De vanligaste giftiga växterna för katter

De vanligaste giftiga växterna för katter

De visade växterna i ditt hus och de blommande blommorna i din trädgård ser vackra ut. Men visste du att de också kan vara skadliga för dina lurviga kattvänner? Att din katt kan äta giftiga växter?

Innan du tar med dig växter eller blommor i ditt hem eller din egendom, se till att du inte av misstag introducerar giftiga växter till katter. Den här guiden diskuterar några av de farligaste växterna som är giftiga för katter och presenterar några säkrare alternativ.

Vilka vanliga växter och blommor är giftiga för katter?

Du kan bli förvånad över hur många växter och blommor som är giftiga för katter. Här är några av de mest kända sorterna att tänka på:

 • Lilja: Kan orsaka magbesvär och njursvikt
 • Daglilja: Kan orsaka magbesvär och njursvikt
 • Cycad eller Sago Palm: Kan orsaka allvarliga magbesvär, leversvikt och neurologiska problem
 • Pothos / Devil’s Ivy: Kan irritera munnen och mag-tarmkanalen
 • Fredslilja: Kan irritera munnen och mag-tarmkanalen
 • Azalea: Kan orsaka hjärtfrekvensavvikelser och neurologiska problem
 • Aloe Vera: Kan orsaka diarré och kräkningar
 • Filodendron: Kan irritera munnen och mag-tarmkanalen
 • Hosta: Kan orsaka kräkningar, diarré och aptitlöshet
 • Tulpaner: Glödlampor kan orsaka puls-, rytm- och blodtrycksavvikelser; resten av mjölet kan orsaka magbesvär
 • Påskliljor: Glödlampor kan orsaka puls-, rytm- och blodtrycksavvikelser; resten av mjölet kan orsaka magbesvär

Vissa växter är mer skadliga än andra. Till exempel är även näckrosorna som vilar i giftig, medan effekterna av tulpanblad är mindre benägna att orsaka långvariga problem.

Trots dessa skillnader är det fortfarande god allmän praxis att anta att alla delar av växterna och blommorna som anges ovan är giftiga för katter.

Se även  Varför faller hästar efter parning

Tecken på växttoxicitet hos katter

Katter är självständiga varelser och det kan vara utmanande att hålla jämna steg med dem hela dagen. Som ett resultat kanske du inte vet om eller när de konsumerade en giftig växt förrän de börjar visa symtom.

Här är några varningstecken på att din katt kan ha ätit något hon inte borde ha:

 • Rodnad, svullnad eller klåda i ögonen, munnen eller huden
 • Gastrointestinala besvär (kräkningar eller diarré)
 • Svårt att andas
 • dreglande
 • Svårt att svälja
 • Överdriven vattenförbrukning
 • Ökad urinering
 • Hjärtfrekvensförändringar (snabb, långsam eller oregelbunden)

Ju tidigare du märker tecken på toxicitet, desto bättre.

Om något inte står rätt till med din katt, lita på din magkänsla. Anta inte bara att de kommer att skaka av sig det och återhämta sig.

Vad ska jag göra om min katt äter en giftig växt?

Om du vet eller tror att din katt har ätit en giftig växt, försök att inte få panik. Följande steg hjälper dig att behandla din katt på rätt sätt och få den hjälp hon behöver:

 • Ta bort eventuellt kvarvarande växtmaterial från kattens päls eller mun
 • Spärra din katt till en säker plats för att hålla ett öga på dem
 • Kontakta en lokal husdjursgifttelefon
 • Kontakta din veterinär

Försök också att identifiera den specifika växten din katt åt. Denna information kommer att hjälpa veterinären att ta rätt steg för att diagnostisera och behandla det.

När du tar din katt till veterinären kan de ge mediciner för att uppmuntra kräkningar. De kan också använda aktivt kol för att absorbera kvarvarande toxiner i matsmältningskanalen eller sukralfat för att skydda skadade områden i magen.

Se även  Jag älskar min katt så mycket att det gör ont - varför?

Efter initial behandling kan veterinären också ge stödjande vård, inklusive smärtstillande mediciner, antiinflammatoriska mediciner och intravenösa vätskor. De kommer också att övervaka din katt för att se hur behandlingen fungerar och för att se till att deras symtom inte blir värre.

Möjliga konsekvenser av förgiftning

Katter som konsumerar giftiga växter överlever inte alltid effekterna. vissa växter, speciellt liljorkan vara dödligt för katter.

Även om din katt överlever efter att ha konsumerat en giftig växt kan det få långsiktiga konsekvenser.

Till exempel kan katten behöva ta långvariga (möjligen för alltid) mediciner. De kan också behöva följa en speciell diet.

Vilka är säkra alternativ till giftiga växter för katter?

Det bästa sättet att förhindra att din katt äter giftiga växter är att hålla dem utanför huset.

Ja, det här är lite synd, speciellt om du har lagt ner mycket tid och pengar på att odla din samling. Men din katts hälsa och säkerhet är värda att byta ut dina växter.

Den goda nyheten är att du inte behöver ge upp din kärlek till färska blommor eller vacker grönska för att skydda din katt. Här är några säkra alternativ att överväga istället:

Skallerormsväxt

Det kan ha ett farligt klingande namn, men den här växten är fortfarande säker för katter. De är också utmärkta för dem som inte har en grön tumme, eftersom de trivs i direkt solljus.

Spindelväxt

Spindelväxter är inte bara säkra för katter, de har också kraftfulla luftrenande egenskaper. Dessa växter är också mycket motståndskraftiga och växer bra utan direkt solljus.

Se även  Kan jag hyra en katt? - Saker du borde veta

Parlor palm

Om du vill ha en palmplanta till ditt hem, skippa sagopalmen och välj en parlorpalm istället. Parlor palmer är långsamt växande, kattsäkra växter som bara behöver lite indirekt solljus för att överleva.

afrikansk viol

Föredrar du blommande växter istället för rena gröna? Om så är fallet, är afrikansk viol ett utmärkt val som kommer att sätta färg på ditt hem och inte skadar ditt älskade kattdjur om det förtäras.

Gloxinia

Gloxinia-växter har vackra röda, blå, rosa och lila blommor. Dessa unika växter är infödda i Brasilien och är underbara och veterinärgodkända.

Orkide

Orkidéer är en annan utmärkt blommande växt för kattälskare. Den enda nackdelen är att de blommar sällan (en gång om året i upp till tre månader).

Har din katt kommit i kontakt med en giftig växt?

Efter att ha läst den här guiden, har du insett att några av dina krukväxter är giftiga för djur?

Vi gör alla misstag, så det finns ingen anledning att slå dig själv. Nu när du vet vilka växter som är skadliga är det dags att byta ut dem mot säkra alternativ.

Om din katt äter giftiga växter under övergångsprocessen, kom ihåg att kontakta en veterinär omedelbart.

En videokonsultation med en av Cooper Pet Cares kvalificerade veterinärer är bara några klick bort. Snabbt, enkelt och säkert – få svaren du behöver.