Declawing katter: vad du behöver veta

Declawing är ett kirurgiskt ingrepp som permanent tar bort en katts klor. Det är en metod som används av kattägare för att förhindra att en katt skadar hushållsartiklar som möbler, mattor och gardiner när katten kliar sig, vilket är normalt kattbeteende.

En gång sågs det som en rutinmässig praxis, har kattavkloning blivit ett hett ämne under de senaste decennierna eftersom fler människor har kommit att se proceduren som omänsklig och till och med barbarisk.

Om declawing Katter

Närbild av en kattunges tass med ett mänskligt finger för kontrast

Avkloning tar inte bara bort en katts klor. Det amputerar delvis deras tår, tar bort de sista benen och förhindrar att klorna växer tillbaka.

Katten deklarationsoperation är officiellt känd som en onykektomi.

Declawing är en partiell digital amputation – den distala falangen (sista benet) på varje tå avlägsnas med ett kirurgiskt blad (skalpell), kirurgisk laser eller steriliserade nagelklippare i giljotinstil.

Eftersom klorna är fästa vid de distala falangerna (plural för phalanx), innebär det att klorna inte växer ut igen om man tar bort dessa ben. Men i vissa fall kan kirurgen misslyckas med att ta bort hela den distala falangen, i vilket fall klon kan växa ut igen.

Declaw operation utförs medan katten är under narkos. Veterinären tar kirurgiskt bort det sista tåbenet från varje tå, stänger sedan varje tå med stygn (vanligtvis upplösbara suturer) eller kirurgiskt lim och förbinder benen. Vanligtvis tas bara klorna på framtassarna bort, eftersom katter vanligtvis använder sina framtassar för att klia sig.

En alternativ operation till en declaw-operation är en borttagning av senorskära av senor under tårna för att förhindra att katten sticker ut klorna.

Fördelar med att declawing katter

Grå Scottish Fold-katt med tassar fram

Kattavlägsnande är ibland medicinskt indicerat, till exempel om katten har en tumör på tån eller har skadat tassen så illa att amputation av tåspetsarna är medicinskt nödvändig.

Dessutom hävdar vissa människor att kattavkloning kan rädda livet på katter som annars skulle avlivas i härbärgen eftersom deras ägare inte vill leva med deras destruktivitet.

I vissa fall tillåter declawing en ägare att behålla en katt som kliar den (avsiktligt eller oavsiktligt), särskilt för personer som är sjuka eller har försvagat immunförsvar.

Se även  Hur du håller din katt borta från din julgran

Nackdelar med att declawing katter

Det finns många nackdelar med att declawing katter.

De som är emot valfri kattdeclawing citerar många invändningar mot kattdeclawing, inklusive följande:

  • Återhämtningsoperation är smärtsamt för katten
  • Potential för infektion efter operation
  • Kirurgisk amputation är en onödig stympning
  • Declawing tar bort ett naturligt kattbeteende
  • Declawed katter kan inte försvara sig mot andra djur
  • Vissa katter kan ha långvarig smärta eller fantomsmärta
  • Hälta (haltande eller problem med att gå, springa eller klättra)
  • Vissa människor hävdar att declawade katter utvecklar andra oönskade beteendeproblem som aggression och olämplig eliminering (kissa utanför kattlådan)

Är det smärtsamt att declawa en katt?

Om de lämnas oklippta kan kattnaglar växa tills de tränger igenom fotsulan, vilket är smärtsamt och kan orsaka infektion.

Declawing är en kirurgisk amputation av den sista knogen på varje tå. Som med alla operationer, a Declaw operation är mycket smärtsamt för katten.

Av denna anledning ordinerar de flesta veterinärer rutinmässigt smärtstillande medicin för att hjälpa mot smärta. Om din katt avklavas, fråga din veterinär om smärtbehandlingsprotokollet de planerar att använda.

Huruvida declawed katter upplever smärta efter den omedelbara återhämtningsperioden är inte känt med säkerhet.

Ämnet är hett debatterat och har till och med ett namn: post-declaw smärtsyndrom. Vissa människor tror att katter upplever smärta inte bara dagar eller veckor efter en declaw, utan månader eller till och med år, på grund av nervskador som uppstår under operationen.

Smärta kan vara traditionell smärta eller kan vara ”fantomsmärta” som liknar vad mänskliga amputerade rapporterar (känner smärta i en lem som inte längre finns där). Katter kan halta eller visa andra tecken på smärta eller obehag långt efter att de har läkt från operationen.

Vissa människor tror också att declawed katter har fler beteendeproblem relaterade till kronisk kvarvarande smärta, såsom att undvika kattlådan och aggression. Eftersom att declawing en katt ändrar formen på foten, kan proceduren också påverka hur katten går, springer och klättrar.

Hur lång tid tar det för en katt att återhämta sig från declawing?

Den fullständiga återhämtningsperioden efter declaw-operation tar två till sex veckor, beroende på kattens ålder och storlek.

Se även  Fortsätter katten att kissa på mannens saker? Topp 5 anledningar till varför

Återhämtningen verkar vara svårare för en vuxen katt jämfört med en kattunge, förmodligen för att en vuxen katt är tyngre, så att gå runt på sina sår är mer smärtsamt. Medan katten återhämtar sig är det viktigt att hålla dem inomhus för att hålla tassarna rena och torra. Tills kattens tassar är helt läkta, använd strimlat papper i kattlådan istället för lera eller klumpigt strö.

Hur mycket kostar det att declaw en katt?

Kostnaden för att declawing en katt varierar mycket beroende på var du bor.

Eftersom declawing är ett kirurgiskt ingrepp som kräver anestesi, räkna med att betala någonstans mellan $300 och $1.000 beroende på kattens ålder och vikt, samt om du väljer den rekommenderade pre-anestetiska blodprovs- och vätskekatetern eller andra rekommenderade tester eller tjänster.

Är Cat Declawing lagligt?

Beroende på var du bor är det olagligt att avkloa katter. Declawing är förbjudet i många europeiska länder och Storbritannien.

I Kanada är Canadian Veterinary Medical Association uppger att den ”motsätter sig elektiv och icke-terapeutisk partiell digital amputation, allmänt känd som declawing eller onychectomy, av huskatter” och att ”klia är ett normalt beteende hos katter.”

I USA är deklaration olagligt i ett antal städer, inklusive staden Denver, Colorado, samt hela delstaten New York och Maryland. Fler och fler städer och delstater överväger lagstiftning för att förbjuda kattavskiljning.

Flera stora djurorganisationer i USA motsätter sig valfri declawing av huskatter, inklusive TAmerican Association of Feline Practitioners (AAFP), den American Animal Hospital Association(AAHA) och American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). De American Veterinary Medical Association (AVMA) säger att det ”avskräcker kattdeclawing (onychectomy) som ett valfritt ingrepp och stöder icke-kirurgiska alternativ till proceduren.”

Alternativ till declawing katter

Vita katttassar med rosa kloskydd Alternativ till borttagning av kattklo

Nagel- eller kloskydd är ett humant alternativ till att ta bort din katt.

Om din katt uppvisar destruktivt repbeteende, prova ett av de många mer humana alternativen för att ta bort klor:

1. Sörj för gott om acceptabla skrapytor som din katt kan repa på istället för dina möbler.

Erbjud din katt många olika föremål som hon kan skrapa, inklusive skrapor och skrapor. Tillhandahålla både horisontella och vertikala repytor och erbjuda olika typer av material (matta, sisal, kartong etc.).

Se även  12 varningstecken att din katt har ont

Läs mer: Bästa skrapstolpar för innekatter

2. Placera krabbaversioner på oacceptabla krabbaföremål.

Om din katt repar en soffa, stol eller annan möbel, försök använda en repaversion. En möjlighet är att täcka möblerna med ett skyddande lager av tyg (t.ex. ett påslakan). Om detta inte räcker för att avskräcka din katt, använd något som din katt inte gillar.

Katter som inte avskräcks av tygbeklädnader är mindre benägna att repa ytor täckta av plast. Försök att använda en plastgardin för att slå in föremålet i fråga. Att placera aluminiumfolie på ytan är ett annat alternativ, liksom dubbelhäftande tejp.

Att täcka en yta med dubbelhäftande tejp kan vara tråkigt om du inte använder en produkt speciellt utformad för det ändamålet. KatSupreme Anti-Cat Scratch Möbelskydd är ett exempel värt att överväga. Den består av stora ark med dubbelhäftande tejp som du snabbt kan fästa på en mängd olika ytor, inklusive polyester, bomull och sammet. Din katt kommer inte att gilla den klibbiga känslan under tassarna, så den hittar något annat att klia – förhoppningsvis ett skrapstolpe!

För katter som kliar på mattor eller andra typer av golv, placera en kontorsstolsmatta av plast över området med den spetsiga sidan uppåt.

Placera en acceptabel skrapyta bredvid varje föremål du täcker. Placera till exempel en skrapstolpe nära soffarmen eller en horisontell skrapbräda nära mattan. Du kan också strö kattmynta i närheten av de acceptabla repande föremålen för att locka din katt att använda dem. Med tiden kommer din katt att lära sig att lämna det förbjudna föremålet ifred och du kan upptäcka det.

3. Håll din katts naglar klippta korta.

Nagelklippning varje vecka håller naglarna trubbiga så att de gör mindre skada om din katt kliar något oacceptabelt.

4. Prova spiklock.

Rundade nagellock av vinyl som Soft Paws glider över varje nagel för att låta katten klia sig utan att orsaka skada. Nagelskydden fästs med husdjurssäkert lim och sitter kvar på nageln i fyra till sex veckor, varefter de måste bytas ut.

Slutgiltiga tankar

Oavsett vilket alternativ du väljer, kom ihåg att det kan orsaka din lurviga vän mycket smärta och lidande att ta bort din katt. Om denna procedur inte är nödvändig på grund av medicinska problem, överväg att prova något av de andra mindre smärtsamma alternativen som anges ovan.