Den kompletta checklistan för kaninvård för glada huskaniner

Många anser att kaniner är lätta husdjur för nybörjare som inte vet allt som ingår i deras dagliga vård. Det är mycket att tänka på när du tar med din första kanin hem, så du kanske glömmer en del saker.

För att se till att du har allt du behöver för att hålla din kanin glad, tänk på de uppenbara faktorerna, såsom deras livsmiljö och näringsbehov. Du vill också vara säker på att överväga andra aspekter av kaninvård, såsom potträning, trimning, kaninskydd och leksaker för din kanin att leka med.

Få en gratis utskrivbar checklista med allt du behöver till din kanin! Använd den när du letar efter tillbehör till din kanin för att se till att du får allt du behöver för att göra dig redo för din nya kanin.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Hus

1. Djurlåda

Istället för att köpa en dyr kaninbur eller bur rekommenderar jag att du köper en husdjurslåda till din kanin. De flesta burar som marknadsförs för kaniner är faktiskt alldeles för små för dem. De kommer att leda till en olycklig kanin som skramlar högt på galler i buren och aldrig vill återvända till sin inhägnad efter träning.

En kaninlåda, å andra sidan, är tillräckligt stor för att ge kaniner utrymme att hoppa runt och sträcka ut sig. De är också mycket lättare att rengöra. Allt du behöver göra är att skjuta portarna åt sidan och låta vakuumet rinna. Det bästa är att den här typen av kapsling är ett av de billigaste alternativen som finns. Istället för att betala hundratals dollar för en kaninhydda eller kaninhydda kan du vanligtvis få en lekhage för mindre än $50 (se aktuellt pris).

2. Gömt hus

Kaniner är bytesdjur, vilket betyder att de överlever i naturen genom att hitta platser att springa och gömma sig på. För våra husdjurskaniner betyder det att de känner sig mycket säkrare och mer bekväma i sin miljö om du ger dem ett gömställe.

På nätet hittar du vackra gömmor av trä eller flätat hö. Jag fick TRUE Den för min kanin eftersom det är ett bra gömställe för de flesta små och medelstora kaniner. Men du kan också bara använda en kartong. Har du en stor kartong som din kanin får plats i kan du göra entré till din kanin och använda den som gömställe.

3. Foder- och drickshoar

Många kaniner gillar att leka med sina mat- och vattenskålar genom att ta dem i kanten och vända på dem. Detta kan sluta göra en hel röra, så det är bäst att försöka hitta tunga keramiska skålar att använda till din kanin så att de inte kan vändas.

En vattenskål är bättre för kaniner än en vattenflaska. Skålar är ett mer naturligt sätt för kaniner att dricka och uppmuntrar kaniner att hålla sig bättre hydrerade.

4. Bärare

Du kan få en liten kartongbärare när du först tar hem din kanin, men du vill ha en mer permanent bärare när du behöver gå till veterinären eller resa med din kanin. De flesta kattbäddar har en bra storlek för kaniner. jag gillar den bärare som öppnar upptill eftersom dessa kan göra det lättare att få in en kanin.

Se även  Kan kaniner äta mandariner?

5. Hö bin (frivillig)

Jag brukade använda en höbricka till min kanin, men jag tyckte att det var lättare för mig att lägga höet direkt i kattlådan. Detta fungerar för mig eftersom min kanin bara använder ena änden av kattlådan för att avlasta sig själv, så jag kunde lägga höet på den andra änden och det skulle hålla sig mestadels rent.

Om du bestämmer dig för att du vill ha en hölåda, skaffa en med stora hål som din kanin kan dra ut höet ur. Något liknande denna hängande höstack är bäst att hålla din kanins hö rent och även göra det lättillgängligt.

Mat

6.

Hö är den viktigaste delen av din kanins diet. Du vill se till att de har hö tillgängligt att tugga under hela dagen. Timothy hö är bäst för vuxna kaniner eftersom det är grövre och hjälper till att slipa ner en kanins tänder för att förhindra att de växer över. Kaniner som är 6 månader gamla eller yngre bör utfodras med alfalfa hö (läs mer om dieten av unga kaniner).

Du kan köpa hö från en djuraffär (och om du gör det rekommenderar jag att du köper hö av märket Oxbow), men jag föredrar det faktiskt köp hö till mina kaniner online på Small Pet Select. Det här är en utmärkt webbutik som jag alltid litar på har högkvalitativt hö. Det är grönare och fräschare än vad du hittar på djuraffärshyllorna, vilket gör det mycket mer tilltalande för kaniner att äta. Och du får 15 % rabatt på din första beställning när du använder koden KANIN FRAM i kassan!

7. Färska bladgrönsaker

Kaniner behöver en till två koppar färska bladgrönsaker dagligen. Du kan få dessa på din lokala livsmedelsbutik, bondens marknad eller till och med genom att ha en trädgård på din bakgård. De flesta bladgrönsaker är säkra för kaniner, men du vill undvika isbergssallad (annan sallad är bra). Iceberg har en liten mängd av en kemikalie som kallas lactucarium som kan byggas upp i en kanins system med tiden och orsaka hälsoproblem.

8. pellets

Pellets bör bara vara en liten del av en kanins diet. De behöver egentligen bara ungefär en matsked per kilo kroppsvikt per dag. Och det är helt okej, till och med förväntat, att de tar slut innan dagen är över. Istället för att kaniner alltid har en skål med föda är det mycket hälsosammare för dem att tugga hö hela dagen.

Jag rekommenderar att få Oxbow Garden Select pellets för din kanin. Detta är ett varumärke känt för högkvalitativ mat med en bra balans mellan fibrer och näringsämnen. Min kanin gillar att äta dem. Hon kommer att sluka dem som godsaker!

9. Intensivvård

Kritisk vård är ett akutfoder för din kanin. Kaninernas hälsa beror på den konstanta rörelsen av deras matsmältningssystem. Om de inte äter under en längre tid kan de behöva ges detta med en spruta Kritisk vårdformel.

Läs mer om intensivvård i den här artikeln.

10. Godsaker (frivillig)

Kaniner definitivt inte behöver godsaker, men de är ett roligt sätt att vinna din nya kanins förtroende genom att ge dem en godbit. Se bara till att bara ge din kanin godsaker med måtta. Cirka 1 tsk godsaker per kilogram av din kanins kroppsvikt är det maximala du kan ge din kanin.

Se även  Behöver kaniner solljus?

De bästa typerna av godsaker för kaniner är faktiskt färska eller torkade frukter och grönsaker. Du kan skära dem i små bitar för att se till att du inte övermatar din kanin. jag gillar att få torkade banangodis på Small Pet Select eftersom jag vet att de inte har några tillsatta sockerarter eller konserveringsmedel som inte skulle vara bra för kaniner att äta. (och glöm inte att få 15 % rabatt på din beställning genom att använda koden KANIN FRAM)

Nöje

11. Leksaker

Kaniner behöver massor av leksaker för att hålla dem underhållna och deras tänder trimmade. Du vill köpa (eller göra) leksaker som gör att din kanin kan använda sina naturliga instinkter för att tugga, gräva och föda. Naturligt trä och höleksaker är bra för kanintänder. Medan gräsmattor är bra för att gräva. Pusselleksaker med dolda godsaker är bra för kaninernas födosöksinstinkter.

För att ta reda på vilken typ av leksaker din kanin gillar att leka med måste du ge dem ett brett utbud. Ta reda på mer om var du kan hitta leksaker som din kanin tycker om att leka med!

12. Kartong

Kartong är ett mångsidigt verktyg som kan användas för att föreviga kaniner och som kaninleksaker. Du kan göra många av dina egna DIY-leksaker med hjälp av toalettpappersrör och kartonger.

Prova att göra denna DIY-leksak till din kanin, eller om du behöver fler idéer, prova dessa leksaker också!

13. Katttorn (frivillig)

Många kaniner älskar att hoppa upp och se rummet från olika nivåer. Ett katttorn med plattformar är ett bra sätt att ge din kanin lite kul Och uppmuntra dem att träna mer. Jag rekommenderar att du skaffar ett kort katttorn så att du inte behöver oroa dig för att din kanin ramlar av. jag har den Trixie katttorn eftersom den också har ett litet skydd på botten.

14. Tunnel (frivillig)

Eftersom tama kaniner kommer från en art som gräver underjordiska tunnlar som hem, tycker många av dem om att tävla genom leksakstunnlar. Katttunnlar kan vara roliga miljöleksaker för kaniner att springa igenom och de kan uppmuntra till bättre träningsvanor.

Strösträning

15. Kattlåda

För att uppmuntra din kanin att använda sin kattlåda, se till att du köper en låda som är tillräckligt stor för att få plats i den. De där små hörnlådorna är inte tillräckligt stora för att vara bekväma för kaniner och många kommer att ignorera dessa lådor helt och hållet. Istället för, köpa en stor kattlåda.

16. Bajs scooper

Alla typiska kattsandsscoop fungerar för kaniner. Se bara till att hålen inte är så stora att din kanins bajs faller igenom.

17. Skräp på papper

Vanligt kattsand i lera är inte säkert för kaniner. Kaniner äter ofta bitar av sin strö, som kan klumpa sig i magen och orsaka farlig förstoppning. Köp istället en pappersbaserad kull. Jag gillar att använda Välj ett litet husdjur eftersom det är ett återvunnet pappersavfall som är säkert för kaniner och inte innehåller bakpulver som de flesta andra märken, Och den gör ett bra jobb med att kontrollera lukten av kaninurin.

Se även  Vad händer om en kanin kliar dig?

18. Husdjurssäker rengöringsspray

Oundvikligen måste du städa upp röran runt din kanin då och då. För att förhindra att din kanin slickar eller andas in potentiellt skadliga kemikalier, vill du ha en husdjurssäker rengöringsspray till hands. Dessa rengöringslösningar finns tillgängliga online som t.ex Rengöringssprayer av märket Puracy.

Men du kan också göra din egen rengöringsspray genom att använda en kopp vit vinäger med en kopp vatten. Skaka dem tillsammans i en sprayflaska och använd den för att rensa upp röran.

19. soptunna med lock (frivillig)

Om du vill spara lite plast, köp en papperskorg med lock. På så sätt slipper du behöva gå igenom en plastpåse varje dag när du öser ur din kanins kattlåda. Istället behöver du bara en plastpåse per vecka, och burken med lock kommer att hålla rummet från att lukta illa.

Kaninsäkring

20. Trådskydd

Kaniner gillar att tugga på ledningar och riskerar att bli elektricerade om de biter i en strömförande ledning. För att skydda din kanin (och dina sladdar) vill du delad vävstrådsbeklädnad så din kanin inte kan göra någon skada.

21. Fäktning eller husdjursgrind (valfritt)

a husdjursgrind eller stängsel kan användas för att hålla din kanin borta från områden som är farliga för dem. Jag använder en husdjursgrind vid dörren till kaninrummet eftersom min kanin var så bra på att glida förbi mig ut genom dörren.

Jag använder också Gör-det-själv kubstaket för förvaring (sammandragna) för att stänga av andra områden som bokhyllor och under möbler. Denna kan också användas för att stå mot väggen för att förhindra att din kanin tuggar på fotlisterna.

22. Plastmattor (frivillig)

De plastmattor som normalt används under kontorsstolar är utmärkta för kaninsäkra stora ytor på mattan. Många kaniner gillar att gräva i hörn, entréer och under möbler. Så det här är ett bra sätt att förhindra att de gör någon skada.

23. Kattskrapare (frivillig)

Kattskrapor kan hängas i hörnen av rummen för att blockera åtkomsten till fotlister. Många kaniner gillar att tugga på golvlister, så dessa flexibla mattor kan förhindra att din kanin orsakar skada, även i svåråtkomliga områden. De kan även användas runt möbelben för att förhindra att kaniner tuggar på trämöbler.

Vårdartiklar

24. Nagelklippare

Kaniner bör klippa naglarna ungefär varannan månad. Om du planerar att klippa deras naglar själv bör du ha nagelklippare till hands. Jag föredrar att använda den manuella nagelklipparen eftersom den ger mig mer kontroll, men vissa föredrar att använda den fjäderbelastade nagelklipparen.

Läs den här artikeln för att lära dig hur du klipper din kanins naglar hemma.

25. Borsta

De hårknäckskam är den bästa lösningen jag har hittat för att ta hand om en kanin. Det gör ett bra jobb med att få bort den lösa pälsen från en kanins underpäls för att förkorta fällningssäsongen och hjälpa dem att ta av sig sin extra päls.

Vissa kaniner ogillar dock att bli borstade, så du kan behöva prova olika skötselverktyg för att se vad din kanin tål. a grooming handske är ofta ett bra alternativ för kaniner som inte sitter stilla för en borste eller kam.

Hitta en komplett checklista över alla kaninvårdsartiklar du behöver när du tar hem en ny kanin.