De 10 ljuden som katter älskar mest

Katter har en högt utvecklad och känslig hörsel för att hjälpa dem att framgångsrikt jaga bytesdjur. De har upprättstående öron som gör att de enkelt kan upptäcka ljud och kan förstärka ljudvågor 2-3 gånger för frekvenser på 2000 och 6000 Hertz (Hz).

Katter har också 30 muskelgrupper och kan vända sina öron 180 grader för att upptäcka ännu fler ljud från olika håll.

Den nedre hörselgränsen för katter är densamma som för människor, runt 20 Hz, men en katt kan upptäcka ljud vid frekvenser upp till 64 000 Hz, medan människor bara kan höra upp till 20 000 Hz. Detta innebär att katter kan höra ljud som är långt borta, vilket gör att de kan lokalisera sitt byte och till och med bestämma exakt vad bytet är!

Vilka ljud gillar katter?

1. Ljudet av andra katter

låter vad katter älskar

Katter jamar faktiskt mer för att kommunicera med människor än med andra katter. Det betyder vanligtvis att de vill ha något från oss, till exempel mat eller uppmärksamhet.

Liksom alla arter använder katter en rad olika vokaliseringar för att kommunicera. Så det borde inte komma som någon överraskning att katter njuter av ljuden som deras medkatter gör!

Katter jamar faktiskt mer för att kommunicera med människor än med andra katter. Det betyder vanligtvis att de vill ha något från oss, till exempel mat eller uppmärksamhet. De använder också jama som en hälsning, och om de hör en annan katt jama, kommer den att få deras uppmärksamhet.

Katter gör också ett tjattrande eller kvittrande ljud. Du har säkert märkt att din katt gör detta när den ser en fågel utanför fönstret. Det betyder oftast att han har sett något intressant och låter andra katter veta att det kan finnas byten i närheten. Om de hör en annan katt gråta kommer detta att få deras uppmärksamhet eftersom det tyder på att en annan katt är i nöd.

Katter spinnar när de känner sig glada eller avslappnade, till exempel när vi klappar dem, när de gnuggar mot föremål och när en annan katt putsar dem. De gör också ibland ett vibrerande ljud för att förmedla lycka och tillgivenhet.

2. Låter som deras byte

låter vad katter älskar

Katter är kopplade för att svara på ljudet från fåglar, möss och andra små gnagare.

Katter har en stark jaktinstinkt, och medan vissa är mer ivriga jägare än andra, älskar de alla ljudet av bytesdjur. Katter är kopplade för att svara på ljudet från fåglar, möss och andra små gnagare eftersom det stimulerar deras sinnen och jaktinstinkter. Dessa ljud retar upp din katt och får honom att gå rakt ut i trädgården!

Se även  Varför attackerar min katt mina fötter?

Läs också: Hur jagar katter?

3. Naturliga ljud

låter vad katter älskar

Precis som vi människor tycker att naturens ljud är lugnande och avkopplande, njuter katter av dessa fridfulla ljud som hjälper dem att känna sig lugna.

Precis som vi människor tycker att naturens ljud är lugnande och avkopplande, njuter katter av dessa fridfulla ljud som hjälper dem att känna sig lugna. Ljudet av lätt regn, rinnande vatten eller vinden som blåser försiktigt genom träden kan hjälpa din katt att slappna av och låta honom vila och sova.

Katter gillar tystnad eftersom de kan stänga av sina upptagna sinnen efter att ha varit ute eller lekt inomhus. Mjuka, naturliga ljud har samma effekt.

Läs också: Leker eller slåss mina katter?

4. Klassisk musik

Vilka ljud gillar katter?

I vissa miljöer, som katterier, härbärgen och veterinärkliniker, kan klassisk musik i bakgrunden bidra till att skapa en lugn och avkopplande miljö för katterna.

För oss människor kan musik få oss att uppleva en rad känslor och vara stimulerande eller avkopplande. Men hur är det med katter? Du kanske har märkt att din katt inte ägnar så mycket uppmärksamhet åt musiken du spelar, men eftersom katter gillar lugnande och lugnande ljud är det naturligt att de kommer att tycka att klassisk musik är avkopplande, men viss hög rockmusik kan vara för mycket. för dem!

I vissa miljöer, som katterier, härbärgen och veterinärkliniker, kan klassisk musik i bakgrunden bidra till att skapa en lugn och avkopplande miljö för katterna. Så vad säger forskningen?

Läs också: De 7 bästa lugnande kattgodisarna

En del efterforskningar visar att katter faktiskt inte visar en preferens för vissa musikgenrer, men att om musiken är lämplig för arten (d.v.s. med rätt tonhöjd och frekvens) kommer den att ha den önskade lugnande effekten.

Klassisk musik är generellt sett lämplig för katter, och även om det finns få bevis som bevisar detta, verkar det anekdotiskt skapa den önskade lugna miljön vi vill ha på härbärgen och veterinärkliniker.

5. Höga toner

låter som katter

Ljud med lägre tonhöjd är ofta mer skrämmande för katter.

Katter svarar bättre på högfrekventa ljud än på lägre ljud, förmodligen för att deras hörselomfång är så brett och de kan höra upp till 64 000 Hz. Det gör att de också svarar bättre på ljudet av kvinnliga röster än på män.

Se även  Varför knådar och biter katter filtar?

Ljud med lägre tonhöjd är ofta mer skrämmande för katter. Det beror förmodligen på att byten gör högre ljud, vilket gör katter piggare.

Läs också: 8 sätt att ge en rädd katt självförtroende

6. Långa vokaler

låter som katter

Katter svarar mer entusiastiskt på längre vokaler, speciellt när vi kallar dem.

Katter svarar mer entusiastiskt på längre vokaler, speciellt när vi kallar dem. Det är inte känt varför det är så.

7. Prasslar eller skramlar

katt och skallra

Rasslande eller skramlande ljud indikerar lektid eller måltid, och katter brukar svara på dessa ljud med stor entusiasm! I det vilda kan dessa ljud associeras med närvaron av bytesdjur i närheten, varför de associerar det med matningstid.

Den talar också om för dina katter att något rör sig – och vi kattägare vet alla hur mycket våra kattvänner älskar att jaga ett rörligt föremål! Många kattleksaker är designade för att göra dessa ljud för att göra lektiden mer stimulerande och intressant.

Läs också: Flytta katter till ett nytt hem: En steg-för-steg-guide

8. Kattleksaker

Kattleksaker är speciellt designade och gjorda för att vara roliga och stimulerande för ditt husdjur.

Kattleksaker är speciellt designade och gjorda för att vara roliga och stimulerande för ditt husdjur. De gör ljud som imiterar deras byte, eller som stimulerar deras sinnen. Många kattleksaker gnisslar, prasslar, skramlar eller klirrar och du kommer att ha märkt att dessa förmodligen är din katts favoritleksaker.

De gör lektiden mer spännande och engagerar sina sinnen och förbereder sig för jakten, eller efterliknar jakten på innekatter.

9. Lugnande ljud

Lugnande ljud, som de från naturen som vi människor tycker är avkopplande, som spamusik, mjukt regn eller rinnande vatten, kommer också att vara lugnande för din katt.

Det finns väldigt lite forskning som bevisar varför katter föredrar vissa lugnande ljud, men vi vet att katter gillar tystnad och en fridfull miljö när de vill vila. Vi tror att det hjälper dem att stänga av sina sinnen och jaktinstinkter när det är dags att sova.

Lugnande ljud, som de från naturen som vi människor tycker är avkopplande, som spamusik, mjukt regn eller rinnande vatten, kommer också att vara lugnande för din katt.

Se även  Blir katter ensamma utan andra katter?

Läs också: När en katts mjau låter konstigt (hes röst)

10. Kattspecifik musik

musik för katter

Det finns ett växande utbud av kattmusik för ditt husdjur att njuta av!

Forskare vet att katter inte föredrar en viss musikgenre, men att musik måste passa arten. Det betyder att den ska vara inom kattens bekväma hörselområde så att den kan njuta av den.

Musiken ska vara liknande eller ha samma frekvens och tempo som de ljud som katter naturligt använder för att kommunicera med varandra. Det finns ett växande utbud av kattmusik för ditt husdjur att njuta av!

Läs också: Gillar katter musik?

Låter som att katter är hatade

Även om det finns många ljud som katter tycker om, finns det också några som de absolut hatar! Katter har en så känslig hörsel och kan höra så många olika ljud att de hör saker som vi inte gör.

Alla höga eller låga ljud är mycket obehagliga för katter, medan långvariga höga eller höga ljud kan irritera din katt eftersom de ständigt stimulerar deras sinnen. De ogillar särskilt ljudet från dammsugare, hög, snabb musik, plötsliga höga ljud som ringer eller tappar något på golvet och åskväder eller fyrverkerier.

Naturligtvis kan vi inte alltid undvika dessa ljud, men du kan minimera din katts stress genom att sätta honom i ett annat rum medan du dammsuger, och genom att dränka åska eller fyrverkerier med andra, bekvämare ljud.

Slutgiltiga tankar

Katter har extremt imponerande hörsel, vilket gör att de kan upptäcka ljud inom ett område som är mer än tre gånger högre än för människor. Det är det som gör dem till så framgångsrika jägare, men det betyder också att de är väldigt känsliga för ljuden de upplever i vårt hem. Alla ljud som efterliknar sitt byte, skramlande eller prasslande, kommer omedelbart att få din katts uppmärksamhet.

Leksaker som gör dessa ljud är de bästa att välja eftersom din kattvän kommer att älska dem!

Men när det kommer till vila, tycker katter om lugnande ljud som hjälper dem att lugna ner sig. Du bör göra ditt bästa för att undvika plötsliga höga ljud och vara medveten om att din katt inte gillar hög musik eller vakuum och kan vara rädd för åska eller fyrverkerier. Du kan överrösta dessa ljud eller använda feromoner för att hjälpa din katt att slappna av när det behövs.

Läs också: Så får du katter att gilla varandra i 10 enkla steg

Vanliga frågor

Vilka ljud gillar katter att höra?

Katter gillar andra katters ljud, ljud som imiterar deras byte, klassisk musik eller andra lugnande ljud, och de gillar också höga och långa vokaler.

Vilka ljud är lugnande för katter?

Katter tycker att klassisk musik och andra naturliga ljud är lugnande.

Hur kan jag ringa min katt?

Det är bäst att ringa din katt med en relativt hög röst. Katter har superkänslig hörsel och föredrar högre ljud, så de är mer benägna att uppmärksamma dig på detta sätt! Du kan också använda klicker, skramla ett paket godis eller till och med knacka på en matskål för att locka dem till dig.

Gillar katter tystnad?

Katter älskar lugn och ro, och tystnaden låter dem slappna av och sova. Höga eller plötsliga ljud kan skrämma och stimulera katter. Tystnad hjälper din katt att vila.