hoppar runt, håll ett öga på den för att se till att den lätt kan balansera. En förlust av balans är ett tecken på infektion i öronen eller skallen.

Månatlig eller säsongsbetonad omsorg

Det finns också månatliga eller säsongsbetonade uppgifter att ta hänsyn till. Det här är skötseluppgifter som vanligtvis inte behöver göras särskilt ofta, men som är viktiga för att hjälpa din kanin att behålla sin hälsa.

 • Klipp nageln. Du kommer att vilja klippa din kanins naglar var 2-3 månad.
 • Att polera. Vanligtvis behöver du bara borsta din kanin när den tappar sin säsongspäls. Om du har en långhårig kanin, som en Angora eller Lionhead, vill du göra trimningen till en del av din dagliga eller veckovisa rutin.

Årliga veterinärbesök

Det är också viktigt att du tar dig tid att ta med din kanin för en årlig hälsokontroll hos en kaninveterinär. De kan noggrant kontrollera din kanins tänder och öron för tecken på infektion och se till att din kanin är i toppskick. Det är också en bra idé att bygga upp en relation med din lokala veterinär så att du kan få professionell rådgivning för din kanin utifrån din personliga situation.

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.