De 7 bästa grönsakerna för din kanin

Grönsaker är kända som ett hälsosamt tillskott till vilken diet som helst. Problemet är att kaniner inte har samma typ av matsmältningssystem som människor. De trivs på fiberrik och låg stärkelsemat. Tyvärr betyder detta att många grönsaker som är bra för människor inte är särskilt hälsosamma för våra husdjurskaniner.

I allmänhet är de bästa grönsakerna för kaniner örter, sallad och andra bladgrönsaker. Det kan vara frestande att ge din kanin morötter eller andra rotfrukter, men de är inte bra för kaninernas matsmältning och bör endast ges i små mängder.

Medan du kanske tänker på grönsaker som rötter och stjälkar som vi äter som mat för människor. Blad är också en grönsak som är otroligt nyttig. De är höga i fiber och vitaminer och näringsämnen som är utmärkta för en kanins allmänna hälsa.

De bästa bladgrönsakerna är de med låg oxalsyrahalt. Vanligtvis har mörka bladgrönsaker (som spenat) mer av detta. Grönsaker som innehåller mycket oxalsyra är fortfarande säkra för kaniner att äta, men de bör utgöra en mindre del av den totala kosten. Ta reda på mer om vilka typer av mat du inte bör mata din kanin.

1. Koriander

Koriander är en väldoftande ört som i allmänhet är mycket attraktiv för kaniner. I synnerhet kommer många äldre kaniner som förlorar sitt smak- och luktsinne att attraheras av dessa aromatiska örter.

Koriander består även av ett antal fytokemikalier som kan hjälpa till med matsmältningen, förhindra frekventa infektioner och till och med minska stress. Denna ört kan också hjälpa till att lindra symtom på urinvägsinfektioner. Koriander är också känt för att innehålla geraniol, en förening som hjälper till att förebygga tumörer.

2. Bladsallat

Bladsallat (inklusive röd, grön, escarole, romaine och mer) är en stapelvara i din kanins dagliga gröna. Jag lägger alltid till några salladsblad till gröna på mina kaniner. De är vanligtvis inte en kanins favorit, men de flesta kaniner kommer inte att ha några klagomål om att äta sallad när de väl är klara med de godare örterna.

Se även  Får kaniner hicka?

I allmänhet är salladsblad väl avrundade med en hälsosam balans av vitaminer och näringsämnen att lägga till en kanins kost. Det är dock bäst att undvika isbergssallat. Denna typ har inte många näringsämnen som är fördelaktiga för kaniner och innehåller kemikalien laktucarium, vilket kan vara skadligt om det byggs upp i en kanins matsmältningssystem med tiden.

3. Ruccola

Ruccola är en annan lättillgänglig och mycket näringsrik grönsak för kaniner. Medan många gröna sallader bara finns i en blandad påse, kan jag bara hitta ruccola, så jag behöver inte oroa mig för vad mer som blandas i salladen.

Precis som sallad är ruccola ett allmänt hälsosamt val för kaniner. Den innehåller en mängd olika vitaminer och näringsämnen som är fördelaktiga för kaniner utan att innehålla kemikalier och föreningar som är potentiellt skadliga. De flesta kaniner kommer också att njuta av smaken av ruccola, eftersom den har en kryddigare smak än många andra enkla salladsgrönsaker.

4. Basilika

Basilika är en vanlig ört som du kan hitta i nästan vilken stormarknad eller bondemarknad som helst. Dess intensiva lukt och smak gör den till en favorit för många kaniner och ger dem ett gott och hälsosamt mellanmål. Andra relaterade örter, såsom mynta, oregano och salvia, är också utmärkta val för kaniner.

Basilika innehåller en hög koncentration av fytokemikalier, vilket ger den en stark smak och högt näringsvärde. Basilika innehåller också vissa föreningar (inklusive koffeinsyra och salicylsyra) som har antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper. Detta gör basilika till en mild smärtstillande och kan hjälpa till att förhindra frekventa infektioner hos kaniner. Det hjälper också till att hålla kaninernas päls och hud frisk.

6. Bladselleri

Selleri är en utmärkt näringskälla för kaniner. Den innehåller till och med vissa vitaminer och mineraler som inte är vanliga i andra livsmedelskällor. Selleri är till exempel en källa till ftalidersom har egenskaper som kan sänka blodtrycket och minska stress.

Så nästa gång du äter selleri, klipp av bladen och mata dem till din kanin. Selleripinnarna går också bra att mata kaniner med, men det är bäst att begränsa detta så att din kanin inte får i sig selleri ensam. På samma sätt är broccoli- och blomkålsblad och stjälkar hälsosamma för kaniner och kan läggas till deras dagliga grönsaksschema.

Se även  Varför kaniner (oftast) inte är bra klasskamrater

7. Maskrosgrönt

Maskrosgrönt är bland de mest näringsrika ogräs vi kan mata kaniner. De har ett högt mineral- och vitamininnehåll som hjälper till att stärka immunförsvaret och förhindra frekventa infektioner och minska smärta och inflammation hos kaniner. Maskrosgrönt kan också hjälpa till med en kanins matsmältning och förhindra hjärtsjukdomar.

Maskrosgrönt innehåller visserligen lite oxalsyra, men inte särskilt mycket. Det är därför du inte vill klara det endast Du ger din kanin grönt, men det är ändå ett väldigt hälsosamt val att ge din kanin lite variation.

Om du plockar maskrosgrönt från utsidan, se till att du är medveten om eventuella kemikalier som har använts på gräsmattan. Många bekämpningsmedel och kemikalier används på ogräs som är giftigt för kaniner, så var alltid försiktig.

8. Grönkål

Vissa kaniner vänder näsan åt grönkål för att den har en unik lukt och smak, men den kan vara en absolut favorit för många andra kaniner. Till exempel är grönkål min nallebjörns favoritgröna. Han kommer alltid att rota igenom sin skål med grönsaker för att äta grönkålen först. Grönkål innehåller en bra mängd protein tillsammans med en mängd olika vitaminer och näringsämnen som gör det till ett hälsosamt tillskott till din kanins kost.

Även om grönkål är känt som en mörk bladgrön, innehåller de faktiskt inte höga halter av oxalsyra. Faktum är att de har relativt låga nivåer av vanliga örter och bladgrönt som ges till kaniner. Som jämförelse innehåller basilika cirka 115 mg per 100 g mat, koriander innehåller 10 mg per 100 g mat och grönkål har bara cirka 7 mg per 100 g mat (de faktiska näringsvärdena kan variera beroende på odlings- och lagringstekniker, så det här är bara uppskattade siffror).

Se även  8 sällsynta kaninraser (med bilder)

Som med alla grönsaker är det bäst att långsamt introducera grönkål i kosten. För vissa kaniner kan grönkål orsaka en ökning av gaser och matsmältningsproblem, så du vill testa små bitar innan du ger din kanin en stor mängd grönkål.

Vad sägs om icke bladgrönt?

I allmänhet är bladdelarna i grönsaker de hälsosammaste och säkraste för kaniner att äta i stora mängder. De är höga i fiber och näringsämnen samtidigt som de är låga i stärkelse och socker, vilket gör dem mycket bättre för kaninernas matsmältningshälsa. De tenderar också att vara mindre mättande än andra delar av grönsaken, vilket kommer att uppmuntra kaniner att äta mer hö när de är klara med sina dagliga grönsaker.

Men andra delar av grönsaker är också ätbara och säkra att mata till kaniner. Stjälkarna och stjälkarna på många grönsaker är näringsrika för kaniner att äta. Selleri, sparris och stjälkar av broccoli och blomkål är några bra exempel. De är i allmänhet inte lika stärkelsehaltiga eller sockerhaltiga som andra delar av grönsaken.

Frukter och buketter av vanliga grönsaker kan ges till kaniner i små mängder. Morötter, paprika, zucchini, gurka, brysselkål, aubergine och broccoli- och blomkålsbuketter är alla säkra för kaniner att äta, men du bör vara begränsad i vad du matar kaninen.

Kom ihåg att grönsaker bara är en del av en balanserad kanindiet. Ta reda på mer om hur du ser till att din kanin får en hälsosam kost.

Grönsakerna att undvika

Men inte alla grönsaker är säkra för kaniner att äta. Kontrollera alltid innan du ger din kanin något nytt för att se till att den är helt säker. Grönsaker och livsmedel som du inte bör mata en kanin inkluderar:

  • Lök
  • Vitlök
  • Potatisar
  • Avokado
  • Svampar
  • Bönor
  • Majs
  • Tomatblad och stjälkar

källor:

  1. Brown, Susan DVM. ”Rekommenderade frukter och grönsaker för en kanindiet.” Föreningshuskaniner. https://rabbit.org/suggested-vegetables-and-fruits-for-a-rabbit-diet.
  2. Moore, Lucille. Kanin näring och näringsläkning. 3:e upplagan. 2017, s. 62-75, 129-155, 164-170, 180-183.