Den bästa åldern för att få en råtta (och varför)

Om du funderar på att skaffa en råtta som husdjur kanske du undrar hur gammal en råtta ska vara innan du köper den? Du skulle väl inte vilja börja din råttägares liv genom att av misstag utsätta råttan eller dess mamma någon form av grymhet?

Den bästa åldern för att få en husdjursråtta (och varför) är när råttan är cirka 6 veckor gammal. Råttan borde ha könsbestämts och inte hållits med det motsatta könet eftersom den var ca 5 veckor gammal. Detta för att säkerställa att de är helt avvanda och redo att tas om hand på ett säkert sätt utan sin mammas närvaro.

Okej, låt oss titta på anledningarna till varför en råttas ålder spelar roll och hur man får en uppfattning om din råttas ålder om du inte är säker på om du skaffar en ung råtta.

Vilken är den bästa åldern för att få en råtta?

Vi valde inte slumpmässigt 6 veckor ur hatten. Även om vi har hört vissa människor hävda att man kan adoptera råttor ännu tidigare, håller vi inte med.

Avvänjning måste göras

Först är det viktigt att notera det råttor börjar inte avvänjas förrän vid 4 veckors ålder. Det är fram till den åldern – en råtta ska aldrig skiljas från sin mamma förutom i en nödsituation eftersom den behöver modersmjölken för att överleva.

Detta kan vara förvirrande för vissa råttägare eftersom babyråttor är ganska glupska ätare
Och de kan börja knapra på andra matkällor redan efter 2 veckor. Detta leder till att vissa ägare drar slutsatsen att det är OK att skilja en råtta från sin mamma vid det här laget.

Det är inte.

Ett hälsosamt immunförsvar är beroende av bröstmjölk

Modersmjölk är avgörande för en hälsosam utveckling av råttor och precis som hos människor leder det till att råttan utvecklar ett fullt fungerande immunsystem. Om du tar råttan ifrån sin mamma innan den är ordentligt avvänjd, ber du om problem senare i livet.

En råtta avvänjas när den inte längre söker upp sin mammas msläktingar och bara äta fast föda.

Se även  Hur förhindrar du att husdjursråttor kissar överallt? Bästa råden

Könsseparation efter 5 veckor

Än du ska separera råttorna sexuellt vid 5 veckors ålderS. Det betyder att pojkarna behöver sin egen bur och att tjejerna kan bo hos sin mamma.

Varför?

Tja, råttor är inte människor och till skillnad från människor, hanråttor blir sexuellt aktiva runt denna ålder och parar sig gärna med sina syskon om de inte hålls isär.

Den goda nyheten är att det är osannolikt att det leder till graviditet (de flesta honråttor kan inte bli dräktiga förrän de är 6 veckor gamla) men det är fortfarande ganska osmakligt och kan störa honorna.

Ytterligare social utveckling behövs fortfarande

Du kanske tycker det om man kan separera råttorna efter 5 veckor, varför inte bara sälja dem? Hälften av kullen kommer ändå inte att bo hos sin mamma.

Nåväl, det handlar om det låter råttans sociala utveckling ske. En 5 veckor gammal råtta är fortfarande lite ömtålig och när de förs till ett nytt hem kan de vara lite bekymrade och eftersom de fortfarande är väldigt små i detta skede kan de också lätt gå vilse.

Faktiskt, vissa uppfödare kommer att insistera på att hålla en råtta även efter 6 veckors stadiet om de inte känner att råttan är fullt utvecklad då. Vi har känt uppfödare som håller unga råttor i upp till 12 veckor innan de släpps ut.

Det är värt att notera unga råttor mellan 6 och 12 veckor gamla kommer alla glatt att knyta an till sina nya ägaredu riskerar inte att bli avvisad av en råtta för att du valde att vänta på att den ska utvecklas.

Det enklaste sättet att bestämma åldern på en råtta

Det bästa stället att att få en råtta som husdjur är en professionell och ansedd uppfödare. De kommer att hålla högkvalitativa register som förklarar när råttan föddes, avelslinjerna etc. och ser gärna till att råttan du köper är cirka 6 veckor gammal.

Se även  Hundögoninfektion: orsaker och behandlingar

Det är dock rättvist att säga att inte varje råtta har turen att börja sitt liv under en bra uppfödare och det finns gott om ”matare” utanför. Det är,
de föder främst upp råttor som mat åt andra djur – de säljer dig gärna en husdjursråtta, men de bryr sig inte så mycket om råttor som varelser.

De kommer att mata sina råttor med dålig mat, hålla dem i trånga förhållanden och i allmänhet försummar deras välbefinnande
eftersom de känner att eftersom de bara ska ätas så spelar de ingen roll.

Vi skulle vilja se dessa uppfödare gå i konkurs för gott. Vi rekommenderar också att du inte köper råttor från dem om möjligt.

Varningstecken från dessa uppfödare inkluderar:

  • Dålig eller ingen registrering
  • Bilder på råttor utan vatten eller mat
  • Bilder på smutsiga sängkläder
  • Foton på råttor som hålls i akvarier eller hamsterburar
  • Flera kullar med råttor att välja mellan

Om du stöter på mataruppfödarråttor, de kommer förmodligen att reagera konstigt som om de aldrig upplevt mänsklig beröring förutde är också mycket mer benägna att vara sjuka, underviktiga och i dålig form.

Om du vill testa vattnet med en uppfödare som du misstänker är en foderuppfödare, skicka helt enkelt ett e-postmeddelande (inte från ditt huvudkonto) till dem och fråga om de kan ge en stor veckobeställning för dina ormar. Om de kan är det dags att leta någon annanstans. Om inte, kan de skicka ett väldigt argt meddelande till dig eftersom de flesta välrenommerade uppfödare inte vill ha något att göra med matningsscenen.

De två huvudsakliga ålderstecken hos en råtta

Det är inte alltid lätt att säga hur gammal en råtta är, även om storleken på en 6 veckor gammal råtta borde betyda att det borde vara uppenbart att den ännu inte är fullvuxen. Men om det inte är uppenbart, finns det två andra åldersindikatorer hos en råtta som är lätta att ta reda på, även om du inte är en erfaren råttägare: färgen på en råttas tänder och tillståndet på en råttas päls.

Se även  Kommer en kattmamma att döda sina kattungar om du rör vid dem?

Färgen på en råttas tänder

Efter att råttor föds och deras tänder kommit igenom, har de mycket ljusgula framtänder. Men när de blir äldre börjar deras tänder mörkna och ganska avsevärt.

Om en råtta har nått mognad bör den ha en mörkgul eller till och med en ljus orange nyans till hans tänder.

När råttan går framåt i Under de sista månaderna av hans liv kommer du att märka att tänderna blir ganska mörkorange.

Det är dock värt att notera det råttandvård är inte helt idiotsäkertoch vissa råttor kan ha avsevärd variation i färgen på tänderna.

Du borde överväga färgen på en råttas tänder även när man undersöker andra egenskaper hos råttåldringsprocessen.

Tillståndet för en råttas päls

En ung råtta ska ha en fin glansig och ganska glänsande päls, den ska kännas silkeslen och du ska se att den är lika lång över hela råttans kropp.

En äldre råtta, som har gått igenom puberteten, kommer att märka att dess kroppshår förändras (precis som människor) och pälsen kommer att växa sig längre och bland ungdomens silkeslena hår hittar man några ”vakthår” som är tjockare och grövre.

Särskilt hanråttor tenderar att utveckla ganska mycket stel hår efter puberteten.

Det finns dock några undantag från denna regel och råttor med en satinig läggning tenderar att behålla en glänsande, ljus päls mycket längre än en vanlig pälsråtta.

En sak är dock säker: det är det en råtta med tråkigt, rakt hår med saknade fläckar är nästan säkert äldre än 18 månader.

Slutsats

Vad är bästa åldern för att få en råtta (och varför)? 6 veckor är vanligtvis rätt ålder för att få en råtta som husdjur. Detta ger den tid att avvänja sig och utvecklas ordentligt. Du bör få dina råttor från en ansedd uppfödare och inte en ”matuppfödare” och om du är osäker på en råttas ålder, kolla dess tänder och päls.