De fem bästa anledningarna till att INTE börja titta på fågel (och varför!)

Låt oss inse det, fågelskådning är inte för svaga hjärtan och absolut inte för ALLA. Många har valt att gå på fågelskådning och har gett upp det av flera anledningar. Jag har samlat in lite feedback från andra fågelskådare och genom min egen erfarenhet, och här är 5 skäl till att INTE börja titta på fågel:

5 skäl till varför du INTE ska börja titta på fågel:

 1. Du gillar inte djur (särskilt fåglar)
 2. Du gillar inte att vara utomhus
 3. Man blir lätt otålig
 4. Du gillar inte en stor fågelgemenskap
 5. Du förväntar dig att bli expert på fågelidentifiering direkt

youtube video

Nu finns det några detaljer varför jag tror att det är anledningar till varför man inte ska ge sig in på fågelskådning. Innan du börjar bör du veta varför jag kom på dessa skäl. Läs mer!

1) Du gillar inte djur (särskilt fåglar)

brun ekorre på grå trädstam

Detta måste vara en av de mest uppenbara anledningarna! Om du vill börja titta på fågel måste du älska djur. Jag förväntar mig inte att du ska älska dem, men åtminstone uppskatta dem.

För det första, om du är ny på fågelskådning, eftersom du söker mer efter fåglar, kommer du att tendera att märka rörelser av andra typer av djur och insekter omkring dig.

Om du är rädd för eller till och med rädd för djur i allmänhet, kanske den här hobbyn inte är något för dig. För att upptäcka fåglar skulle du vanligtvis vara omgiven av andra djur som också är i samma ekosystem som fåglarna.

För det andra, och viktigast av allt, om du inte gillar fåglar, så gillar du uppenbarligen inte fågelskådning, eller hur? Om du inte gillar hur de ser ut, är rädd för dem eller till och med haft dåliga erfarenheter av dem tidigare, så bör du nog hålla dig borta från den här hobbyn för det är så här det är.

Jag har aldrig sett eller hört talas om en fågelskådare som ogillar djur eller fåglar. Jag måste hålla detta klart: Jag säger inte att du måste älska dem innerligt för att få gå på fågelskådning.

Jag säger bara att man inte ska ha något emot att vara i en miljö full av andra djur och fåglar i ett ekosystem om man vill börja titta på fågel.

2) Du gillar inte att vara utomhus

gryningsnatur semester semester

Medan fågelskådning ibland kan göras hemma, görs fågelskådning vanligtvis utomhus. Även om det finns metoder, som fågelskådning på bakgården, som gör att du kan fågel nära hemmet, måste du fortfarande utsättas för någon form av utomhuselement. Det mesta av det roliga med fågelskådning sker faktiskt när du är ute och går eller på fältet.

Se även  Flyger fåglar på natten? [Surprising ANSWER! + FAQs]

För det första, när du är ute kan vädret förändras: extremt varmt eller extremt kallt väder. Vad som är värre är när det förekommer naturkatastrofer eller långvariga åskväder i vissa länder i världen.

Fågelskådning kommer med största sannolikhet att kräva att du spenderar mycket av den tiden utomhus, så du måste klara av lätt duggregn eller milt varmt väder.

Från där jag kommer ifrån, ett tropiskt, varmt och fuktigt klimat, kan det bli riktigt utmanande under de varmare månaderna i juni.

Om du hatar värmen och bara hatar att svettas, hatar jag att säga det till dig: fågelskådning kanske inte är perfekt för dig. För att ge dig ett exempel innebär fågelskådning ofta att vara i en miljö där du kanske eller inte alltid känner dig bekväm.

Fåglar kan flyga runt i ett ögonblick och flytta från plats till plats mycket snabbt, men tar sig också tid att visa sig. Sammantaget kan det vara svårt att upptäcka fåglar om man känner sig obekväm och ger upp när ett lätt duggregn kommer.

För det andra, i en naturlig miljö kommer du att utsättas för många vilda element, som insektsbett, lera och ojämn mark. Om du har problem med att ta dig fram och bara inte tycker att det är normalt att vara i naturen för det mesta, så råder jag dig att inte ta upp denna hobby.

Du kanske också märker hur fågelskådare alltid dyker upp med sina vackert tagna bilder och videor som ser helt fantastiska ut. Men i själva verket kanske du inte får se den smutsiga sidan av saker där de var tvungna att vistas i en unik utomhusmiljö för att få dessa bilder.

3) Du blir snabbt otålig

gröda svart man kontrollerar tiden på armbandsur nära tunnelbanestationen

Fågelskådning på fältet och även vid din fågelmatare eller holk kan vara ett verkligt prov på ditt tålamod. Jag minns att jag en gång hörde talas om en viss sandsnäppa som bara dök upp på en ö där jag bor, så jag gick ner för att se om jag kunde hitta fågeln.

Sedan trodde jag först att jag bara skulle springa runt snabbt och faktiskt leta efter fågeln, men sedan insåg jag att det inte är så det fungerar.

Se även  Varför är fåglarna så ryckiga? [ANSWERED!]

Fågelskådning kräver lite tur och mycket tålamod. Jag upptäckte detta först när jag stannade för att knyta mina skosnören och såg några av de där sandsnäpporna precis framför mig! Om du är den typen av person som vill få resultat snabbt och identifiera alla fåglar i ditt område mycket snabbt, då kan detta vara en förväntan för dig att släppa.

Fågelskådning är en process där man långsamt tränar sina ögon, öron och intuition genom åren så att man snabbt och enkelt kan identifiera fåglar.

Om du inte är tillräckligt tålmodig för att lära dig den erfarenheten genom att samla fågelskicklighet över tid, så skulle jag säga att den här hobbyn inte är något för dig.

4) Du gillar inte en stor fågelgemenskap

Vissa kanske säger att fågelskådning i stort sett kan göras med bara dig, din kikare och din smartphone, men det finns en riktigt bra gemenskap i fågelvärlden där ute som du går miste om!

Den verkliga glädjen i fågelskådning är att lära känna andra som är intresserade av samma saker som du!

Fågelskådare når ständigt ut och ansluter via appar, forum, webbplatser, sociala medier och YouTube för att dela med sig av sin kunskap och främja allt som har med fågelskådning att göra.

Om du vill göra aktiviteter på egen hand kan fågelskådning fortfarande vara bra för digmen att uppleva den inverkan och uppmuntran en gemenskap kan ge kan verkligen ta din kärlek till fågelskådning till en helt ny nivå.

5) Du förväntar dig att bli en fågelidentifieringsexpert direkt

Fågelidentifiering tar tid. Om du vill börja fågelskådning så att du kan visa andra att du kan namnet på denna art och namnet på den fågelarten inom en vecka eller börja fågelskådning, är chansen stor att du inte kommer att uppnå det. Förmågan att känna igen fåglar tar tid att utveckla och kommer inte direkt.

Detta beror helt och hållet på att det finns så många fåglar som är så lika att du kanske måste se båda fotona sida vid sida för att skilja dem åt.

Men om du klarar utmaningen med fågelidentifiering och inte förväntar dig att det ska vara omedelbart och enkelt, så föreslår jag att du börjar med de här artiklarna om fågelidentifieringsfrågesportwebbplatser och appar för fågelidentifiering som jag skrev tidigare.

Se även  Säker färg för fågelholkar: En startguide! (Läs DETTA först!)

Slutgiltiga tankar

Nåväl där går du! De 5 anledningarna till varför du INTE ska börja titta på fågel. Om det är lätt att säga att dessa 5 skäl inte räcker för att avskräcka dig från denna fantastiska hobby som heter fågelskådning, VÄLKOMMEN TILL GEMENSKAPET!

Om du vill börja din fågelskådningsresa, se till att läsa de andra artiklarna jag har skrivit på den här bloggen, eftersom jag skrev den här bloggen med en nybörjare i åtanke.

Njut av din vistelse, tack för att du tittade och glad fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!