Det är därför hönshuset har sluttande tak

Om du någonsin har sett ett hönshus kommer du att märka att de, precis som många människors hem, ofta har sluttande tak. Du kanske undrar varför detta är och om det bara är tradition eller om det finns praktiska skäl för detta designval? Tja, vi är glada att kunna berätta att det är traditionellt eftersom det är praktiskt och därför.

Hönshus har sluttande tak för att förhindra att de kollapsar om saker börjar hopa sig ovanpå, det förhindrar också vissa typer av exponering från skador på taket, det betyder att dina fåglar inte kommer att göra avföring på taket. Det hindrar dina kycklingar från att sitta på taket och sparar dig mycket arbete med att förstärka ett platt tak från insidan.

Här är vad du behöver veta.

5 skäl att se till att ett hönshus har ett sluttande tak

Låt oss börja med en praktisk studie av varför varje hönshus du ser har ett sluttande tak. Det är tack och lov inte ett av de godtyckliga besluten som har blivit traditionella – det finns riktigt goda skäl till varför ett platt tak är ett dåligt designval för ditt hönshus.

Förhindrar att taket rasar

När det regnar eller ännu värre när det snöar tenderar du att bygga upp material på ett tak. Faktum är att med tiden tenderar platta tak att förvandlas till något som liknar en funktionell pool i regnet och de är bara en gigantisk snöfångare när en snöstorm kommer fram.

Vatten är tungt om det finns tillräckligt med det och om du mest låter snö lägga sig på ett platt tak, är chansen stor att snö kommer så småningom att bryta igenom taket och falla på några mycket oturliga kycklingar nedanför.

Har du ett sluttande tak kan detta inte hända, naturligtvis, eftersom snön och regnet rullar av den. Det kan finnas en lätt beläggning på takets yta, men när det väl finns tillräckligt med massa kommer den att falla av.

Se även  Är husdjursråttor tillgivna? Råttkänslor förklarade

Förhindrar skador på taket

Du förhindrar inte bara att taket förstörs. Du förhindrar också att taket skadas. Regnvatten räcker för att göra fläckar. Så småningom, om den kissar tillräckligt länge utan att rinna, kommer du sannolikt att få mögel och ruttna i vattnet.

Detta kommer att tära på träet på taket och göra det till en mindre användbar hydda i längden. En välgjord hönsgård kan hålla i årtionden eller fler än en som ständigt är föremål för röta? Det kommer inte att ta lång tid alls och det sporer från svampen kan också göra dina kycklingar sjuka.

Förhindrar att kycklingar bajsar på taket

Om det finns ett jobb det vi gillar verkligen inte kycklingar, det är att samla och städa upp deras bajs. Vi vet att det är nödvändigt, men det är inget du kan se fram emot. Så gör inte saken värre genom att bestämma dig för att ha ett platt tak på din coop.

Kycklingar kan flyga och de kan alltid flyga på ett platt tak och även om du kanske tror att det är ett tak så tycker de att det är en trevlig ny plats att använda som toalett. Taket kommer så småningom att täckas av bajs och du kommer att sluta städa upp allt det där bajset.

Förhindrar att kycklingar sitter på taket

Platsen för kycklingar att sova på natten är i gården, inte ovanpå den. Du vet det, men dina kycklingar är mindre tydliga i ämnet. Som tur är gör ett snedtak det obehagligt för kycklingar att umgås och de väljer naturligtvis att gå in i gården när det börjar skymma.

Ett platt tak däremot förvirrar kycklingarna och de ska försöka nöja sig med natten. Eftersom det här är en öppen inbjudan för rovdjur att komma och äta dem – du kommer då att tillbringa en stor del av natten med att försöka övertala dem att gå ner och gå in.

Sparar förstärkning av ett platt tak på loftet

På grund av ovanstående problem det enda sättet ett platt hönshustak kan överleva mer än några veckor utan att falla ner är att stötta upp det underifrån. Det innebär att komma in på loftet och bygga balkar och strukturer för det.

Se även  Kan en kyckling leva med bara ett ben?

Vi är trötta på att bara tänka på den idén – det skulle vara väldigt obekvämt att göra, särskilt på sommaren. Så, allt med tanke på det – det sneda taket du ser på hönshus överallt är inte ett ögonblick av nyckfull nyckfullhet, det är verkligen en mycket praktisk sak och en som kommer att spara dig mycket tid och onödig ansträngning. Tid du kan ägna åt att njuta av dina kycklingar istället.

Hur får du rätt lutningsvinkel för ditt sadeltak?

Vinkeln på ett hönshuss tak bestäms av höjden (det är biten ovanför väggen på baksidan) och längden på rampen (den lutande delen av taket) eller längden på löpningen (den raka biten) mellan ingången och framväggen).

Detta är ganska lätt att beräkna eftersom den ges normalt som ett förhållande mellan ökning och körning. Du kan sedan använda trigonometri för lite skolbarn för att räkna ut vinkeln. Dock, vi har sammanställt några grundläggande siffror för dig här:

Platta kycklingtak

Förhållandet för ett hönshus med platt tak är från ½:12 till 2:12 och detta ger en vinkel på cirka 9,5 grader eller mindre. Detta är något du vill undvika, som en allmän regel, medan det finns en lutning till denna typ av tak – det är inte tillräckligt brant för att ge de önskade fördelarna.

Låglutande kycklingtak

Förhållandet mellan ett kycklingtak med låg lutning är från 2:12 till 4:12 och detta ger en vinkel på ca 14 – 18,5 grader. Om du bor i ett område med väldigt lite snö är detta den perfekta formen. Den svaga lutningen räcker för att ge önskade fördelar och det är lättare att bygga ett lågt sluttande tak.

Konventionella kycklingtak

Förhållandet mellan ett konventionellt hönshus är från 4:12 till 9:12 och detta ger en vinkel på cirka 18,5 -37 grader. På de flesta ställen där det är vintersnö går ett konventionellt hönshus bra. Den erbjuder alla fördelar du behöver och är fortfarande ganska enkel att bygga.

Se även  Så här berättar du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden

Högt lutande kycklingtak

Förhållandet här är från 9:12 till 21:12 och det ger en vinkel på ca 45-60 grader. Det här är väldigt brant och du skulle bara använda den här typen av backe om du får mer snö än Kanada på vintern.

När ska ett hönshustak hänga över och hur mycket?

Överhänget du ser på många hönshus är också känt som ”takfot”. Även om det kan se lite knäppt ut, har det också praktiska syften och du bör överväga att använda dem om du har material och utrymme för det.

  • De håller regnet borta från loftet. Ju längre regn och snö färdas innan det faller till marken, desto mindre sannolikt är det att de blåser tillbaka till dina fåglar.
  • Detta förhindrar mögel på loftet. Om det blir blött och kallt i gården utvecklas mögel och dina fåglar blir sjuka.
  • På sommaren ger de skydd åt fåglarna. Ibland behöver kycklingar lite skugga och istället för att ge det separat kan du använda takfoten för att ge dem det.

För att vara effektiv bör din takfot/överhäng vara minst 30 cm lång och helst ännu något längre.

Slutsats

Vi hoppas att vår guide ”Det är därför som hönshus har sluttande tak.” har varit till hjälp och hjälpt dig att bättre förstå varför det är en bra idé att se till att din coop också har ett sluttande tak. Lyckligtvis är det inte så svårt att räkna ut siffrorna för att få ett sadeltak som fungerar bra för ditt hönshus.

Det är viktigt att komma ihåg att man kan välja att ha även denna del av taköverhänget och att detta har vissa fördelar i vissa situationer. Varför inte göra ditt hönshustak ännu mer funktionellt när du designar huset?