Den galna kattdamen från Skyros

Lisa Van Dijken beskriver sig själv som Crazy Cat Woman of Skyros, men mycket beror på vad galen betyder. När hon började arbeta för en grekisk/nederländsk researrangör visste hon inte vad hon skulle stöta på och hur det skulle förändra hennes liv. De senaste 6 åren har hon matat och tagit hand om herrelösa katter på den grekiska ön Skyros i Egeiska havet.

Många greker har fritidshus på ön och matar katterna på sommaren. Även när de herrelösa inte matas har soptunnarna på många av orterna lämnat kvar rester. Tyvärr ges mycket lite hjälp till de herrelösa när turisten lämnar på sommaren och deras tillstånd försämras snabbt på vintern.

Den lokala kommunen har ansvaret för dem, men ger mycket begränsade medel för mat eller sterilisering. Det är här Lisa kliver in, matar och hjälper till i programmen för fångst, kastrering och släpp. Hon satte också upp en Facebook sida för att uppmärksamma dessa kännande varelsers öde.

Idag har Lisa nio strategiska utfodringsstationer över hela ön. Dessa stationer hjälper till att skapa friska kattkolonier på säkra platser. Lisa föredrar alltid en privat trädgård där de herrelösa djuren löper mindre risk för förgiftning eller trafikskador.

Katt äter från en hemlagad matskål

Hennes hemmagjorda matare är strategiskt placerade för att säkerställa att så många herrelösa som möjligt matas. För tillfället har hon 4 matare i Skyros stad och 5 andra runt ön på platser som Molos och Magazia. Två gånger i veckan fyller hon matskålarna och kollar katternas hälsa.

Varje resa kräver två påsar på 20 kg torr kattmat, varje påse kostar 24 € eller våtfoder kostar 15,50 € för två dussin burkar. Hennes stigande kostnader fortsätter att öka, och underskottet täcks direkt ur Lisas egen ficka. Som hon säger: ”Det är ofta en kamp att klara sig.”

Se även  Kan jag adoptera katter från samma kull? En veterinär förklarar

Foderstationer har andra fördelar, behandlingar kan ges som avmaskning, bekämpning av öronkvalster och ögoninfektioner. Många kattungar föds med ögoninfektioner från klamydia, som överförs till dem från sina mödrar, eftersom herrelösa inte skyddas av vaccin.

De kan bli blinda på några dagar om de inte behandlas. Om den upptäcks tillräckligt snabbt kan kattungen få ögondroppar från veterinären och återhämta sig snabbt på några dagar. Även rengöring av ögonen med vatten kan rädda synen innan du ger dessa droppar.

Huvudmålet med Lisas ingripande är TNR (Trap, Neuter and Return). Detta har redan gjort en betydande skillnad för katterna på ön. Human kontroll över de herrelösa kolonierna minskar inte bara befolkningen, utan leder också till friskare och gladare katter.

Hanar är mindre benägna att vara inblandade i slagsmål, bitna och infekterade med sjukdomar som felint immunbristvirus (FIV) eller leukemivirus (FELV).

De Grekiska kattens välfärdsförening (GCWS, nu inne på sitt 30:e år) stödjer för närvarande mer än 25 grupper på öarna och fastlandet med bidrag, utrustning, förnödenheter och veterinärer/sköterskor, i områden som Aten, Kreta, Rhodos, Samos, Skyros och Thessaloniki.

Denna välgörenhetsstiftelse organiserar frivilliga veterinärer och sjuksköterskor de flesta månader på året för att utföra kastreringen; eller ger ekonomiskt och materiellt stöd till lokala volontärgrupper som organiserar steriliseringsprogram.

Under de senaste åren har det blivit allt svårare att leverera frivilliga veterinärteam från Storbritannien för sterilisering i Grekland på grund av strikt lagstiftning. Veterinärer måste vara registrerade hos de grekiska veterinärmyndigheterna, alla kampanjer är auktoriserade och hålls på godkända kliniker.

Deras engagemang är inte alltid tillåtet eller stöds. Detta innebär ett stort beroende av lokala grekiska veterinärer med enormt ökade kostnader.

Se även  9 kattraser med vackra blå ögon

”Jag tycker om att arbeta nära mina lokala veterinärer”, säger Lisa, ”även om de bara är på ön fyra dagar varannan vecka under vintern.” Veterinärerna är känsliga för hennes svåra situation och erbjuder henne specialpriser för kastrering.

Ändå är djurens hälsa och välfärd på alla nivåer en dyr affär. Kostnaden för GCWS för enbart kastrering under en sexmånadersperiod var £45 000 och detta inkluderade inte över 50 ”ad hoc”-förfrågningar. Med uppskattningsvis 2 miljoner herrelösa katter i Grekland finns det aldrig tillräckligt med pengar för att täcka varje välgörenhetsorganisation.

Lisa får ett bidrag från GCWS för kastrering tre gånger om året, totalt 2000 euro. Lisa köper all torr och blöt mat från donationer och egna pengar.

”Det jag gör,” säger hon blygsamt, ”är bara en droppe i havet. Om fler katter överlever, eller om det inte finns några oönskade kattungar och hanar har ett lättare liv, då har jag uppnått mitt mål.” men det är en brutal uppgift med inte många som är villiga att hjälpa henne.

Hon lever i ett slutet samhälle där ”envis attityd mot katter” råder och där många lokalbefolkning anser dessa kännande varelser vara ohyra.

”Skyrians bryr sig i allmänhet inte om katterna och tycker att det är totalt slöseri med pengar”, säger hon. En gång när hon matade katterna ropade någon ”Död åt alla katter”. Det säger allt.

Hemma är arbetet ännu inte klart med 70 katter som strövar runt i huset. Dessa katter kräver medicinsk behandling eller postoperativ vård, andra är blinda, döva eller svaga, till exempel en mycket gammal katt med hjärtproblem som inte skulle överleva om de släpptes ut i naturen.

Se även  Födoallergier hos katter: symtom, orsaker, diagnos och behandling

Förhoppningsvis kommer utbildning i skolan att gradvis förändra attityder till det bättre. Den här Crazy Cat-personen är under tiden fast besluten att fortsätta trots de enorma utmaningarna. Som Aishabella Sheikh skrev i sin bok djungelprinsessa ”Ibland är det de galna människorna som tar fram det bästa i oss.”

länkar:

De som vill donera till Skyros Cats:

Facebook sida:

paypal: [email protected]

Det finns också möjlighet till en virtuell adoption

The Greek Cat Welfare Society (Storbritannien)