De 7 typerna av ögonfärg hos katter

Katter finns i alla former och storlekar, pälstyper och pälsfärger, men visste du att katter har många olika typer av ögonfärger?

Vilken färg på ögon kan katter ha?

Du kanske har märkt fantastiska blått, gult och grönt i ögonen på våra kattvänner, men det finns många fler färger att hålla utkik efter. Vissa ögonfärger kan vara relaterade till vissa hälsotillstånd, raser, eller så kan det helt enkelt vara en unik, slumpmässig händelse.

Vi kommer nu att diskutera ögonfärger och hur de uppstår mer i detalj.

Ögats struktur

För att diskutera typerna av ögonfärg hos katter är det viktigt att veta var denna färg finns i ögat. Färg finns i irisett pigmenterat band runt pupillen i en katts ögonglob.

Det är ansvarigt för att kontrollera storleken på pupillen, därav mängden ljus som når baksidan av ögat.

Iris består av två lager: den främre delen är stroma och bakom den epitelcellslagret. Pigment (eller brist på pigment) i iris är ansvarig för ögonfärgen hos katter (och människor!).

Iris färg

Vi har fastställt att färgen vi ser i kattögon finns i ögats iris. Men vad gör iris färgad? Hur får vi olika ögonfärger?

Pigment eller färg skapas av melanocyter som finns i iris. Melanocyter är celler som producerar melanin. Melanin är en pigmentproducerande cell som ansvarar för färgen i våra ögon, hår och päls. Detsamma gäller för katter. Ju mer melanin du producerar och ju mer aktiva cellerna är, desto mörkare och intensivare blir färgerna. Till exempel; en katt som producerar mycket melanin kan ha en mörkare ögonfärg, som koppar.

Äkta ögonfärg

Katter föds inte nödvändigtvis med sin sanna, permanenta ögonfärg. Kattungar föds med slutna ögon och dessa öppnar sig vid 8-12 dagars ålder. De har blå ögon fram till ca 6 veckor, då irisfärgen börjar förändras för att utveckla kattens permanenta ögonfärg.

Läs också: När öppnar kattungar ögonen? Kattungens ögonutveckling förklaras

Kattungar utvecklar vanligtvis sin permanenta ögonfärg vid 3-4 månaders ålder. Detta kan vara ett användbart verktyg för att åldra en kattunge om du inte vet dess ålder.

Typer av färger

Nu när vi vet var färgen finns i ögat (iris) och hur den produceras (genom produktionen av melanin), låt oss diskutera de vackra olika typerna av färger vi kan se i våra katters ögon. Det finns ett brett utbud av färger som ser likadana ut, men jag kommer att diskutera huvudfärgerna som är lätta att observera och skilja från varandra.

1. Blå

Som diskuterats ovan kommer kattungar att ha blå ögon fram till 6 veckors ålder, när ögonpigmentet börjar förändras. Vissa katter har dock blå ögon som en permanent färg.

Se även  10 vackra svarta kattraser som förtjänar en plats i ditt hjärta

Mängden melanin avgör ögonfärgen och ju mer melanin det finns desto mörkare blir ögonen. Av denna anledning, katter med blå ögon har inget melanin i irisarna. Detta är en vanlig ögonfärg i vissa härstamningsraser, till exempel den siamesiska katten och Ragdoll.

2. Grön

Grönögda katter har en lite melanin i irisarna. De kan förekomma hos katter av vilken färg som helst eftersom, till skillnad från människor, mängden melanin i ögonen eller pälsen hos katter inte är kopplad.

Det betyder att en katt med mörksvart päls med mycket melanin fortfarande kan ha gröna ögon med bara lite melanin i iris. Gröna ögon kan vara ett normalt inslag hos vissa härstamningskatter, som den egyptiska Mau eller den ryska blå.

Läs också: 55 bra namn för grönögda katter

3. Gul/orange/bärnsten/guld

Iris med olika nyanser av gult eller orange har mer melaninproduktion och aktivitet än blå och gröna ögonfärger. Detta kan variera från ljusgul till en djupare gyllene färg, beroende på mängden melanin i iris.

Det är förmodligen en av de vanligaste ögonfärgerna (enligt mig) och återigen kan det förekomma hos katter av vilken färg som helst. Även om detta är den vanligaste färgen kan nyanserna skilja sig åt beroende på melanocyterna och det är en anmärkningsvärd ögonfärg.

4. Koppar

Koppar är den mörkaste ögonfärgen man sett hos katter. Det är en djupt orange färg som nästan ser ut som att det finns bitar av ljusbrunt under vissa ljusförhållanden. Det är en sällsynt färg och ganska slående när man ser den. Det kan ses hos vissa brittiska korthårskatter.

5. Olika färgade ögon

Har du någonsin sett en katt med två olika färgade ögon? Det kallas fullständig heterokromi och kan förekomma hos vilken katt som helst, men speciellt hos katter med vit päls.

Det kallas också en katt med konstiga ögon. Det ena ögat kan vara blått medan det andra är gult, etc. Ögonen har olika mängd melanin i sina två iris. Det är vanligare hos vita katter eftersom det är kopplat till den vita genen W.

Läs också: Heterokromi hos katter: katter med olikfärgade ögon

6. Blandad ögonfärg

Vissa katter kan ha två olika färger i samma iris, till exempel en blandning av gult och grönt eller grönt och blått. Detta kallas dikromatisk, vilket betyder två färger.

7. Röda ögon

Katter har inte synligt röda ögon, men katter som har blå ögon utan melanin kommer att få ögonen röda när du tar ett foto i mörkret eftersom ljuset reflekteras från baksidan av ögat (tapetum lucidum). Som jämförelse kommer en katt med icke-blå ögon att lysa klart grönt/gult när du tar ett foto.

Se även  Gör Bobcats fantastiska husdjur?

[/su_row]

Hälsoöverväganden

Även om ögonfärger vanligtvis är ofarliga, finns det några saker att tänka på som kan göra vissa hälsoproblem mer sannolika beroende på ögonfärg.

Kanske har du hört det förut vita katter med blå ögon är förmodligen döva och det ligger en viss sanning i det. Katter med vit päls bär W gen för vit. Denna gen kan vara starkt associerad med ärftlig medfödd dövhet hos vita katter, särskilt hos katter med 1 eller 2 blå ögon. Vita katter med 2 blå ögon löper 3-5 gånger större risk att vara döva än katter med 2 icke-blå ögon. BAER-tester kan utföras för att diagnostisera dövhet hos katter som är bärare av W gen.

Katter med kopparfärgade ögon kan vara normal och ögonfärgen kan vara relaterad till rasen, till exempel brittisk korthår. Vissa katter med kopparfärgade ögon kan dock göra din veterinär misstänksam mot en levershunt (portosystemisk shunt). Det kommer vanligtvis att finnas andra symtom i samband med de kopparfärgade ögonen, till exempel; tillväxthämning, kräkningar, diarré, viktminskning, desorientering och kramper. Om du tror att din katt har något av dessa symtom, boka tid med din veterinär.

Är ögonfärg relaterad till pälsfärg?

Även om melanin är ansvarigt för både pälsfärg och ögonfärg, matchar dessa inte nödvändigtvis hos katter som de gör hos människor. Det betyder att en katt med mörk päls, till exempel svart, som innehåller mycket melanin, kan ha gröna ögon som innehåller lite melanin.

Undantaget från detta är med vitfärgade katter. Som vi har diskuterat bär dessa katter W genen ansvarig för vita pälsar och en större chans för blå ögon. I det här fallet är vitfärgade rockar förknippade med blå ögon och dövhet.

Byter kattögon färg?

Som vi vet föds kattungar med blå ögon och ändrar färg runt 6 veckors ålder tills de är 3-4 månader gamla, då de anpassar sig till sin permanenta färg. Varje färgförändring efter denna ålder är inte normal och kan vara en indikation på ett problem.

En plötslig färgförändring i ett eller båda ögonen kan vara ett tecken på ett medicinskt problem som kräver akut veterinärvård. Detta kan orsakas av trauma, virus- eller bakterieinfektioner, systemiska orsaker eller ögontumörer.

Traumatisk, viral och bakteriell Orsakerna kan vara grumlighet i ögat (på grund av inflammation, sår etc.), ett rött utseende på ögat (blödning i ögat på grund av trauma – hyphema, uveit) eller irritationshärdar (infektioner, sår etc.) . Ett öga som verkar helt grumligt eller vitt kan tyda på ökat intraokulärt tryck (glaukom).

Se även  9 kattraser med vackra blå ögon

Systemiska orsaker Dessa kan inkludera diabetisk grå starr, högt blodtryck som orsakar allvarlig pupillvidgning och till och med blindhet (näthinneavlossning) och virala orsaker (FIP).

Tumörer av ögat kan förekomma i hela ögat och kan orsaka eventuell förstoring eller missbildning av ögongloben, eller i vissa delar av ögat, till exempel melanom som uppstår som en färgförändring i iris.

Omfattningen av de ögonproblem som katter kan utveckla är en annan artikel i sig, men i huvudsak om din katt utvecklar en färgförändring i regnbågshinnan eller ögongloben, varje förändring av pupillernas storlek (eller olika stora pupiller), varje förstoring av ögongloben , okulär flytning eller ögonsmärta. Jag skulle definitivt rekommendera att låta din katt undersöka din veterinär.

Slutsats

Färgerna på kattens ögon är varierande och gör våra katter unika. Färgerna kan vara allt från ljusblått och grönt till djupa orange och koppartoner. Melaninproduktionen i iris är ansvarig för dessa färger och vissa katter producerar mer än andra.

Det är normalt att en kattunge har en annan ögonfärg efter sex veckor, men en färgförändring hos en vuxen katt är inte normalt och bör undersökas av din veterinär.

Läs också: Cat Digestive System: Anatomy, Diseases and Treatment

Vanliga frågor

Vilka är de olika typerna av kattögon?

Katter kan främst ha olika färger i ögonen; blå, grön, gul, orange, bärnsten, guld och koppar. De kan också ha olika färgade ögon.

Vad kallas katter med olikfärgade ögon?

Heterokromi uppstår när katter har två olika färgade ögon, till exempel är det ena ögat blått och det andra gult. Detta är vanligare hos vita katter.

Är bruna ögon sällsynta katter?

Katter har inte bruna eller svarta ögon. Den mörkaste färgen de kan få är koppar, som ibland kan ge intryck av att den innehåller ljusbrunt pigment i vissa ljus.

Är vita katter med blå ögon döva?

Inte alla katter med vit päls och blå ögon är döva, men de är tre till fem gånger mer benägna att vara döva än katter med icke-blå ögon.

Vid vilken ålder ändrar kattungars ögon färg?

Kattungars ögonfärg ändras från blå till färgen de kommer att vara permanent runt 6 veckor gamla. De utvecklar vanligtvis sin permanenta färg runt 3-4 månaders ålder.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.