Det är därför din råttas bajs är grön

Om du har en husdjursråtta och plötsligt upptäcker att dess bajs har blivit grön från sin vanliga färg, är du förmodligen ganska orolig. Den goda nyheten är att du förmodligen inte behöver oroa dig och du kan fixa nästan alla problem som denna förändring kan orsaka hemma och vi visar dig hur du gör det.

Det är därför din råttas bajs är grön – det är något den åt. Allvarligt talat, i de flesta fall är grönt bajs bara ett symptom på färgen på maten som din råtta har ätit. Men det kan också vara en indikator på något allvarligare om det varar i dagar eller om det åtföljs av andra symtom som diarré.

Så låt oss ta en titt på hur du diagnostiserar din råttas eventuella grönbajs-sjukdomar, hur man behandlar dem och när du ska ringa in en professionell.

Varför är min råttas bajs grön?

Förutsatt att du har spenderat lite tid runt råttor, kommer du att veta det de är inte de mest krävande ätarna. I de allra flesta fall när en råttas bajs blir grön (eller faktiskt orange, lila eller någon annan speciell färg), kommer färgen helt enkelt från vad din råtta åt den dagen.

Det borde inte vara något att oroa sig för om inte din råtta också har diarré eller om din råtta har fått grön avföring i några dagar och du anpassade deras kost under den tiden.

Så först och främst, låt oss se vad vi ska göra om din råtta får diarré och så ska vi se om vi kan ta din råtta till veterinären om det inte fungerar eller om din råtta har haft grönt bajs i flera dagar.

Vad ska man göra om din råtta har diarré?

Diarré bör inte vara en orsak till panik över din råttas hälsa och du bör kunna hantera de flesta fall av råttdiarré utan hjälp från din veterinär.

Byt diet till endast råttpellets

Det första man ska göra är att göra ta bort alla potentiella irritationskällor från råttans kost. Om en råtta får diarré är det normalt på grund av något de har ätit. Så du vill hålla dem borta från all annan mat förutom kommersiell råttmat. De bör bara äta denna intetsägande diet tills de är tillbaka till det normala.

Se även  Jag väser men vill bli klappad - varför?

Du borde också se till att de har konstant tillgång till rent, färskt vatten. Den största faran med diarré är att ditt husdjur blir uttorkat och det kan vara mycket farligt för dem eller till och med livshotande.

Det är också värt att notera om din råttas diet huvudsakligen består av råttfoder som köpts i butik är det mindre troligt att de utvecklar diarré eller färgad avföring för det första.

Titta på råttan för att se om det finns några andra problem

Även om diarré normalt sett inte är något att oroa sig för, kan uppkomsten av andra symtom vara det.

Om du märker att din råttas beteende har förändrats markant, om du kan känna några ovanliga utväxter på råttans kropp, om du hittar blod i deras avföring eller om de verkar extra känsliga när de hålls, bör du ta resten av denna hoppa över delen. och fortsätt omedelbart att ta din råtta till veterinären.

I synnerhet kan grön avföring och diarré indikera en tumör, så något av dessa andra symtom är en verklig anledning till oro. Vänta inte längre och gå till veterinären, eftersom din råttas liv kan bero på det.

Ge allt en grundlig rengöring

Förutsatt att inga andra symtom är närvarande, är det dags att du stoppar dina råttor från att få diarré. Med tanke på att den bakomliggande orsaken kanske inte är diet, utan kan vara en svamp eller bakterier i deras livsmiljö – du måste städa upp för dina råttor.

Du borde töm alla mat- och dryckesskålar omedelbart. Rengör dem sedan väl och se till att skölja och torka dem väl så att de inte innehåller tvål som kan störa råttans mage. Sedan kan du fylla på dem.

Du borde rengör buren noggrant så snart du märker problemet för att försöka få bort eventuella miljöföroreningar. Då borde du kontrollera buren regelbundet under dagen och försök att rensa upp eventuell diarré och smutsskräp så fort det dyker upp.

Du vill också se till att du inte får en infektion av detta – så, tvätta alltid dina egna händer i minst 30 sekunder efter att ha hanterat råttan, sängkläderna, buren, maten eller vattenförsörjningen. Ta inga risker med din egen hälsa när som helst.

Se även  Är din råtta gravid eller bara tjock? Hur säger jag

Ge din råtta lite elektrolyter

Precis som med människor, ett av de bästa sätten att göra det att hjälpa en råtta att hantera diarré hjälper dem att återfukta och vatten räcker ofta inte till.

Det är en mycket bra idé att ge din råtta tillgång till elektrolyter när han försöker komma på fötter igen. Sättet att göra detta är att ta en andra skål (utöver vattenskålen och inte istället) och fylla den med lite Pedialyte (eller liknande lösning).

Denna elektrolytlösning bör bytas ut minst var 24:e timme. Det bästa du kan göra för att lagra elektrolytdrycken (eftersom en råtta inte behöver en hel burk/flaska) är att frysa in den efter att du har använt den första gången – sedan tina den när din råtta behöver mer.

Om råttan är kraftigt uttorkad kommer huden runt dess axlar inte att snäppa tillbaka på plats när du försiktigt drar i den – det här är ett stort varningstecken på att det kan vara dags att besöka veterinären.

Annan varningstecken är om din råtta inte kissar på flera timmar eller om hans kiss är särskilt mörk i färgen.

Var inte rädd för att söka hjälp – Potentiell förgiftning

Råttor tål inte vissa ämnen och många vanliga hushållsartiklar som passar bra in i ditt liv är inte alls bra för råttor.

Om du märker att din råtta har tuggat på krukväxter, dina mediciner eller andra potentiellt giftiga livsmedel, ring veterinären och gör det omedelbart.

Ringer du veterinären ska du göra det förklara vad du tror att råttan har ätit, vilka symtomen är och fråga omedelbart om du ska ta med dig råttan på sina kontor.

Vi skrev nyligen en artikel om saker ditt husdjur bara bör äta i små mängder och saker de bör undvika – du bör kolla upp detta och om du hittar något som är besvärande där, ring veterinären.

Var inte rädd för att söka hjälp – diarrén pågår fortfarande

Hembehandling är bra för diarré, men det finns en tid då du måste erkänna att du kämpar en förlorad kamp. Om din råtta inte verkar vara förgiftad och inte visar några andra oroande symtom du kan hantera deras diarré i 3-4 dagar på egen hand.

Om det inte har slutat då är det dags att göra det ring din veterinär och fråga om det är okej att ta din råtta för att träffa honom.

Se även  Hur man tvättar en kyckling i 12 enkla steg

Låt inte detta avskräcka dig. Du gjorde det briljant, men ibland; du behöver en läkare när du är sjuk och ibland behöver en råtta en veterinär.

Ta ett avföringsprov till veterinären

Om du vill hjälpa dig veterinär kirurg komma till en diagnos så snart som möjligt du bör ta med ett avföringsprov.

Skaffa en liten plastbehållare från ett lokalt apotek, sedan med vinyl- eller latexhandskar, ta ett nytt prov och placera det i behållaren och förslut det.

Om du inte kan förmå dig att göra detta, då borde du göra det be din veterinär att ta ett prov, men du kommer förmodligen att behöva lämna din råtta hos dem så de kan vänta på att det ska bajsa.

När de har ett avföringsprov kan veterinären kolla vad som händer. De testar initialt för bakterier, virus eller svampar men kan också behöva testas för gifter eller andra problem efter att ha undersökt råttan.

Be om hjälp för att lära dig hur du behandlar din råtta på rätt sätt

När din råtta är redo att komma hem och din veterinär vet exakt vad som är fel med den, är det dags att göra det fråga dem hur de ska ge medicinen.

Du borde be om en demonstration av en teknik du inte har utfört tidigare. Detta säkerställer att du kan hjälpa din råtta att bli bättre.

Var realistisk – ibland finns det inget lyckligt slut

Om veterinären upptäcker ett allvarligt problem, som cancer eller förgiftning, kan det inte åtgärdas. Du kan behöva be veterinären att söva din råtta för att få slut på hans lidande.

Lyckligtvis är detta inte nödvändigt i de flesta fall, men du måste ha modet att göra rätt om det är för allvarligt.

Slutsats

Det är därför din råttas bajs är grön 99% av tiden, det är bara något som din råtta åt, och bajset kommer att återgå till en normal färg av sig själv. Om det är grönt av diarré bör du behandla diarrén hemma om det inte finns andra bekymmersamma symtom eller du misstänker förgiftning, då ska du omedelbart ringa din veterinär.

Relaterade artiklar

Varför kissar husdjursråttor överallt? Den ultimata uringuiden