De 4 bra och 11 dåliga julmaten för hundar

Att dela är omtänksamt, men allt på din jultallrik kan inte delas med Fido. Den traditionella julmiddagsmenyn innehåller flera välsmakande rätter som utgör en potentiell fara för din hunds hälsa.

Vilken julmat är farlig för hundar?

Här är 11 julmat som bör hållas utanför din hunds julbordsskål. De innehåller ingredienser som kan få honom att utveckla allvarliga besvär.

1. Kan hundar äta nötter?

Julmat för hundar 1Nötter utgör en risk för kvävning och tarmblockering för hundar, särskilt små raser. Vissa nötter, som jordnötter och mandel, kan också orsaka matsmältningsproblem på grund av deras höga fetthalt.

Andra nötter som macadamianötter och valnötter är potentiellt dödliga för hundar på grund av de toxiner de producerar. Förtäring kan orsaka kramper, skakningar och andra neurologiska problem.

Läsa: Kan hundar äta nötter? 11 mest populära nötter för hundar

2. Kan hundar äta choklad?

kan hundar äta chokladNej. Choklad är extremt dödligt för hundar, även i små mängder. Den innehåller koffein och teobromin, som är mycket giftiga för hundar. De kan orsaka alarmerande biverkningar som ökad hjärtfrekvens, kramper, muskelskakningar och hjärtsvikt.

Låt inte choklad ligga kvar i huset under jullovet. Förvara den på en plats utom räckhåll för ditt husdjur.

3. Kan hundar ha alkohol?

får hundar dricka alkoholNej. Vin, champagne, rom och andra alkoholhaltiga drycker är inte avsedda att delas med hundar. De innehåller etanol, som hundar är mycket känsliga för. Dessutom kan dricka alkoholhaltiga drycker få din pälsiga följeslagare att utveckla lågt blodtryck, kramper och koma.

Med detta i åtanke, städa alltid upp spilld alkohol för att förhindra att din hund slickar upp den.

4. Kan hundar dricka läsk?

kan hundar ha sodajpgNej. Soda innehåller mycket socker och många konserveringsmedel, färgämnen och andra ohälsosamma ingredienser för hundar. Vissa läskmärken använder också koffein eller xylitol, vilket kan orsaka förgiftning.

Se även  Kan hundar äta zucchini?

Om din lurviga följeslagare äter läsk kommer han sannolikt att uppleva kräkningar, diarré och gasbildning. I värsta fall kan han utveckla fetma, diabetes eller svår toxicos.

5. Kan hundar äta mjölkprodukter?

kan hundar ha mjölkprodukterNej. Många hundar utvecklar laktosintolerans eller mjölkallergier när de växer ur valplivet. Mejeriprodukter som smör, grädde, mjölk och ost påverkar deras matsmältningsorgan och kan orsaka hudproblem.

Se därför till att din lurviga följeslagare inte äter julmatsmat som innehåller mejeriprodukter, som brödsås och ostdipp.

6. Kan hundar äta fyllning?

kan hundar äta fyllningNej. En av de vanligaste ingredienserna i stoppning är lök, som är farligt för hundar. Vid intag förstör de röda blodkroppar och kan leda till hemolytisk anemi utan korrekt behandling.

Förutom lök består fyllningen även av kryddor och örter som salt, salvia, timjan och svartpeppar som kan irritera din hunds matsmältningsorgan. Vissa stoppningsrecept kräver användning av muskotnöt, som kan skada hundars nervsystem vid intag.

7. Kan hundar äta sås?

kan hundar äta såsNej. Sås gjord för mänsklig konsumtion innehåller för mycket fett och natrium. Att ge den till din hund kan leda till olika hälsoproblem, såsom diarré, orolig mage och njurproblem. En del sås innehåller också lök, vitlök eller purjolök som är giftigt för hundar.

8. Kan hundar äta grisar i filtar?

får hundar äta grisar i filtarNej. Dessa baconlindade korvar är väldigt ohälsosamma för din hund. Grisar i filtar är rika på salt och fulla av fett. De är skadliga för ditt husdjurs njurfunktion och kan orsaka viktökning och fetma.

Deras fetthalt kan också förvirra hans matsmältningskanal, vilket leder till diarré, orolig mage och andra magproblem.

9. Kan hundar äta julskinka?

kan hundar äta julskinkaNej. Skinka är packad med fetter och natrium. Om du låter ditt husdjur äta för mycket av den här julmiddagen riskerar han att få allvarliga matsmältningsproblem och pankreatit.

Se även  Kan hundar äta avokado?

Att äta salt mat som julskinka ökar vattenintaget, vilket kan leda till magtorsion eller uppblåsthet hos stora hundraser.

10. Kan hundar äta julgodis?

kan hundar äta julgodisNej. Julgodis är fulla av socker och sötningsmedel, vilket är dåligt för din hunds tänder och matsmältningssystem. De ökar risken för karies, magbesvär och diabetes. Vissa typer av godisrör innehåller ingredienser som är giftiga för hundar, som pepparmyntsolja och xylitol.

11. Kan hundar äta julefterrätter?

kan hundar äta julefterrätterNej. Julpudding, julkaka, julstubbe, fruktkaka, färspajer, pepparkakor och andra festliga efterrätter bör hållas borta från hundar. De innehåller vanligtvis ingredienser som är giftiga för hundar, såsom sultan, vinbär, sultan, choklad och xylitol.

När de konsumeras kan de orsaka allvarlig njursvikt, neurologiska störningar och till och med död hos hundar. Juldesserter är också laddade med socker, vilket skadar ditt husdjurs allmänna hälsa.

Om din hund fått i sig giftig mat till julmiddagen, ta den omedelbart till veterinären. Var noga med att registrera hur mycket han åt och hur länge han exponerades för giftet.

Om möjligt, känna till produktnamnet eller ingredienslistan för maten han konsumerade. Denna avgörande information hjälper veterinären att välja rätt behandling för din hund.

Vilken julmatsmat är säkra för hundar?

Att dela är ett av de bästa sätten att fira julen. Här är de festliga rätterna som är säkra att dela med din älskade lurviga följeslagare under semestern.

1. Kan hundar äta Turkiet?

kan hundar äta kalkonJa. Hundar kan frossa i kalkon, förutsatt att det är ben. Undvik dock att dela mörkt kalkonkött och kalkonskinn med ditt husdjur eftersom de innehåller mycket fett. Satsa på de magra delarna av vitt kalkonkött istället, eftersom de är mindre koncentrerade med fett.

Se även  Kan hundar äta mango?

Läsa: Kan hundar äta Turkiet? Vilka är dietrestriktioner?

2. Kan hundar äta tranbärssås?

kan hundar äta tranbärssås

Ja. Vanlig, ren tranbärssås är säker för hundar. Kontrollera alltid ingredienslistan innan du ger den till din hund. En del tranbärssås innehåller tillsatta ingredienser som nötter, sötningsmedel och andra frukter, som är ohälsosamma för honom.

3. Kan hundar äta potatismos?

kan hundar äta potatismos

Ja. Potatismos kan matas till hundar, men se till att de är fria från smör, salt och andra ingredienser. Erbjud denna julmiddag till din pälsiga vän i små mängder eftersom den är rik på stärkelse.

Om din hund äter för mycket potatismos kan den få orolig mage.

4. Kan hundar äta vintergrönsaker?

kan hundar äta vintergrönsakerJa. Vintergrönsaker som broccoli, brysselkål, morötter, blomkål, gröna bönor, palsternacka, ärtor och spenat är inte bara näringsrika ingredienser i julens rätter, utan även hälsosamma för hundar. Se bara till att servera dem enkla till din hundvän för att undvika matsmältningsbesvär.

Även om julmatsmaten på den här listan anses vara säker för hundar, låt dig inte ryckas med antalet portioner. Kom alltid ihåg att mata med måtta eftersom för mycket är skadligt för din hunds hälsa.